Εμφυτεύσιμος Kαταγραφέας Ρυθμού

Εμφυτεύσιμος Kαταγραφέας Ρυθμού

Με το άρθρο αυτό, προσπαθούμε να πληροφορήσουμε τους ασθενείς με ανεξήγητα επεισόδια συσκότισης, αισθήματος παλμών ή δύσπνοια, ότι αυτά μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Εάν ο ιατρός δεν είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων σας με απλές καταγραφικές μεθόδους, όπως το ΗΚΓ ή το 24ωρο μόνιτορ καταγραφής, μπορεί να επιλέξει έναν εμφυτεύσιμο καταγραφέα ρυθμού.

Παραδοσιακά οι καρδιολόγοι εμφυτεύουν έναν καταγραφέα ρυθμού, στο μέγεθος ενός USB stick, κάτω από το δέρμα στην αριστερή πλευρά του στήθους του ασθενούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταγράψουν την καρδιακή συχνότητα και ρυθμό την ώρα των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Η συσκευή καταγράφει συνεχόμενα οποιοδήποτε επεισόδιο, μέχρι και 3 χρόνια και στη συνέχεια οι καταγραφές αυτές αναλύονται απ’ τους ειδικούς αρρυθμιολόγους.

Μικροσκοπικός εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού (ICM MEDTRONIC REVEAL LINQ, BIOTRONIK BIOMONITOR 2, ABBOTT CONFIRM Rx) 

Ο ICM είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και βοηθά τον ειδικό αρρυθμιολόγο να διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων.

Οι νέες συσκευές έχευν τα ίδια πλεονεκτήματα με την παραδοσιακή, όμως το μέγεθός τους είναι το 1/10 της παλαιότερης. Ουσιαστικά αόρατες στο γυμνό μάτι, είναι πολύ πιο βολικές για τον ασθενή και πολύ λιγότερο διακριτές κάτω απ’ το δέρμα.

Η μετάδοση των αναλύσεων γίνεται μέσω ασύρματης και κυψελοειδούς τεχνολογίας, χωρίς την αναγκαία παρουσία του ασθενούς στο ιατρείο ή το νοσοκομείο και προσφάτως με την δυνατότητα ελέγχου της συσκεύης μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (smartphone), παρέχοντας άνεση κι ευελιξία σε ασθενή και ιατρό (ABBOTT ICM CONFIRM Rx).

Πώς τοποθετείται ο ICM;

Καθώς η μικροσκοπική αυτή συσκευή είναι πολύ μικρότερη και ευκολότερη να εμφυτευθεί, η επέμβαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο εξωτερικό ιατρείο, παρά μια χειρουργική αίθουσα.

Η εμφύτευση της συσκευής περιλαμβάνει μια τομή μικρότερη του 1 εκατοστού, η οποία κατόπιν μπορεί να κλειστεί με ιατρική κόλλα, sterile strips ή ένα ράμμα.  Η επέμβαση διαρκεί μόνο 10 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (κίνδυνοι που σχετίζονται με την επέμβαση αυτή περιλαμβάνουν αιμορραγία, αιμάτωμα και λοίμωξη).

Ευελπιστείται ότι με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν οι λίστες αναμονής για την εμφύτευση της διαγνωστικής αυτής συσκευής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η επέμβαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, βοηθώντας έτσι να φτάσουμε γρηγορότερα στη διάγνωση και προλαμβάνοντας μελλοντικές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.

Πώς καταγράφεται ένα επεισόδιο;

Παρά το γεγονός ότι η συσκευή συνοδεύεται από έναν ενεργοποιητή, όπως και η παλιά μεγαλύτερη, αυτός δεν είναι απαραίτητος καθώς ο ICM μπορεί να παρακολουθείται απομακρυσμένα, ασύρματα, διαμέσου ενός δέκτη στο σπίτι σας.

Μερικές άλλες συσκευές μπορούν να παρακολουθούνται μέσω smartphones. Κάθε ασυνήθιστη ηλεκτρική δραστηριότητα, μεταδίδεται μέσω ενός σήματος 4G σ’ ένα ασφαλές σύστημα που ειδοποιεί τον ειδικό αρρυθμιολόγο. Στη συνέχεια ειδοποιήστε κι εσείς, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτό από μόνο του, παρέχει ένα μοναδικό αίσθημα καθησυχασμού κι ασφάλειας στον ασθενή.

Αφαίρεση του εμφυτεύσιμου καταγραφέα ICM 

Όταν μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού έχει καταγραφεί κι η αιτία των συμπτωμάτων αποσαφηνιστεί, η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί με άλλη μία απλή γρήγορη επέμβαση. Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, αναλόγως της διαγνώσεως, μπορούν να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια.