Eπέμβαση Kατάλυσης Kοιλιακής Tαχυκαρδίας

Τι είναι η επέμβαση κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας; 

Η επέμβαση κατάλυσης με την βοήθεια καθετήρα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία τροποποίησης του μυοκαρδιακού ιστού, ώστε να μην μεταδίδει πλέον ηλεκτρικά σήματα. Η επέμβαση κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας με την βοήθεια καθετήρα είναι μια επέμβαση ‘’κλειδαρότρυπας’’, που έχει ως σκοπό να σταματήσει και να εμποδίσει την παραπάνω αρρυθμία απ’το να συμβεί. Η επέμβαση περιλαμβάνει την είσοδο, μέσω μικρών οπών που δημιουργούνται στο δέρμα,  μακρών λεπτών καλωδίων (ονομάζονται καθετήρες), τα οποία φθάνουν στην καρδιά διαμέσου των αγγείων.

Υπνωτικά φάρμακα καθώς και τοπικά αναισθητικά χρησιμοποιούνται για να κάνουν την εμπειρία άνετη και ουσιαστικά ανώδυνη.

Μόλις οι καθετήρες βρεθούν στην καρδιά, τοποθετούνται σ’επαφή με τον καρδιακό μυ.

Τα ‘’καλώδια’’ αυτά χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση των ανώμαλων ηλεκτρικών συνδέσεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση κοιλιακής ταχυκαρδίας. Με τον τρόπο αυτό ταυτοποιείται η τοποθεσία κι ο τύπος του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού. Η εστία της ανώμαλης αυτής ηλεκτρικής δραστηριότητας μπορεί να τροποποιηθεί με την κατάλυση, έτσι ώστε να μη  είναι ικανή να προκαλέσει κοιλιακή ταχυκαρδία. Η ενέργεια της κατάλυσης μεταφέρεται διαμέσου ενός από τα καλώδια, στον ηλεκτρικά ανώμαλο μυοκαρδιακό ιστό.

Η διαδικασία αυτή της ανεύρεσης και κατάλυσης της ανώμαλης ηλεκτρικής σύνδεσης στον καρδιακό μυ, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 ώρες.

Ποιος ο λόγος να υποβληθώ σ’ επέμβαση κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας; 

Η επέμβαση κατάλυσης συνεστήθη πιθανότατα επειδή η κοιλιακή ταχυκαρδία, σας προκαλεί πλέον συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας κι είναι δύσκολο να ελεχθούν.

Ο λόγος μπορεί να είναι ότι:

-ποικίλλα φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν που δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα συμπτώματά σας.

-τα φάρμακα μπορεί να σταμάτησαν την κοιλιακή ταχυκαρδία, προκάλεσαν όμως παρενέργειες.

-μπορεί να έχει τοποθετηθεί απινιδωτής που δεν κατάφερε όμως να σταματήσει αποτελεσματικά την κοιλιακή ταχυκαρδία.

-ασθενείς με απινιδωτή μπορεί να έχουν βιώσει συχνές κι επίπονες εκφορτίσεις (shock) της συσκευής τους. 

Τι συμβαίνει πριν την επέμβαση;

Όταν έχετε αποφασίσει να υποβληθείτε σ’ επέμβαση κατάλυσης, ο αρρυθμιολόγος θα σας εξηγήσει με λεπτομέρεια την επέμβαση, θ’ αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους και θ’ απαντήσει όλες τις απορίες σας.

Την εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη επέμβαση, θα σας ζητηθεί να προσέλθετε σ’ένα προ-εισαγωγής εξωτερικό ιατρείο, όπου θα καταγραφεί η φαρμακευτική σας αγωγή, θα πραγματοποιηθεί μια αδρή καρδιολογική κλινική εξέταση και θα πραγματοποιηθούν κάποιες εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις. Θα σας δωθούν περαιτέρω οδηγίες για την επέμβαση και θ’απαντηθούν πιθανές απορίες σας. Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να πληροφορήσετε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τυχόν αλλεργίες σας.

Περιστασιακά μπορεί να σας ζητήσουμε, προτού έρθετε για την προγραμματισμένη σας επέμβαση, να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Αυτό βέβαια θα γίνει κατόπιν συζητήσεως μαζί σας. Η παραπάνω ενέργεια έχει ως σκόπο να μας βοηθήσει ως ιατρούς να ταυτοποιήσουμε το ανώμαλο ηλεκτρικό κύκλωμα στην καρδιά. Αν τα φάρμακα αυτά ήταν ικανά να ελέγχουν την κοιλιακή ταχυκαρδία, τότε για μερικές μέρες πριν την επέμβαση μπορεί να βιώσετε αύξηση των συμπτωμάτων σας, προερχόμενα απ’ την αρρυθμία αυτή. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί να είναι  άβολο.

Την ημέρα πριν την επέμβαση, θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσατε να προετοιμάσετε την δεξιά βουβωνική χώρα (κορυφή του δεξιού μηρού), ξυρίζοντας προσεκτικά μια περιοχή 15cm x 15cm περίπου. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, μην ανησυχείτε. Θα γίνει απ’ το νοσηλευτικό προσωπικό στην αίθουσα αναμονής πριν την επέμβαση ή στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Τι συμβαίνει την ημέρα της επέμβασής μου; 

Παρακαλώ πάρτε τα φάρμακά σας όπως κάνετε κανονικά κάθε μέρα, εκτός κι αν σας έχουμε συμβουλέψει ν’αποφύγετε συγκεκριμένα φάρμακα.

Την ημέρα της επέμβασης φθάστε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα. Εάν δεν έχετε υπογράψει προηγουμένως την φόρμα συγκατάθεσης, θα βρείτε χρόνο να το κάνετε καθώς και να λάβετε απαντήσεις για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Εκτός κι αν σας έχουν συμβουλέψει διαφορετικά, παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι δεν θα φάτε τίποτα μετά τις 04:00πμ, το πρωινό της επέμβασής σας. Μπορείτε να πιείτε νερό μέχρι τις 06:00πμ.

Όταν τακτοποιηθείτε στο δωμάτιό σας και φορέσετε μια ποδιά, ειδική για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση, θα σας τοποθετηθεί ένας μικρός φλεβοκαθετήρας είτε στο χέρι είτε στον βραχίονα, αναλόγως που είναι καλύτερη η πρόσβαση. Ο φλεβοκαθετήρας αυτός, βοηθά στην χορήγηση υπνωτικών και άλλων φαρμάκων που απαιτούνται πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Δεν μπορούμε να σας δώσουμε ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει η επέμβαση σας, καθώς επεμβάσεις διενεργούνται καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα διαρκεσει η κάθε μία. Έτσι ενώ μπορεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο το πρωί, η επέμβασή σας μπορεί να λάβει χώρα το απόγευμα. Η νοσηλευτική μας ομάδα θα σας κρατήσει ενήμερο/η για την εξέλιξη των πραγμάτων. 

Τι συμβαίνει κατά την έναρξη της επέμβασής μου; 

Μία νοσηλεύτρια ή ιατρός θα έρθει να σας πάρει απ’το δωμάτιό σας και θα περπατήσετε ή θα μεταφερθείτε με το κρεβάτι σας έως το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Θα παρατηρήσετε ότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο έχει μια μεγάλη μονάδα ακτίνων Χ καθώς και πολλές οθόνες που χρησιμοποιούνται για την επέμβαση. Το προσωπικό του εργαστηρίου θα σας συστηθεί και θα σας βοηθήσει στο χειρουργικό τραπέζι. Συνήθως μια νοσηλεύτρια, ένας βοηθός ακτινολόγου, ένας τεχνολόγος κι ένας ή δύο ιατροί θα βρίσκονται παρόντες στην αίθουσα μαζί σας. Μόλις ξαπλώσετε στο χειρουργικό τραπέζι, ένα σύστημα ηλεκτροδίων καταγραφής με αυτοκόλλητα θα τοποθετηθεί στο στήθος σας.

H νοσηλεύτρια θα ξεκινήσει να σας δίνει παυσίπονα κι υπνωτικά φάρμακα μέσω ενός φλεβοκαθετήρα στον βραχίονά σας. Μια μάσκα οξυγόνου θα τοποθετηθεί στο πρόσωπό σας. Το δέρμα στην κορυφή του δεξιού μηρού που έχετε ήδη ξυρίσει, θα αποκαλυφθεί και θα καθαριστεί με αλκοολικό διάλυμα. Ένα σεντόνι θα τοποθετηθεί επάνω σας και θα σας καλύψει από τον λαιμό μέχρι τα πόδια, αφήνοντας εκτεθειμένη μόνο την ξυρισμένη περιοχή του μηρού. Τοπικό αναισθητικό θα δοθεί υποδορίως στην περιοχή του μηρού, καθώς τα υπνωτικά φάρμακα αρχίζουν να αποκτούν δράση. Η νοσηλεύτρια θα μείνει μαζί σας καθ’όλη την διάρκεια της επέμβασης, εξασφαλίζοντας ότι θα είστε άνετα. Θα είστε κοιμισμένος/η για το μεγαλύτερο μέρος της επέμβασης, συνεπεία των υπνωτικών φαρμάκων που θα σας έχουν δοθεί.

Όταν το δέρμα του μηρού σας είναι αναισθητοποιημένο, με την χρήση βελόνας θα πραγματοποιηθούν οπές στην μηριαία αρτηρία (μία) και φλέβα (δύο), μέσω των οποίων εισέρχονται καθετήρες στην καρδιά, κάτω από ακτινογραφική καθοδήγηση.

Περιστασιακά, μπορεί να είναι απαραίτητη μια ακόμη οπή, η οποία πραγματοποιείται στο στήθος, στην περιοχή δίπλα από την κορυφή του στέρνου (ξιφοειδής απόφυση). Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα καλώδιο στην εξωτερική επιφάνεια της καρδιάς, που μπορεί να είναι απαραίτητο καθώς η προέλευση της κοιλιακής ταχυκαρδίας ορισμένες φορές είναι στην επιφάνεια της καρδιάς. Θα συζητήσουμε μαζί σας εκ των προτέρων εάν σχεδιάζουμε επικαρδιακή κατάλυση, καθώς ενέχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιπλοκών.

Όταν όλα τα καλώδια έχουν τοποθετηθεί στην καρδιά, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τον ανώμαλο καρδιακό ιστό και να τον καταλύσουμε. Θα ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της επέμβασης, εάν πονάτε.

Όταν η κατάλυση έχει ολοκληρωθεί, οι καθετήρες απομακρύνονται από την καρδιά, τον μηρό και το στήθος. Σ’αυτό το στάδιο, θ’αρχίσετε να ξυπνάτε από την νάρκωση και θα νιώθετε την πίεση που εφαρμόζεται από τον ιατρό, στα σημεία εισόδου των καθετήρων. Αυτό συμβαίνει για μερικά λεπτά ώστε ν’αποφευχθεί πιθανή αιμορραγία. Όταν η αιμορραγία έχει σταματήσει, μια μικρή γάζα θα τοποθετηθεί πάνω από τα σημεία εισόδου των καθετήρων. Από το σημείο αυτό και μετά, θα σας ζητήσουμε να παραμείνετε ξαπλωμένος για μερικές ώρες και ν’αποφύγετε κάμψη των ποδιών σας, ιδιαίτερα του δεξιού, καθώς τα σημεία εισόδου των καθετήρων μπορούν ακόμη να αιμορραγήσουν.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση; 

Θα επιστρέψετε στον θάλαμο όπου κι έγινε η εισαγωγή σας. Μπορεί να μην θυμάστε τίποτα απ’ την επέμβασή σας κι είναι πιθανό να ξυπνήσετε πλήρως όταν ειστε πλέον πίσω στον θάλαμό σας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο συνοδός που σας έφερε στο νοσοκομείο, θα μπορέσει να σας επισκεφθεί μόλις επιστρέψετε στον θάλαμό σας. Μπορεί να νιώθετε νυσταγμένος για το υπόλοιπο της ημέρας, καθώς τα υπνωτικά φάρμακα αρχίζουν σιγά σιγά να εξασθενούν.

Μπορούμε να σας δώσουμε επιπλέον παυσίπονα, εάν εμφανίζετε πόνο.

Με την επιστροφή στον θάλαμό σας, πρέπει να μείνετε ξαπλωμένος για 2 ώρες, μετά απ’τις οποίες, εάν δεν υπάρχει αιμορραγία στον μηρό, θα σας επιτραπεί να βρεθείτε σε καθιστή θέση για ακόμη 2 ώρες. Εάν όλα είναι καλά, θα σας επιτραπεί να περπατήσετε 4 ώρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να πιείτε νερό (με καλαμάκι) κατά την διάρκεια της πρώτης ώρας μετά την επέμβαση και κατόπιν μπορείτε να φάτε και να πιείτε άλλα ροφήματα, εφόσον είστε απολύτως καλά.

Κατά την διάρκεια των 4 πρώτων ωρών μετά την επέμβαση, θα  τοποθετηθείτε σε καρδιακό monitor και θα γίνουν τακτικοί έλεγχοι της αρτηριακής σας πίεσης και του μηρού σας (σημείου εισόδου των καθετήρων). Ο ιατρός θα σας επισκεφθεί στην συνέχεια ώστε να συζητήσει μαζί σας την έκβασή της επέμβασης και να ελέγξει την ανάρρωσή σας.

Την επόμενη μέρα μπορεί να υποβληθείτε σε διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο ύπαρξης υγρού γύρω από την καρδιά. Ο ιατρός θα σας συμβουλέψει σχετικά με την φαρμακευτική σας αγωγή και θ’απαντήσει απορίες που τυχόν έχετε σχετικά με την επέμβαση.

Θα πάρετε εξιτήριο την επόμενη μέρα, με την προυπόθεση ότι όλα είναι καλά.  Μια ιατρική επιστολή σχετικά με την επέμβαση, θα σας αποσταλεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα θα προγραμματιστεί επανεξέταση, την ημερομηνία της οποίας θα πληροφορηθείτε πριν φύγετε από το νοσοκομείο.

Τι να περιμένω όταν πάω σπίτι;

Εάν το σημείο εισόδου των καθετήρων αρχίσει να αιμορραγεί, ξαπλώστε προκειμένου να ελαττωθεί η αιμορραγία και πιέστε δυνατά στην περιοχή για 10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί μετά από 10 λεπτά πίεσης, προστρέξτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Εάν το σημείο εισόδου των καθετήρων ξεκινήσει ξαφνικά να αιμορραγεί πολύ, ξαπλώστε κάτω και καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο.

Μπορεί να αντιληφθείτε την παρουσία μιας μικρής διόγκωσης, μεγέθους μπιζελιού, στο δέρμα κάτω από το σημείο εισόδου των καθετήρων – αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν η διογκώση αυτή μεγαλώσει, γίνει επώδυνη, εμφανίσει ερυθρότητα ή κάποιας μορφής έκκριση, καλέστε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο την επόμενη μέρα απ’την στιγμή που θα πάτε σπίτι κι επίσης ν’ αφαιρέσετε την γάζα η οποία έχει τοποθετηθεί. Θα χρειαστεί να ξαναβάλετε την γάζα, μόνο εφόσον το τραύμα αρχίσει να αιμορραγεί. Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια για 2-3 ημέρες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αιμορραγία.

Τι θα συμβεί όταν πάω σπίτι;

Μόλις γυρίσετε σπίτι μπορείτε να επιστρέψετε σχεδόν στην ρουτίνα σας. Σημαντικό είναι βέβαια, ν’ αποφύγετε έναν αριθμό δραστηριοτήτων που θα δώσει την δυνατότητα στο τραύμα σας να επουλωθεί.

-Αποφύγεται την άρση μεγάλου βάρους αντικειμένων για 7 ημέρες

-Αποφύγετε έντονη άσκηση για 5 ημέρες. Συνιστούμε περπάτημα, εάν επιθυμείτε κάποιου είδους δραστηριότητα

-Αποφύγετε την οδήγηση για 2 ημέρες

-Αποφύγετε πτήσεις για 7 ημέρες

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους εντός 7 ημερών (εξαρτάται τι εργασία κάνετε και πόσο σωματικά απαιτητική είναι) και στις καθημερινές τους δραστηριότητες εντός 2 εβδομάδων.

Υπάρχει πιθανότητα οι γρήγορες καρδιακές σφύξεις ή το αίσθημα παλμών να επιστρέψει; 

Η πιθανότητα να επιστρέψει το αίσθημα παλμών είναι μικρή. Εάν η κοιλιακή ταχυκαρδία επιστρέψει, οφείλεται συνήθως είτε στο γεγονός ότι το ανώμαλο ηλεκτρικό κύκλωμα που καταλύθηκε έχει πλέον επουλωθεί, είτε στο ότι τμήμα του ανώμαλου ηλεκτρικού κυκλώματος δεν αναγνωρίστηκε κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί, εάν το αίσθημα παλμών επιστρέψει. Η επαναληπτική επέμβαση θα είναι μικρότερης διάρκειας, καθώς ο ιατρός θα έχει πλέον γνώση που βρίσκεται το πρόβλημα. Εάν επανεμφανιστεί το πρόβλημα, ελάτε σε επαφή με τον καρδιολόγο σας κι εκείνος θα σας παραπέμψει πάλι σ’εμάς. Θα ήταν χρήσιμο, αλλά όχι καθοριστικής σημασίας, να έχετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα την στιγμή που εμφανίζετε το αίσθημα παλμών και να το φέρετε μαζί σας στο ραντεβού με τον αρρυθμιολόγο σας. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την παραπάνω συνάντηση, μπορείτε να ξαναρχίσετε την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνατε για τον έλεγχο της κοιλιακής ταχυκαρδίας πρίν την επέμβαση κατάλυσης.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η επέμβαση κατάλυσης για κοιλιακή ταχυκαρδία είναι επιτυχής παρέχοντας ικανοποιητική βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως το αίσθημα παλμών.

Τι είδους συμπτώματα πρέπει να με κάνουν ν΄αναζητήσω επείγουσα ιατρική βοήθεια;

 Εάν βιώσετε κάποιο απ’τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια:

-αυξανόμενη διόγκωση, πόνο ή αιμορραγία στον μηρό (σημείο εισόδου των καθετήρων)

-επιδεινούμενη δύσπνοια

-έντονο πόνο στο στήθος

Εάν τα παραπάνω εμφανιστούν, μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση.

Εάν τύχει να εισαχθείτε σε διαφορετικό νοσοκομείο απ’ το δικό μας, θα είναι χαρά μας να συμβούλεψουμε σχετικά τους θεράποντες ιατρούς σας, εάν βέβαια το επιθυμούν και τους προτρέπουμε να έρθουν σ’επικοινωνία μαζί μας, ώστε να μας ενημερώσουν και να συζητήσουμε το πρόβλημά σας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης κατάλυσης της κοιλιακής ταχυκαρδίας; 

Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω κατάλυση μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση ‘’κλειδαρότρυπας – keyhole’’, αφορά την καρδιά και δυστυχώς μερικές φορές, επιπλοκές μπορούν να συμβούν.

Οι πιο συχνές επιπλοκές δεν είναι επικίνδυνες. Μπορούν όμως ν’ αποτελέσουν για ένα χρονικό διάστημα, μια αρκετά ενοχλητική εμπειρία για τον ασθενή, διαταράσσοντας την ποιότητα ζωής του.

Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Εάν μια τέτοια επιπλοκή προκληθεί, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο μερικές ημέρες. 

Συχνές αλλά όχι επικίνδυνες επιπλοκές 

Πόνος 

Πόνος κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα της θερμότητας που παράγεται από τον καθετήρα καταλύσεως. Συνήθως ο πόνος αυτός είναι καλά ελεγχόμενος από τα παυσίπονα που σας χορηγούνται πριν και κατά την διάρκεια της επεμβάσεως.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί ν’αρχίσει μετά την επέμβαση και να παραμείνει για μερικές ημέρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή που δημιουργείται γύρω απ’ την καρδιά εξαιτίας της κατάλυσης.  Η περιοχή του μηρού όπου εισήχθησαν οι καθετήρες, επίσης μπορεί να είναι επώδυνη μετά την επέμβαση. Ο πόνος στο στήθος και τον μηρό που εμφανίζονται μετά την κατάλυση, μπορούν να ελεγχθούν με παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη.

Αιμορραγία 

Μια μικρή ποσότητα αίματος, προερχόμενη απ’την περιοχή εισόδου των καθετήρων στο μηρό αμέσως μετά την επέμβαση, είναι αρκετά συχνό εύρημα. Πολύ σπάνια, όταν η αιμορραγία χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να σταματήσει, μπορεί ν’απαιτηθεί να πιέσουμε δυνατά στον μηρό για τον έλεγχο της. Κατά την ώρα που θα λάβετε εξιτήριο, η αιμορραγία θα πρέπει να έχει σταματήσει.

Διόγκωση και οίδημα της περιοχής του μηρού (σημείο εισόδου των καθετήρων) – αιμάτωμα. 

Το ‘’μελάνιασμα’’ στην περιοχή του μηρού είναι αρκετά συχνό, καθώς η αντιπηκτική αγωγή κάνει την αιμορραγία απ’τα σημεία εισόδου των καθετήρων, ν’ απαιτεί περισσότερο χρόνο για να σταματήσει. Το ‘’μελάνιασμα’’ μπορεί ν’αυξηθεί σε μέγεθος μετά την έξοδό σας απ’το νοσοκομείο. Εάν έχετε μια μεγάλη ‘’μελανιά’’, τότε ολόκληρος ο μηρός μπορεί ν’ αποκτήσει ανάλογο χρώμα. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 εβδομάδες για να βελτιωθεί ή ξεπεραστεί το  ‘’μελάνιασμα’’, το οποίο μπορεί ν’αλλάξει χρώμα με το πέρασμα του χρόνου, συνήθως σε πράσινο και κίτρινο. Εάν ανησυχείτε για το ‘’μελάνιασμα’’ καλέστε τον ιατρό που πραγματοποίησε την επέμβαση, για να σας συμβουλέψει σχετικά.

Αλλεργικές αντιδράσεις 

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα από τα φάρμακα που χορηγούνται ή τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνται στο δέρμα. Εάν αυτό συμβεί, τότε μπορούμε να σας χορηγήσουμε φάρμακα που θ’ αντιμετωπίσουν την αλλεργική αυτή αντίδραση.

Σπάνιες αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές 

Επιπλοκές από το σημείο πρόσβασης των καθετήρων (μηρός) – αιμάτωμα και ψευδοανεύρυσμα 

Σε περίπου 1 στις 100 (1%) των περιπτώσεων, υπάρχει αιμορραγία μεγαλύτερη της συνήθους αναμενόμενης από τα σημεία εισόδου των καθετήρων. Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσουμε πιεστικούς επιδέσμους ή κάποιο βάρος στα σημεία της αιμορραγίας μέχρι η τελευταία να σταματήσει.  Αυτό συμβαίνει είτε γιατί εξαιτίας των αντιπηκτικών φαρμάκων το αίμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πήξει είτε επειδή η αρτηρία δίπλα στην φλέβα τρυπήθηκε κατά λάθος.  Η αιμορραγία μπορεί να επεκταθεί στον υποδόριο ιστό και να σχηματίσει μια διόγκωση κάτω από το δέρμα. Πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1 στις 1000 περιπτώσεις (0.1%), απαιτείται επέμβαση για την επιδιόρθωση των αγγείων στο μηρό. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά γίνονται αντιληπτά κι αντιμετωπίζονται πριν πάρετε εξιτήριο, μια διόγκωση μπορεί να προκύψει αφού γυρίσετε σπίτι. Θα πρέπει να εκτιμηθείτε από ιατρό αν συμβεί το τελευταίο.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) 

Αυτό είναι μια σπάνια επιπλοκή της επεμβάσεως καταλύσεως της κοιλιακής ταχυκαρδίας. Συμβαίνει σε λιγότερο από 1 στις 500 περιπτώσεις (<0.2%) εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος ή φυσαλίδος αέρα που εμποδίζει την αιματική ροή σ’ένα τμήμα του εγκεφάλου. Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορούν να σχηματιστούν μικροί θρόμβοι στους καθετήρες ή να αποσπαστούν από το εσωτερικό της καρδιάς. Οι θρόμβοι αυτοί μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν εμφανίσετε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρχει βελτίωση μέσα σε 24 ώρες έως 7 ημέρες. Παρ’όλα αυτά, ένα ΑΕΕ μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, όπως μειωμένη κινητικότητα στην μια πλευρά του σώματος ή δυσκολία στον λόγο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμη και θάνατο. Εαν συμβεί ΑΕΕ, θα ζητήσουμε την συνδρομή ομάδας εξειδικευμένων νευρολόγων να αναλάβει την θεραπεία και ανάρρωσή σας.

Συλλογή αίματος γύρω από την καρδιά (Περικαρδιακή Συλλογή) 

Μερικές φορές, αίμα συσσωρεύεται έξω και γύρω από την καρδιά, εξαιτίας κατ’ ατυχήματος δημιουργίας οπής από τους καθετήρες στο μυικό της τοίχωμα. Εάν η οπή αυτή δεν κλείσει μόνη της και η ποσότητα αίματος που συσσωρεύεται είναι μεγάλη, τότε πρέπει να παρέμβουμε για την αφαίρεσή της. Ένας λεπτός καθετήρας (σωλήνας) εισάγεται, με την χορήγηση τοπικής αναισθησίας, διαμέσου του δέρματος στην περιοχή της ξιφοειδούς αποφύσεως (εμπρός κατώτερο μέρος και μεσότητα του θώρακα), με σκοπό την παροχέτευση του αίματος που έχει συγκεντρωθεί γύρω από την καρδιά. Η παροχέτευση αυτή μπορεί ν’αφαιρεθεί 24-48 ώρες αργότερα. Εάν αντιληφθούμε ότι αίμα διαφεύγει γύρω από την καρδιά κατά την διάρκεια της επέμβασης, θα εισάγουμε την παροχέτευση όσο κοιμάστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την κατάλυση παρά την διαφυγή.

Μερικές φορές, η διαφυγή αίματος διαπιστώνεται αργότερα, όταν επιστρέφετε στο δωμάτιό σας και η εισαγωγή της παροχέτευσης γίνεται τότε.

Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής ανέρχεται σε περίπου 1 στις 100 (1%) περιπτώσεις.

Μόνιμος Βηματοδότης 

Σπανίως, κατά την διάρκεια επεμβάσεως καταλύσεως της κοιλιακής ταχυκαρδίας, δημιουργείται βλάβη στο φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να αναρρώσει τις επόμενες ημέρες από την επέμβαση. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, μπορεί ν’απαιτηθεί η εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη για την αποφυγή ενός πολύ αργού καρδιακού ρυθμού.

Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής είναι περίπου 1 στις 500 (0.2%) περιπτώσεις. 

Βλάβη στα στεφανιαία αγγεία (έμφραγμα του μυοκαρδίου) 

Εάν πραγματοποιήσουμε επέμβαση καταλύσεως στην επιφάνεια της καρδιάς, μπορεί να προκαλέσουμε βλάβη στις στεφανιαίες αρτηρίες και κατ’επέκταση έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν αυτό συμβεί, θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες προκειμένου να λάβετε θεραπεία.

Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής ανέρχεται σε 1 στις 500 (0.2%) περιπτώσεις.

Βλάβη σε όργανα της κοιλιάς 

Εάν έχει επιχειρηθεί επικαρδιακή επέμβαση καταλύσεως, τότε το καλώδιο μπορεί περάσει κάτω από τα οστά του θώρακα και μέσα από το ήπαρ, το στομάχι ή το έντερο προκαλώντας βλάβη ή αιμορραγία των τελευταίων. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε επέμβαση αποκατάστασης της εκάστοτε βλάβης.

Βλάβη των νεύρων 

Η επιπλοκή αυτή μπορεί επίσης να συμβεί με την επικαρδιακή επέμβαση καταλύσεως. Τα νεύρα που ελέγχουν το διάφραγμα βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της καρδιάς. Κατά την διάρκεια της επέμβασης τα νεύρα αυτά μπορούν να υποστούν βλάβη. Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής είναι 1 στις 100 (1%) περιπτώσεις. Εάν συμβεί, μπορεί να εμφανίσετε δύσπνοια. Μερικές φορές, το νεύρο που υφίσταται βλάβη επανακτά την φυσιολογική του λειτουργία, κάποιες άλλες όμως η βλάβη είναι μόνιμη.

Θάνατος 

Ο κίνδυνος θανάτου από την επέμβαση καταλύσεως της κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κάποιων εκ των παραπάνω επιπλοκών, εξαρτάται από την καρδιακή λειτουργία καθώς και άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν. Για τους ασθενείς με φυσιολογικού μεγέθους και λειτουργίας καρδιά, ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 1 στις 1000 (0.1%) περιπτώσεις. Στους ασθενείς με επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία ή καρδιακή ανεπάρκεια, ο κίνδυνος θανάτου μπορεί να ανέρχεται σε 1 στις 100 (1%) περιπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν,  σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόληψη, Διερεύνηση, Αντιμετώπιση Στεφανιαίας Νόσου

Η στεφανιαία νόσος είναι μια απ’ τις πιο συχνές παθήσεις της εποχής μας, που αναπτύσσεται πολλές φορές αργά, διαμέσου δεκαετιών και μπορεί να μην γίνει κλινικά εμφανής μέχρι να υπάρξει μια σημαντική στένωση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, (στεφανιαίες αρτηρίες) ή μέχρι να εμφανιστεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Υπάρχουν όμως πολλά που μπορεί να κάνει κανείς για την πρόληψη και την θεραπεία της στεφανιαίας νόσου.

Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να έχει σημαντικότατα θετική επίδραση.

Στα πλαίσια της προληπτικής καρδιολογίας, προσφέρουμε υπηρεσίες εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και διερεύνησης πιθανής στεφανιαίας νόσου με την χρήση αναίμακτων σύγχρονων τεχνικών, όπως είναι η αξονική στεφανιογραφία (αναίμακτη μέθοδος που βασίζεται στην χρήση των ακτίνων Χ, όπως στην κλασική αξονική τομογραφία, που με την χρήση ελάχιστης ακτινοβολίας και μικρής ποσότητας ενδοφλέβιου σκιαγραφικού, απεικονίζει εντός δευτερολέπτων τις αρτηρίες της καρδιάς και αποκλείει ή θέτει την υποψία για περαιτέρω διερεύνηση στεφανιαίας νόσου) ή το stress echo καθώς και/ή επεμβατικών όπως η στεφανιογραφία με την χρήση καθετήρα (επεξηγείται παραπάνω).

Κατόπιν, ανάλογα με τ’ αποτελέσματα της διερεύνησης, σε συνεργασία και συννενόηση με επεμβατικό καρδιολόγο και καρδιοχειρουργό, αποφασίζεται η περαιτέρω αντιμετώπιση.

Διαγνωστικός Καθετηριασμός Καρδιάς

Τί είναι η στεφανιογραφία;

Η στεφανιογραφία που ονομάζεται και καρδιακός καθετηριασμός, είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε τις στεφανιαίες αρτηρίες, τις αρτηρίες της καρδιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση επισκεφτείτε το ακόλουθο  link 

Kατάλυση Κολπικής Μαρμαρυγής

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Άνω του 95% των ασθενών εμφανίζουν ανώμαλα ηλεκτρικά ερεθίσματα/κυκλώματα μέσα στις πνευμονικές φλέβες, τα οποία λειτουργούν ως μηχανισμός σκανδάλης κι είναι υπεύθυνα για την έναρξη κολπικής μαρμαρυγής. Οι φλέβες αυτές συνδέονται με τον αριστερό κόλπο (την αριστερή άνω κοιλότητα της καρδιάς) και παροχετεύουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο απ’ τους πνεύμονες.

Κατά τις περασμένες δεκαετίες μάθαμε, ότι αν αυτές οι φλέβες ‘’απομονωθούν ηλεκτρικά’’ απ’ τον κόλπο και την υπόλοιπη καρδιά (ενώ εξακολουθούν να επιτρέπουν την φυσιολογική ροή αίματος απ’ τους πνεύμονες), η κολπική μαρμαρυγή που προέρχεται απ’τα ανώμαλα αυτά κυκλώματα μπορεί να σταματήσει. Αυτή η ‘’ηλεκτρική απομόνωση’’ μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάλυση ραδιοσυχνοτήτων ή κρυοκατάλυση κι η επέμβαση αποκαλείται ‘’Απομόνωση Πνευμονικών Φλεβών’’ (PVI).

Κατάλυση με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων

Η κατάλυση με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι ο πιο κοινός τύπος κατάλυσης που χρησιμοποιείται σήμερα ανά τον κόσμο. Πρόκειται για χαμηλής έντασης, υψηλής συχνότητας ενεργειακή πηγή που προκαλεί σ’ένα μικρό τμήμα της καρδιάς, στην κορυφή του καθετήρα κατάλυσης, άνοδο της θερμοκρασίας και σχηματισμό ουλής (κατάλυση). Η ουλή δεν επιτρέπει στα ηλεκτρικά ερεθίσματα να περνούν διαμέσου αυτής κι έτσι η ηλεκτρική υπερδραστηριότητα στις πνευμονικές φλέβες, απομονώνεται απ’την υπόλοιπη καρδιά.

Η κατάλυση στην κολπική μαρμαρυγή δεν απομακρύνει τους ‘’πυροδοτικούς μηχανισμούς’’, αλλά εμποδίζει την εξάπλωση της ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας στο υπόλοιπο των κόλπων και της καρδιάς.

Η επέμβαση ονομάζεται ‘’Απομόνωση των Πνευμονικών Φλεβών’’ (PVI).

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μεγάλης διάρκειας, κατάλυση απαιτείται επίσης να πραγματοποιηθεί και σ’ άλλα τμήματα του κόλπου. Στις περιπτώσεις αυτές, ανωμαλίες στους κόλπους (άλλες από την ύπαρξη απλών πυροδοτικών μηχανισμών στις πνευμονικές φλέβες) είναι επίσης υπεύθυνες για την έναρξη και διατήρηση της κολπικής μαρμαρυγής.

Κρυοκατάλυση

Η κρυοκατάλυση είναι μια εναλλακτική μέθοδος κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής. Χρησιμοποιεί ψύξη παρά θέρμανση ως πηγή ενέργειας, για την δημιουργία ουλής στην επιθυμητή περιοχή.  Κατά την τεχνική αυτή, ένας ειδικός καθετήρας εισέρχεται και φουσκώνει στο σημείο σύζευξης των πνευμονικών φλεβών και του κόλπου, ένα ψυκτικό υγρό μέσα στον καθετήρα προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας (ψύξη) του ιστού, γεγονός που οδηγεί τελικά στην δημιουργία ουλής.

Η ουλή αυτή, εμποδίζει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα απ’ τις πνευμονικές φλέβες να φθάσουν τον κόλπο, επιτυγχάνει δηλαδή κι αυτή ‘’Απομόνωση των Πνευμονικών Φλεβών’’.

Ποιoς μπορεί να ωφεληθεί από μια κατάλυση Κολπικής Μαρμαρυγής;

Για την πλειονότητα των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, συνιστάται η δοκιμή φαρμακευτικής αγωγής, ως πρώτη γραμμή θεραπείας.

Πολλοί ασθενείς θα βελτιωθούν ή θα σταθεροποιηθούν μόνο με φάρμακα.

Η κατάλυση αποτελεί έναν χρήσιμο τρόπο αντιμετώπισης για τους ασθενείς εκείνους που παραμένουν πολύ συμπτωματικοί  (πχ αίσθημα παλμών, δυσφορία κατά την προσπάθεια, κόπωση κλπ) παρά την αγωγή ή για εκείνους που εμφανίζουν δυσανεξία στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Η κατάλυση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης, στους συμπτωματικούς ασθενείς που δεν επιθυμούν την λήψη φαρμάκων σε μακροχρόνια βάση.

Ποιoς είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθεί απ’ την επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής;

Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή για μακρό χρονικό διάστημα (συνήθως έτη) είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθούν απ’ την επέμβαση, εξαιτίας εκτεταμένων μη αναστρέψιμων ανωμαλιών στους κόλπους, που δεν είναι δυνατό να διορθωθούν με την κατάλυση. Εκείνοι με πολύ διατεταμένους κόλπους, έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες επιτυχημένης επέμβασης.

Ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, γενικά δεν ωφελούνται από μια επέμβαση κατάλυσης. Στους ασθενείς αυτούς, τα πιθανά ωφέλη απ’την επέμβαση, υπερκεράσονται απ’ τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν απ’ αυτήν.

Η επέμβαση δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή στην μακροχρόνια χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη, η ασενοκουμαρόλη, το xarelto, pradaxa, eliquis και άλλα.

Ποια είναι η πιθανή έκβαση/όφελος της επέμβασης κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής;

Στην πλειοψηφία των ασθενών, υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την επέμβαση κατάλυσης. Αυτό συμβαίνει στο 70% περίπου των ασθενών μετά την πρώτη επέμβαση, ενώ στο 30-40% περίπου, επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις απαιτούνται ώστε να υπάρξει κάποιο όφελος στα συμπτώματα, εάν επανεμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή μετά την πρώτη επέμβαση.

Η έννοια ‘’συμπτωματική βελτίωση’’ ποικίλλει μεταξύ των ασθενών και μπορεί να κυμαίνεται από ελάττωση της συχνότητας ή της σοβαρότητας των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής μέχρι πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων. Μερικοί ασθενείς, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής.

Παρ’όλα αυτά, σε κάποιους άλλους, η βελτίωση αυτή των  συμπτωμάτων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς φάρμακα. Σ’ ένα ποσοστό ασθενών, η επέμβαση μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ωφέλιμο αποτέλεσμα της επέμβασης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι μετά από κάποια χρόνια, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να επανεμφανιστεί.

Πρέπει να θυμάστε ότι η επέμβαση διενεργείται κυρίως, για την ελάττωση των συμπτωμάτων απ’ την κολπική μαρμαρυγή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δεν συνιστάται γι’ ασυμπτωματικούς ασθενείς ή για εκείνους που έχουν πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Στην πλειονότητα των ασθενών, η επέμβαση κατάλυσης δεν θα εξαλείψει την ανάγκη αντιπηκτικών φαρμάκων – αυτό καθορίζεται απ’ τον συνολικό σας κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπεία κολπικής μαρμαρυγής.

Τι συμβαίνει πριν την επέμβαση;

Θα έχετε μια αναλυτική συζήτηση με τον ειδικό αρρυθμιολόγο σχετικά με την επέμβαση, όπου θα σας αναλυθούν η διαδικασία, τα οφέλη κι οι κίνδυνοι που απορρέουν απ’αυτήν. Θ’απαιτηθεί, παρακολούθηση κι αξιολόγηση του καρδιακού ρυθμού, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα σας οφείλονται στη κολπική μαρμαρυγή κι όχι σ’ άλλες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, θα χρειαστεί να  συνταγογραφηθούν αντιπηκτικά (πιο συχνά κάποιο απ’ τα sintrom, xarelto, eliquis, pradaxa) για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την επέμβαση κατάλυσης. Τα επίπεδα των φαρμάκων αυτών στο αίμα, θα πρέπει να είναι σταθερά κατά την παραπάνω περίοδο. Σε μερικές περιπτώσεις, τα φάρμακα αυτά, διακόπτονται μερικές ημέρες πριν την επέμβαση, ενώ σε άλλες συνεχίζονται κανονικά.

Μερικές φορές, λίγες μέρες πριν την επέμβαση πραγματοποιείται αξονική τομογραφία θώρακος ή μαγνητική, για ν’ αξιολογηθεί πλήρως η ανατομία της καρδιάς και των πνευμονικών φλεβών. Θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση κατάλυσης;

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε υπό τοπική αναισθησία και την χρήση μέθης (πλειονότητα των περιπτώσεων), είτε κάτω από γενική αναισθησία, στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Ορισμένες φορές, κατά την έναρξη της επεμβάσεως (μετά την χορήγηση μέθης ή αναισθησίας) πραγματοποιείται διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, ώστε ν’ αξιολογηθεί η ύπαρξη θρόμβων στην καρδιά. 

Λεπτοί σωλήνες (θηκάρια) θα εισαχθούν διαμέσου μιας φλέβας στον μηρό/-ούς. Καθετήρες (ειδικά εύκαμπτα καλώδια) θα προωθηθούν διαμέσου των σωλήνων, σε συγκεκριμένες θέσεις στην δεξιά κι αριστερή πλευρά της καρδιάς. Αντιπηκτικά φάρμακα θα χορηγηθούν κατά την διάρκεια της επέμβασης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων.

Όταν οι καθετήρες είναι στην θέση τους, ένας αναλυτικός ανατομικός χάρτης της καρδιάς θα δημιουργηθεί, ώστε να κατευθύνει την επέμβαση της κατάλυσης. Στο τέλος της επέμβασης, οι καθετήρες και τα θηκάρια θ’αφαιρεθούν. Χορηγούνται φάρμακα αναστροφής της δράσης των αναισθητικών κι αντιπηκτικών και μεταφέρεστε στην αίθουσα ανάνηψης. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Όταν έχετε πλήρως επανέλθει απ’ την νάρκωση, θα σας δωθεί μικρό γεύμα. Θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένος στο κρεβάτι για περίπου 4 ώρες μετά την επέμβαση, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας απ’ το σημείο εισόδου των καθετήρων στο μηρό. Μετά την επέμβαση, θα γίνει επανέναρξη των αντιπηκτικών.

Θα παραμείνετε την νύχτα σε κλίνη, με δυνατότητα παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού και των ζωτικών σας σημείων. Θα μείνετε στο νοσοκομείο μέχρι την επόμενη ημέρα κι εάν το ΗΚΓ και το υπερηχοκαρδιογράφημα στα οποία θα υποβληθείτε είναι φυσιολογικά, θα πάρετε εξιτήριο (σ’ ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαίτερα στην εμφάνιση κάποιας επιπλοκής, θα χρειαστεί να παραμείνετε περισσότερες ημέρες). Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, εξαιτίας ερεθισμού/φλεγμονής που προκαλείται από την ίδια την επέμβαση.

Αυτό μπορεί ν’αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και γενικά υφίεται εντός ολίγων ημερών. Θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε για 1-2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες αποχής απ’ την εργασία τους, αλλ’ αυτό κυμαίνεται.

Η επανεμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής στην πρώιμη φάση μετά την επέμβαση δεν είναι σπάνια, ειδικά τον πρώτο μήνα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής. Είναι συνήθως δύσκολο να κρίνει κανείς την αποτελεσματικότητα της επέμβασης τους 3 πρώτους μήνες. Μπορεί να χρειαστεί ορισμένες φορές, να υποβληθείτε σε καρδιομετατροπή, ώστε ν’αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς σας κατά την περίοδο αυτή.

Τα συνήθη φάρμακα που λαμβάνετε για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, θα συνεχιστούν κανονικά για μια περίοδο μηνών. Τ’ αντιπηκτικά θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 3-6 μήνες (ή επ’αόριστο) μετά την επέμβαση. Κατά κανόνα, θα σας συνταγογραφηθούν παυσίπονα για μερικές εβδομάδες και σ’ορισμένες περιπτώσεις κι άλλα φάρμακα.

Θα επανεκτιμηθείτε κλινικά 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Εάν δεν νιώθετε καλά, εμφανίσετε πυρετό ή εισαχθείτε στο νοσοκομείο τους 3 πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό που την πραγματοποίησε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απ’ την επέμβαση;

Η επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής είναι μια από τις πιο σύνθετες ηλεκτροφυσιολογικές επεμβάσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι άνευ επιπλοκών. Παρ΄όλα αυτά, ένας αριθμός επιπλοκών μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί (ο συνολικός κίνδυνος επιπλοκών είναι περίπου 2%). Ο κίνδυνος αυτός δεν διαφέρει αν πρόκειται για κατάλυση με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή κρυοκατάλυση, με μικρές διακυμάνσεις βάσει της τεχνικής που χρησιμοποιείται.

Οι πιο κοινές/σοβαρές επιπλοκές είναι:

-Αιμορραγία (συνήθως απ’ τον μηρό, αλλά μπορεί να συμβεί και αλλού) 1%.

-Διάτρηση καρδιάς/επιπωματισμός (αιμορραγία γύρω απ’ την καρδιά) 1%.

-Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 1%

-Θάνατος 0.1%

-Περικαρδίτιδα (πόνος που προκαλείται από φλεγμονή του σάκου γύρω απ’ την καρδιά)

-Κολπο-οισοφαγικό συρίγγιο 0.05%

-Γαστροπάρεση (εξαιτίας βλάβης του πνευμονογαστρικού νεύρου/πλέγματος) <1%

-Πάρεση του διαφράγματος (λόγω βλάβης του φρενικού νεύρου) 1% (2% στην περίπτωση κρυοκατάλυσης)

-Ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη <1%

-Θρόμβωση των αγγείων των άκρων/πνευμόνων <1%

-Στένωση των πνευμονικών φλεβών <1%

-Βλάβη των καρδιακών βαλβίδων <1%

-Επείγουσα καρδιοχειρουργική επέμβαση <1%

-Αλλεργική αντίδραση <0.1%

-Επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία

-Εμφάνιση άλλων αρρυθμιών, όπως κολπικός πτερυγισμός

Η επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να πραγματοποιείται, μόνο εφόσον ο ασθενής έχει πλήρως κατανοήσει κι αποδέχεται τους κινδύνους, τα οφέλη και τις εναλλακτικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες.

Πηγή British Heart Foundation

Ηλεκτροφυσιολογικές Μελέτες

Γλωσσάρι

Κόλποι: Οι 2 άνω κοιλότητες της καρδιάς

Κολποκοιλιακός κόμβος: Τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς που βρίσκεται μεταξύ κόλπων και κοιλιών

Κατάλυση με την χρήση καθετήρα: Η χρήση καθετήρων για την μεταφορά ενέργειας στο εσωτερικό της καρδιάς και την καταστροφή ανώμαλου καρδιακού ιστού που μπορεί να είναι υπεύθυνος για την δημιουργία αρρυθμίας.

Έκτοπες σφύξεις: Αυτές είναι έκτακτες συστολές της καρδιάς που προέρχονται απ’ τους κόλπους ή τις κοιλίες.

Ηλεκτροφυσιολόγος/Αρρυθμιολόγος: Καρδιολόγος που έχει εξειδικευθεί στις παθήσεις του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, του καρδιακού ρυθμού.

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία: Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός που προέρχεται απ’ τις δύο άνω κοιλότητες της καρδιάς.

Κοιλίες: Οι 2 κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς. Η δεξιά κοιλία στέλνει αίμα προς τους πνεύμονες και η αριστερή προς το υπόλοιπο σώμα.

Σημαντική πληροφορία

Το ενημερωτικό αυτό άρθρο προορίζεται για χρήση από ανθρώπους που επιθυμούν να κατανοήσουν περισσότερο το πεδίο των ηλεκτροφυσιολογικών μελετών. Οι πληροφορίες προέρχονται από ιατρική έρευνα κι εμπειρίες ασθενών και πρέπει να χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως των πληροφοριών που παρέχονται απ’ τους ιατρούς.

Το φυσιολογικό σύστημα της καρδιάς

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.

Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι που λαμβάνουν αίμα απ’ την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος κατόπιν, προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες στη συνέχεια το προωθούν προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία όλα αποτελούνται από κύτταρα αγωγής που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά, όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node), ο οποίος βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο.

Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο κι είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια ξεκινάει απ’ την αρχή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια έκτοπη συστολή, μπορεί να πυροδοτήσει ένα βραχύ κύκλωμα και εν συνεχεία έναν ταχύ καρδιακό ρυθμό. Το ερέθισμα στην περίπτωση αυτή κατέρχεται ενός επιπλέον ηλεκτρικού μονοπατιού κι ανέρχεται του φυσιολογικού συστήματος αγωγής της καρδιάς.

Εάν αυτό συνεχιστεί, η καρδιά πάλλεται ξαφνικά μ’ έναν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό κι εμφανίζεται αίσθημα παλμών.

Γιατί χρειάζομαι μια ηλεκτροφυσιολογική μελέτη;

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται από έναν επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο/αρρυθμιολόγο στο νοσοκομείο. Η επέμβαση πραγματοποιείται ως ημερήσια νοσηλεία ή μπορεί ν’ απαιτηθεί μια ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο.

Οι ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες ελέγχουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, ώστε να βρεθεί από που προέρχεται μια αρρυθμία. Τ’ αποτελέσματα της μελέτης αυτής μπορεί να βοηθήσουν τον ιατρό ν’ αποφασίσει εάν χρειάζεστε φάρμακα, κατάλυση, βηματοδότη ή απινιδωτή.

Τα καταγραφικά ηλεκτρόδια τοποθετούνται προσεκτικά στην καρδιά, διαμέσου καθετηριασμού των φλεβών. Τα ηλεκτρόδια αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Δίνουν τη δυνατότητα στον ιατρό να καθορίσει την αιτία ή τον κίνδυνο ανώμαλων καρδιακών ρυθμών καθώς και να πάρει αποφάσεις για μελλοντικές θεραπείες (εάν αυτές απαιτούνται).

Τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει ανωμαλία στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς;

Εάν ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός προέρχεται απ’ τις άνω κοιλότητες της καρδιάς, είναι γνωστός ως υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Μπορεί να υπάρχουν ποικίλλες αιτίες για μια αρρυθμία που μελετώνται καλύτερα με τον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο.

Αυτοί οι τύποι διαταραχών του καρδιακού ρυθμού δεν είναι συνήθως απειλητικοί για την ζωή. Μπορούν όμως να προκαλέσουν μη ευχάριστα συμπτώματα και να διαταράξουν την ποιότητα ζωής.

Εάν ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός προέρχεται απ’ τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες), μπορεί να είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα εάν συνδέεται με λιποθυμία και ειδικά εάν ο ασθενής έχει υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως μετεμφραγματική ουλή.

Τι συμβαίνει κατά την επέμβαση;

Πριν απ’την επέμβαση, αναλόγως τις προτιμήσεις του ιατρού σας, μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε μερικά από τα φάρμακα τα οποία παίρνετε. Θα έχετε επίσης μερικά τεστ ρουτίνας όπως, αιματολογικές εξετάσεις, κλινική εξέταση και ΗΚΓ. Ο ιατρός σας ή ο νοσηλευτής/τρια, θα σας δει πριν την εισαγωγή σας (προ-εισαγωγής επίσκεψη), ώστε να συζητήσετε λεπτομέρειες της επέμβασης καθώς και όποια οφέλη ή κινδύνους μπορεί να συνδέονται με αυτήν.
Θα σας δωθεί η ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις, προτού υπογράψετε την φόρμα συγκατάθεσης για την επέμβαση.

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη θα πραγματοποιηθεί στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, ένα δωμάτιο που είναι όμοιο με μια χειρουργική αίθουσα, εξοπλισμένο με ακτίνες-Χ. Θα υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων παρόντες, κάποιους από τους οποίους μπορεί να έχετε συναντήσει και νωρίτερα.

Ο επεμβατικός αρρυθμιολόγος θα πραγματοποιήσει την επέμβαση με την βοήθεια ενός τεχνικού που παρέχει τεχνική υποστήριξη, νοσηλευτριών που θα σας φροντίζουν και θα βοηθούν τον ιατρό και ενός χειριστή του μηχανήματος των ακτίνων-Χ.

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μια επεμβατική πράξη που συνήθως πραγματοποείται με την χρήση τοπικού αναισθητικού και μέσω καθετηριασμού των φλεβών αποκτούμε πρόσβαση στην καρδιά. Μπορεί να σας δωθεί επίσης μέθη, που θα σας κάνει να αισθάνεστε νυσταγμένος, αλλά ταυτόχρονα θα χαλαρώσετε.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, θα χρειαστεί να είστε ξαπλωμένος και το τοπικό αναισθητικό θα χορηγηθεί στην περιοχή της βάσης του δεξιού ή αριστερού μηρού. Μερικές φορές μπορεί ν’ απαιτηθεί πρόσβαση απ’ τα αγγεία του λαιμού ή του άνω στήθους. Στη συνέχεια, μερικοί μικροί λεπτοί σωλήνες θα εισαχθούν στη φλέβα πάνω απ’ την οποία έχει χορηγηθεί το τοπικό αναισθητικό.

Μέσω των μικρών αυτών σωλήνων, καθετήρες προωθούνται και τοποθετούνται στο εσωτερικό της καρδιάς. Αυτό πραγματοποιείται με την καθοδήγηση ακτίνων-Χ, γι’αυτό κι είναι σημαντικό πριν την επέμβαση, να πείτε στον ιατρό ή τη νοσοκόμα σας, εάν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επέμβασή σας.

Όταν τα ηλεκτρόδια έχουν τοποθετηθεί στην καρδιά, ο ιατρός είναι σε θέση να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα από συγκεκριμένες περιοχές της. Επιπλέον συστολές χορηγούνται, χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό βηματοδότη, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει αίσθημα παλμών.

Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να εντοπίσουμε από που προέρχεται ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός. Είναι δυνατό να επαναφέρουμε την καρδιά στον φυσιολογικό της ρυθμό με την χορήγηση μερικών επιπλέον συστολών. Τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται απ’ την καρδιά, θα καταγραφούν απ’ τους ειδικούς καθετήρες. Αυτό ονομάζεται καρδιακή χαρτογράφηση.

Η επέμβαση θα δώσει την δυνατότητα στον ιατρό να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Συνήθως διαρκεί 45 έως 60 λεπτά.

Όταν η επέμβαση τελειώσει, οι καθετήρες κι οι σωλήνες θ’ απομακρυνθούν κι η νοσοκόμα ή ο ιατρός θ’ ασκήσει πίεση για μερικά λεπτά πάνω από το σημείο καθετηριασμού, για να σταματήσει τυχόν αιμορραγία.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε πίσω στον θάλαμο ασθενών, όπου θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένος για 2 έως 4 ώρες. Σε μερικά κέντρα, ο αρρυθμιολόγος μπορεί να σας έχει ήδη μιλήσει νωρίτερα, σχετικά με το να προβεί κατευθείαν σ’ επέμβαση κατάλυσης με την ολοκλήρωση της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης και εφόσον το είδος, ο τύπος, η θέση πχ των παραπληρωματικών δεματίων έχει καθοριστεί.

Ο λόγος του να προβεί κανείς άμεσα στην επέμβαση κατάλυσης, είναι του ν’ αποφύγει να υποβληθεί στην ίδια διαδικασία απ’ την αρχή.

Η πιθανότητα να προβούμε σε κατάλυση μετά την ολοκλήρωση της ΗΦΕ, θα έχει συζητηθεί μαζί σας πριν την επέμβαση και θα σας έχει ζητηθεί να υπογράψετε την φόρμα συγκατάθεσης, ότι έχετε δηλαδή κατανοήσει πλήρως τα ωφέλη και τους κινδύνους της επέμβασης.

Ποιά είναι τα ωφέλη και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ΗΦΕ;

Το όφελος της ΗΦΕ είναι ότι μπορεί να δώσει την δυνατότητα στον ιατρό να καθορίσει τον κίνδυνο που διατρέχει ένας ασθενής από έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και να τον βοηθήσει να κάνει συστάσεις για μελλοντικές θεραπείες (εάν αυτές απαιτούνται).

Δεν υπάρχει επέμβαση στην ιατρική που να μην έχει κινδύνους κι η ΗΦΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρ’όλα αυτά είναι πολύ ασφαλής.

Ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής κατά την επέμβαση είναι μικρότερος του 0.1%. Ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τους πιο κοινούς κινδύνους που μπορεί είναι αρρυθμίες, θρομβώσεις, αγγειακές επιπλοκές, αιμορραγίες/αιματώματα και λοιμώξεις. Εάν μια επέμβαση κατάλυσης σχεδιάζεται μετά την ΗΦΕ, οι επιπλέον κίνδυνοι θα σας έχουν εξηγηθεί πλήρως εκ των προτέρων.

Για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνω στο νοσοκομείο;

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα από την επέμβαση και νιώθουν καλά να πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Ωστόσο, ο ιατρός μπορεί να θέλει να σας ξεκινήσει μια νέα θεραπεία όσο είστε στο νοσοκομείο με βάση πάντα τα ευρήματα της ΗΦΕ. Αυτό θα συζητηθεί μαζί σας μετά την επέμβαση. Θα είστε καλά να επανέλθετε σε δραστηριότητες ρουτίνας την επόμενη μέρα, αλλά αποφύγετε την άρση βαριών αντικειμένων για περίπου 2 εβδομάδες.

Εάν επέμβαση κατάλυσης πραγματοποιηθεί μετά την ΗΦΕ, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε για μια νύχτα στο νοσοκομείο.

Εάν η αρρυθμία προκαλεί κάποια μορφή ανικανότητας ή είναι πιθανό να προκαλέσει ανικανότητα (πχ λιποθυμία), είναι σημαντικό να αποφευχθεί η οδήγηση, μέχρι ο ιατρός σας να την θεραπεύσει.
Παρακαλώ συζητήστε το μαζί του.

Συνιστάται να ξεκουράσετε την περιοχή του μηρού, απ’όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση και να μην οδηγήσετε για 2 ημέρες.

Οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με ποικίλους τρόπους κι ο ιατρός θα το συζητήσει μαζί σας, είτε πριν, είτε αφού ολοκληρώσει την ΗΦΕ.

Μετά την ΗΦΕ είναι αρκετά συχνό ν’ αντιλαμβάνεστε τις συστολές της καρδιάς σας, ακόμη και σε φυσιολογικό ρυθμό.

Μερικοί ασθενείς αντιλαμβάνονται έκτακτες συστολές. Προσπαθείστε να μην ανησυχείτε πολύ για τα συμπτώματα αυτά. Συνήθως υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή British Heart Foundation

Εμφύτευση Απινιδωτών, Ενδοφλέβιων & Υποδόριων

Γλωσσάρι

Κόλποι: Οι άνω κοιλότητες της καρδιάς, οι οποίες λαμβάνουν αίμα από το σώμα και τους πνεύμονες. Στον δεξιό κόλπο βρίσκεται ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς (φλεβόκομβός-ΦΚ).

Αρρυθμία: Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός.

Βραδυκαρδία: Αργή καρδιακή συχνότητα, συνήθως <60σφύξεις/λεπτό.

Καρδιακή ανακοπή: Όταν η καρδιά σταματά τελείως να πάλλεται.

Καρδιομετατροπή: Η χρήση μικρής εντάσεως συγχρονισμένου shock για να σταματήσουμε γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς.

Απινίδωση: Η χρήση υψηλότερης εντάσεως μη συγχρονισμένου shock για να σταματήσουμε γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες από τις στεφανιαίες αρτηρίες αποφράσσονται από κάποιο θρόμβο αίματος. Η αιματική άρδευση μέρους του καρδιακού μυός παρεμποδίζεται, προκαλώντας νέκρωση της αντίστοιχης περιοχής.

Κοιλίες: Οι 2 κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς. Η δεξιά κοιλία στέλνει αίμα προς τους πνεύμονες κι η αριστερή, οξυγονομένο αίμα προς το υπόλοιπο σώμα.

Κοιλιακή μαρμαρυγή (ΚΜ): Γρήγορος, ανώμαλος, επικίνδυνος καρδιακός ρυθμός που εμποδίζει την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο ρυθμός αυτός χρειάζεται τη χορήγηση shock για να σταματήσει και να επιστρέψει η καρδιά στο φυσιολογικό της ρυθμό. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να επακολουθήσει, εάν ο ρυθμός αυτός δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα με τη χορήγηση shock.

Κοιλιακή ταχυκαρδία (ΚΤ): Γρήγορος καρδιακός ρυθμός που εμποδίζει την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά και μπορεί να προκαλέσει ζάλη, λιποθυμία κι απώλεια συνείδησης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή τη χορήγηση ηλεκτρικού shock, o ρυθμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή.

Τι είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ICD);

Είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που περιέχει μπαταρία και ηλεκτρονικά κυκλώματα κι είναι συνδεδεμένη με ένα ή περισσότερα καλώδια, γνωστά ως ηλεκτρόδια.

Υπάρχουν δύο τύποι απινιδωτών που εμφυτεύονται σήμερα:
Διαφλέβιοι (διαμέσου των φλεβών μέσα στην καρδιά) απινιδωτές
Υποδόριοι απινιδωτές (S-ICD), που δεν εφάπτονται με την καρδιά και τοποθετούνται ακριβώς κάτω απ’ το δέρμα.

Κι οι δύο τύποι απινιδωτών μπορούν ν’ αναγνωρίζουν και να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και να χορηγήσουν θεραπεία εάν χρειαστεί.

Τι μπορεί να κάνει ένας απινιδωτής;

Οι νεότεροι απινιδωτές έχουν τρεις κύριες λειτουργίες. Παρ’όλα αυτά μπορεί να μην τις χρειάζεστε όλες αυτές. Ο αρρυθμιολόγος σας, θα επιλέξει ρυθμίσεις που είναι κατάλληλες για εσάς.

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πολύ αργός, η συσκευή μπορεί να δώσει επιπλέον συστολές στην καρδιά, λειτουργώντας ως βηματοδότης. Αυτό αποκαλείται βηματοδότηση βραδυκαρδίας.

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είνια πολύ γρήγορος, ο απινιδωτής μπορεί να δώσει μια αλληλουχία ακόμη πιο γρήγορων επιπλέον συστολών, που πιθανόν να επαναφέρουν την καρδιά σας σε φυσιολογικό ρυθμό. Αυτό αποκαλείται βηματοδότηση ‘’άντι-ταχυκαρδίας’’ ή υπερκερασμού. (ΑΤΡ).

Εάν η βηματοδότηση υπερκερασμού δεν καταφέρει να επαναφέρει την καρδιά σε φυσιολογικό ρυθμό, ή εάν ο απινιδωτής αντιληφθεί έναν ταχύτερο καρδιακό ρυθμό που αποκαλείται κοιλιακή μαρμαρυγή, μπορεί να δώσει ένα ή περισσότερα υψηλής ενέργειας shock. Αυτό αποκαλείται απινίδωση.

Τι είναι ο υποδόριος απινιδωτής (S-ICD);

Εάν ο ιατρός σας έχει συστήσει ότι χρειάζεστε έναν υποδόριο απινιδωτή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε βιώσει ή βρίσκεστε σε κίνδυνο να βιώσετε έναν ανώμαλο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Το S-ICD αναγνωρίζει και παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό και μπορεί να χορηγήσει shock ώστε να επαναφέρει την καρδιά σας στο φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό εάν χρειαστεί.

Το S-ICD είναι μια έξυπνη ηλεκτρονική συσκευή που τροφοδοτείται με μπαταρία και τοποθετείται ακριβώς κάτω απ’ το δέρμα στην αριστερή πλευρά του στήθους σας. Η συσκευή συνδέεται μ’ ένα μονωμένο καλώδιο (ηλεκτρόδιο) το οποίο τοποθετείται κι αυτό κάτω απ’ το δέρμα κατά μήκος του στέρνου και λειτουργώντας ως αισθητήρας, αντιλαμβάνεται τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στον υποδόριο και τον ενδοφλέβιο απινιδωτή;

Ο παραδοσιακός εμφυτεύσιμος απινιδωτής, διαφορετικά γνωστός ως ενδοφλέβιος απινιδωτής, έχει ένα ή περισσότερα ηλεκτρόδια τα οποία εισέρχονται διαμέσου των φλεβών και της τριγλώχινας βαλβίδας στην καρδιά, επιτρέποντας στη συσκευή να λειτουργήσει ως βηματοδότης αλλά κι ως απινιδωτής. Αντιθέτως, το S-ICD δεν αγγίζει την καρδιά και τ’ αγγεία, αποτελώντας μια λιγότερο επεμβατική επιλογή για ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη βηματοδότησης βραδυκαρδίας.

Τι είναι η καρδιακή βηματοδότηση – θεραπεία επανασυγχρονισμού (CRT);

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στην καρδιακή βηματοδότηση-θεραπεία επανασυγχρονισμού (CRT), προσπαθούν να θεραπεύσουν την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να είναι είτε αποκλειστικά βηματοδότες, είτε βηματοδότες κι απινιδωτές συγχρόνως. Λειτουργούν με το να κάνουν τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες), να συστέλλονται συγχρόνως και με τον τρόπο αυτό να βελτιώνουν την συνολική λειτουργία της καρδιάς αλλά πιθανότατα και τα συμπτώματα, όπως την δύσπνοια και την κόπωση.

Υπάρχουν 2 τύποι συσκευών CRT:
CRT-Pacemakers με βηματοδοτικές ιδιότητες
CRT-ICDs με ιδιότητες βηματοδότη αλλά κι απινιδωτή.

CRT-Pacemakers

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραδοσιακοί βηματοδότες. Βοηθούν την καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό κι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμοι όταν ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς σταματήσει να λειτουργεί κανονικά. Ένας εμφυτευμένος απινιδωτής στέλνει ηλεκτρικά σήματα που κάνουν την καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό.

Ο παραδοσιακός βηματοδότης έχει ένα ή δύο ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Ένα ηλεκτρόδιο θα τοποθετηθεί στην δεξιά κάτω κοιλότητα (δεξιά κοιλία) κι ένα δεύτερο ηλεκτρόδιο στη δεξιά άνω κοιλότητα (δεξιός κόλπος). Παρ’όλα αυτά, εάν έχεις καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να χρειαστείς έναν πιο εξελιγμένο τύπο βηματοδότη.

Η κύρια κοιλότητα της καρδιάς που στέλνει το αίμα στην περιφέρεια του σώματος, είναι η αριστερή κάτω, που αποκαλείται αριστερή κοιλία. Σε μια φυσιολογική καρδιά, η δεξιά κι αριστερή κοιλία της καρδιάς συστέλλονται ταυτόχρονα, συγχρονισμένα.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η αριστερή κοιλία μπορεί να μην συστέλλεται ταυτόχρονα με την δεξιά, που σημαίνει ότι οι δυο κοιλότητες χάνουν τον συγχρονισμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η καρδιά να μην συστέλλεται αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δύσπνοιας, ζάλης και κόπωσης. Με τον καιρό, η καρδιά μπορεί να γίνει πιο αδύναμη και μπορεί να νιώθετε χειρότερα.

Η κύρια διαφορά ενός CRT-Pacemaker είναι, ότι ένα επιπλέον ηλεκτρόδιο τοποθετείται στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Το ηλεκτρόδιο αυτό στέλνει ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μπορούν να κάνουν την αριστερή κοιλία να συστέλλεται ταυτόχρονα με την δεξιά. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τον συγχρονισμό της καρδιάς και να την κάνει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Στους 2 από τους 3 ασθενείς, στους οποίους εμφυτεύεται ένα CRT, το σύμπτωμα της δύσπνοιας βελτιώνεται, νιώθουν να έχουν περισσότερη ενέργεια και γενικότερα αισθάνονται πιο υγιείς.

CRT-ICDs

Ασθενείς με γρήγορους, ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς ή εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο ν’ αναπτύξουν στο μέλλον κι οι οποίοι χρειάζονται CRT-Pacemaker, μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια συνδυαστική συσκευή. Αυτή αποκαλείται CRT-Defibrillator ή CRT-ICD (απινιδωτής) και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας κανονικός απινιδωτής. Έχει επίσης το πλεονέκτημα να βελτιώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, με τον ίδιο τρόπο όπως ο CRT-Pacemaker. Ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος σας, θα σας συμβουλέψει για το ποια συσκευή είναι η πιο κατάλληλη για εσάς.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι απινιδωτή;

Ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος σας, θα σας συμβουλέψει. Παρ’όλα αυτά, εάν ο ιατρός έχει συστήσει ότι χρειάζεστε απινιδωτή, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχετε βιώσει ή είστε σε κίνδυνο να βιώσετε έναν ανώμαλο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να σας προκαλέσει αδιαθεσία, να χάσετε τις αισθήσεις σας ή να κάνει την καρδιά σας να σταματήσει να πάλλεται.

Πώς λειτουργεί φυσιολογικά η καρδιά;

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.

Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, οι οποίοι λαμβάνουν αίμα από την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος στη συνέχεια, προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες το προωθούν κατόπιν, προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία όλα αποτελούνται από εξειδικευμένα κύτταρα, που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά, όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node), που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο. Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο και είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια, ξεκινάει από την αρχή.

Ποιος μπορεί να χρειαστεί μια συσκευή CRT;

Οι συσκευές αυτές δεν λειτουργούν σε όλους τους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας και θα χρειαστεί να υποβληθείτε σ’ ένα υπερηχοκαρδιογράφημα ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο θα εκτιμήσει τη λειτουργία του ηλεκτρικού της συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε συσκευή και αν εμφυτευτεί, δεν αποτελεί υποκατάστατο των φαρμάκων για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι CRT-Pacemaker;

Χρειάζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα με τις ηλεκτρικές συνδέσεις της καρδιάς, η καρδιά σας πάλλεται πολύ αργά και το αριστερό της τμήμα, δεν πάλλεται συγχρονισμένα με το δεξιό.
Ενδείκνυται επίσης στις περιπτώσεις που η καρδιά σας εμφανίζει σοβαρού βαθμού δυσλειτουργία κι εσείς συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, παρά την φαρμακευτική αγωγή και την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι CRT-ICD;

Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια.
Εάν έχετε βιώσει στο παρελθόν κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή ή εάν ο ιατρός σας πιστεύει ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για τις παραπάνω αρρυθμίες εξαιτίας του τύπου της καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας κληρονομούμενης καρδιακής νόσου.
Εάν έχετε βιώσει έμφραγμα του μυοκαρδίου στο παρελθόν, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συστολική λειτουργία της καρδιάς καθώς και προβλήματα στις ηλεκτρικές της συνδέσεις.

Αποφασίζοντας το εάν πρέπει να έχει ή να μην έχει κανείς απινιδωτή.

Ένας απινιδωτής μπορεί να είναι σωτήριος για την ζωή, όμως όπως κάθε επεμβατική πράξη συνοδεύεται από πιθανές επιπλοκές. Το να έχετε εμφυτευμένο έναν απινιδωτή επιφέρει μεγάλες υποχρεώσεις και είναι σημαντικό να έχετε διαβάσει και συζητήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε.

Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς, θα έχουν κάποιου είδους επιπλοκή από την επέμβαση. Αυτές κυμαίνονται από κοινές/συχνές καταστάσεις που είναι ενοχλητικές αλλά όχι απειλητικές για τη ζωή, όπως μια μεγάλη μελανιά (αιμάτωμα) γύρω από το κουτί του απινιδωτή ή μετατόπιση ενός ηλεκτροδίου που θα χρειαστεί επανατοποθέτηση σε μια δεύτερη επέμβαση έως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάτι που μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Αυτά περιλαμβάνουν βλάβη σε άλλες δομές, όπως τον πνεύμονα ή την καρδιά, που μερικές φορές μπορεί να απαιτούν την τοποθέτηση παροχέτευσης. Αυτό μπορεί να σας κανεί να νιώσετε μεγάλη αδιαθεσία και να παρατείνει την έξοδό σας απ’ το νοσοκομείο.

Kάθε επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο της λοιμώξεως. Για τον λόγο αυτό, θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά, ο ιατρός θα φοράει αποστειρωμένη ποδιά και γάντια και το δέρμα σας θα αποστειρωθεί (απίθανο όμως πλήρως). Ευτυχώς οι λοιμώξεις των συσκευών είναι σπάνιες, αλλά αν συμβούν μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Μερικές φορές, η συσκευή κι όλα τα ηλεκτρόδια θα πρέπει ν’ αφαιρεθούν κι η όλη διεργασία ν’ αρχίσει από την αρχή.

Όταν η επέμβαση έχει τελειώσει, ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να είναι ενήμερος ο ασθενής, είναι το γεγονός ότι η συσκευή μπορεί να χορηγήσει shock. Οι περισσότεροι ασθενείς θα το νιώσουν αυτό, εκτός κι αν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους εξαιτίας ενός πολύ γρήγορου καρδιακού ρυθμού και πολλοί δεν θα το βρουν ευχάριστη εμπειρία. Η αίσθηση που έχουν οι ασθενείς είναι σαν γροθιά ή κλωτσιά στο στήθος. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα όταν έχετε έναν γρήγορο, επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό. Η συσκευή όμως μπορεί να μπερδευτεί κι από άλλους καρδιακούς ρυθμούς που δεν είναι επικίνδυνοι.

Ο προγραμματισμός των απινιδωτών βελτιώνεται συνεχώς αλλά δεν είναι τέλειος. Η συσκευή δεν θα το ρισκάρει κι αν δεν είναι σίγουρη εάν απαιτείται shock, θα επιλέξει να το χορηγήσει, παρά να θέσει σε κινδυνο την ζωή του ασθενούς. Κάθε χρόνο περίπου 3-4 στους 100 ασθενείς με απινιδωτές, λαμβάνουν shock που δεν χρειάζονται.
Ο καρδιολόγος σας, θα σας εξηγήσει το λόγο για τον οποίο χρειάζεστε απινιδωτή και τα οφέλη που απορρέουν.

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη θα σας εξηγηθούν κι αν είστε σύμφωνοι, θα χρειαστεί να υπογράψετε φόρμα συγκατάθεσης πριν την επέμβαση.

Πώς γίνεται η εμφύτευση της συσκευής;

Ο υποδόριος απινιδωτής (S-ICD) εμφυτεύεται αμέσως κάτω από το δέρμα, με μια τομή στην αριστερή πλευρά του θώρακα και μια ή δυο μικρότερες τομές κατά μήκος του στέρνου, ώστε να τοποθετηθούν και να στερεωθούν τα στοιχεία της συσκευής.

Την ημέρα της επέμβασης, ένας/μία νοσοκόμος/α θα σας φέρει στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Όταν είστε εκεί, ένας άλλος νοσοκόμος/α, θα ελέγξει ξανά τα στοιχεία σας και θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε σε ένα σχετικά στενό κρεβάτι στο οποίο και θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Η τελευταία πραγματοποιείται είτε υπό μέθη (με την οποία απλά θα κοιμηθείτε και θα χαλαρώσετε), είτε υπό γενική αναισθησία, κάτι που συνήθως αποφασίζεται από κοινού με τον ιατρό, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που επιβάλλουν την μια επιλογή από την άλλη.

Πριν αρχίσει την εμφύτευση ενός ενδοφλέβιου απινιδωτή, ο ιατρός θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό κάτω από το δέρμα στην περιοχή κάτω από την κλείδα (συνήθως στην αριστερή πλευρά). Αυτό θα μουδιάσει την περιοχή και θα επιτρέψει στον ιατρό να περάσει μικρά ηλεκτρόδια διαμέσου της φλέβας μέσα στην καρδιά. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 2 με 3 ηλεκτρόδια, αναλόγως τι προτείνει ο ιατρός σας. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται στη συνέχεια με το κουτί της συσκευής, το οποίο έχει το μέγεθος ενός μεγάλου κουτιού με σπίρτα και τοποθετείται κάτω απ’ το δέρμα.

Πριν ξεκινήσει η εμφύτευση ενός υποδόριου απινιδωτή, βάση των πρακτικών του εκάστοτε νοσοκομείου/ιατρού, χορηγείται γενική ή τοπική αναισθησία ώστε ο ασθενής να νιώσει άνετα κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μια τομή πραγματοποιείται στην αριστερή πλευρά του θώρακα, ακριβώς πάνω από τις πλευρές, εκεί όπου θα τοποθετηθεί η συσκευή. Μια ή δυο μικρές τομές πραγματοποιούνται κατά μήκος του στέρνου ώστε να τοποθετηθεί το ηλεκτρόδιο κάτω από το δέρμα.

O ιατρός μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει την συσκευή κατά την διάρκεια της επέμβασης. Αυτό θα κάνει την καρδιά σας να πάλλεται γρήγορα κι ο απινιδωτής θα χορηγήσει shock για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί κατάλληλα. Θα σας δωθεί ικανοποιητική ποσότητα μέθης έτσι ώστε να μην αντιληφθείτε το shock.

Η περιοχή της τομής θα κλειστεί στη συνέχεια με απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα ράμματα. Εάν τα ράμματα χρειαστεί να αφαιρεθούν, θα ενημερωθείτε πριν φύγετε απ’ το νοσοκομείο.

Τι συμβαίνει μετά την εμφύτευση του απινιδωτή;

Μετά την επέμβαση και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών ελέγχων, θα μεταφερθείτε στην καρδιολογική κλινική. Θα σας ζητηθεί να παραμείνετε ξαπλωμένος για περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια μπορείτε να σηκωθείτε, να φάτε και να πιείτε κανονικά.

Επειδή η περιοχή όπου εμφυτεύθηκε ο βηματοδότης μπορεί να είναι ‘’μελανιασμένη’’ και να πονάει, ειδικά για τις πρώτες 1-2 ημέρες, θα σας δωθούν παυσίπονα. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε άμεσα στη νοσοκόμα ή στον ιατρό, εάν έχετε κάποιο πόνο. Θα σας δωθούν επίσης αντιβιοτικά πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επέμβαση, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Το τραύμα πρέπει να παραμένει καθαρό και στεγνό μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Παρ’όλα αυτά μπορείτε να κάνετε ντους μετά τις πρώτες 3-4 ημέρες. Ζητήστε από τη νοσηλεύτρια μια προστατευτική γάζα ώστε να μπορείτε να κάνετε μπάνιο χωρίς να βρέξετε το τραύμα. Αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το τραύμα στην νοσηλεύτρια ή τον ιατρό σας.

Εάν τοποθετηθεί ενδοφλέβια συσκευή, υπάρχει μικρή πιθανότητα, τα ηλεκτρόδια να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση. Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, συνιστάται να μην σηκώνεται το χέρι σας, από την μεριά που εμφυτεύθηκε η συσκευή, πάνω απ’ το ύψος του ώμου για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Εάν έχει εμφυτευθεί υποδόριος απινιδωτής, οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν. Παρ’όλα αυτά συνιστάται να αποφύγετε κινήσεις των χεριών που μπορούν να δημιουργήσουν τάση στο τραύμα. Οι οδηγίες των κατά τόπους κλινικών μπορεί να διαφέρουν, γι’αυτό διασταυρώστε το με την νοσηλεύτρια ή ιατρό σας, πριν φύγετε απ’ το νοσοκομείο.

Είναι αρκετά σημαντικό παρ’ολα αυτά, να κάνετε ήπιες ασκήσεις του βραχίονα και του ώμου ώστε να κρατήσετε το χέρι σας ενεργό. Συνιστάται ν’ αποφύγετε απότομες ή βίαιες κινήσεις του χεριού σας μέχρι να γίνει ο πρώτος έλεγχος της συσκευής σας, συνήθως σε 6-8 εβδομάδες.

Ο καρδιολόγος σας, θα σας επισκεφθεί στο θάλαμό σας στο τέλος της ημέρας και πιθανότατα θα μπορέσετε να πάτε σπίτι την ίδια ή την επόμενη ημέρα, με την προυπόθεση ότι ο έλεγχος της συσκευής σας είναι ικανοποιητικός, δεν υπάρχουν επιπλοκές κι ο ιατρός σας κρίνει ότι είναι ασφαλές. Ο απινιδωτής σας θα ελεγχθεί πριν πάτε σπίτι απ’ τον ιατρό σας, τον τεχνικό συσκευών ή από μια εξειδικευμένη νοσηλεύτρια. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει την χρήση ενός ειδικού προγράμματος που μπορεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις της συσκευής και να βεβαιώσει ότι ο απινιδωτής λειτουργεί κανονικά. Ο έλεγχος αυτός διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τον έλεγχο αυτό, θα έχουν επίσης μια ακτινογραφία θώρακος ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρόδια του βηματοδότη είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή απ’ την επέμβαση. Παρακαλώ ρωτήστε τον ιατρό, τεχνικό ή νοσηλευτή σας εάν έχετε κάποια απορία σχετικά με την συσκευή.

Στο στάδιο αυτό θα σας δωθεί μια ταυτότητα με τα στοιχεία της συσκευής, πληροφορίες σε περίπτωση ανάγκης, οδηγίες κι ένας τηλεφωνικός αριθμός που μπορείτε να καλείτε για τυχόν απορίες.
Στο σπίτι

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ευχάριστα πηγαίνοντας σπίτι, είναι αρκετά φυσικό να είστε σχετικά ανήσυχος. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά συχνό, ειδικά εάν ήσαστε στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα κι η συσκευή μόλις πρόσφατα εμφυτεύθηκε.

Οι ιατροί κι οι νοσηλευτές, βρίσκονται εκεί έτοιμοι ν’ απαντήσουν οποιαδήποτε ερώτηση τυχόν να έχετε. Εάν νιώθετε ανήσυχος ή η διάθεση σας δεν είναι καλή όταν είστε σπίτι, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον. Παρακαλώ καλέστε τον ιατρό, νοσηλευτή ή την αρρυθμιολογική κλινική του νοσοκομείου σας για περαιτέρω βοήθεια κι οδηγίες.

Κινήσεις του χεριού – Στα ενδοφλέβια συστήματα, ουλώδης ιστός θ’ αναπτυχθεί στην καρδιά γύρω απ’ τα ηλεκτρόδια της συσκευής μετά από μερικές εβδομάδες, γεγονός που θα τα εμποδίσει να μετακινηθούν απ’ τη θέση τους. Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε κινήσεις του βραχίονα πάνω απ’ το ύψος του ώμου απ’ τη μεριά της συσκευής για 1-2 εβδομάδες τουλάχιστον. Για τα υποδόρια συστήματα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε κινήσεις του βραχίονα που μπορεί να δημιουργήσουν τάση στο τραύμα.

Περιοχή του τραύματος-εμφύτευσης – Η περιοχή του τραύματος θα χρειαστεί περίπου 6 εβδομάδες ώστε να επουλωθεί πλήρως. Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε πολύ στενά ρούχα πάνω απ’ το τραύμα μέχρι αυτό να επουλωθεί πλήρως. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο της περιοχής ή οποιοδήποτε σημείο αιμορραγίας απ’ το τραύμα, να το αναφέρετε αμέσως στον ιατρό, νοσηλεύτρια ή αρρρυθμιολογική κλινική, καθώς αυτά μπορεί να αποτελούν σημεία λοίμωξης.

Πιθανότατα θα μπορέσετε να ψηλαφήσετε το κουτί της συσκευής κάτω απ’ το δέρμα καθώς κι άλλες μικρές διογκώσεις κοντά σ’ αυτό. Αυτές οι διογκώσεις είναι τα ηλεκτρόδια που συνδέονται με το κουτί και συνήθως διπλώνονται και τοποθετούνται πίσω από τη συσκευή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε συσκευή ή ηλεκτρόδια και παρακαλώ ενημερώστε το εξειδικευμένο προσωπικό, εάν συνεχίσουν να σας ενοχλούν.

Ζώντας με τον απινιδωτή

Θα αισθανθώ τυχόν θεραπεία που θα λάβω απ’ τον απινιδωτή;

H συσκευή θα προγραμματιστεί ειδικά στις δικές σας ανάγκες. Ο καρδιολόγος σας, θα το κάνει αυτό αρχικά κατά την εμφύτευση της συσκευής, αλλά οι ρυθμίσεις μπορούν να τροποποιηθούν στις επόμενες επισκέψεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Βηματοδότηση βραδυκαρδίας

Εάν οι σφύξεις της καρδιάς είναι αργές, ο απινιδωτής χορηγεί ηλεκτρικά ερεθίσματα ώστε να τις διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα ερεθίσματα αυτά είναι χαμηλής έντασης, δεν προκαλούν πόνο και δεν γίνονται συνήθως αντιληπτά απ’ τον ασθενή. Επίσης, μερικές φορές, οι σφύξεις της καρδιάς μπορεί να είναι αργές για μερικά δευτερόλεπτα, μετά από χορήγηση θεραπείας απ’ τον απινιδωτή για έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Η συσκευή μπορεί να διακρίνει πότε απαιτούνται επιπλέον σφύξεις και να τις χορηγήσει εάν χρειαστεί.

Βηματοδότηση αντι-ταχυκαρδίας (υπερκερασμού)

Εάν η καρδιά σας πάλλεται πολύ γρήγορα, η συσκευή μπορεί να στείλει ακόμη περισσότερα ερεθίσματα, ώστε να την επαναφέρει στον φυσιολογικό της ρυθμό.

Αυτό μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα απ’ τον απινιδωτή, που μάλιστα αρκετοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Παρ’όλα αυτά, μερικές φορές, οι ασθενείς το νιώθουν ως αίσθημα παλμών ή ζάλη.

Εάν η βηματοδότηση υπερκερασμού δεν καταφέρει να τερματίσει τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό, η συσκευή θα χορηγήσει shock.

Shock καρδιομετατροπής

Ο απινιδωτής σας, μπορεί να έχει προγραμματιστεί να χορηγήσει shock, σ’ ένα συγκεκριμένο συγχρονισμένο μέρος του καρδιακού κύκλου. Αυτός ο τύπος του shock χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την κοιλιακή ταχυκαρδία. Αυτά είναι υψηλής ενέργειας shock που πολλοί ασθενείς τα βρίσκουν αρκετά επίπονα κι ενοχλητικά.

Shock απινίδωσης

Πρόκειται για υψηλής ενέργειας shock, το οποίο χορηγεί η συσκευή, εάν διαπιστώσει ότι η καρδιά πάλλεται επικίνδυνα γρήγορα.

Οι ασθενείς λένε ότι αισθάνονται τα shock αυτά, σαν να έχουν δεχθεί γροθιά ή κλωτσιά στο στήθος. Μπορεί να είναι αρκετά επίπονα, αλλά ο πόνος διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην αισθανθούν τίποτα, εάν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους εξαιτίας του γρήγορου καρδιακού ρυθμού.

Εάν κάποιος είναι μαζί σας όταν αισθανθείτε τα shock , τότε πιθανόν να παρατηρήσει οτι ταρακουνιέστε. Ακόμα κι αν σας αγγίξει κάποιος εκείνη τη στιγμή δεν θα πάθει κάτι. Αντιθέτως, μπορεί να είναι αρκετά καθησυχαστικό να σας κρατήσει κάποιος, την ώρα που δέχεστε το shock.

Τι μπορώ να κάνω εάν το ICD μου χορηγήσει shock;

Ίσως να νιώσετε κάποια προειδοποίηση, όταν το ICD προετοιμάζεται να χορηγήσει shock, όπως αίσθημα παλμών ή ζάλη και μπορεί να είστε σε θέση να ζητήσετε βοήθεια, να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο έδαφος. Παρ’όλα αυτά, αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα και να μην έχετε καμιά προειδοποίηση.

Μετά το shock, η ανάρρωση είναι γενικώς αρκετά γρήγορη. Ακόμη κι αν αισθάνεστε καλά μετά το shock, συνιστάται να καλέσετε το κέντρο όπου έγινε η εμφύτευση της συσκευής σας, ώστε να κανονίσετε έλεγχό της.

Εάν δεν αισθάνεστε καλά ή εάν η συσκευή σας έχει χορηγήσει πολλά shock, καλέστε το ΕΚΑΒ στο 166. Ο απινιδωτής σας θα ελεγχθεί ώστε να βρεθεί η αιτία για τα shock που χορηγήθηκαν. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να μην είναι απαραίτητο η συσκευή σας να ελέγχεται τακτικά μετά από κάθε shock, εκτός κι αν δεν νιώθετε καλά – η κλινική βηματοδοτών θα σας συμβουλέψει σχετικά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φυλάξετε και να έχετε μαζί σας συνεχώς, την ταυτότητα του απινιδωτή σας, έτσι ώστε ο κατασκευαστής, το μοντέλο κι οι ρυθμίσεις της συσκευής να είναι άμεσα διαθέσιμες.

Επισκέψεις στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών

Ο απινιδωτής σας πρέπει να ελέγχεται τακτικά κι οι επισκέψεις στην κλινική μπορεί να είναι απαραίτητες πιο συχνά την πρώτη περίοδο μετά την εμφύτευση της συσκευής. Κατά την διάρκεια κάθε επίσκεψης, ο ιατρός ή τεχνικός, θα ελέγξει την συσκευή σας με την χρήση ειδικού προγράμματος, με την βοήθεια του οποίου θα ανακτήσει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις της και την διάρκεια της μπαταρίας. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σ’ έναν υπολογιστή κι εμπιστευτικά ενημερώνονται τα ιατρικά αρχεία του ασθενούς.

Το τραύμα σας θα ελεγχθεί και μπορεί να πραγματοποιηθούν κι άλλα τεστ όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Επίσης σας προτρέπουμε να εκφράσετε όποιες απορίες έχετε και να ενημερώσετε τη νοσηλεύτριά σας για όποια προβλήματα τυχόν εμφανιστούν. Υπάρχει πιθανότητα επίσης να δείτε τον καρδιολόγο σας ή τον ειδικευόμενό του, κατά την επίσκεψή σας στην κλινική βηματοδοτών.

Τα περισσότερα κέντρα στις μέρες μας, προγραμματίζουν τις συσκευές σας για τηλεμετρία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τις περισσότερες συσκευές σήμερα. Ο όρος τηλεμετρία σημαίνει, παρακολούθηση της καρδιάς και της εμφυτευμένης συσκευής ενώ βρίσκεστε σπίτι μακριά απ’ το νοσοκομείο. Χρειάζεστε έναν ειδικό πομπό και χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη κεραία, η συσκευή στέλνει αυτοματοποιημένα ιατρικές και τεχνικές πληροφορίες από την καρδιά σας στον ιατρό και τον τεχνικό που σας περιθάλπτει.

Αυτό επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί την κατάστασή σας, βασιζόμενο σε ακριβείς κι ενημερωμένες πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι εάν λάβετε shock και παρ’όλα αυτά αισθάνεστε καλά, η ομάδα που σας φροντίζει θα είναι σε θέση να ελέγξει την συσκευή και να διερευνήσει την αιτία του shock, καθώς εσείς βρίσκεστε σπίτι.

Η τηλεμετρία μπορεί επίσης ν’ αντικαταστήσει επισκέψεις ρουτίνας των ασθενών στην κλινική, κερδίζοντάς σας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Οδήγηση κι απινιδωτές (ICDs) /αμφικοιλιακή βηματοδότηση (CRTs)

Υπάρχουν αυστηρές οδηγίες σχετικά με τους ασθενείς που χρειάζονται απινιδωτή και του πόσο ασφαλές είναι να οδηγήσουν ή όχι.

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, που διαφέρουν όμως ανάλογα με την αιτία για την οποία ο απινιδωτής εμφυτεύθηκε. Είναι πολύ σημαντικό να το συζητήσετε αυτό με τον ιατρό σας στην κλινική για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Θα χρειαστεί επίσης να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας, ότι σας εμφυτεύθηκε απινιδωτής.

Επικοινωνία με την κλινική βηματοδοτών / απινιδωτών

Μπορείτε να καλέσετε την εκάστοτε κλινική διαμέσου των τηλεφωνικών κέντρων των νοσοκομείων ή διαφορετικά τον ιατρό ή την γραμματεία ή νοσηλεύτριά του, εκτός ωρών λειτουργίας.

Σωματική δραστηριότητα

Είναι ασφαλές να αθλούμαι; Η απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ΝΑΙ, αλλά η πλήρης απάντηση επηρεάζεται από την αιτία και τον τύπο της αρρυθμίας καθώς και τον τύπο της άσκησης που διενεργείτε.

Η πιθανότητα αρρυθμίας κατά την άσκηση είναι πολύ μικρή κι όταν συμβαίνει, οφείλεται συνήθως σε ανωμαλία της καρδιακής λειτουργίας κι όχι στην ύπαρξη απινιδωτή. Αυτό είναι γεγονός, ιδιαίτερα όταν η καρδιά σας έχει υποστεί σημαντική βλάβη, εξαιτίας εμφράγματος ή μυοκαρδιοπάθειας.

Η πιθανότητα αρρυθμίας δεν είναι μεγαλύτερη κατά την διάρκεια μετρίου εντάσεως αερόβιας άσκησης σε σχέση με την ηρεμία, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένου είδους ασκήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας. Εάν αθλείστε σκληρά από την ηρεμία, χωρίς προθέρμανση κι άμεσα σταματήσετε την άσκηση, χωρίς αποθεραπεία, αυξάνεται την πιθανότητα αρρυθμίας.

Στα προγράμματα καρδιακής αθλητικής αποκαταστάσεως, όπου η προθέρμανση και αποθεραπεία είναι κανόνας, αρρυθμίες σπάνια συμβαίνουν.

Ακολούθως της αρχικής σας αποκαταστάσεως, συνήθως 4-6 εβδομάδων, συνιστάται ν’ αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητας σας, εάν είναι δυνατόν. Μπορεί να σας προταθεί πρόγραμμα καρδιακής αποκαταστάσεως ή δοκιμασία κοπώσεως, ώστε ν’ αποκατασταθεί η αυτοπεποίθησή σας και να επανέλθετε στην φυσιολογική σας ζωή.

Πώς μπορεί η άσκηση να επηρεάσει τον απινιδωτή μου;

Ο απινιδωτής εντοπίζει ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς με διάφορους τρόπους, ένας απ’ τους οποίους είναι η καρδιακή συχνότητα κατά την διάρκεια της αρρυθμίας.
Οι περισσότερες αρρυθμίες που αντιμετωπίζονται απ’ τους απινιδωτές είναι σημαντικά πιο γρήγορες από αυτό που μπορεί να φθάσει φυσιολογικά η καρδιά, ακόμα και υπό έντονη άσκηση.

Περιστασιακά παρ’όλα αυτά, ο απινιδωτής χρειάζεται να προγραμματιστεί ώστε ν’ αναγνωρίζει ανώμαλες καρδιακές συχνότητες που είναι κοντά σ’ εκείνες που μπορεί να επιτευχθούν με την άσκηση. Για τον λόγο αυτό, αξίζει να ελεγχθεί πως έχει προγραμματιστεί ο απινιδωτής σας, προτού προβείτε σε άσκηση άλλη από την κλασική, διατηρήσεως φυσικής καταστάσεως κι απώλειας βάρους. Ο αρρυθμιολόγος σας, η εξειδικευμένη νοσηλεύτρια ή ο τεχνικός μπορούν να σας συμβουλέψουν πως μπορείτε με ασφαλή τρόπο να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Εάν ανησυχείτε ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο άσκησης, ρωτήστε τον αρρυθμιολόγο σας, για το εάν ένα τεστ κοπώσεως θα βοηθούσε να καθησυχαστείτε.

Όταν έχετε ένα τεστ κοπώσεως, ο απινιδωτής σας πρέπει να απενεργοποιηθεί κατά την διάρκειά του, ώστε να αποφευχθούν μη απαραίτητα shock. Εάν ανησυχείτε, μπορείτε επίσης να παραπεμφθείτε σ’ έναν ειδικό άσκησης της ομάδας καρδιακής αποκατάστασης.

Εάν επιθυμείτε να γνωρίζετε πως έχει προγραμματιστεί ο απινιδωτής σας, ο τεχνικός συσκευών μπορεί να σας δώσει τις σχετικές πληροφορίες.

Υπάρχει κάποια άσκηση την οποία δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να κάνω;

Εάν νιώθετε ανήσυχος ν’ ασκηθείτε, ίσως θα ήταν καλό να έχετε κάποιον μαζί σας την πρώτη φορά, ο στόχος όμως πάντα είναι να μπορείτε να αθλείστε ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση. Συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή για την ιδιαίτερη περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο.

Πρέπει να είστε προσεκτικός με όλα τ’ αθλήματα επαφής. Παρά το γεγονός ότι ο απινιδωτής είναι αρκετά ανθεκτικός, αιμάτωμα ή λύση του δέρματος πάνω απ’ το σημείο εμφύτευσης, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί.

Θα πρέπει να σας γνωστοποιηθεί επίσης, ότι είναι αρκετά απίθανο να λάβετε ασφαλιστική κάλυψη για χειμερινά αθλήματα όπως σκι ή άλλα παράτολμα σπορ, όπου τα αποτελέσματα ενός shock μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική σας ή άλλων. Παρ’όλα αυτά, αυτό μπορεί να είναι πιθανό για μεμονωμένες, ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους ασθενείς εκείνους όπου ο απινιδωτής εμφυτεύθηκε για προληπτικούς λόγους.

Η κολύμβηση επιτρέπεται όταν το τραύμα στο σημείο εμφύτευσης έχει επουλωθεί πλήρως. Σας συνιστούμε να μην κολυμπάτε μόνος σε ιδιωτική πισίνα. Μερικοί απινιδωτές εμφυτεύονται για αρρυθμίες που μπορούν να πυροδοτηθούν ειδικά με την κολύμβηση (πχ μερικά σύνδρομα μακρού QT – ελέγξτε με τον αρρυθμιολόγο σας) κι οι καταδύσεις γενικά δεν επιτρέπονται.

Τα θαλάσσια αθλήματα συνιστώνται μόνο εάν συνοδεύεστε πάντοτε από τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο μπορεί να σας βγάλει απ’ το νερό στην περίπτωση που ο απινιδωτής σας εκφορτιστεί (shock).

Δεν θα μπορείτε να συμμετέχετε σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μηχανοκίνητο άθλημα, καθώς δεν πληρείτε τις προυποθέσεις για το κατάλληλο δίπλωμα.

Πρέπει επίσης ν’ αποφεύγετε κάθε άθλημα ή κατάσταση στην οποία μπορείτε να εκτεθείτε σε ισχυρά μαγνητικά ή ηλεκτρικά πεδία ή σε ισχυρή πηγή ραδιοκυμάτων (πχ αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή καράβια τα οποία ελέγχονται με ραδιοκύματα-ελέγξτε με την εκάστοτε αρρυθμιολογική κλινική).

Επομένως, τι μπορώ να κάνω;

Πιθανότατα, το υπάρχον πρόβλημα στην καρδιά σας (πχ η αιτία της αρρυθμίας κι ο λόγος για τον οποίο εμφυτεύθηκε ο απινιδωτής), θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ικανότητα σας για άσκηση, παρά η παρουσία του απινιδωτή. Το υπάρχον πρόβλημα στην καρδιά σας, μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας για άσκηση εξαιτίας δύσπνοιας, κόπωσης ή πόνου στο στήθος, συμπτώματα τα οποία δεν μπορούν ν’ αγνοηθούν.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η φυσική άσκηση κι η αθλητική δραστηριότητα είναι ευεργετικές για τους ασθενείς με απινιδωτή. Η αερόβια άσκηση, η μυική ενδυνάμωση κι ευλιγισία πρέπει να κυριαρχούν στο πρόγραμμα άθλησης. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ καλά ανεκτές και αποτελεσματικές στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η οποία καλύτερα επιτυγχάνεται με την συχνή μετρίου έντασης αθλητική δραστηριότητα.

Η φυσική δραστηριότητα και άσκηση πρέπει να βελτιωθούν αργά και σταδιακά και να χρησιμοποιηθεί ένας είδος παρακολούθησής της πχ καρδιακή συχνότητα ή ένταση προσπάθειας. Ένταση άσκησης μεταξύ 60-75% της καρδιακής συχνότητας-στόχου (220-ηλικία), είναι επαρκής για να αποφέρει σημαντικά οφέλη υγείας και να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και αντοχή. Εάν παίρνετε φάρμακα, όπως οι αποκλειστές των β-υποδοχέων, μπορεί να μην καταφέρετε ν’ αγγίξετε αυτά τα επίπεδα καρδιακής συχνότητας. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, προσπαθήστε να αυξήσετε την καρδιακή συχνότητα κατά την άσκηση κατά 30-40 σφύξεις πάνω από την συχνότητα ηρεμίας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως μέτρο την δική σας ικανότητα να υπολογίζετε την προσπάθειά σας στην άσκηση. Υποθέτουμε ότι η ηρεμία ισοδυναμεί με 0 και η μέγιστη προσπάθεια με 10. Προσπαθείστε να διαιρέσετε στο μυαλό σας την απόσταση μεταξύ 0 και 10 και αυξήστε την προσπάθειά σας τόσο, ώστε να την κρατήσετε κάτω από 5. Κλειδί είναι να αποφύγετε να γίνετε υπερβολικά δυσπνοικοί κατά την άσκηση, καθώς αυτό θα επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Όλες οι αθλητικές ασκήσεις πρέπει να ξεκινούν με προθέρμανση και να τελειώνουν με αποθεραπεία που και τα δύο πρέπει να διαρκούν 10 λεπτά, έτσι ώστε το καρδιαγγειακό σύστημα να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές των απαιτήσεων. Η αλληλουχία των ασκήσεων πρέπει να ποικίλει από ασκήσεις του βραχίονα, του κορμού και των ποδιών, με ασκήσεις ευλιγισίας και συντονισμού να ακολουθούν τις πιο έντονες ασκήσεις.

Το κύριο μέρος του προγράμματος άθλησης, πρέπει ν’ αποτελείται από προοδευτικά δυσκολότερες αερόβιες κυκλικές ασκήσεις που διαρκούν από 25-30 λεπτά και περιλαμβάνουν κινήσεις πολλαπλών αρθρώσεων με τη χρήση μερικώς του βάρους του σώματος και μέτρια αντίσταση.

H στατική άσκηση είναι καλό να αποφεύγεται καθώς δεν έχει όφελος για την υγεία και συνάμα είναι επικίνδυνη.

Γενικά, οι περισσότερες ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από την όρθια στάση και να πραγματοποιούνται στο ελάχιστο, αυτές που απαιτούν να ξαπλώνεις ή να κάθεσαι. Οι ασκήσεις από καθιστή θέση με τη χρήση αλτήρων (κιλών) αυξάνουν σημαντικά τις καρδιακές απαιτήσεις και τις πιθανότητες αρρυθμίας. Eάν πραγματοποιηθούν ασκήσεις από καθιστή θέση, πρέπει να είναι χαμηλής έντασης κι η έμφαση να δίνεται στην μυική αντοχή (συχνές επαναλήψεις με αποφυγή όμως υπερβολικής κόπωσης)

Όταν στατικές ασκήσεις από καθιστή θέση με βάρη, συνδυάζονται με ήπιες ασκήσεις των ποδιών, ελαττώνεται το φορτίο με το οποίο επιβαρύνεται η καρδιά κατά την άσκηση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους λίγους ασθενείς που έχουν ηλεκτρόδια απινιδωτή και τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό είναι συνήθως γνωστό άμεσα μετά την επέμβαση κι η αρρυθμιολογική ομάδα θα σας έχει ενημερώσει σχετικά.

Είναι φυσιολογικό να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας για 4-6 εβδομάδες μετά την εμφύτευση, αλλά μετά τον πρώτο έλεγχο στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών, μπορείτε να επανέλθετε στα πρώτερα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Στα ενδοφλέβια συστήματα απινιδωτών, υπάρχουν κάποια προβλήματα των ηλεκτροδίων (πχ έντονη τάση), που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα έντονων, επαναλαμβανόμενων κινήσεων του ώμου πχ άρση βάρους.

Ήπιες έως μετρίου βαθμού δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα σ’ ένα φυσιολογικό εύρος κινήσεων κι αντιστοιχούν στις καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας, έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στους ασθενείς με απινιδωτές.

Το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να χειροτερέψει σημαντικά, εάν δεν συνεχίσετε να εξασκείστε τακτικά. Είναι γνωστό ότι, μετρίου βαθμού φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την υγεία σας και συνιστάται να πραγματοποιείται εάν δυνατόν τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Συνεχής φυσική δραστηριότητα των 30 λεπτών ή περισσότερο, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική, παρ’όλα αυτά, πολλαπλές μικρής διάρκειας ασκήσεις (των 10-15 λεπτών) την ίδια μέρα, είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Είναι αρκετά σύνηθες να είστε διστακτικός να επανέλθετε στην σεξουαλική σας δραστηριότητα. Παρ’όλα αυτά, η συσκευή δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον/ην σύντροφό σας, ακόμα και αν δεχθείτε shock κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Εάν δεν είστε σίγουρος για το τι μπορείτε και το τι δεν μπορείτε να κάνετε, σας προτρέπουμε να το συζητήσετε στο follow up ραντεβού σας, στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών.

Άλλες πληροφορίες

Ηλεκτρομαγνητικές Παρεμβολές

Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές δεν θα προκαλέσουν βλάβη στον απινιδωτή σας, αλλά θα τον εμποδίσουν να χορηγήσει θεραπεία για την περίοδο που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση μαζί του. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στον απινιδωτή σας.

Τα κοινά ραδιόφωνα, ψυγεία, ηλεκτρικοί φούρνοι, υπολογιστές και φούρνοι μικροκυμάτων δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην συσκευή σας, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.
Στην περίπτωση που νιώσετε ζάλη ή αίσθημα παλμών κατά την διάρκεια χρήσης μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να απομακρυνθείτε απ’αυτήν και να επικοινωνήσετε με την κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών ή τον ιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Μαγνήτες

Μην κουβαλάτε ή μην τοποθετείται μαγνήτες πάνω απ’ το στήθος σας. Αποφεύγεται να κουβαλάτε ηχεία, καθώς περιέχουν ισχυρούς μαγνήτες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον απινιδωτή σας. Οι θεραπείες του απινιδωτή, μπορούν προσωρινώς ν’ απενεργοποιηθούν απ’ τους μαγνήτες και σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο, όπως εάν έχετε λάβει μη κατάλληλες θεραπείες απ’ τον απινιδωτή. Μερικά νοσοκομεία δίνουν μαγνήτες στους ασθενείς με απινιδωτή καθώς και πλήρεις οδηγίες χρήσης τους.

Αντικλεπτικές θύρες ασφαλείας καταστημάτων

Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τον απινιδωτή σας. Συνιστάται λοιπόν, να περνάτε διαμέσου των θυρών αυτών με κανονικό βηματισμό και να μην παραμένετε κοντά τους.

Τεχνικές εργασίες στο σπίτι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια εργαλεία, όπως ηλεκτρικά δρέπανα, με την προυπόθεση ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και τα κρατάτε σε απόσταση απ’ το σημείο εμφύτευσης του απινιδωτή.

Όταν κάνετε εργασίες στο αυτοκίνητο, αποφύγετε ν’ ακουμπάτε τον εναλλάκτη, όταν η μηχανή είναι σε λειτουργία. Γενικά πάντως είναι ασφαλές, εάν εργάζεστε ως μηχανικός.

Ιατρικός εξοπλισμός κι άλλες νοσοκομειακές θεραπείες.

Η πλειοψηφία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο ή ιατρείο, δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον απινιδωτή σας.

Παρ’όλα αυτά, συνιστάται να ενημερώνετε το ιατρικό κι οδοντιατρικό προσωπικό ότι έχετε απινιδωτή, καθώς τεχνική υποστήριξη απαιτείται πολλές φορές πριν από ορισμένες θεραπείες. Παρακαλώ να έχετε μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή σας, οποτεδήποτε πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, να επικοινωνήσετε με το κέντρο εμφύτευσης της συσκευής σας, για περισσότερες πληροφορίες/συμβουλές, προτού μεταβείτε στο νοσοκομείο για διαγνωστικές εξετάσεις ή επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με τον απινιδωτής σας. Παρ’όλα αυτά, πρέπει ν’ αναζητήσετε την συμβουλή της κλινικής βηματοδοτών/απινιδωτών, προτού υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, καθώς δεν είναι όλες οι συσκευές ασφαλείς για την εξέταση αυτή.

Είναι ασφαλές να υποβληθείτε σε απλές ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες. Μερικές συσκευές για νευρική και μυική διέγερση (TENS), μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές με τους απινιδωτές αλλά αυτό εξαρτάται από το που εφαρμόζονται αυτές. Εάν σας συνεστήσουν αυτό το είδος θεραπείας, επικοινωνήστε με την κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών για περαιτέρω συμβουλές.

Επεμβάσεις

Εάν χρειαστεί να υποβληθείτε σε επέμβαση, πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό και αναισθησιολόγο σας, ότι έχετε απινιδωτή. Μπορεί να είναι απαραίτητο, ν’ απενεργοποιηθούν οι λειτουργίες shock της συσκευής σας για την διάρκεια της επέμβασης. Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση ειδικού προγράμματος ή με την τοποθέτηση ενός μαγνήτη πάνω απ’ την συσκευή. Έτσι θ’ αποτραπούν μη απαραίτητα shock που μπορεί να δοθούν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, ειδικά με την χρήση διαθερμίας, που μπορεί να γίνει αντιληπτή απ’ τον απινιδωτή.

Ταξίδια

Eίναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με τον απινιδωτή σας. Συνιστάται όμως, να δείξετε στο προσωπικό ασφαλείας την ταυτότητα της συσκευής κι ο σωματικός σας έλεγχος να πραγματοποιηθεί με τα χέρια. Ο λόγος είναι ότι τα μηχανήματα ανίχνευσης μπορεί προσωρινά ν’ αλληλεπιδράσουν με τον απινιδωτή. Περάστε μέσα απ’ τις θύρες ανιχνευτών μετάλλων, μόνο εάν σας ζητηθεί. Να ξέρετε πως το μεταλλικό κουτί του απινιδωτή σας, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ασφαλείας του αεροδρομίου. Ο ανιχνευτής δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην συσκευή σας, με την προυπόθεση ότι θα περάσετε με γοργό βήμα διαμέσου αυτού.
Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι η ασφαλιστική σας εταιρεία είναι ενήμερη ότι έχετε απινιδωτή.

Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες, απαιτούν γραπτή επιβεβαίωση απ’ τον καρδιολόγο σας, ότι μπορείτε να ταξιδέψετε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί επίσης ν’ αυξήσουν τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλετε για κάλυψη και στην περίπτωση αυτή ίσως να χρειατεί να διαπραγματευτείτε μαζί τους.

Ηλεκτροκόλληση

Πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Κινητά τηλέφωνα / Φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα κι οι συσκευές μουσικής μπορούν να επηρεάσουν τον απινιδωτή όταν βρίσκονται σε απόσταση εντός 10 εκατοστών απ’ αυτόν. Συνιστάται για τον λόγο αυτό, να διατηρείται απόσταση άνω των 10 εκατοστών μεταξύ απινιδωτών και των προαναφερόμενων συσκευών.

Απενεργοποίηση των θεραπειών shock του απινιδωτή.

Ασθενείς με καρδιακά προβλήματα που έχουν λάβει απινιδωτή, μπορεί να διαγνωσθούν στη συνέχεια με προοδευτικά επιδεινούμενη καρδιακή νόσο ή άλλες ασθένειες που περιορίζουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Μπορεί οι ασθενείς αυτοί να βρεθούν στο σημείο όπου η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είτε να είναι απίθανο να βοηθήσει, είτε να μην είναι επιθυμητή απ’ τους ίδιους.

Στην περίπτωση αυτή, είναι συχνά απαραίτητο ν’ απενεργοποιούνται οι θεραπείες shock του απινιδωτή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν καταστάσεις όπου άνθρωποι που πεθαίνουν γι’ άλλο λόγο, λαμβάνουν shock που είναι πολύ άβολα και τα οποία δεν θα τους σώσουν τη ζωή. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά στρεσσογόνο, όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τους οικείους του.

Καθώς παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν απινιδωτή στις μέρες μας, πρέπει ν’ αρχίζουμε να σχεδιάζουμε το πως θα χειριστούμε καταστάσεις που αφορούν το τέλος της ζωής. Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες και να γίνονται κάτω από συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, είναι καλό όμως να συζητώνται νωρίς, με την εμφάνιση των πρώτων σημείων μη αναστρεψιμότητας μιας καταστάσεως. Ιδανικά, θα πρέπει να πραγματοποιούνται, όταν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις μόνος του. Σε ορισμένες καταστάσεις βέβαια, η συμμετοχή ενός συγγενούς μπορεί να είναι απαραίτητη.

H απανεργοποίηση των shock θεραπειών του απινιδωτή ειναι απλή διαδικασία αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμη εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας. Ο αρρυθμιολόγος ή ο τεχνικός συσκευών πρέπει να επαναπρογραμματίσει τον απινιδωτή.

Τα ακόλουθα είναι ιδιατέρως σημαντικά:

– Η συσκευή δεν θα χορηγήσει πλέον θεραπεία στην περίπτωση ενός γρήγορου, ανώμαλου καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή).
– Η απενεργοποίηση των shock θεραπειών καθ’αυτών δεν θα προκαλέσει θάνατο.
– Η απενεργοποίηση των shock θεραπειών δεν είναι επώδυνη διαδικασία, ούτε η μη χορήγηση shock προκαλεί πόνο.
– Η απόφαση απενεργοποίησης είναι αναστρέψιμη – τα shocks μπορεί να επανενεργοποιηθούν, εάν η κατάσταση του ασθενούς αλλάξει.
– Η συσκευή θα συνεχίσει να παρέχει βηματοδοτικές λειτουργίες για την περίπτωση που υπάρχουν χαμηλές καρδιακές σφύξεις (αυτά είναι χαμηλής εντάσεως ερεθίσματα που δεν προκαλούν πόνο).
– Επαγγελματίες υγείας θα είναι διαθέσιμοι ν’ απαντήσουν ερωτήματα κι ανησυχίες που πιθανόν να έχετε.
– Μια φόρμα απενεργοποίησης θα πρέπει να συμπληρωθεί, με την συμμετοχή του υπεύθυνου αρρυθμιολόγου.
– Ομάδα ψυχολόγων είναι επίσης διαθέσιμη για να συνδράμει στη λήψη δύσκολων αποφάσεων.

Υποστήριξη ασθενών με απινιδωτή

Πολλοί ασθενείς στους οποίους έχει εμφυτευθεί απινιδωτής, έχουν αρκετές ανησυχίες μετά την εμφύτευση. Αυτές μπορεί ν’ αφορούν είτε την αιτία για την οποία εμφυτεύθηκε ο απινιδωτής, είτε τον φόβο του ίδιου του shock που μπορεί να προέλθει απ’αυτόν. Μερικοί ασθενείς έχουν ανησυχίες αφότου λάβουν θεραπεία απ’ τον απινιδωτή τους.

Εάν έχετε ανάλογες ανησυχίες ή οποιαδήποτε άλλη απορία καλό θα ήταν να την συζητήσετε με τον αρρυθμιολόγο σας. Θα χρειαστείτε χρόνο για να συζητήσετε τις ανησυχίες αυτές, γι’αυτό προσπαθήστε να το κάνετε, στο καθιερωμένο ραντεβού σας με τον ιατρό, είτε στην κλινική, είτε στο ιδιωτικό ιατρείο.

Πηγή British Heart Foundation

Εμφύτευση Απλών & Σύνθετων Βηματοδοτών

Tί είναι ο βηματοδότης;

Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία και χρησιμοποιείται ώστε η καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό.

Υπάρχουν δύο μέρη: το κουτί (γεννήτρια) που περιέχει την μπαταρία και τα ηλεκτρικά κυκλώματα του βηματοδότη και τα καλώδια-ηλεκτρόδια του βηματοδότη (leads).

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση επισκεφτείτε το ακόλουθο Link 

Εμφύτευση Υποδόριου Holter Ρυθμού

Εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού
Miniature Insertable Cardiac Monitor (ICM) system

Με το άρθρο αυτό, προσπαθούμε να πληροφορήσουμε τους ασθενείς με ανεξήγητα επεισόδια συσκότισης, αισθήματος παλμών ή δύσπνοια, ότι αυτά μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Εάν ο ιατρός δεν είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων σας με απλές καταγραφικές μεθόδους, όπως το ΗΚΓ ή το 24ωρο μόνιτορ καταγραφής, μπορεί να επιλέξει έναν εμφυτεύσιμο καταγραφέα ρυθμού.

Παραδοσιακά οι καρδιολόγοι εμφυτεύουν έναν καταγραφέα ρυθμού, στο μέγεθος ενός USB stick, κάτω από το δέρμα στην αριστερή πλευρά του στήθους του ασθενούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταγράψουν την καρδιακή συχνότητα και ρυθμό την ώρα των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Η συσκευή καταγράφει συνεχόμενα οποιοδήποτε επεισόδιο, μέχρι και 3 χρόνια και στη συνέχεια οι καταγραφές αυτές αναλύονται απ’ τους ειδικούς αρρυθμιολόγους.

Μικροσκοπικός εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού (ICM – MEDTRONIC REVEAL LINQ, BIOTRONIK BIOMONITOR 2, ABBOTT CONFIRM Rx)

Ο ICM είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και βοηθά τον ειδικό αρρυθμιολόγο να διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων.

Οι νέες συσκευές έχευν τα ίδια πλεονεκτήματα με την παραδοσιακή, όμως το μέγεθός τους είναι το 1/10 της παλαιότερης. Ουσιαστικά αόρατες στο γυμνό μάτι, είναι πολύ πιο βολικές για τον ασθενή και πολύ λιγότερο διακριτές κάτω απ’ το δέρμα.

Η μετάδοση των αναλύσεων γίνεται μέσω ασύρματης και κυψελοειδούς τεχνολογίας, χωρίς την αναγκαία παρουσία του ασθενούς στο ιατρείο ή το νοσοκομείο και προσφάτως με την δυνατότητα ελέγχου της συσκεύης μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (smartphone), παρέχοντας άνεση κι ευελιξία σε ασθενή και ιατρό (ABBOTT ICM CONFIRM Rx).

Πώς τοποθετείται ο ICM;

Καθώς η μικροσκοπική αυτή συσκευή είναι πολύ μικρότερη και ευκολότερη να εμφυτευθεί, η επέμβαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο εξωτερικό ιατρείο, παρά μια χειρουργική αίθουσα.
Η εμφύτευση της συσκευής περιλαμβάνει μια τομή μικρότερη του 1 εκατοστού, η οποία κατόπιν μπορεί να κλειστεί με ιατρική κόλλα, sterile strips ή ένα ράμμα. Η επέμβαση διαρκεί μόνο 10 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (κίνδυνοι που σχετίζονται με την επέμβαση αυτή περιλαμβάνουν αιμορραγία, αιμάτωμα και λοίμωξη).

Ευελπιστείται ότι με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν οι λίστες αναμονής για την εμφύτευση της διαγνωστικής αυτής συσκευής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η επέμβαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, βοηθώντας έτσι να φτάσουμε γρηγορότερα στη διάγνωση και προλαμβάνοντας μελλοντικές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.

Πώς καταγράφεται ένα επεισόδιο;

Παρά το γεγονός ότι η συσκευή συνοδεύεται από έναν ενεργοποιητή, όπως και η παλιά μεγαλύτερη, αυτός δεν είναι απαραίτητος καθώς ο ICM μπορεί να παρακολουθείται απομακρυσμένα, ασύρματα, διαμέσου ενός δέκτη στο σπίτι σας. Μερικές άλλες συσκευές μπορούν να παρακολουθούνται μέσω smartphones. Κάθε ασυνήθιστη ηλεκτρική δραστηριότητα, μεταδίδεται μέσω ενός σήματος 4G σ’ ένα ασφαλές σύστημα που ειδοποιεί τον ειδικό αρρυθμιολόγο. Στη συνέχεια ειδοποιήστε κι εσείς, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτό από μόνο του, παρέχει ένα μοναδικό αίσθημα καθησυχασμού κι ασφάλειας στον ασθενή.

Αφαίρεση του εμφυτεύσιμου καταγραφέα ICM

Όταν μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού έχει καταγραφεί κι η αιτία των συμπτωμάτων αποσαφηνιστεί, η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί με άλλη μία απλή γρήγορη επέμβαση. Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, αναλόγως της διαγνώσεως, μπορούν να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια.

Πηγή British Heart Foundation

Κατ’ Οίκoν Νοσηλεία

Παρέχεται η δυνατότητα κατ’οίκον καρδιολογικής εκτιμήσεως (κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα και τοποθέτηση holter ρυθμού – πιέσεως) για ασθενείς που εμφανίζουν αδυναμία μετακίνησης.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα κατ’οίκον παρακολούθησης ασθενών με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, με σκοπό την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, έγκαιρη διάγνωση υποτροπών, βελτιστοποίηση της θεραπείας και πρόληψη κι αντιμετώπιση επιπλοκών.

Holter Ρυθμού & Πιέσεως

Το HOLTER πιέσεως, είναι η καταγραφή της πιέσεως καθώς κινείστε, ζώντας κανονικά την καθημερινότητά σας.

Η καταγραφή είναι συνήθως 24ωρη. Χρησιμοποιεί έναν μικρό ψηφιακό καταγραφέα της αρτηριακής πίεσης, ο οποίος προσαρμόζεται στην ζώνη σας και συνδέεται με μια περιχειρίδα στον βραχίονά σας.

Πρόκειται για μια αρκετά μικρή συσκευή που σας επιτρέπει να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες κι ακόμα και να κοιμηθείτε μ’ αυτήν.

Χρησιμεύει στην αντικειμενική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης για την οριστική διάγνωση της υπερτάσεως καθώς και την βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, εάν αυτό απαιτηθεί.

Το HOLTER ρυθμού, είναι η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού καθώς κινείστε, εκτελώντας τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Οι καταγραφείς αυτοί είναι μικρές φορητές συσκευές καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Κάθε είδους τέτοιος καταγραφέας έχει μοναδικές ιδιότητες σχετικά με την διάρκεια καταγραφής, την ποιότητα και την ανάλυση των ηλεκτρικών σημάτων της καρδιάς.

Ο ιατρός σας χρησιμοποιεί τον φορητό καταγραφέα ρυθμού ώστε:

– Nα ελέγξει τον καρδιακός σας ρυθμό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
– Nα επιτύχει συσχετισμό συμπτωμάτων – ρυθμού
– Nα διαγνώσει ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς: το είδος τους, την διάρκειά τους, την αιτία τους.
– Nα κατευθύνει την θεραπεία των ανώμαλων καρδιακών ρυθμών.

Προετοιμασία:

-Αποφύγετε ελαιώδεις, λιπαρές κρέμες και λοσιόν στα σημεία τοποθέτησης του καταγραφέα, καθώς προκαλούν παρεμβολές στο σημείο επαφής ηλεκτροδίων και δέρματος.
-Φορέστε φανέλα που μπορεί εύκολα ν’ αφαιρεθεί για την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων.

Το Holter ρυθμού φέρεται κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και μπορεί να φορεθεί μέχρι και 7 ημέρες (ορισμένες συσκευές).

Ηλεκτρόδια (αυτοκόλλητα) τοποθετούνται στο δέρμα του στήθους. Καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια μ’ ένα μικρό κουτί-φορητό καταγραφέα, το οποίο φέρεται στην ζώνη ή σε ειδικό ιμάντα στον ώμο. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα καταγράφονται συνεχόμενα και αποθηκεύονται στο Holter.

Για όσο χρονικό διάστημα φοράτε το Holter, θα σας ζητηθεί να κρατάτε ένα ημερολόγιο των δραστηριοτήτων και των συμπτωμάτων σας, όπως επεισόδια αισθήματος παλμών – ‘’φτερουγίσματα’’ στο στήθος, επεισόδια δύσπνοιας, πόνου στο στήθος, ζάλης ή προλιποθυμίας.

Είναι σημαντικό να καταγράφετε τις δραστηριότητές σας όταν εμφανίζετε συμπτώματα, έτσι ώστε ο ιατρός να ελέγξει τι είδους γεγονότα τα προκαλούν.

Όταν η καταγραφή του ρυθμού ολοκληρωθεί, θα επιστρέψετε το Holter. Ο ιατρός στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή, θ’αναλύσει την καταγραφή και θα ελέγξει τυχόν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Αμέσως μετά, θα ετοιμάσει μια αναλυτική γνωμάτευση, συνοδευόμενη από εκτυπωμένες καταγραφές του ρυθμού που εμφανίζουν κλινικό ενδιαφέρον

Διοισοφάγειο Υπερηχογράφημα Καρδιάς

Το Διοισοφάγειο Υπερηχοκαρδιογράφημα (ΤΟΕ) είναι ένα τεστ το οποίο παράγει εικόνες της καρδιάς. Το TOE χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα (υπέρηχο) για να σχηματίσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και των αγγείων που ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτήν.

Αντιθέτως με το κλασικό διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα, ο ηχοβολέας που παράγει τα ηχητικά κύματα στην περίπτωση του TOE, είναι συνδεδεμένος μ’έναν λεπτό σωλήνα, ο οποίος διαμέσου του στόματος και του φάρυγγα εισέρχεται στον οισοφάγο.

Επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται πολύ κοντά στις άνω κοιλότητες της καρδιάς, μπορούμε να πάρουμε πολύ πιο καθαρές εικόνες των δομών αυτών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το κλασικό διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα δεν μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σε κλινικά ερωτήματα.

Το ΤΟΕ σε αντίθεση με το διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα απαιτεί προετοιμασία. Πρέπει να παραμείνετε νηστικοί για τουλάχιστον 4-6 ώρες πριν το τεστ.

Επειδή κατά την εξέταση σας χορηγείται υπνωτικό φάρμακο για να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ήρεμος, θα πρέπει κάποιος συνοδός να σας πάει σπίτι μετά το τεστ.

Το πιο κοινό σύμπτωμα μετά την εξέταση, είναι ο πονόλαιμος που συνήθως διαρκεί 1-2 ημέρες.

Διαθωρακικό Υπερηχογράφημα Καρδιάς

Αποτελεί αναίμακτη εξέταση, που έχει ως σκοπό την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας ως αντλία καθώς και της λειτουργίας των βαλβίδων της καρδιάς.

Κατά την διάρκεια ενός διαθωρακικού υπερηχοκαρδιογραφήματος, ο ιατρός παίρνει λήψεις, εικόνες της καρδιάς, μετακινώντας ένα όργανο που ονομάζεται ηχοβολέας, σε διαφορετικές θέσεις στο θωρακικό η κοιλιακό τοίχωμα του ασθενούς.

Ο ηχοβολέας που μοιάζει με μικρόφωνο, στέλνει ηχητικά κύματα στο στήθος και στη συνέχεια συλλέγει τις αντανακλάσεις από διαφορετικά σημεία της καρδιάς.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, γίνεται με γυμνό το τμήμα του κορμού πάνω από τη μέση (σας παρέχεται ενδυμασία μιας χρήσης) και δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία από μέρους του ασθενούς.

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Οι υπηρεσίες μας στον τομέα της Καρδιακής Ανεπάρκειας, προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση, όσον αφορά την διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ασθενών αυτών.

Δεχόμαστε ασθενείς οποιουδήποτε σταδίου, από την προ-διάγνωση κι έπειτα. Παρέχουμε ένα περιεκτικό πακέτο φροντίδας, απ’ την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο, την επανεκτίμηση για παρακολούθηση της κλινικής πορείας καθώς και εξατομικευμένες επισκέψεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανθεκτικές και δύσκολες καταστάσεις καρδιακής ανεπάρκειας, και ειδικά για εκείνες όπου τα συμπαραμαρτούντα νοσήματα περιορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές (για παράδειγμα νεφρική ανεπάρκεια).

Έχουμε επίσης την δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας για ασθενείς που χρειάζονται εκτίμηση για νέες θεραπείες, όπως καρδιακές συσκευές (βηματοδότες κι απινιδωτές), χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς, αιμοδιήθηση ή συσκευές μηχανικής υποβοήθησης.

Στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας, περιλαμβάνονται ασθενείς:

–  προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας

–  καρδιακής ανεπάρκειας προκαλούμενης από κυτταροτοξικά φάρμακα

–  ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια

 

Αθλητική Καρδιολογία

Προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον επιστημονικά ανερχόμενο τομέα της Αθλητικής Καρδιολογίας, που ως σκοπό έχει την βελτίωση της καρδιαγγειακής φροντίδας των αθλητών αλλά και των απλά ασκούμενων πολιτών, μέσα από μια αθλητικο-κεντρική προσέγγιση που εντάσσεται στα πλαίσια του αθλητικού screening και περιλαμβάνει, προσεκτική λήψη ιατρικού ιστορικού, μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα, διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως) καθώς και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς, γενετικό έλεγχο ή ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (επεμβατική τεχνική).

Πρόκειται για έναν αρκετά απαιτητικό τομέα, που εμπλέκει πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες κι υποειδικότητες και απαιτεί μια πολυδιάστατη διαγνωστική προσέγγιση αλλά κι αντιμετώπιση.

Προληπτική Καρδιολογία

Ο τομέας της Προληπτικής Καρδιολογίας περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και σ’αυτούς που έχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν.

Με τον σχεδιασμό εξειδικευμένων προγραμμάτων, επιδιώκουμε τον έλεγχο των καρδιαγγειακών αυτών παραγόντων κινδύνου και την πρόληψη επιδείνωσης της νόσου.

Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από διάφορους τομείς, προσφέρουμε εξειδικευμένες διατροφικές υπηρεσίες, εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης κι αποκατάστασης, δοκιμασία κοπώσεως καθώς και προγράμματα ελέγχου καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Οι υπηρεσίες αυτές, βοηθούν τους ασθενείς να επιτύχουν τις απαραίτητες αλλαγές του τρόπου ζωής, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον καθορισμό ενός πλήρως εξατομικεύμένου πλάνου ιατρικής αντιμετώπισης με σκοπό:

– Tην πρόληψη εμφάνισης κι επιδείνωσης της καρδιαγγειακής νόσου
– Tην μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
– Mείωση της αναγκαιότητας χειρουργείου
– Bελτίωση της ποιότητας ζωής με τον έλεγχο των συμπτωμάτων

Ο βασικός σκοπός του προγράμματος αυτού, είναι η βελτίωση της υγείας κι ευημερίας των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στη φάση της ανάρρωσης αλλά και δια βίου.

Φαρμακευτική Θεραπεία Αρρυθμιών

Γλωσσάρι

Κατάλυση: Πρόκειται για μια ελάχιστη επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία προσπαθούμε να εντοπίσουμε την εστία της αρρυθμίας, στις περισσότερες περιπτώσεις στο εσωτερικό της καρδιάς και να την καυτηριάσουμε, με σκοπό να την θεραπεύσουμε.

Αρρυθμία: Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορος ή αργός.

Κόλποι: Οι ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς

Kοιλίες: Οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς

Κολποκοιλιακός κόμβος: To σημείο ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Καρδιολόγος: Ιατρός που έχει ειδικευθεί στην διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακά προβλήματα.

Εμφυτεύσιμος απινιδωτής: Μικρή συσκευή που εμφυτεύεται στο στήθος του ασθενούς και έχει ως λειτουργία την ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού, εάν αυτός γίνει ανώμαλος.

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Κολπική μαρμαρυγή που σταματά από μόνη της.

Παράταση του QT διαστήματος: Καθυστερημένη αποκατάσταση της ηλεκτρικής ισορροπίας στην καρδιά, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Torsade de pointes: Κοιλιακή αρρυθμία που οφείλεται σε παράταση του διαστήματος QT.

Σημαντικές Πληροφορίες

Οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίες, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με ποικίλους τρόπους.
Πολλές αρρυθμίες δεν απαιτούν τίποτα περισσότερο απ’ το να καθησυχαστεί απλά ο ασθενής.

Άλλες όμως μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, την εμφύτευση μιας συσκευής όπως βηματοδότη ή απινιδωτή, θεραπεία κατάλυσης ενός ανώμαλου κυκλώματος (εστίας ή δεματίου) στην καρδιά ή και συνδυασμό θεραπειών. Η κατάλληλη θεραπεία για την δική σας περίπτωση, θα συζητηθεί με τον αρρυθμιολόγο σας.

Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι ν’ απαντήσει τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε, σχετικά με την φαρμακευτική αντιμετώπιση των αρρυθμιών.

Το φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.

Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, οι οποίοι λαμβάνουν αίμα απ’ την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος κατόπιν, προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες εν συνεχεία το προωθούν προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία όλα αποτελούνται από κύτταρα αγωγής που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node) , που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται εν συνεχεία, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο.

Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο και είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια ξεκινάει απ’ την αρχή.

Τι είναι οι αρρυθμίες;

Οι αρρυθμίες είναι διαταραχές του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, κατά τις οποίες υπάρχουν αλλαγές του καρδιακού ρυθμού. Μερικές φορές, αν υπάρχει βλάβη ή αποκλεισμός στο ηλεκτρικό μονοπάτι της καρδιάς ή υπάρχουν επιπλέον ένα ή περισσότερα μονοπάτια αγωγής, ο ρυθμός της καρδιάς μπορεί ν’ αλλάξει.

Η καρδιά μπορεί να πάλλεται πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ αργά (βραδυκαρδία), ή ανώμαλα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία. Αυτοί οι ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί είναι γνωστοί ως αρρυθμίες. Αρρυθμίες μπορεί να συμβούν είτε στους κόλπους, είτε στις κοιλίες. Αρρυθμίες μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία κι είναι τις περισσότερες φορές ενοχλητικές παρά ένα ουσιαστικό πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στην καρδιά και προκαλείται η αρρυθμία;

Οποιαδήποτε διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία. Για παράδειγμα, ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός μπορεί να ξεκινήσει μ’ ένα ανώμαλο ερέθισμα σε κάποιο τμήμα της καρδιάς, διαφορετικό απ’ τον φυσιολογικό της βηματοδότη (φλεβόκομβο) ή ο φλεβόκομβος μπορεί να αναπτύξει μια ανώμαλη καρδιακή συχνότητα ή ρυθμό.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει μια αρρυθμία;

Κοινές αιτίες αρρυθμίας περιλαμβάνουν εκ γενετής παραλλαγές του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς που μπορεί να γίνουν εμφανείς μόνο κατά την ενηλικίωση.

Το στρες, η καφείνη, ο καπνός, το αλκοόλ, τα χάπια δίαιτας, τα αντιβηχικά ή αντιγριπικά φάρμακα, μπορούν όλα να πυροδοτήσουν μια αρρυθμία, συνήθως όμως υπάρχει υποκείμενη οργανική αιτία που ευθύνεται γι’αυτήν.

Εάν υπάρχει βλάβη στον καρδιακό ιστό ως αποτέλεσμα επίκτητης καρδιακής νόσου, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή συγγενούς καρδιακής νόσου, μπορεί να είστε επίσης σε κίνδυνο ν’ αναπτύξετε αρρυθμίες.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ιατροί δεν δύναται να εντοπίσουν την αιτία της αρρυθμίας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αρρυθμίες;

Τ’ αποτελέσματα των εξετάσεων που είχατε, θα καθορίσουν τον τύπο και την σοβαρότητα της αρρυθμίας. Ο αρρυθμιολόγος στη συνέχεια, θα συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές και ποια είναι κατάλληλη για εσάς.
Να θυμάστε ότι πολλοί ασθενείς με αρρυθμίες δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία.

Η πιο σημαντική παράμετρος μιας αρχικής εκτίμησης, είναι να καθοριστεί η κλινική σημασία της αρρυθμίας κι η ανάγκη οποιασδήποτε περαιτέρω αντιμετώπισης. Εάν το είδος της αρρυθμίας σας απαιτεί φαρμακευτική θεραπεία, ο ιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα.

Τι κάνουν τα φάρμακα;

Όπως υπάρχουν διαφορετικά αντιβιοτικά για τις διάφορες λοιμώξεις, έτσι υπάρχει κι ένας αριθμός διαφορετικών φαρμάκων για την θεραπεία των αρρυθμιών. Τα φάρμακα αυτά κατηγοριοποιούνται σε ομάδες, βάση του πως δρουν στην καρδιά. Παρ’όλα αυτά, φάρμακα της ίδιας ομάδας μπορεί επιδρούν στους διάφορους ασθενείς, με διαφορετικούς τρόπους.

Όλα αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται έχοντας 2 κύριους αντικειμενικούς σκοπούς:

– Nα καταστείλουν την αρρυθμία, να διατηρήσουν έναν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και να ελαχιστοποιήσουν έτσι την συμπτωματολογία
– Nα εμποδίσουν την ανάπτυξη παρατεταμένων ή σοβαρών διαταραχών του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκοπή, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο.

Γενικά, οι πιο σοβαρές (απειλητικές για τη ζωή) αρρυθμίες αντιμετωπίζονται με την εμφύτευση συσκευών όπως απινιδωτές ή κατάλυση. Υπάρχουν όμως ασθενείς που μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν επιπλέον φάρμακα.

Τι να περιμένω;

Πριν ξεκινήσετε κάποιο φάρμακο (ή φάρμακα), ο ιατρός πρέπει να σας εξηγήσει πόσες ταμπλέτες θα χρειαστεί να παίρνετε και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Σχεδόν όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, οι οποίες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά ως γενικός κανόνας, όσο πιο δραστικό είναι ένα φάρμακο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει κάποιες παρενέργειες.

Τα φάρμακα που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό είναι συνήθως αρκετά δραστικά και επομένως είναι πιθανό να έχουν ορισμένες παρενέργειες.

Ως συνέπεια, η θεραπεία που συνταγογραφείται είναι το αποτέλεσμα μιας ισορροπίας μεταξύ των κινδύνων και συμπτωμάτων που συνδέονται με την αρρυθμία και των παρενεργειών της θεραπείας. ‘’Επιτυχής’’ θεραπεία σημαίνει πιθανότατα την επίτευξη μιας κατάστασης όπου μπορεί κανείς να ζήσει με περιστασιακές ήπιες αρρυθμίες, τις λιγότερες δυνατές ή καθόλου παρενέργειες, αποφεύγοντας εμμένοντα μη ευχάριστα συμπτώματα.

Ορισμένες απ’ τις παρενέργειες εμφανίζονται κατά την έναρξη του φαρμάκου και για τον λόγο αυτό ο ιατρός σας, ίσως ξεκινήσει από μια χαμηλή δόση που θ’ αυξήσει προοδευτικά αν χρειαστεί, στην επιθυμητή.

Αυτό, παρ’όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε ‘’αθόρυβα’’!

Εάν έχετε παρενέργειες που δεν μπορείτε ν’ ανεχτείτε, πρέπει να τις αναφέρετε στον ιατρό σας, καθώς μπορεί να σας δώσει κάποιο άλλο φάρμακο που σας ταιριάζει καλύτερα.

Στα κουτιά των φαρμάκων σας θα βρείτε φυλλάδια που περιγράφουν πιθανές παρενέργειες τους. Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες κι αυτό επομένως δεν μπορεί ν’αποτελεί λόγο να μην παίρνετε τα φάρμακά σας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, χωρίς να ενημερώσετε πρώτα τον ιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική επανεμφάνιση της αρρυθμίας σας (rebound φαινόμενο).

Oρισμένες φορές ο ιατρός σας, θα κάνει μικρές τροποποιήσεις στη δοσολογία των φαρμάκων, βάση των συμπτωμάτων σας ή των παρενεργειών.

Φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές

Η αμιωδαρόνη χρησιμοποιείται για την διατήρηση της καρδιάς στον φυσιολογικό φλεβοκομβικό της ρυθμό. Χρησιμοποιείται επίσης για την επαναφορά της καρδιάς στον φυσιολογικό της ρυθμό, όταν αυτή έχει περιέλθει σε αρρυθμία. Η αμιωδαρόνη έχει μικρό αρρυθμιογόνο κίνδυνο (εμφάνιση νέας ή επανεμφάνιση με αυξημένη συχνότητα προυπάρχουσας αρρυθμίας) και χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς με δομική καρδιακή νόσο.

Παρενέργειες: Παρά το γεγονός ότι η αμιωδαρόνη είναι γενικά καλώς ανεκτή, έχει παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν διάφορα όργανα του σώματος.

Δέρμα: Όταν παίρνετε αμιωδαρόνη το δέρμα σας μπορεί ν’ αποκτήσει μια γκρι/μπλε απόχρωση. Αυτό θα βελτιωθεί με την διακοπή της αμιωδαρόνης.

Την περίοδο που παίρνετε αμιωδαρόνη μπορεί να γίνετε πιο ευαίσθητος στις βλαβερές επιδράσεις του ηλιακού φωτός. Η χρήση αντιηλιακών και καπέλου φαίνεται να εμποδίζει την παρενέργεια αυτή. Καθώς η αμιωδαρόνη παραμένει στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να είναι απαραίτητο να συνεχίσετε τη χρήση αντιηλιακών για μερικούς μήνες μετά την διακοπή της.

Θυρεοειδής αδένας: Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος. Η αμιωδαρόνη μπορεί να επηρεάσει τον αδένα αυτόν, κάνοντάς τον να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός – αυτό συμβαίνει περίπου στο 2% των ασθενών που παίρνουν αμιωδαρόνη) ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός – αυτό συμβαίνει περίπου στο 6% των ασθενών που παίρνουν αμιωδαρόνη).

Ο ιατρός σας θα πραγματοποιήσει τακτικές αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να ελέγξει αν κάποιο από τα παραπάνω έχει αναπτυχθεί. Αν εμφανίζετε συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση ή ανησυχία, πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον ιατρό σας για να το συζητήσετε. Ο ιατρός, ίσως σας ζητήσει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις αν δεν έχετε πρόσφατες. Ο υπερ- αλλά και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν εύκολα με φάρμακα.

Μάτια: Μικρές εναποθέσεις μπορούν να σχηματιστούν στον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών (η διαφανής επιφάνεια που καλύπτει τις κόρες, την ίριδα και το λευκό των ματιών). Οι εναποθέσεις αυτές δεν είναι επιβλαβείς.

Παρ’όλα αυτά, μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί την παρουσία των εναποθέσεων αυτών, όταν κοιτάει προς έντονα φώτα, ιδιαίτερα τη νύχτα κατά την οδήγηση. Απ’ τους ασθενείς που λαμβάνουν αμιωδαρόνη, περίπου 1 στους 10 θα εμφανίσει έναν μπλε δακτύλιο στην όρασή του, που όμως δεν χρήζει ανησυχίας αφού δεν είναι επιβλαβής.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, εάν είναι απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις για την όρασή σας, σχετικά με την ικανότητα για οδήγηση.

Πνεύμονες: Η αμιωδαρόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πάχυνση (ίνωση) των δομών των πνευμόνων. Εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας.

Ήπαρ: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αμιωδαρόνη προκαλεί προβλήματα με την λειτουργία του ήπατος. Ο ιατρός σας, θα ελέγξει για οποιαδήποτε επίδραση στη λειτουργία του ήπατος με την διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων ρουτίνας κάθε 6 μήνες.

Παρακολούθηση: Η αμιωδαρόνη είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο που συνταγογραφείται με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της κατάστασης της υγείας σας. Οι παρενέργειες που παρατέθηκαν παραπάνω, παρ’όλο που δεν αφορούν όλους τους ασθενείς, αναδεικνύουν τη σημασία τακτικής παρακολούθησης.

Θα παρακολουθείστε απ’ τον ιατρό σας κάθε 6 μήνες, ενώ είστε σε αμιωδαρόνη. Ο ίδιος θα οργανώνει για εσάς αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να επιβεβαιώνει ότι η θυρεοειδική κι ηπατική λειτουργία παραμένουν φυσιολογικές και ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα.

Άλλες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον ιατρό σας:

–  Yπάρχει άλλη εναλλακτική θεραπεία (φάρμακα ή επέμβαση);

– Tι συμβουλή μπορεί να δοθεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες (αποφυγή έκθεσης στον έντονο ήλιο ή χρήση αντιηλιακών, καθώς το φάρμακο αυτό κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στο έγκαυμα, ιδιαίτερα σε ανοιχτόχρωμους ασθενείς);

– Πώς μπορεί να ελεγχθεί η θυρεοειδική, ηπατική κι αναπνευστική λειτουργία, πριν και κατά την διάρκεια της θεραπείας;

– Πως πρέπει να δοθεί η αρχική-δόση εφόδου (το σώμα σας θα χρειαστεί μια αρχική δόση του φαρμάκου, ακολουθούμενη από μια μικρότερη δόση σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πχ μια φορά την ημέρα προτού φθάσει σε θεραπευτικά επίπεδα);

– Μπορεί το φάρμακο αυτό ν’ αλληλεπιδράσει μ’ άλλα φάρμακα τα οποία παίρνω (μπορεί να επηρεάσει ιδιαιτέρως τα επίπεδα των κουμαρινικών-αντιπηκτικών);

Πρέπει να θυμάστε, πως το φάρμακο αυτό μπορεί να σας σώσει τη ζωή όταν χρησιμοποιείται σωστά και προσεκτικά κι όπως με τα υπόλοιπα αντιαρρυθμικά δεν πρέπει να το σταματήσετε ή ν’ αλλάξετε την δοσολογία, χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον αρρυθμιολόγο σας.

Ατενολόλη

Οι καρδιακές μας σφύξεις ρυθμίζονται από ειδικά κύτταρα τα οποία μεταδίδουν ηλεκτρικά ερεθίσματα. Ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκληθεί απ’ τα κύτταρα αυτά, τα οποία μεταδίδουν ηλεκτρικά ερεθίσματα πολύ γρήγορα.

Η ατενολόλη, που είναι ένας β-αναστολέας, ελαττώνει την υπερδραστηριότητα των κυττάρων αυτών και βοηθά την καρδιά να πάλλεται πιο αργά και φυσιολογικά. Οι β-αναστολείς προστατεύουν την καρδιά απ’ τις επιδράσεις της αδρεναλίνης, ελαττώνοντας την δραστηριότητα του καρδιακού μυός κι επίσης την αρτηριακή πίεση.

Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, οι οποίες συνήθως βελτιώνονται καθώς προσαρμοζόμαστε σ’αυτά. Οι παρενέργειες που σχετίζονται με την ατενολόλη είναι: ναυτία, διαταραχή της όρασης, έμετος, κρύα χέρια ή δάκτυλα ποδιών, ζάλη, δύσπνοια, κόπωση και σεξουαλικά προβλήματα. Οι β-αναστολείς μπορεί να μην είναι πάντα ασφαλείς για ασθενείς με άσθμα. Ασθενείς με άσθμα πρέπει να το αναφέρουν στον ιατρό τους, εάν πρόκειται να τους συνταγογραφηθούν β-αναστολείς. Εάν εμφανίζετε οποιαδήποτε απ’ τις παραπάνω παρενέργειες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Σημαντικά σημεία

– Οικογενειακός προγραμματισμός κι εγκυμοσύνη:
Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός ή φαρμακοποιός σας γνωρίζει πως είστε έγκυος, προσπαθείτε ν’ αποκτήσετε παιδί, ή θηλάζετε.

– Άλλα φάρμακα:
Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός ή φαρμακοποιός σας γνωρίζει όλα τ’ άλλα φάρμακα τα οποία παίρνετε πρότου ξεκινήσετε την νέα θεραπεία. Οι β-αναστολείς μπορεί ν’ αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, προκαλώντας αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αυτά δρουν.

Bισοπρολόλη

Η βισοπρολόλη είναι ένας ακόμη β-αναστολέας που χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση μιας ανώμαλα υψηλής καρδιακής συχνότητας. Οι β-αναστολείς προστατεύουν την καρδιά απ’ τις επιδράσεις της αδρεναλίνης, ελαττώνοντας την δραστηριότητα του καρδιακού μυός, γεγονός που επίσης ελαττώνει την αρτηριακή πίεση.

Η βισοπρολόλη χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) , της στηθάγχης και της καρδιακής ανεπάρκειας, εξαιτίας της προστατευτικής δράσης που ασκεί στην καρδιά μέσω αναστολής της αδρενεργικής διέγερσης.

Παρενέργειες:

Όπως με όλα τα φάρμακα, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες. Παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς παρενέργειες, οι πιο γνωστές είναι: ζάλη ή λιποθυμική τάση, ναυτία, διάρροια, κόπωση, υπόταση ή βραδυκάρδια. Εάν είστε ασθματικός, αυτό πρέπει να γνωστοποιηθεί στον ιατρό σας.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον ιατρό σας, εάν εμφανίσετε κάποια παρενέργεια απ’ το φάρμακο.

Σημαντικά σημεία:

Η βισοπρολόλη μπορεί ν’ αλληλεπιδράσει μ’ άλλα φάρμακα και γι’αυτό είναι σημαντικό ο ιατρός ή φαρμακοποιός σας να γνωρίζει το σύνολο των φαρμάκων που παίρνετε.

Δρονεδαρόνη

Η δρονεδαρόνη είναι ένα φάρμακο παρόμοιο της αμιωδαρόνης στην δομή, με μερικές παραλλαγές, ώστε να είναι κλινικά χρήσιμο και να μειώνει τον κίνδυνο θυρεοειδικών προβλημάτων. Ο κύριος μηχανισμός δράσης είναι ο περιορισμός της ευερεθιστότητας των κόλπων (η ικανότητα του κυττάρου ν’ ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα). Μεγάλες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η δρονεδαρόνη μειώνει τις σχετιζόμενες με την κολπική μαρμαρυγή εισαγωγές στο νοσοκομείο. Η δρονεδαρόνη πρέπει να συνταγογραφείται και να παρακολουθείται από ειδικό καρδιολόγο –αρρυθμιολόγο.

Αντενδείξεις:

Αυξημένη επίπτωση συμβαμάτων καρδιακής ανεπάρκειας έχει παρατηρηθεί με το φάρμακο αυτό. Ως εκ τούτου η δρονεδαρόνη δεν πρέπει να συνταγογραφείται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας κι η παρακολούθηση πρέπει να είναι τακτική σε όσους το παίρνουν. Η δρονεδαρόνη πρέπει επίσης να αποφεύγεται σε ασθενείς με σημαντική ηπατική δυσλειτουργία.
Στους ασθενείς με κολποκοιλιακό αποκλεισμό, σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου (εκτός αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με βηματοδότη) ή με διορθωμένο QT διάστημα >500msec πρέπει ν’αποφεύγεται.

Παρενέργειες:

Η δρονεδαρόνη είναι γενικά καλώς ανεκτή. Παρ’όλα αυτά, κοινές παρενέργειες αποτελούν η διάρροια, η κοιλιακή δυσφορία, η ναυτία κι ο έμετος.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δερματικού εξανθήματος και βραδυκαρδίας.

Οι περισσότερες παρενέργειες υποχωρούν τις πρώτες 2 εβδομάδες απ’ την έναρξη του φαρμάκου. Σ’ ένα ποσοστό ασθενών όμως, η δρονεδαρόνη μπορεί να χρειαστεί να διακοπεί οριστικά λόγω μη ανοχής.

Φλεκαινίδη

Η φλεκαινίδη επιβραδύνει την αγωγή στα καρδιακά κύτταρα, μειώνοντας την ευερεθιστότητά τους. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται και σε μερικές περιπτώσεις τερματίζεται η κολπική μαρμαρυγή. Επίσης επιβραδύνει την αγωγή στα παραπληρωματικά δεμάτια στην περίπτωση του συνδρόμου Wolff-Parkinson-White (WPW), το οποίο μπορεί να συνδυάζεται με κολπική μαρμαρυγή.

Η φλεκαινίδη είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή χωρίς την παρουσία δομικής ή στεφανιαίας νόσου. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να χρισιμοποιείται σε συνδυασμό με φάρμακα όπως β-αναστολείς ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου (βεραπαμίλη ή διλτιαζέμη), τα οποία επιβραδύνουν την αγωγή στον κολποκοιλιακό κόμβο και εμποδίζουν την ταχεία αγωγή των υπερκοιλιακών ερεθισμάτων στις κοιλίες.

Η φλεκαινίδη μεταβολίζεται στο ήπαρ, με χρόνο ημίσειας ζωής τις 14 ώρες. Για τον λόγο αυτό χορηγείται 2 φορές ημερησίως. Σε ορισμένους ασθενείς με καρδιακή νόσο και σ’ αυτούς με σοβαρά επηρεασμένη νεφρική λειτουργία, το φάρμακο μπορεί να συσσωρευθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η μείωση των δόσεων. Η φλεκαινίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την εγκυμοσύνη, κατόπιν συζητήσεως κι αφού πρώτα εξαντληθούν άλλες προσεγγίσεις.

Αντενδείξεις:

Η φλεκαινίδη έχει ποικίλλων χρόνο ημίσειας ζωής και συχνά προκαλεί αλλαγές στο ΗΚΓ. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δίνεται κατόπιν οδηγίας ειδικού καρδιολόγου-αρρυθμιολόγου. Επιπροσθέτως, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, τα επίπεδα του φαρμάκου στο πλάσμα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Η φλεκαινίδη αντενδείκνυται σε ασθενείς με νόσο του φλεβοκόμβου, κολποκοιλιακό αποκλεισμό ή βραδυκαρδία (χωρίς την ύπαρξη βηματοδότη) ενώ πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με προσοχή και σ’ αυτούς που έχουν βηματοδότη.

Παρενέργειες:

Οι παρενέργειες είναι συνήθως παροδικές και μπορεί να περιλαμβάνουν: ναυτία, διαταραχές της όρασης, ζάλη, δυσκοιλιότητα, διάρροια και κεφαλαλγία.
Περιστασιακά η φλεκαινίδη μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, ερεθισμό του δέρματος και πόνους στο στήθος. Εάν είστε ανήσυχος ότι η φλεκαινίδη σας προκαλεί προβλήματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Σοταλόλη

Η σοταλόλη ως β-αναστολέας είναι πιθανότατα αποτελεσματικός καθώς αντισταθμίζει την αρρυθμιογόνο δράση της αδρεναλίνης και παρόμοιες επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία, όπως κολπική μαρμαρυγή.

Η σοταλόλη έχει κι άλλες δράσεις, όπως το να καθιστά τα καρδιακά κύτταρα λιγότερο ευερέθιστα με το ν’ αναστέλλει τα καρδιακά κανάλια καλίου, αλλά μόνο σε υψηλές δόσεις, όπως 80-120mg δυο φορές ημερησίως, με συχνές όμως παρενέργειες. Η δράση τους αυτή είναι ευεργετική για τους κόλπους αλλά μπορεί να μην είναι για τις κοιλίες. Για τον λόγο αυτό, η αύξηση της δόσης πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με περιοδικό ΗΚΓικό έλεγχο.

Προσοχή:

Η σοταλόλη επιμηκύνοντας την φάση αποκατάστασης του καρδιακού δυναμικού δράσης, μπορεί να προδιαθέσει σε κοιλιακές αρρυθμίες (torsade de pointes) που μπορεί να είναι επικίνδυνες κι ακόμη απειλητικές για τη ζωή, εάν τα επίπεδα καλίου-μαγνησίου είναι χαμηλά, όπως σε διάρροια κι έμετο. Για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα αυτού του κινδύνου, εάν υπάρχει ένδειξη νεφρικής δυσλειτουργίας, οι δόσεις χρειάζεται να επανεξεταστούν και να μειωθούν.

Παρενέργειες:

Οι κυριότερες παρενέργειες απ’ τους β-αναστολείς γενικά οφείλονται στην επιβράδυνση της καρδιακής συχνότητας και μείωση της συσταλτικότητας της καρδιάς. Ως επακόλουθο, η επιβράδυνση της καρδιακής συχνότητας (βραδυκαρδία) ή η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να οδηγήσουν σε άλλη συμπτωματολογία όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου, δύσπνοια, σεξουαλική δυσλειτουργία και κατάθλιψη.

Αλληλεπιδράσεις:

Συγχορήγηση ενδοφλεβίως αναστολέα των διαύλων ασβεστίου που επηρεάζει την κολποκοιλιακή αγωγή (βεραπαμίλη, διλτιαζέμη) αυξάνει τον κίνδυνο βραδυκαρδίας και πρέπει γενικώς ν’ αποφεύγεται. Εάν είστε ασθματικός, πρέπει να το γνωστοποιείσετε στον ιατρό σας.

Βεραπαμίλη:

Η βεραπαμίλη είναι ένας αναστολέας των διαύλων ασβεστίου που χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση της καρδιακής συχνότητας.
Χρησιμοποιείται στην θεραπεία των αρρυθμιών, με το να εμποδίζει την είσοδο ασβεστίου στα κύτταρα της καρδιάς, επιβραδύνοντας ανώμαλα γρήγορες καρδιακές συχνότητες. Οι μειωμένες ποσότητες ασβεστίου που εισέρχονται στα μυοκαρδιακά κύτταρα, χαλαρώνουν επίσης τις αρτηρίες, βελτιώνουν την αιματική ροή κι ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση. Εξαιτίας της δράσεώς της αυτής, η βεραπαμίλη χρησιμοποιείται στην θεραπεία της στηθάγχης και της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση).

Παρενέργειες:

Όπως με όλα τα φάρμακα, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες. Δεν θα εμφανίσουν όλοι παρενέργειες, αλλά οι πιθανές και πιο κοινές είναι:
δυσκοιλιότητα, ζάλη, κεφαλαλγίες, αίσθημα ναυτίας και πρησμένοι αστράγαλοι.
Εάν κάποια απ’ τα συμπτώματα αυτά σας προκαλεί πρόβλημα, είναι σημαντικό να δείτε τον ιατρό σας.

Προσοχή:

Σας συνιστάται ΝΑ ΜΗΝ πίνεται χυμό γκρέιπφρουτ για το διάστημα που παίρνετε βεραπαμίλη, καθώς μπορεί ν’ αυξηθεί η δραστικότητα του φαρμάκου και είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε παρενέργειες. Η βεραπαμίλη δεν πρέπει να χορηγείται παράλληλα με τους β-αναστολείς. Οι ασθενείς πρέπει να έχουν τακτικούς ελέγχους της αρτηριακής τους πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ενώ βρίσκονται σε αγωγή.

Σχετικά μ’ όλα τα θέματα που αφορούν τα φάρμακα, ο ιατρός θα σας συμβουλέψει ποιο είναι το καλύτερο για την περίπτωσή σας.

 

Συχνές ερωτήσεις

–  Μπορώ να πάρω αντιαρρυθμικά φάρμακα εάν είμαι έγκυος ή εάν επιθυμώ να θηλάσω;

Όπως με τα περισσότερα φάρμακα, τ΄ αντιαρρυθμικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Παρά το ότι μερικά φάρμακα είναι αρκετά ασφαλή, υπάρχουν άλλα που πρέπει ν’ αποφεύγονται καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Εάν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, πρέπει να το αναφέρετε στον καρδιολόγο σας για να σας συμβουλέψει ποια είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Ο φαρμακοποιός μπορεί να είναι επίσης σε θέση να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες. Εάν έχετε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να δείτε τον ιατρό σας άμεσα, καθώς μπορεί να υπάρχει ένα πιο ασφαλές εναλλακτικό φάρμακο να πάρετε.

–  Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα φάρμακα;

Επειδή οι αρρυθμίες συχνά (αλλά όχι πάντα) συμβαίνουν σε συνδυασμό μ’ άλλες καρδιακές παθήσεις, μπορεί να είστε σ’ έναν αριθμό διαφορετικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά είναι απαραίτητα και πρέπει να συνεχιστούν, μιας και συμβάλλουν στον έλεγχο της αρρυθμίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει ως υπόστρωμα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι παίρνετε ένα πολύπλοκο κοκτέιλ φαρμάκων και μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε πιο φάρμακο παίρνετε και πότε.

Σκεφτείτε να επενδύσετε σ’ ένα κουτί χαπιών στο οποίο μπορείτε να έχετε οργανωμένα όλες τις ταμπλέτες που χρειάζεστε για την ημέρα ή εβδομάδα και το οποίο σας βοηθάει να τις παίρνετε σωστά και στην ώρα τους.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ολόκληρη την λίστα των φαρμάκων σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιατρό. ‘’Παίρνω 3 ροζ χάπια την ημέρα’’ είναι μια έκφραση που δεν βοηθάει πολύ τον ιατρό, απ’ την στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες ροζ χάπια που περιέχουν διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες! Αυτή η προσέγγιση βοηθά στο να μειωθούν λάθη κατά την συνταγογράφηση καθώς επίσης και στο να μπορέσουν ιατροί και νοσηλευτές να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά σχετικά με την θεραπεία σας.

Αξίζει επίσης να ελέγχεται τα χάπια σας κάθε φορά που σας δίνεται μια νέα συνταγή – οι φαρμακοποιοί ορισμένες φορές κάνουν λάθη, ενώ άλλες φορές οι ταμπλέτες μπορεί να φαίνονται διαφορετικές επειδή προέρχονται από διαφορετική εταιρεία παρά το ότι το φάρμακο είναι το ίδιο.

–  Τι να κάνω εάν δεν νιώθω καλά εξαιτίας των φαρμάκων μου;

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας πριν σταματήσετε οποιοδήποτε φάρμακο, καθώς η απότομη διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση της αρρυθμίας, πιθανότατα σε χειρότερη μορφή σε σύγκριση με την προ θεραπείας κατάσταση.

O ιατρός είτε θα σας δει άμεσα, είτε θα σας δώσει συμβουλές για το τι να κάνετε. Εάν δεν νιώθετε καθόλου καλά και δεν είστε σε θέση να καλέσετε τον ιατρό σας, συνιστάται να επισκεφθείτε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, έχοντας μαζί σας την πλήρη λίστα των φαρμάκων σας.

Μερικά αντιαρρυθμικά φάρμακα παραμένουν στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή τους και γι’αυτό οι παρενέργειές τους μπορεί να πάρουν αρκετό χρόνο μέχρι να εξαφανιστούν. Η αμιωδαρόνη είναι το πιο κοινό αντιαρρυθμικό φάρμακο που σχετίζεται με το πρόβλημα αυτό.

Παίρνει αρκετές εβδομάδες μέχρι να δημιουργηθούν σταθερά επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα και μπορεί να περάσουν μέχρι και 3 μήνες απ’ την στιγμή της διακοπής μέχρι να εξαφανιστεί. Αυτό σημαίνει ότι τα κλινικά αποτελέσματα αλλαγών στην δοσολογία απαιτούν αρκετό χρόνο για να γίνουν εμφανή κι οι παρενέργειες μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την διακοπή του φαρμάκου.

Τα περισσότερα απ’ τα υπόλοιπα φάρμακα δεν έχουν τόσο εμμένουσα δράση όπως η αμιωδαρόνη, μπορεί όμως επίσης να χρειαστούν αρκετές ημέρες ώστε αλλαγές στη δοσολογία να γίνουν κλινικά εμφανείς.

Εάν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Εάν δεν έχετε παραπεμφθεί σε ειδικό αρρυθμιολόγο (ειδικός καρδιολόγος, εξειδικευμένος στις αρρυθμίες), είναι λογικό να το ζητήσετε.

Για πόσο καιρό θα παίρνω αυτά τα φάρμακα;

Σε αντίθεση με τ’ αντιβιοτικά ή κάποια άλλα φάρμακα, τ’ αντιαρρυθμικά δεν δίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς η θεραπεία μ’ αυτά έχει ως στόχο την καταστολή της αρρυθμίας κι όχι την οριστική αντιμετώπισή της.

Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσετε την αγωγή σας επ’αόριστον, εκτός κι αν ο ιατρός σας την αλλάξει ή συστήσει μια άλλη μορφή θεραπείας.

Να θυμάστε ότι νέες αντιαρρυθμικές θεραπείες αναπτύσσονται συνεχώς κι επομένως μπορεί να υπάρξουν περισσότερες επιλογές στο μέλλον.

Τι συμβαίνει εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν;

Η θεραπεία της αρρυθμίας έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με νέα φάρμακα κι άλλες θεραπείες να γίνονται διαθέσιμες.

Εάν το πρώτο φάρμακο δεν λειτουργεί ή προκαλεί μη ανεκτές παρενέργειες, πιθανότατα να υπάρχει κάποιο άλλο διαθέσιμο. Μπορεί να χρειαστεί ο ιατρός σας να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά φάρμακα προτού βρει το κατάλληλο για εσάς.

Αυτό βέβαια δεν γίνεται ‘’βλέποντας και κάνοντας’’ – ο ιατρός σας γνωρίζει το κατάλληλο είδος φαρμάκου που πρέπει να χρησιμοποιήσει, αλλά το να προβλέψει ποιο σας προκαλεί τις λιγότερες παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις αρρυθμίες σας, είναι σπανίως πιθανό να συμβεί απ’την πρώτη στιγμή.

Όταν όλα τα κατάλληλα διαθέσιμα φάρμακα έχουν δοκιμαστεί ή εάν η αρρυθμία δύναται να γίνει επικίνδυνη για την ζωή σας, άλλες θεραπείες θα συζητηθούν. Αυτές περιλαμβάνουν κατάλυση (καταστροφή μια μικρής περιοχής που προκαλεί την αρρυθμία στο εσωτερικό της καρδιάς) ή εμφύτευση μιας συσκευής όπως απινιδωτής.

Επειδή αυτές είναι πιο ειδικές θεραπείες, καλό είναι να παραπεμφθείτε σε ειδικό αρρυθμιολόγο, σε ειδικά κέντρα, για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Πηγή British Heart Foundation

Κολπική Μαρμαρυγή

Εάν έχετε προσφάτως διαγνωσθεί ως πάσχων από κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό ή εάν ο οικογενειακός σας ιατρός υποπτεύεται τις παραπάνω καταστάσεις, το παρών άρθρο έχει σκοπό να σας βοηθήσει να καταλάβετε την παθολογική αυτή οντότητα, να αισθανθείτε άνετα με τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες πιθανόν να υποβληθείτε και να προετοιμαστείτε για τις θεραπείες τις οποίες ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή αρρυθμία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ιατροί.
Προκύπτει απ’ την πλήρως ασυντόνιστη ηλεκτρική δραστηριότητα στις άνω κοιλότητες της καρδιάς που οδηγεί την τελευταία να πάλλεται μ’ έναν ανώμαλο ρυθμό.

Μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικες κάθε ηλικίας αλλά είναι πιο συχνή στον γηραιότερο πληθυσμό.
Αν η κολπική μαρμαρυγή παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μερικές φορές, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, λιποθυμική τάση ή κόπωση. Γενικά, μόνο εάν τα συμπτώματα απ’ την κολπική μαρμαρυγή είναι ενοχλητικά, θα προσφερθεί αντιαρρυθμική αγωγή ή καρδιομετατροπή.

Εντοπισμός και διάγνωση

Ο πιο απλός τρόπος εντοπισμού της κολπικής μαρμαρυγής είναι ψηλαφώντας τον σφυγμό.
Όταν ένας ιατρός υποπτεύεται κολπική μαρμαρυγή, υπάρχει μια ποικιλία από διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να τεθεί η διάγνωση.
ΗΚΓ – Το ΗΚΓ είναι απλώς η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Πραγματοποιείται με την σύνδεση του σώματους του ασθενούς, μέσω καλωδίων, με μια συσκευή που καταγράφει διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στην επιφάνεια του σώματος, κι οποίες προκύπτουν απ την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Η διαγνωστική αυτή εξέταση είναι άνευ πόνου, γρήγορη και διαρκεί από ένα έως δέκα λεπτά.

Αιματολογικές εξετάσεις

Η κολπική μαρμαρυγή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει κάποιο οργανικό υπόβαθρο. Παρ’όλα αυτά, μπορεί ν’ αναπτυχθεί και συνεπεία άλλων παθήσεων στο σώμα μας, όπως προβλημάτων που σχετίζονται με την λειτουργίά του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε μια αιματολογική εξέταση, έτσι ώστε ν’ αποκλειστούν τέτοιου είδους αίτια κατά την διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Παρακολούθηση του Καρδιακού Ρυθμού

Ορισμένες φορές, παρά το γεγονός ότι ο ιατρός σας υποπτεύεται κολπική μαρμαρυγή, ο τύπος της κολπικής μαρμαρυγής που έχετε, μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί, επειδή η καρδιά σας είναι άλλοτε σε φυσιολογικό (φλεβοκομβικός ρυθμός) κι άλλοτε σε ανώμαλο ρυθμό (κολπική μαρμαρυγή). Για τον λόγο αυτό, μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε στο στήθος σας ένα μόνιτορ ρυθμού (holter), το οποίο έχει την δυνατότητα να καταγράψει τον καρδιακό σας ρυθμό συνεχόμενα μέχρι κι επτά ημέρες.

Καταγραφέας Ρυθμού (ILR)

Ορισμένες φορές, όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει πολλά συμπτώματα κι η διάγνωση καθίσταται δύσκολο να επιβεβαιωθεί, ένας εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού (ILR) μπορεί να συσταθεί απ’ τον ιατρό. Αυτός είναι ένας μικρός καταγραφέας (μόνιτορ), ο οποίος εμφυτεύεται, υπό τοπική αναισθησία, κάτω απ’ το δέρμα του στήθους, παραμένει στην θέση του, παρακολουθώντας τον καρδιακό ρυθμό ημέρα και νύχτα κι αφαιρείται όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Τύποι κολπικής μαρμαρυγής

Όταν διαγνωσθείς με κολπική μαρμαρυγή, πρέπει να ενημερωθείς για τον τύπο της, καθώς αυτό καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Οι διάφοροι τύποι είναι οι ακόλουθοι:

Παροξυσμική Κολπική Μαρμαρυγή

Επεισόδια τα οποία σταματούν μέσα σε επτά ημέρες χωρίς θεραπεία.

Εμμένουσα Κολπική Μαρμαρυγή

Επεισόδια που εμμένουν πέρα των επτά ημερών ή απαιτούν ιατρική παρέμβαση για να σταματήσουν.

Μόνιμη Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική Μαρμαρυγή που έχει διάρκεια περισσότερη του έτους.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και κολπική μαρμαρυγή

Στην κολπική μαρμαρυγή, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι) δεν συστέλλονται συντονισμένα. Η έλλειψη συντονισμένων αποτελεσματικών συστολών σημαίνει, ότι ποσότητα αίματος μέσα στους κόλπους παραμένει στάσιμη και μπορεί να σχηματίσει θρόμβους. Οι θρόμβοι αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αλλά πιο ανησυχητικά μπορούν να βρεθούν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ).

Κατά μέσο όρο, ο κίνδυνος ΑΕΕ στην κολπική μαρμαρυγή είναι 5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό. Αυτός είναι κι ο λόγος που μερικοί ασθενείς χρειάζεται να πάρουν φάρμακα που αραιώνουν το αίμα τους και μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ΑΕΕ.

Έτσι, ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή συνήθως απαιτείται να μπει σε αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα όπως τα κουμαρινικά, η νταμπιγκαντράνη (dabigatran), η ριβαροξαμπάνη (rivaroxaban) ή η απιξαμπάνη (apixaban).

Εκτίμησε τον ατομικό σου κίνδυνο

Ο κίνδυνος ΑΕΕ στα πλαίσια κολπικής μαρμαρυγής διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Ο ιατρός σας, προκειμένου να εκτιμήσει τον ατομικό σας κίνδυνο για ΑΕΕ, θα εφαρμόσει ένα σύστημα πόντων που βασίζεται σε μια σειρά παραγόντων κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό ΑΕΕ, θρομβοεμβολικής νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας κι αγγειακής νόσου.

Ο ετήσιος κίνδυνος ΑΕΕ θα κυμαίνεται από μικρότερος του 1% για σκορ μηδέν έως πάνω από 15% για σκορ 9.

Αντιπηκτική Αγωγή

Υπάρχουν καταστάσεις που ο ιατρός σας θα συστήσει αντιπηκτική αγωγή (φάρμακα που αραιώνουν το αίμα) ακόμα και για σκορ 1. Γενικότερα αντιπηκτική αγωγή απαιτείται για σκορ > ή = με 2.

Δεν απαιτείται αντιπηκτική αγωγή εάν το σκορ είναι 0 για άντρα ή 1 για γυναίκα.

Πρέπει να έχετε υπ’όψιν σας, ότι ο κίνδυνος ΑΕΕ μπορεί να μεταβάλλεται καθώς γερνάτε και καθώς κι άλλα ιατρικά προβλήματα προκύπτουν. Για τον λόγο αυτό, ο ιατρός σας πρέπει να επανεξετάζει τον κίνδυνο ΑΕΕ ετησίως.

Αντιμετωπίζοντας την κολπική μαρμαρυγή

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την βέλτιστη θεραπεία της δικής σας, ξεχωριστής περίπτωσης. Ο πιο σημαντικός είναι η ένταση των συμπτωμάτων τα οποία αντιμετωπίζετε.

Φάρμακα

Για την πλειονότητα των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί, το κύριο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης αποτελείται από φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν / χορηγηθούν σε επίπεδο εξωτερικών/ιδιωτικών καρδιολογικών ιατρείων ή ακόμα και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (οικογενειακοί ιατροί). Παρ’όλα αυτά, οι αρχικές διαγνωστικές εξετάσεις, ίσως είναι καλύτερα να πραγματοποιούνται στα καρδιολογικά τμήματα τριτοβάθμιων νοσοκομείων.

Τ’ αντιαρρυθμικά φάρμακα προσπαθούν ν’ αποκαταστατήσουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς, να ελέγξουν ή και να ελαττώσουν την καρδιακή συχνότητα και στο σύνολο να βελτιώσουν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Καρδιομετατροπή

Ενώ η καρδιομετατροπή μπορεί να επιλεχθεί ως τρόπος αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής σ’ οποιοδήποτε στάδιό της, έχει βρεθεί ότι οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της παρέμβασης είναι μεγαλύτερες, εάν αυτή επιχειρηθεί κατά τους πρώτους μήνες εμφάνισης της αρρυθμίας.

Άλλες θεραπείες

Εάν η κολπική μαρμαρυγή δεν ανταποκρίνεται επιτυχώς στην φαρμακευτική αγωγή ή εάν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται, μπορεί να είστε υποψήφιος για επέμβαση κατάλυσης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Τέτοιου είδους επεμβάσεις αποφασίζονται από κοινού κι εκτελούνται από ειδικούς καρδιολόγους-επεμβατικούς αρρυθμιολόγους.

Ερωτήσεις που μπορεί να επιθυμείτε να ρωτήσετε τον ιατρό σας

–  Μπορούν τα φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή ν’ αλληλεπιδράσουν μ’ άλλα φάρμακα;

–  Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω την πηκτικότητα του αίματος;

–  Που μπορώ να πραγματοποιήσω τις παραπάνω εξετάσεις;

–  Υπάρχουν τροφές ή ποτά που  επηρεάζουν την κολπική μαρμαρυγή ή τα φάρμακά μου;

–  Πόσο συχνά χρειάζεται να παρακολουθούμαι απ’ τον ιατρό μου;

–  Ποιόν μπορώ να καλέσω σε περίπτωση που νιώθω χειρότερα απ’ότι συνήθως;

–  Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

–  Υπάρχουν τοπικές ομάδες υποστήριξης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή;

Σημεία κλειδιά κατά τον κλινικό επανέλεγχο

–  Είχατε συμπτώματα κατά την διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής;

–  Βελτιώθηκαν τα συμπτώματα με την αγωγή (φαρμακευτική / καρδιομετατροπή / κατάλυση);

–  Έχετε πρόσφατο ΗΚΓ;

–  Επιβεβαιώνει αυτό κολπική μαρμαρυγή;

–  Έχετε πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις;

–  Τ’ αποτελέσματα των θυρεοειδικών αιματολογικών εξετάσεων ήταν φυσιολογικά;

–  Έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν είστε διαβητικός;

–  Έχετε ενημερωθεί γα τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής σας;

–  Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή

–  Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή

–  Μόνιμη κολπική μαρμαρυγή

Έχετε παραπεμφθεί σε ειδικό καρδιολόγο – αρρυθμιολόγο για περαιτέρω έλεγχο;

Γλωσσάρι

Αντιαρρυθμικά Φάρμακα:
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς

Αντιπηκτικά Φάρμακα:
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αραίωση του αίματος και την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων.

Κολπική Μαρμαρυγή:
Ανώμαλος Καρδιακός Ρυθμός

Κολπικός Πτερυγισμός:
Διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία χαρακτηρίζεται από ταχεία αλλά ομαλή καρδιακή συχνότητα (όχι τόσο γρήγορη όσο στην κολπική μαρμαρυγή)

Καρδιολόγος: Ιατρός ειδικευμένος στην διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρδιακές παθήσεις.

Καρδιομετατροπή:
Θεραπεία για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής ή κολπικού πτερυγισμού, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για την μετατροπή της καρδιάς στο φυσιολογικό της ρυθμό.

Επέμβαση καταλύσεως:
Θεραπεία που αποσκοπεί στην κατάλυση των εστιών γένεσης ανώμαλων καρδιακών σημάτων στο εσωτερικό της καρδιάς, εμποδίζοντας έτσι την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής.

Υπερηχοκαρδιογράφημα:
Πολυδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερήχων.

Αρρυθμιολόγος-Ηλεκτροφυσιολόγος:
Ειδικός καρδιολόγος ο οποίος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού.

Καρδιακή Ανεπάρκεια:
Η ανικανότητα της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία και να στείλει επαρκώς οξυγονομένο αίμα στο υπόλοιπο σώμα, καλύπτοντας τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού.

Φλεβοκομβικός Ρυθμός:
Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ):
Παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου. Τα ΑΕΕ ποικίλουν σε σοβαρότητα.

Πηγή British Heart Foundation

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Αίσθημα Παλμών

Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

Γλωσσάρι

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Το ΗΚΓ είναι μια απλή, μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση, που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Συγκοπή: Η παροδική απώλεια του επιπέδου συνείδησης (λιποθυμία) εξαιτίας πτώσεως της αρτηριακής πιέσεως.

Ταχυκαρδία: Μια μη φυσιολογικά γρήγορη καρδιακή συχνότητα

Τι είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Η ΥΚΤ είναι ένας γρήγορος μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός που προέρχεται απ’ τις άνω κοιλότητες της καρδιάς. Οι κόλποι βρίσκονται ανατομικά πάνω απ’ τις κοιλίες και γι’αυτό ο όρος υπερκοιλιακή. Ο όρος ταχυκαρδία αναφέρεται σε γρήγορη καρδιακή συχνότητα άνω των 100 σφύξεων/λεπτό.

Οι ασθενείς εμφανίζουν ποικιλία συμπτωμάτων σε είδος κι ένταση. Ορισμένες φορές όμως μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί.

Το αίσθημα παλμών (αντίληψη των παλμών της καρδιάς, αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα κατά την διάρκεια του επεισοδίου ΥΚΤ. Μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και πολλές ώρες. Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε δύσπνοια ή αίσθημα πίεσης ή πόνου στο στήθος.

Ορισμένες φορές οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν ζάλη ή και να χάσουν τις αισθήσεις τους (γνωστό ως συγκοπή), όμως αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί ν’ ανησυχήσουν τον ασθενή, σε γενικές γραμμές, στην πλειοψηφία τους οι ΥΚΤ δεν είναι απειλητικές για την ζωή.

Παρ’όλα αυτά, εάν αναπτυχθούν κάποια απ’ τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πώς διαγιγνώσκεται η ΥΚΤ;

Το ΗΚΓ είναι μια καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο στήθος και τ’ άκρα του ασθενούς. Εάν ο ασθενής εμφανίζει ΥΚΤ κατά την διάρκεια του ΗΚΓ, μπορεί να τεθεί με αρκετή ασφάλεια, η ύπαρξη και το είδος της αρρυθμίας. Ένας 24ωρος καταγραφέας ρυθμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.

Αυτός ο τύπος παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για να καταγράψει ασυμπτωματικές ή πολύ συχνές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Για τους ασθενείς εκείνους που οι αρρυθμίες εμφανίζονται λιγότερο συχνά, ένας καταγραφέας συμβαμάτων (cardio memo) μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο ασθενής μπορεί να κρατήσει τον καταγραφέα συμβαμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πχ 1-2 εβδομάδες) και να τον ενεργοποιήσει όταν εμφανιστούν τα συμπτώματά του, ώστε ο ιατρός να τ’ αναλύσει αργότερα.

Ποιές είναι οι αιτίες ΥΚΤ;

Η ΥΚΤ προκύπτει από προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, που προκαλούν την εμφάνιση μιας πολύ γρήγορης καρδιακής συχνότητας.
Μπορεί να προκαλείται από μια εκ γενετής επιπλέον ηλεκτρική σύνδεση στην καρδιά (σύνδρομο Wolff Parkinson White), ή μπορεί ν’αναπτυχθεί σε μια κατά τ’άλλα φυσιολογική καρδιά. Μπορεί να πυροδοτηθεί από επιπλέον έκτοπες καρδιακές συστολές, αλκοόλ, καφείνη, στρες ή κάπνισμα.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ΥΚΤ;

Μόλις τεθεί η διάγνωση, ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές. Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι συχνά ή ενοχλητικά, μπορεί ν’ αποφασίσετε να μην τεθείτε υπό κάποια θεραπεία (ο ιατρός θα σας συμβουλέψει εάν αυτή είναι μια σωστή επιλογή).

Φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση ασθενών με ΥΚΤ. Ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, τα οφέλη και τις παρενέργειες.

Μια επέμβαση που ονομάζεται Ηλεκτροφυσιολογική Μελέτη, επιτρέπει στον ιατρό να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς που πιθανότατα ευθύνονται για τα συμπτώματά σας.

Μόλις βρεθεί η ανωμαλία του ηλεκτρικού συστήματος, ο ιατρός, για ορισμένους ασθενείς με ΥΚΤ, μπορεί ν’ αποφασίσει να προβεί σ’ επέμβαση κατάλυσης, ως εναλλακτική επιλογή των φαρμάκων. Η επέμβαση αυτή έχει ως σκοπό την οριστική θεραπεία του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού, καταστρέφοντας εκείνα τα κύτταρα της καρδιάς που ευθύνονται για το αίσθημα παλμών.

Ο ιατρός θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ωφέλη και του κινδύνους της επέμβασης και θα σας συμβουλέψει εάν αυτή είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Τι μπορώ να κάνω όταν εμφανίσω ΥΚΤ;

Οι γρήγοροι καρδιακοί ρυθμοί που εμφανίζονται ξαφνικά, μπορούν συχνά να τερματιστούν με την διενέργεια κάποιων απλών ‘’trick’’ που αποκαλούνται ‘’φυσιολογικές μανούβρες’’. Αυτές είναι απλές κι ασφαλείς στην διενέργειά τους και μπορεί να επαναφέρουν την καρδιά στον φυσιολογικό της ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί κανείς να αποφύγει να προσφύγει στο νοσοκονομείο ή να καλέσει ασθενοφόρο.

Εάν δεν νιώθετε καλά όταν ξεκινήσει η ΥΚΤ, για παράδειγμα έχετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή νιώθετε ζάλη, καλέστε ασθενοφόρο χωρίς καθυστέρηση.

Ίσως να είναι χρήσιμο να καταγράψετε την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η ΥΚΤ. Εάν κρίνεται ότι τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν ή η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να σταματήσετε την ΥΚΤ δεν αποδίδει πλέον, μην ανησυχείτε. Μιλήστε στον οικογενειακό σας ιατρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιον αρρυθμιολόγο, με τον οποίο μπορείτε να συζητήσετε περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές.

‘’Φυσιολογικές μανούβρες’’

Αυτές αποτελούν ‘’trick’’ που μεταβάλλουν τα νευρικά αντανακλαστικά στο σώμα μας για μερικά δευτερόλεπτα. Πολλοί τύποι καρδιακών αρρυθμιών πυροδοτούνται από αλλαγές στα αντανακλαστικά αυτά και μπορούν επίσης να τερματιστούν από ενεργοποίηση των τελευταίων. Παρακάτω γίνεται αναφορά των τεχνικών αυτών, βάση της αποτελεσματικότητας αλλά και της ευκολίας διενέργειάς τους.

‘’Δοκιμασία Valsava’’

Αυτός είναι ένας τρόπος σύντομης αύξησης της πίεσης μέσα στο στήθος. Ξαπλώστε ή καθίστε, πάρτε μια βαθειά ανάσα και μετά ‘’σφιχτείτε’’, όπως κατά την αφόδευση.

Εάν σας είναι δύσκολο το παραπάνω, μπορείτε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα παίρνοντας αρχικά μια βαθειά ανάσα και στη συνέχεια φυσώντας, βάζοντας τον αντίχειρα στο στόμα σας, προσπαθώντας να έχετε την λιγότερο πιθανή απώλεια αέρα. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε η προσπάθειά σας να διαρκέσει περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε φυσιολογικά.

Είναι σημαντικό να κάνετε τα παραπάνω ξαπλωμένος ή σε καθιστή θέση. Εάν τα προσπαθήσετε στεκόμενος όρθιος, μπορεί να εμφανίσετε προλιποθυμική τάση. Συνήθως, εάν η δοκιμασία είναι αποτελεσματική, θα φανεί αμέσως μετά την εκπνοή. Εάν ‘’δεν δουλέψει’’ με την πρώτη φορά, προσπαθείστε ξανά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν μπορείτε.

‘’Μασάζ καρωτιδικού κόλπου’’

Αυτό είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικό, αν πραγματοποιηθεί σ’εσάς από κάποιον άλλον. Η δοκιμασία αυτή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάποιον με γνωστή καρωτιδική νόσο ή σε γηραιότερους, ειδικά με ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ποτέ μην κάνετε μασάζ ταυτόχρονα και στις δυο καρωτιδικές αρτηρίες γιατί μπορεί να προκαλέσετε συγκοπτικό επεισόδιο!

Στα πλάγια του λαιμού είναι αισθητός ο σφυγμός της καρωτιδικής αρτηρίας. Προσεκτικά, κάντε μασάζ, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας για περίπου 15 δευτερόλεπτα, στην περιοχή που είναι αισθητός ο σφυγμός. Συνήθως πραγματοποιείται στην δεξιά πλευρά του λαιμού. Απομακρύνεται τα δάχτυλά σας κι επανεκτιμήστε.

Εάν το αίσθημα παλμών συνεχίζεται, ξαναπροσπαθείστε.

‘’Αντανακλαστικό κατάδυσης’’

Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό που προκαλεί μικρή ελάττωση της καρδιακής συχνότητας όταν βουτάμε στο νερό. Μερικές φορές αυτό είναι αρκετό για να σταματήσουμε έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Γεμίστε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και μετά βυθίστε πλήρως το πρόσωπό σας σ’ αυτό για 1-2 δευτερόλεπτα.

Έμεση/Ερυγές

Ένας απ’τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προκαλέσετε μεταβολή σ’ένα αντανακλαστικό είναι να προκαλέσετε έμετο. Αυτό ωστόσο μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Ερεθίζοντας απλά το πίσω μέρος του φάρυγγά σας, μπορεί να σας δημιουργηθεί το αίσθημα της έμεσης που μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα, με την οποία προσεκτικά αγγίζετε το πίσω μέρος του φάρυγγα, πίσω απ’ την γλώσσα.

Μια άλλη τεχνική που λειτουργεί μερικές φορές σ’ ορισμένους ανθρώπους, αν κι όχι τόσο αποτελεσματική όσο η προηγούμενη, είναι το να πιείτε μια γουλιά από πολύ παγωμένο νερό. Προσέξτε όμως να περιορίσετε την ποσότητα αυτή, γιατί άν η αρρυθμία δεν σταματήσει και πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο, είναι καλύτερα να μην είναι γεμάτο το στομάχι σας.

Οι παραπάνω είναι οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενες τεχνικές, όμως ο κάθε άνθρωπος βρίσκει συχνά άλλες που είναι πιο αποτελεσματικές σ’αυτόν. Μερικές φορές ένας βήχας ή μια βαθειά ανάσα κατά την έναρξη του αισθήματος παλμών μπορεί να είναι αρκετά για να σταματήσουν την αρρυθμία.

Εάν χρησιμοποιείτε κάποια απ’ τις τεχνικές αυτές κι είναι αποτελεσματικές για εσάς, καλό είναι να το αναφέρετε στον ιατρό σας, καθώς μπορεί να φανεί χρήσιμο στην διαφορική διάγνωση της αρρυθμίας. Γενικά οι τεχνικές αυτές λειτουργούν καλά για πολλούς γρήγορους ομαλούς καρδιακούς ρυθμούς, αλλά συνήθως είναι αναποτελεσματικές για γρήγορους ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς, όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Πηγή British Heart Foundation

Ταχυκαρδία

Ταχυκαρδία – Γλωσσάρι

Κόλποι: Οι 2 άνω κοιλότητες της καρδιάς, οι οποίες δέχονται αίμα απ’ το σώμα και τους πνεύμονες. Στον δεξιό κόλπο βρίσκεται ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς (φλεβόκομβος).

Αρρυθμία: Ένας μη ομαλός καρδιακός ρυθμός

Βραδυκαρδία: Μια αργή καρδιακή συχνότητα, λιγότερη από 60 σφύξεις/λεπτό.

Καρδιακή ανακοπή: Ξαφνική ανεπάρκεια της καρδιάς να συσταλλεί αποτελεσματικά ή καθόλου.

Καρδιομετατροπή: Η χορήγηση μικρής συνήθως έντασης ηλεκτρικής ενέργειας (shock) σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο ΗΚΓ, με σκοπό την διόρθωση/τερματισμό γρήγορων καρδιακών ρυθμών.

Απινίδωση: Η χορήγηση, ταχύτατα, υψηλής ενέργειας shock με σκοπό τον τερματισμό γρήγορων καρδιακών ρυθμών.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Αποτελεί επείγουσα κατάσταση κατά την οποία εμποδίζεται η αιματική άρδευση της καρδιάς, προκαλώντας σημαντική βλάβη ή ακόμη και θάνατο στον καρδιακό μυ.

Ταχυκαρδία: Γρήγορη καρδιακή συχνότητα

Κοιλίες: Οι 2 κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς

Κοιλιακή μαρμαρυγή: Ένας γρήγορος, επικίνδυνος καρδιακός ρυθμός κατά τον οποίο η καρδιά παύει να λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία. Ο ρυθμός αυτός χρειάζεται ένα ηλεκτρικό shock για να τερματιστεί και να επιστρέψει η καρδιά στον φυσιολογικό της ρυθμό. Εάν ο ρυθμός αυτός δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί ν’ακολουθήσει καρδιακή ανακοπή.

Κοιλιακή ταχυκαρδία: Ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός, ο οποίος εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς ως αντλία και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ζάλης, λιποθυμίας ή και απώλειας συνείδησης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή ηλεκτρικό shock, ο ρυθμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή.

Το φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν στο σύνολο ως αντλία αίματος. Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, οι οποίοι λαμβάνουν αίμα απ’ την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος κατόπιν, προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες στη συνέχεια το προωθούν προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία όλα αποτελούνται από κύτταρα αγωγής που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Φυσιολογικός καρδιακός παλμός

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά, όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node) που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο. Όταν οι κοιλίες ηλεκτρικά διεγερθούν, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο κι είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια ξεκινάει απ’ την αρχή.

Τι είναι οι αρρυθμίες;

Οι αρρυθμίες είναι διαταραχές του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Μερικές φορές, εάν το σύστημα αγωγής υποστεί βλάβη ή εάν υπάρχει μια επιπλέον ηλεκτρική σύνδεση στην καρδιά, ο καρδιακός ρυθμός αλλάζει. Η καρδιά μπορεί να πάλλεται πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ αργά (βραδυκαρδία), ή ανώμαλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική της ικανότητα να λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία. Αυτοί οι ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί είναι γνωστοί ως αρρυθμίες. Αρρυθμίες μπορεί να συμβούν στους κόλπους ή στις κοιλίες, σε οποιαδήποτε ηλικία κι είναι κυρίως ενοχλητικές, παρά ένα σοβαρό πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στην καρδιά ώστε να προκληθεί μια αρρυθμία;

Μια διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία. Για παράδειγμα, ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός μπορεί να ξεκινήσει, όταν το ηλεκτρικό ερέθισμα προέρχεται από μια περιοχή εκτός του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς (φλεβόκομβος) ή εάν ο φλεβόκομβος αναπτύξει μια ανώμαλη καρδιακή συχνότητα ή ρυθμό.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει μια αρρυθμία;

Κοινές αιτίες αρρυθμιών αποτελούν οι εκ γενετής ηλεκτρικές παραλλαγές, οι οποίες ορισμένες φορές μπορεί ν’ αποτελέσουν πρόβλημα μόνο κατά την ενήλικη ζωή. Κύριες αιτίες πυροδότησης αποτελούν το στρες, η καφείνη, το κάπνισμα, το αλκοόλ, διαιτητικά χάπια, φάρμακα για τον βήχα ή το κοινό κρυολόγημα. Συνήθως όμως υπάρχει μια υποκείμενη φυσική αιτία για την εμφάνιση των αρρυθμιών.

Εάν ο καρδιακός σας ιστός έχει υποστεί βλάβη ως αποτέλεσμα επίκτητης καρδιακής νόσου όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή συγγενούς καρδιοπάθειας, μπορεί επίσης να βρίσκεστε σε κίνδυνο ανάπτυξης αρρυθμιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιατρός δεν θα μπορέσει να εντοπίσει την αιτία των αρρυθμιών σας.

Πώς μπορώ να μάθω τι είδους αρρυθμία έχω;

Εάν ο ιατρός σας υποπτεύεται ότι μπορεί να έχετε αρρυθμία, μια ή περισσότερες απ’ τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν, ώστε να καθοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων σας.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Το ΗΚΓ αποτελεί μια απλή, μη επεμβατική καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος σας και συνδέονται μέσω καλωδίων με μια καταγραφική μηχανή. Τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο γραμμικό μοτίβο στο ηλεκτροκαρδιογραφικό χαρτί. Αναλύοντας το μοτίβο αυτό, ο ιατρός μπορεί συχνά ν’αποφασίσει τι είδους αρρυθμία έχετε. Το ΗΚΓ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ηρεμία καθώς και κατά την διάρκεια κόπωσης.

Καταγραφή ρυθμού Holter

Ένας καταγραφέας Holter μπορεί να δείξει μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό για μια διάρκεια 24 ωρών, οι οποίες μπορεί να μην είναι δυνατό ν’ αναδειχθούν κατά το ΗΚΓ ηρεμίας ή άσκησης. Εάν ο ιατρός, σας συστήσει το τεστ αυτό, θα σας ζητηθεί να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες ως συνήθως (με εξαίρεση ντους ή μπάνιο) καθώς φοράτε έναν μικρό φορητό καταγραφέα που συνδέεται με ηλεκτρόδια στο στήθος σας. Θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα, ώστε οι πληροφορίες από τον καταγραφέα, ν’ανακτηθούν και ν’αναλυθούν.

Καταγραφέας καρδιακών συμβαμάτων

Εάν ο ιατρός σας θεωρεί ότι υπάρχει ένδειξη πιο παρατεταμένης καταγραφής ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να χρειαστεί να έχετε έναν καταγραφέα καρδιακών συμβαμάτων. Αυτή είναι μια μικρή, τροφοδοτούμενη από μπαταρία φορητή συσκευή, η οποία μπορεί να καταγράψει ένα ΗΚΓ όταν έχετε συμπτώματα. Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την καταγραφική συσκευή, εάν οι αρρυθμίες δεν είναι συχνές. Η συσκευή έχει το μέγεθος ενός μεγάλου κινητού τηλεφώνου και μπορεί να τοποθετηθεί στην ζώνη ή την τσέπη σας. Όταν έχετε συμπτώματα, κρατάτε απλώς τον καταγραφέα πάνω στο στήθος σας και πατάτε ένα κουμπί. Η συσκευή στη συνέχεια, καταγράφει μέχρι και 5 λεπτά καρδιακής ηλεκτρικής δραστηριότητας.

Είδη αρρυθμιών

Αρρυθμίες οι οποίες συμβαίνουν στους κόλπους (άνω κοιλότητες της καρδιάς) είναι υπερκοιλιακές (πάνω απ’ τις κοιλίες) στην προέλευσή τους, ενώ οι κοιλιακές αρρυθμίες ξεκινούν απ’ τις κοιλίες (κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς). Ενώ οι περισσότερες αρρυθμίες είναι καλοήθους φύσεως, υπάρχουν μερικές που μπορεί να είναι απειλητικές για την ζωή. Ο ιατρός θα καθορίσει ποιον τύπο αρρυθμίας έχετε και θ’αντιμετωπίσει τα συμπτώματά σας ανάλογα. Γενικά, κοιλιακές αρρυθμίες στα πλαίσια οργανικής καρδιακής νόσου, θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες κι απαιτούν ενδελεχή ιατρική αντιμετώπιση.

Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία (ΥΚΤ)

Αυτός ο τύπος της αρρυθμίας συμβαίνει συνήθως σε νεαρούς υγιείς ανθρώπους. Οι ιατροί αναφέρουν συνήθως την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, ως ταχυκαρδία επανεισόδου. Καθώς το ηλεκτρικό ερέθισμα δεν εξασθενεί και συνεχίζει να κινείται γρήγορα κυκλικά μέσα στο σύστημα αγωγής. Αυτό οφείλεται σε μια επιπλέον ηλεκτρική σύνδεση, που μπορεί να σχηματίσει ένα βραχύ κύκλωμα μέσα στο σύστημα αγωγής της καρδιάς. Η ΥΚΤ είναι συνήθως ένας γρήγορος ομαλός ρυθμός. Οι πιο κοινοί τύποι ΥΚΤ είναι η AVNRT κι η AVRT.

AVNRT

Αυτή η αρρυθμία συμβαίνει, όταν προκύπτει πρόβλημα κατά την διαδρομή του ερεθίσματος διαμέσου του κολποκοιλιακού κόμβου. Φυσιολογικά, ο κολποκοιλιακός κόμβος δρα ως πύλη που ελέγχει κι επιβραδύνει ερεθίσματα, καθώς αυτά διέρχονται απ’ τους κόλπους στις κοιλίες. Στην AVNRT υπάρχουν δύο ηλεκτρικά μονοπάτια αγωγής που μπορούν να άγουν ερεθίσματα, από και προς τον κολποκοιλιακό κόμβο. Αυτός ο τύπος αρρυθμίας συνήθως ξεκινά μετά από μια έκτακτη έκτοπη συστολή. Στη συνέχεια προκύπτει ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, όπου το ηλεκτρικό ερέθισμα στροβιλίζεται γύρω από αυτό και περνά προς τις κοιλίες, προκαλώντας έναν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

AVRT και/ή σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW)

Στην AVRT υπάρχει μια επιπλέον ηλεκτρική σύνδεση στην καρδιά, η οποία παρακάμπτει το φυσιολογικό σύστημα αγωγής. Το ηλεκτρικό αυτό μονοπάτι συνδέει απευθείας τους κόλπους με τις κοιλίες. Η επιπλέον αυτή σύνδεση ονομάζεται παραπληρωματικό δεμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι κεκαλυμμένο, που σημαίνει ότι δεν είναι εμφανές στο ΗΚΓ, ή μπορεί να είναι εμφανές στο ΗΚΓ ηρεμίας, όπως συμβαίνει στο σύνδρομο WPW. Στο ΗΚΓ του ασθενούς με σύνδρομο WPW, είναι εμφανές ένα κύμα Δέλτα, ενδεικτικό της παρουσίας μιας επιπλέον ηλεκτρικής σύνδεσης στην καρδιά.

Ταχυκαρδία μπορεί να εμφανιστεί όταν μια επιπλέον, έκτοπη καρδιακή συστολή, ταξιδέψει προς τα επάνω ή κάτω στο επιπλέον δεμάτιο και προς τα επάνω ή κάτω στον κολποκοιλιακό κόμβο.

Αυτή είναι η AVRT, που αποτελεί μια μη ευχάριστη αλλά συνάμα καλοήθη αρρυθμία. Επεισόδια μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε και μπορεί να διαρκέσουν δευτερόλεπτα, λεπτά ή ώρες.

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια άλλη αρρυθμία που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με σύνδρομο WPW. Αυτό δεν είναι συχνό, αλλά είναι δυνητικά επικίνδυνο. Φυσιολογικά, στην κολπική μαρμαρυγή τα ηλεκτρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν αποκλειστικά διαμέσου του κολποκοιλιακού κόμβου. Στο σύνδρομο WPW, το ερέθισμα μπορεί ν’ακολουθήσει δυο διαφορετικές οδούς, αυτήν του κολποκοιλιακού κόμβου κι αυτήν της επιπλέον ηλεκτρικής σύνδεσης (παραπληρωματικό δεμάτιο). Εάν το δεμάτιο άγει γρήγορα, οι καρδιακές συστολές στην κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να ταξιδέψουν γρήγορα διαμέσου αυτού, προκαλώντας μια γρήγορη ασταθή ταχυκαρδία.

Η ταχυκαρδία αυτή είναι γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή παρουσία προδιέγερσης. Ένας ασθενής με σύνδρομο WPW πρέπει να παραπέμπεται σε αρρυθμιολόγο για ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και κατάλυση, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα, έχει υψηλή πιθανότητα θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής και πραγματοποιείται για δύο λόγους, πρώτον για να θεραπεύσει τα συμπτώματα από την AVRT και δεύτερον για την πρόληψη κολπικής μαρμαρυγής παρουσία προδιέγερσης στο μέλλον.

Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ)

Η ΚΜ είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους αρρυθμίας.
Συμβαίνει στους κόλπους, στις άνω κοιλότητες της καρδιάς. Το ηλεκτρικό ερέθισμα φυσιολογικά δημιουργείται στον φλεβόκομβο.

Παρ’όλα αυτά, στην ΚΜ πολλά ηλεκτρικά ερεθίσματα παράγονται με ταχύ ρυθμό και τυχαία μέσα στους κόλπους και στη συνέχεια ταξιδεύουν προς τις κοιλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καρδιακός ρυθμός να είναι μη ομαλός και συνήθως γρήγορος.

Επειδή οι κόλποι πάλλονται γρήγορα κι άρρυθμα, δεν είναι σε θέση να αδειάζουν προς τις κοιλίες πλήρως, όλο το αίμα το οποίο λαμβάνουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων. Γι’αυτό, εάν είστε αυξημένου κινδύνου γι’ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε αντιπηκτική αγωγή.

Κολπικός πτερυγισμός (ΚΠ)

Ο κολπικός πτερυγισμός συμβαίνει επίσης στους κόλπους. Στον ΚΠ, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα παράγονται με μεγάλη συχνότητα, αλλά ο ρυθμός παραμένει ομαλός κι οργανωμένος. Ο ρυθμός αυτός οφείλεται σ’ένα κύκλωμα επανεισόδου μέσα στους κόλπους, όπου το ηλεκτρικό ερέθισμα ταξιδεύει κυκλικά, ξεκινώντας και τελειώνοντας στο ίδιο σημείο. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΚΠ, αλλά ο πιο κοινός είναι ο τυπικός ΚΠ δεξιού κόλπου.

Κοιλιακή Ταχυκαρδία (ΚΤ)

Η κοιλιακή ταχυκαρδία συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα προέρχονται από τις κοιλίες. Κάνοντας τις τελευταίες να πάλλονται μη φυσιολογικά γρήγορα, όμως με ομαλό ρυθμό. Επειδή οι κοιλίες πάλλονται πάρα πολύ γρήγορα, η καρδιά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αδυναμίας, ζάλης, πόνου στο στήθος, δύσπνοιας ή και συγκοπή. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ΚΤ κι η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλλει. Παρ’όλα αυτά, η ΚΤ μπορεί να είναι δυνητικώς επικίνδυνη για την ζωή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε κοιλιακή μαρμαρυγή και να προκληθεί καρδιακή ανακοπή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να εμφανίσει ΚΤ. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή του κατεστραμμένου, απ’ το έμφραγμα, μυοκαρδιακού ιστού, ουλώδης ιστός, γεγονός που μπορεί να κάνει την καρδιά επιρρεπή σε αρρυθμίες. Άλλοι ασθενείς που μπορεί να εμφανίσουν ΚΤ, είναι αυτοί με μυοκαρδιοπάθεια, πρώην χειρουργικά διορθωμένη συγγενή καρδιακή νόσο ή κληρονομούμενα αρρυθμιολογικά σύνδρομα. Υπάρχει κι ένας μικρός αριθμός ασθενών με ΚΤ και δομικά φυσιολογική καρδιά, όπου η αρρυθμία αυτή μπορεί να είναι πολύ καλά ανεκτή.

Κοιλιακή Μαρμαρυγή (ΚοιλΜ)

Η ΚοιλΜ συμβαίνει στις κοιλίες, τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς. Στην ΚοιλΜ, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα παράγονται από πολλαπλά διαφορετικά σημεία μέσα στις κοιλίες με πολύ γρήγορο κι ανώμαλο ρυθμό, εμποδίζοντας την φυσιολογική κι αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς ως αντλία. Η ΚοιλΜ είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος καρδιακός ρυθμός κι άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς, διαφορετικά θάνατος μπορεί να επέλθει.

Τι θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Τ’ αποτελέσματα των εξετάσεών σας, θα καθορίσουν τον τύπο και την σοβαρότητα της αρρυθμίας σας. Στη συνέχεια ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές κι από κοινού θ’αποφασίσετε, ποιά είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Θυμηθείτε ότι πολλοί ασθενείς με αρρυθμίες δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία. Το πιο σημαντικό κομμάτι της αρχικής αντιμετώπισης είναι ο καθορισμός της κλινικής σημασίας της αρρυθμίας κι η ανάγκη για οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση.

Φάρμακα – Ταχυκαρδία

Υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της αρρυθμίας σας. Τ’ αντιαρρυθμικά φάρμακα έχουν την ικανότητα ν’αλλάζουν τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά και βοηθούν στην πρόληψη ανώμαλων ή γρήγορων καρδιακών ρυθμών.

Μόνιμος Βηματοδότης

Εάν η καρδιακή σας συχνότητα είναι αργή, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αργών καρδιακών ρυθμών, εμφυτεύεται κάτω απ’το δέρμα, κοντά στην κλείδα και συνδέεται μ’ ένα βηματοδοτικό ηλεκτρόδιο που τοποθετείται μέσα στην καρδιά. Ο βηματοδότης μεταφέρει ένα μικρής έντασης ηλεκτρικό ερέθισμα που διεγείρει την καρδιά όταν αυτή πάλλεται αργά.

Κατάλυση με την χρήση καθετήρα

Εάν έχετε μια επιπλέον ηλεκτρική σύνδεση στην καρδιά ή μια ομάδα κυττάρων που ευθύνεται για την αρρυθμία σας, ο ιατρός μπορεί να συστήσει επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα. Με την επέμβαση κατάλυσης καταστρέφεται η περιοχή της καρδιάς που παρουσιάζει την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα κι ευθύνεται για τις αρρυθμίες, ανακουφίζοντας τους ασθενείς εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν καλά στα φάρμακα ή που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα. Η τεχνική αυτή, έχει υψηλά ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης πολλών τύπων αρρυθμιών.

Εσωτερική Καρδιομετατροπή

Πρόκειται για χαμηλής ενέργειας ηλεκτρικό shock που χορηγείται μεσ’την καρδιά. Δυο καθετήρες εισέρχονται διαμέσου της μηριαίας φλέβας στην καρδιά κι ένα μικρό αυτοκόλλητο ηλεκτρόδιο τοποθετείται στο στήθος. Ο επεμβατικός αρρυθμιολόγος πραγματοποιεί την επέμβαση αυτή στο αιμοδυναμικό-ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο. Κατά την διάρκεια της επέμβασης, θα σας χορηγηθεί ένα ήπιο κατασταλτικό-αναισθητικό φάρμακο. Ώστε να χαλαρώσετε και να μην αισθανθείτε πόνο.
Η εσωτερική καρδιομετατροπή πραγματοποιείται όταν τα φάρμακα κι η εξωτερική καρδιομετατροπή έχουν αποτύχει να επαναφέρουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς.

Εμφυτεύσιμος απινιδωτής

Πρόκειται για μια συσκευή που προορίζεται γι’ ασθενείς με απειλητικούς για την ζωή καρδιακούς ρυθμούς. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από έναν βηματοδότη. Συνήθως εμφυτεύεται κάτω απ’ το δέρμα, κοντά στην κλείδα. Συνδέεται μ’ ένα βηματοδοτικό-απινιδωτικό ηλεκτρόδιο που έχει εισαχθεί στην καρδιά διαμέσου των φλεβών. Έχει την ικανότητα ν’αναγνωρίζει και να σταματά γρήγορες κοιλιακές αρρυθμίες. Είτε βηματοδοτώντας γρήγορα την καρδιά, είτε χορηγώντας ηλεκτρικό shock. Έχει επίσης την ικανότητα να βηματοδοτεί την καρδιά στην περίπτωση που η καρδιακή συχνότητα είναι αργή.

Πηγή British Heart Foundation

 Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Καρδιοανάταξη

Έκτακτες Συστολές

ΕΚΤΑΚΤΕΣ  ΣΥΣΤΟΛΕΣ

H φυσιολογική καρδιά πάλλεται ρυθμικά, καθώς ελέγχεται απ’ τον φυσιολογικό της βηματοδότη, τον φλεβόκομβο.

Παρ’όλα αυτά, τα κύτταρα της καρδιά έχουν την ικανότητα να διεγείρονται από μόνα τους, ανεξάρτητα από τον φλεβόκομβο.

Εάν αυτό συμβεί, προκαλείται μία πρώιμη συστολή, γνωστή κι ως έκτακτη ή έκτοπη. Καθώς οι έκτακτες συστολές εμφανίζονται νωρίτερα από το αναμενόμενο, μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση ενός σύντομου αισθήματος παλμών, ένα ‘’φτερούγισμα’’ στο στήθος, που συχνά συνδυάζεται μ’ένα αίσθημα ανησυχίας. Πολλές φορές οι έκτακτες συστολές δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα.

Έκτοπη σημαίνει ότι παράγεται εκτός της αναμενόμενης, φυσιολογικής θέσης. Στην περίπτωσή μας, σημαίνει ότι η πρώιμη συστολή δεν είναι μόνο εκτός χρόνου αλλά κι ότι η θέση προέλευσής της στην καρδιά, είναι εκτός της φυσιολογικά αναμενόμενης. Υπάρχει συνήθως μια μικρή παύση μετά την έκτακτη συστολή, δίνοντας την αίσθηση μιας ‘’χαμένης’’ καρδιακής συστολής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς που βιώνουν έκτακτες συστολές, έχουν μόνο την αίσθηση μιας ‘’χαμένης’’ συστολής κι όχι της έκτακτης αυτής καθ’αυτής.

Συμπτώματα

Ο όρος ‘’αίσθημα παλμών’’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα της αντίληψης των καρδιακών συστολών. Μερικοί λένε ότι μοιάζει μ’ένα φτερούγισμα στο στήθος ή σαν η καρδιά ν’αναπηδά.
Άλλοι το περιγράφουν ως ένα αίσθημα κίνησης μέσα στο στήθος ή ακόμα και στον λαιμό ή τ’αυτιά, ειδικά όταν ξαπλώνετε.

Το αίσθημα παλμών είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και τις περισσότερες φορές καλόηθες. Παρ’όλα αυτά, μπορεί κάποιες φορές να είναι αρκετά ενοχλητικό. Συνήθως εμφανίζεται όταν έχετε στρεσάρει υπερβολικά τον οργανισμό σας, για παράδειγμα μετά από έντονη σωματική άσκηση ή όταν νιώθετε ιδιαίτερα ανήσυχος.

Η χρονική εμφάνιση των έκτακτων συστολών σε σχέση με τον καρδιακό κύκλο, μπορεί να καθορίσει τα συμπτώματα που νιώθει κανείς. Καθώς οι έκτακτες συστολές συμβαίνουν πρώιμα, οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (οι κοιλίες) έχουν διαθέσιμο λιγότερο χρόνο απ’ ότι φυσιολογικά για να γεμίσουν με αίμα κι επομένως η ποσότητα του αίματος που εξωθείται από την καρδιά κατά την έκτακτη συστολή είναι μειωμένη.

Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της μικρής παύσης που συμβαίνει μετά την έκτακτη συστολή, οι κοιλίες έχουν περισσότερο χρόνο να γεμίσουν με αίμα, με αποτέλεσμα η επόμενη συστολή να είναι πιο έντονη που μπορεί μερικές φορές να γίνει αντιληπτή και στον λαιμό. Αυτό είναι που αισθάνονται συχνότερα οι ασθενείς και νιώθουν άβολα.

Είδη έκτακτων συστολών

Τα δυο πιο συχνά είδη έκτακτων συστολών είναι:

– Κολπικές έκτακτες: ένα πρώιμο ηλεκτρικό ερέθισμα από τους κόλπους, οι οποίοι είναι οι ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς
– Κοιλιακές έκτακτες: ένα πρώιμο ηλεκτρικό ερέθισμα από τις κοιλίες, οι οποίες είναι οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς.

Όπως οι περισσότερες αιτίες του αισθήματος παλμών, οι έκτακτες συστολές είναι συνήθως καλοήθεις και δεν σηματοδοτούν την ύπαρξη σοβαρής καρδιακής νόσου. Γενικά δεν απαιτούν θεραπεία εκτός κι αν συμβαίνουν πολύ συχνά ή προκαλούν σοβαρά συμπτώματα.

Ποια είναι τα αίτια των έκτακτων συστολών;

Το αίσθημα παλμών κι οι έκτακτες συστολές δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σας ανησυχεί. Σχεδόν κάθε άνθρωπος, έχει τουλάχιστον μερικές έκτακτες συστολές κάθε μέρα, όμως η πλειοψηφία δεν θα αντιληφθεί την παρουσία τους. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο της καρδιάς.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιο πιθανό να νιώσετε το αίσθημα παλμών, όταν οι έκτακτες συστολές συμβαίνουν κάτω απ’ την επίδραση στρες, μεγάλης ποσότητας καφείνης κι άλλων διεγερτικών όπως αλκοόλ, κάπνισμα ή άλλων ‘’ουσιών’’. Έκτακτες συστολές που προκαλούν αίσθημα παλμών είναι επίσης συχνές σε άτομα που έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή δεν έχουν επαρκή ποσότητα ή καλή ποιότητα ύπνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να εμφανιστούν σε συγκεκριμένες καρδιακές παθήσεις, όπως καταστάσεις που αποδυναμώνουν τον καρδιακό μυ (γνωστές ως μυοκαρδιοπάθειες), καθώς και σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εμφράγματα του μυοκαρδίου. Για τον λόγο αυτό, η λειτουργία της καρδιάς χρειάζεται να εκτιμηθεί σε ασθενείς που αναπτύσσουν συχνές έκτακτες συστολές.

Έκτακτες συστολές μπορούν να προκληθούν επίσης από ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όπως χαμηλά επίπεδα καλίου, που μπορεί να οφείλονται σε σπάνιες μεταβολικές καταστάσεις ή στην χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά.

Εγκυμοσύνη

Είναι επίσης πιο πιθανό ν’ αναπτύξετε αίσθημα παλμών ή έκτακτες συστολές, εάν είστε έγκυος ή βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση. Δεν είναι σπάνιο, η συχνότητα των έκτακτων συστολών να είναι άναρχη. Μπορεί να υπάρχουν ημέρες ή εβδομάδες που να είναι πολύ άσχημες από άποψη συμπτωμάτων και ν’ ακολουθούν μακρές περίοδοι που να είστε τελείως ασυμπτωματικοί.

Συχνά δεν είναι ξεκάθαρο τι αποτελεί τον πυροδοτικό μηχανισμό στις καταστάσεις αυτές. Είναι επίσης πολύ συχνό πολλοί ν’ αντιλαμβάνονται τις έκτακτες συστολές κατά την ηρεμία, παρά κατά την δραστηριότητα. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι, ότι κατά την ηρεμία η καρδιακή συχνότητα είναι πολύ πιο αργή, γεγονός που αφήνει περισσότερο χρόνο στις έκτακτες συστολές να εμφανιστούν και να διακόψουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Επίσης, η λειτουργία της καρδιάς γίνεται πολύ περισσότερο αντιληπτή στην ηρεμία, γεγονός πχ που συμβαίνει όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι το βράδυ για να κοιμηθείτε κι υπάρχει ησυχία αλλά κι ελάχιστα πράγματα για να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Σε τι διαγνωστικά τεστ θα χρειασθεί να υποβληθώ;

Εάν έχετε αίσθημα παλμών, θα χρειαστεί να δείτε τον καρδιολόγο σας. Ο τελευταίος θα πραγματοποιήσει ένα ΗΚΓ και/ή 24ωρο holter ρυθμού, με σκοπό να υπολογίσει πόσες έκτακτες συστολές (φορτίο) εμφανίζετε. Εάν οι έκτακτες συστολές συμβαίνουν συχνά, η διενέργεια υπερηχοκαρδιογραφήματος με σκοπό να εκτιμηθεί η λειτουργία της καρδιάς και ν’ αποκλειστεί μυοκαρδιοπάθεια (πάθηση του καρδιακού μυός) είναι πολύ σημαντική.

Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρδιακά προβλήματα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο σε νεαρή ηλικία. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε αιματολογικές εξετάσεις. Ώστε ν’ αποκλεισθούν μεταβολικά προβλήματα, όπως χαμηλά επίπεδα καλίου, καθώς και διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Διαγνωστικά τεστ για έκτακτες καρδιακές συστολές

– Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
– 24ωρο holter ρυθμού
– Υπερηχοκαρδιογράφημα
– Αιματολογικά τεστ ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένης της θυρεοειδικής λειτουργίας

Ένα 24ωρο (ή πιο παρατεταμένο) holter ρυθμού μπορεί να υπολογίσει την συχνότητα και το συνολικό φορτίο των έκτακτων συστολών. Ακόμη, με την χρήση καταγραφέα, μπορεί να καθοριστεί εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από μια μόνο τοποθεσία στην καρδιά ή περισσότερες. Για παράδειγμα, είναι πιθανό όλες οι έκτακτες συστολές να προέρχονται από μια μόνο περιοχή σε μια κοιλότητα της καρδιάς ή από πολλαπλές περιοχές στην ίδια κοιλότητα ή μερικές φορές από πολλαπλές περιοχές και/ή πολλαπλές κοιλότητες.

Το πιο συχνό σημείο προέλευσης κοιλιακών έκτακτων συστολών είναι ο χώρος εξόδου της δεξιάς κοιλίας. Αυτό είναι το τμήμα της δεξιάς κοιλίας ακριβώς κάτω από την πνευμονική βαλβίδα. Οι έκτακτες συστολές απ’την περιοχή αυτή είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις. Εμφανίζονται στα holter ρυθμού μεγάλου αριθμού ασθενών, είτε έχουν αίσθημα παλμών είτε όχι.

Πρόγνωση

Η παρουσία έκτακτων συστολών είναι τις περισσότερες φορές τελείως καλοήθης και δεν έχει επίδραση στο προσδόκιμο ζωής ή στην ανάπτυξη άλλων νόσων. Το πιο σημαντικό τεστ για να επιβεβαιώσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα. Μερικές φορές και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Εάν η καρδιακή λειτουργία είναι φυσιολογική, η πρόγνωση είναι καλή κι η παρουσία έκτακτων συστολών απλώς ένα ενοχλητικό σύμπτωμα.

Εάν η καρδιακή λειτουργία είναι επηρεασμένη ή υπάρχει κάποιο άλλο μείζων δομικό έλλειμα πχ ένα σημαντικό πρόβλημα με την λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων. Τότε η παρουσία έκτακτων συστολών είναι συνήθως συνέπεια του προβλήματος αυτού και χρειάζεται να διερευνηθεί ξεχωριστά.

Σε ασθενείς με υψηλό φορτίο έκτακτων συστολών (και σχεδόν πάντα κοιλιακής παρά κολπικής προελεύσεως), μπορεί να προκληθεί διάταση και δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας (της κύριας αντλίας της καρδιάς). Για να μιλήσουμε πρακτικά, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 100000 καρδιακές συστολές την ημέρα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από έκτακτες συστολές συνήθως εμφανίζουν πολλές εκατοντάδες μέχρι και πολλές χιλιάδες έκτακτες/ημέρα ή διαφορετικά φορτίο που κυμαίνεται από 0.5 με 1-5%. Αρχίζουμε ν’ ανησυχούμε για την πιθανότητα επηρεασμού της λειτουργίας της καρδιάς όταν το φορτίο είναι >10%. Πολύ περισσότερο εάν το φορτίο ξεπεράσει το 25%. Εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από ένα μοναδικό σημείο, συνιστούμε συνήθως κατάλυση της αρρυθμίας με την χρήση καθετήρα και ραδιοσυχνοτήτων.

Πρόγνωση των έκτακτων συστολών

–  Σχεδόν πάντα άριστη

–  Συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν το φορτίο των έκτακτων ξεπερνά το 0.5-5%/ημέρα.

–  Σπάνια, προκαλούν διόγκωση της αριστερής κοιλίας και διαταραχή της λειτουργίας της.

–  Το παραπάνω, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να συμβεί, εάν το φορτίο ξεπερνά το 10-25%/ημέρα

Θα χρειαστώ θεραπεία;

Εάν θα χρειαστείτε θεραπεία ή όχι, εξαρτάται απ’ την αιτία των έκτακτων συστολών και την ένταση των συμπτωμάτων σας.
Η αποφυγή των καταστάσεων εκείνων που μπορεί να πυροδοτήσουν αίσθημα παλμών κι έκτακτες συστολές συχνά βοηθάει. Αυτό σημαίνει ελάττωση ή αποφυγή αλκοόλ και καφείνης. Είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα επίσης, να σταματήσετε το κάπνισμα. Καθησυχασμός είναι συχνά αυτό που απαιτείται, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα τεστ γι’αποκλεισμό υποβόσκοντος καρδιακού νοσήματος.

Είναι αρκετά χρήσιμο να ξέρετε ότι, πολλοί άνθρωποι θα σταματήσουν να λαμβάνουν υπόψιν τους ή ακόμα και θ’αγνοήσουν τις έκτακτες συστολές ως ένα ενοχλητικό πρόβλημα, εάν δοθεί επαρκής καθησυχασμός. Μερικοί πάλι βρίσκουν, ότι η συστηματική άσκηση βοηθάει στην μείωση του αριθμού των έκτακτων συστολών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν ήσαστε αρκετά δραστήριο άτομ0, καθώς επίσης κι η αποφυγή συγκεκριμένων τύπων φαγητού.

Η ελάττωση του στρες παίζει σημαντικό ρόλο, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Για τον λόγο αυτό, φάρμακα όπως β-αναστολείς ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να συνταγογραφηθούν, ώστε να προλάβουν τις έκτακτες συστολές απ’ το να συμβούν.

Είναι πολύ σημαντικό να εξετασθείτε από ειδικό καρδιολόγο-αρρυθμιολόγο εάν έχετε γνωστή καρδιακή νόσο, εάν ο οικογενειακός σας ιατρός την υποπτεύεται ή εάν οι έκτακτες συστολές είναι πολύ συχνές ή μόνιμες. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν τα φάρμακα τα οποία παίρνετε, αν αυτά ενοχοποιηθούν ως αιτία.

Θεραπευτικές επιλογές:

1. Αποφυγή καταστάσεων που μπορούν να πυροδοτήσουν έκτακτες συστολές:

-ελαττώστε το αλκοόλ
-ελαττώστε την καφείνη (καταναλώστε decaffeinated καφέ ή τσάι,
αποφύγετε αναψυκτικά με καφείνη & energy drinks)
-σταματήστε το κάπνισμα
-αποφύγετε ή ελαττώστε το στρες
-κοιμηθείτε περισσότερο

2. Καθησυχασμός, μετά την διενέργεια των σχετικών διαγνωστικών τεστ.

3. Τροποποίηση φαρμάκων

4.Β-αναστολείς, όπως bisoprolol, propranolol, metoprolol

5. Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, όπως verapamil ή diltiazem

6. Θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης που προκαλεί έκτακτες συστολές π.χ. διαταραχές του θυρεοειδούς ή των ηλεκτρολυτών.

Αν οι παραπάνω θεραπείες δεν βοηθήσουν;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι παραπάνω θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά, όταν το φορτίο έκτακτων συστολών το 24ωρο, είναι εξαιρετικά υψηλό π.χ. συμβαίνουν συνεχόμενα κάθε 2 με 10 συστολές.

Στις περιπτώσεις αυτές, η αιτία των έκτακτων συστολών δεν σχετίζεται με το στρες κι ούτε αποτελούν παροδικό φαινόμενο. Οφείλονται κυρίως, σε μια μικρή ομάδα κυττάρων μέσ’την καρδιά που είναι αρκετά ευερέθιστη και μπορεί ν’αυτοπυροδοτείται. Το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα είναι συνήθως μια διαταραχή της ικανότητας των κυττάρων να διαχειρίζονται το ασβέστιο που συσσωρεύεται σ’ αυτά και για τον λόγο αυτό, φάρμακα που ονομάζονται ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου, μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην καταστολή των αρρυθμιών αυτών.

Το φαινόμενο όπου μια έκτακτη συστολή εμφανίζεται κάθε δεύτερη συστολή της καρδιάς ονομάζεται διδυμία, ενώ αν συμβαίνει κάθε τρίτη συστολή, τριδυμία. Προς έκπληξη, πολλοί άνθρωποι με διδυμίες ή τριδυμίες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ενώ παραμένει άγνωστο γιατί κάποιοι με έκτακτες συστολές τις αισθάνονται ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Σίγουρα η ύπαρξη στρες, κάνει τα συμπτώματα περισσότερο αντιληπτά.

Κατάλυση με τη χρήση καθετήρα

Εάν τα φάρμακα δεν βοηθήσουν στην καταστολή πολύ συχνών εκτακτοσυστολών κι ιδιαίτερα εάν υπάρχουν συνεχείς ακολουθίες (γνωστές ως κοιλιακή ταχυκαρδία), μια επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση με την χρήση καθετήρα, συνιστάται.Κατάλυση με την χρήση καθετήρα, συχνών εκτακτοσυστολών

Η κατάλυση είναι μια τεχνική, κατά την οποία πολύ λεπτά καλώδια (καθετήρες) εισέρχονται στην καρδιά, διαμέσου των φλεβών στη βάση του μηρού. Τα καλώδια χρησιμοποιούνται στην συνέχεια για την δημιουργία ενός τρισδιάστατου υπολογιστικού μοντέλου της εσωτερικής επιφάνειας της κοιλότητας, απ’ όπου οι έκτακτες συστολές προέρχονται.

Πληροφορίες απ’ τα ηλεκτρικά σήματα που καταγράφονται απ’ τον καθετήρα κατά την διάρκεια των έκτακτων συστολών, βοηθούν στην ταυτοποίηση της προέλευσής τους. Ο καθετήρας, προωθείται στη συνέχεια στην θέση αυτή κι ενέργεια χορηγείται, γεγονός που αυξάνει την θερμοκρασία στο άκρο του. Η θερμική αυτή ενέργεια που εφαρμόζεται στον ιστό, προκαλεί την καταστροφή του (αφορά μια πολύ μικρή περιοχή) γεγονός που σταματά την γένεση εκτακτοσυστολών. Αυτό είναι η κατάλυση.

Ποια είναι η επιτυχία της κατάλυσης;

Η επιτυχία της κατάλυσης εξαρτάται από το πόσο συχνά συμβαίνουν οι έκτακτες συστολές κατά την διάρκεια της επέμβασης. Όσο πιο συχνά, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας. Κατάλυση μπορεί μερικές φορές να πραγματοποιηθεί, απουσία ή παρουσία πολύ σπάνιων εκτακτοσυστολών, διαμέσου μιας τεχνικής που ονομάζεται Χαρτογράφηση με την βοήθεια Βηματοδότησης (Pacemapping), όμως αυτό συνήθως σημαίνει ελάττωση του ποσοστού επιτυχίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ποσοστό επιτυχίας της κατάλυσης για οριστική θεραπεία, ανέρχεται στο 80%. Αν οι έκτακτες συστολές είναι παρούσες στην αρχή της επέμβασης, εξαφανιστούν κατά την διάρκεια της κατάλυσης και δεν επανεμφανιστούν στο τέλος της επέμβασης, είναι συνήθως ένα πολύ καλό σημάδι ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστούν στο μέλλον, αν και αυτό δεν είναι απόλυτο.

Η επιτυχία κατάλυσης των εκτακτοσυστολών είναι συνήθως 80%.

Κίνδυνοι της επέμβασης

Ο κίνδυνος από την κατάλυση εκτακτοσυστολών είναι συνήθως πολύ χαμηλός. Ο πιο κοινός είναι ο τραυματισμός των αγγείων στην βάση του μηρού απ’ όπου εισέρχονται οι καθετήρες. Αυτό περιλαμβάνει αιμάτωμα ή αιμορραγία και σπάνια μια πιο σοβαρή επιπλοκή, όπου η αρτηρία γειτονικά της φλέβας τραυματίζεται και χρειάζεται είτε την έγχυση ειδικών ουσιών, είτε χειρουργική αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος αγγειακής επιπλοκής είναι περίπου 1%. Πιο σπάνιοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν, διάτρηση του τοιχώματος της καρδιάς απ’ τον καθετήρα, που έχει ως αποτέλεσμα συλλογή αίματος στον σάκο γύρω απ’ αυτήν. Αυτό μπορεί ν’ απαιτήσει την τοποθέτηση παροχέτευσης είτε διαδερμικά κάτω απ’ τις πλευρές, είτε χειρουργικά. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στην φυσιολογική ‘’καλωδίωση’’ της καρδιάς (εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από κοντινή περιοχή) που αν είναι μόνιμη, μπορεί ν’ απαιτηθεί η εμφύτευση βηματοδότη. Εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται απ’ την αριστερή πλευρά της καρδιάς κι η κατάλυση πραγματοποιηθεί εκεί, υπάρχει ένας σπάνιος κίνδυνος πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ).

Κίνδυνοι της επέμβασης καταλύσεως εκτακτοσυστολών

-Κοινοί(1%)
Πρόκληση αγγειακού τραυματισμού στις φλέβες του μηρού (χειρουργική επεμβαση, σπάνια απαιτείται)

-Σπάνιοι(<1%)
Διάτρηση από τον καθετήρα, του τοιχώματος της καρδιάς (διαδερμική παροχέτευση κάτω από τις πλευρές, μπορεί ν’ απαιτηθεί. Σπάνια απαιτείται χειρουργείο)
ΑΕΕ, εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από την αριστερή πλευρά της καρδιάς.
Τραυματισμός της φυσιολογικής ‘’καλωδίωσης’’ της καρδιάς, που απαιτεί την τοποθέτηση βηματοδότη.

Πόσο διαρκεί χρονικά η επέμβαση κατάλυσης;

Η κατάλυση διαρκεί περίπου 2 ώρες κι οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορέσουν να πάνε σπίτι τους την ίδια μέρα.

Ποια είναι η περίοδος ανάρρωσης;

Η ανάρρωση σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με την επούλωση των σημείων παρακέντησης – εισόδου των καθετήρων στη βάση των μηρών. Συνήθως απαιτούνται μερικές μέρες ξεκούρασης και περίπου μια εβδομάδα, προτού ξαναρχίσει κανείς έντονη σωματική δραστηριότητα.

Πηγή British Heart Foundation

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την ταχυκαρδία

Εξελισσόμενη Διαταραχή της Καρδιακής Αγωγιμότητας

Η κατάσταση αυτή, γνωστή και ως ΕΔΚΑ (PCCD), είναι μια σπάνια κληρονομούμενη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, κατά την οποία τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς άγονται πάρα πολύ αργά.

Με το πέρασμα του χρόνου, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό, γνωστό και ως τρίτου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό.

Η ΕΔΚΑ μπορεί να προκαλέσει επίσης, απειλητικές για την ζωή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, από ηλεκτρικά ερεθίσματα που προέρχονται από ‘’λάθος’’ περιοχές της καρδιάς κι όχι από τον φυσιολογικό της βηματοδότη, τον φλεβόκομβο.

Για μερικούς ασθενείς με ΕΔΚΑ, οι διαταραχές προέρχονται από ανωμαλίες των διαύλων νατρίου στα κύτταρα της καρδιάς, παρόμοια μ’αυτούς που πάσχουν από σύνδρομο Brugada.

Τα συμπτώματα της ΕΔΚΑ

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ανεξήγητη ζάλη κι η απώλεια συνείδησης. Υπάρχει επίσης μικρός κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Εάν η καρδιακή σας συχνότητα είναι πολύ αργή ώστε να ελαττώνεται σημαντικά η ποσότητα του αίματος που εξωθείται απ’ την καρδιά, μπορεί να προκληθεί παύση λειτουργίας της τελευταίας. Αυτό αποκαλείται καρδιακή ανακοπή κι αποτελεί επείγουσα κατάσταση.

Εάν εσείς ή μέλος της οικογένειάς σας έχετε ΕΔΚΑ και ξαφνικά χάσετε τις αισθήσεις σας, είναι σημαντικό να καλέσετε το 166 και να προσπαθήσετε να κάνετε καρδιο-πνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), μέχρι να φθάσει ένα ασθενοφόρο ή ιατρική βοήθεια.

Εάν δεν είστε εκπαιδευμένος στην ΚΑΡΠΑ, ο χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο του 166, θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στο τι πρέπει να κάνετε.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΕΔΚΑ;

Ο ιατρός σας θα πραγματοποιήσει ένα ΗΚΓ, το οποίο θα μπορέσει ν’αναδείξει τυχόν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί επίσης να σας τοποθετηθεί 24ωρο holter ρυθμού για πιο μακρά καταγραφή. Μπορεί επίσης να παραπεμφθείτε σε ειδικό αρρυθμιολόγο για ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.

Εάν μέλος της οικογένειάς σας έχει διαγνωσθεί με ΕΔΚΑ και κάποια σχετική γενετική μετάλλαξη έχει ήδη ανευρεθεί, είναι πολύ πιθανό να σας γίνει σύσταση για γενετικό έλεγχο.

Τι θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ΕΔΚΑ;

Εάν έχετε ΕΔΚΑ, θα χρειαστείτε βηματοδότη ώστε να προληφθεί μια επικίνδυνα αργή καρδιακή συχνότητα (βραδυκαρδία). Παρ’όλα αυτά, ο βηματοδότης μπορεί να μην προλάβει ταχυκαρδίες εκ διαφυγής, που είναι ένας τύπος γρήγορου καρδιακού ρυθμού. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για την πρόληψη των τελευταίων.

Για μερικούς ασθενείς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την εμφύτευση ενός απινιδωτή, που επίσης λειτουργεί ως βηματοδότης. Οι απινιδωτές έχουν σχεδιαστεί να χορηγούν shock όταν η καρδιά εισέρχεται σ’έναν γρήγορο, απειλητικό για την ζωή καρδιακό ρυθμό. Το shock αυτό, έχει ως σκοπό να επαναφέρει την καρδιά στον φυσιολογικό της ρυθμό.

Μπορώ να έχω φυσιολογική ζωή, αν πάσχω από ΕΔΚΑ;

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που χρειάζεται ν’αλλάξετε στον τρόπο ζωής σας, αν πάσχετε από ΕΔΚΑ.
Παρ’όλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε ότι:

– Αν σας έχει εμφυτευθεί βηματοδότης ή απινιδωτής πρέπει ν’ αποφύγετε τα σπορ επαφής.
– Μπορεί επίσης να επηρεαστεί το είδος της εργασίας την οποία κάνετε – ιδιαίτερα εάν δουλεύετε με μαγνητικά εργαλεία.
– Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να περιορίσετε ή ν’αποφύγετε έντονη άσκηση, εάν πάσχετε από ταχυκαρδίες (γρήγορο καρδιακό ρυθμό).

Βραδυκαρδία

ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ (ΑΡΓΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ)

Γλωσσάρι

Αρρυθμία: Ανώμαλος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, που μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορος ή αργός.

Κόλποι: Οι άνω κοιλότητες της καρδιάς

Ασυστολία: Διακοπή των καρδιακών σφύξεων

Βραδυκαρδία: Αργός καρδιακός ρυθμός

Καταγραφέας ρυθμού: Συσκευή που καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός: τα ηλεκτρικά ερεθίσματα κινούνται πιο αργά ή σταματούν καθώς μεταδίδονται από τις ανώτερες προς τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς.

Εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού: Συσκευή που εμφυτεύεται για μια χρονική περίοδο, ώστε να καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό.

Συγκοπή: Απώλεια συνείδησης λόγω βραδυκαρδίας ή ασυστολίας.

Κοιλίες: Οι κάτω κοιλότητες της καρδιάς

Το φυσιολογικό σύστημα της καρδιάς

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.

Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, οι οποίοι λαμβάνουν αίμα από την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες στη συνέχεια το προωθούν προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία όλα αποτελούνται από κύτταρα αγωγής τα οποία μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node) , που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο. Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο κι είναι μεταξύ 60-100 το λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια ξεκινάει απ’ την αρχή.

Τι είναι η αρρυθμία;

Μερικές φορές, εάν το μονοπάτι αγωγής έχει βλάβη ή έχει αποκλειστεί, ή εάν υπάρχει ένα ακόμα μονοπάτι αγωγής, ο καρδιακός ρυθμός αλλάζει. Η καρδιά μπορεί να πάλλεται πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία) ή πολύ αργά (βραδυκαρδία) σε ομαλό ή ανώμαλο μοτίβο, που μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητά της να προωθεί αποτελεσματικά το αίμα προς την περιφέρεια του σώματος. Αυτοί οι ανώμαλοι καρδιακοί παλμοί είναι γνωστοί ως αρρυθμίες. Οι τελευταίες μπορούν να συμβούν στους κόλπους και/ή στις κοιλίες. Σε αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο, θα εστιάσουμε στην βραδυκαρδία.

Βραδυκαρδία

Η βραδυκαρδία είναι ένας όρος που περιγράφει έναν αριθμό διαφορετικών καταστάσεων, στις οποίες ο καρδιακός παλμός είναι ασυνήθηστα αργός. Εάν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα αποστέλλονται απ’ τον φλεβόκομβο με έναν αργό ρυθμό ή εάν καθυστερούν καθώς μεταδίδονται διαμέσου του συστήματος αγωγής, ο καρδιακός παλμός θα είναι αργός.

Η φλεβοκομβική βραδυκαρδία είναι ένας ασυνήθιστα αργός καρδιακός παλμός που οφείλεται συνήθως σε φυσιολογικά αίτια και παρατηρείται κυρίως σε αθλητές ή κατά την διάρκεια χαλάρωσης. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν θα πρέπει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να προκαλεί προβλήματα. Η σοβαρότητα της κατάστασης αυτής καθώς κι η θεραπεία που απαιτεί, εξαρτάται απ’ την περιοχή της καρδιάς που έχει προσβληθεί.

Η βραδυκαρδία μπορεί επίσης να προκληθεί από εκφύλιση του ηλεκτρικού συστήματος αγωγής της καρδιάς λόγω γήρανσης, από στεφανιαία νόσο ή από φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για την θεραπεία αρρυθμιών ή υπέρτασης.
Μόλις τα φάρμακα αυτά σταματήσουν ή οι δόσεις τους μειωθούν, η βραδυκαρδία συνήθως βελτιώνεται από μόνη της.

Μια άλλη αιτία, είναι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση της αγωγής των ερεθισμάτων στην καρδιά.
Παραδείγματα αποτελούν ο υποθυρεοειδισμός ή η διαταραχή των ηλεκτρολυτών, όπως τα αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα (υπερκαλιαιμία).

Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε βραδυκαρδία, όπως καρδιακές ανωμαλίες παρούσες κατά την γέννηση (συγγενείς καρδιακές νόσοι), εγχείρηση καρδιάς, εμφράγματα του μυοκαρδίου, καρδιακές λοιμώξεις, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ορμονικές διαταραχές (π.χ. διαταραχή της θυρεοειδικης λειτουργίας) και φάρμακα.

Σημεία και συμπτώματα της βραδυκαρδίας

Μερικοί τύποι βραδυκαρδίας δεν προκαλούν συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, ζάλη, δύσπνοια στην άσκηση, πόνο στο στήθος ή λιποθυμικό επεισόδιο (συγκοπή).
Αυτά τα συμπτώματα βέβαια, μπορούν να προκληθούν κι από άλλες καταστάσεις και δεν σχετίζονται αποκλειστικά με βραδείες καρδιακές συχνότητες.

Συγκοπή

Υπάρχουν πολλές αιτίες συγκοπής, μερικές πιο συχνές από άλλες. Οι περισσότερες αιτίες συγκοπής οφείλονται στην ‘’κοινή λιποθυμία’’. Παρ’όλα αυτά, άλλες σημαντικές αιτίες περιλαμβάνουν ελαττώματα του ‘’ηλεκτρικού συστήματος’’ της καρδιάς. Η συγκοπή μπορεί να συμβεί όταν οι καρδιακοί παλμοί ελαττωθούν ή προσωρινά σταματήσουν (ασυστολία).

Στην περίπτωση αυτή, δεν φτάνει οξυγονομένο αίμα στον εγκέφαλο και προκαλούνται συμπτώματα όπως ζάλη,διαταραχές της όρασης, εμβοές στα αυτιά κι απώλεια συνείδησης. Συχνά οι ασθενείς θ’ αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αυτά και θα καθίσουν ή θα ξαπλώσουν, ώστε να μην χάσουν τις αισθήσεις τους.

Παρ’όλα αυτά, πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, παρά μόνο ξαφνική απώλεια συνείδησης.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών εμφανίζουν συγκοπή, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών (αντανακλαστική ανοξική/ ασυστολική συγκοπή εξαιτίας μη αναμενόμενων ερεθισμάτων όπως τραυματισμός ή φόβος).

Συγκοπή που περιλαμβάνει βραδυκαρδία μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) και την χρήση ενός ειδικού καταγραφέα συμβαμάτων ρυθμού, του οποίου ο τύπος που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται απ’ την συχνότητα των συμπτωμάτων.

Τι διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται συνήθως στην περίπτωση βραδυκαρδίας;

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν και που κοινώς προσπαθούν να διερευνήσουν τα αίτια αλλά και τη φύση των διαφορετικών τύπων βραδυκαρδιών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις αυτές εξατομικεύονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά και πραγματοποιούνται ως μέρος μια ολιστικής εκτίμησης που διενεργείται απ’ τον ιατρό σας κι η οποία φυσικά περιλαμβάνει προσεκτική λήψη ιστορικού καθώς και κλινική εξέταση.

Οι κοινές διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τις αιματολογικές κι ειδικά αυτές που ελέγχουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο αίμα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), που μπορεί να μας δώσει μια στιγμιαία εικόνα του καρδιακού ρυθμού όπως και μια πιο παρατεταμένη, με τη χρήση ειδικών συσκευών.
Οι τελευταίες εξετάσεις περιλαμβάνουν φορητές συσκευές ΗΚΓ που αποκαλούνται φορητοί καταγραφείς ρυθμού (holter).

Σ’ ορισμένες περιπτώσεις που τα συμπτώματα συμβαίνουν σ’ αρκετά αραιά χρονικά διαστήματα, όπως μία ή δύο φορές κατά την διάρκεια μερικών μηνών κι υπάρχει υποψία ότι οι κοινοί καταγραφείς ρυθμού δεν θα μπορέσουν να αποκαλύψουν την αρρυθμία,ο ιατρός μπορεί να συστήσει την εμφύτευση μιας μικρής συσκευής κάτω από το δέρμα, που αποκαλείται εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού ή ILR.

Επιπροσθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει μια δοκιμασία κόπωσης, έτσι ώστε να διερευνήσει την καρδιακή συχνότητα ως απάντηση στην άσκηση/κόπωση ή μια δοκιμασία ανάκλισης, η οποία περιλαμβάνει την ήπια ανάκλιση του σώματος σ’ ένα επίπεδο τραπέζι, ώστε να εκτιμηθεί αν οι αλλαγές στη στάση του σώματος θα προκαλέσουν ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι και μηχανισμοί της βραδυκαρδίας;

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία και σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου

Η φλεβοκομβική βραδυκαρδία είναι ένας αργός καρδιακός παλμός, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια κι είναι αρκετά συχνός σε αθλητές ή κατά την διάρκεια βαθειάς χαλάρωσης.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα.

Η φλεβοκομβική βραδυκαρδία μπορεί να εμφανιστεί επίσης σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, ή ως αποτέλεσμα της δράσης διαφόρων φαρμάκων, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ κοινό αίτιο. Όταν τα φάρμακα αυτά σταματήσουν ή οι δόσεις τους ελαττωθούν, η βραδυκαρδία συνήθως βελτιώνεται από μόνη της.

Το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου εμφανίζεται όταν ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς, ο φλεβόκομβός, ανεπαρκεί, προκαλώντας έναν ανώμαλο καρδιακό σφυγμό.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο φλεβόκομβος παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα με πιο βραδύ ρυθμό ή στο ότι τα ερεθίσματα σταματούν πριν φθάσουν στο κολπικό μυοκάρδιο.

Ασθενείς με σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου μπορεί να εμφανίσουν βραδυκαρδίες, ταχυκαρδίες ή και καρδιακό σφυγμό που εναλλάσεται μεταξύ των δύο.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε παιδιά, συχνά μετά από χειρουργείο καρδιάς.

Βηματοδότες μερικές φορές απαιτούνται για την θεραπεία της φλεβικομβικής βραδυκαρδίας ή του συνδρόμου νοσούντος φλεβοκόμβου, ιδιαίτερα εάν τα προηγούμενα συνδυάζονται με σοβαρά συμπτώματα.

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός

Οι βραδυκαρδίες μπορούν να συμβούν επίσης ως αποτέλεσμα αδυναμίας των ηλεκτρικών ερεθισμάτων να μεταφερθούν αποτελεσματικά διαμέσου των κόλπων στις κοιλίες.
Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα μπορεί να επιβραδυνθούν ή να αποκλειστούν τελείως. Οι διάφοροι τύποι κολποκοιλιακού αποκλεισμού κι οι διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές αναλύονται παρακάτω.

Σε όλες τις περιπτώσεις κολποκοιλιακών αποκλεισμών και νόσου του φλεβοκόμβου, η διάγνωση και θεραπεία δευτερευουσών αιτιών (π.χ. ηλεκτρολυτικές ή ορμονικές διαταραχές), καθώς κι η διακοπή ένοχων φαρμάκων, αποτελούν σημαντικά σημεία στην αντιμετώπιση της αρρυθμίας.

1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός

Ο 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός συμβαίνει, όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται σημαντικά καθώς παιρνούν διαμέσου του κολποκοιλιακού κόμβου. Παρ’όλα αυτά, όλα τα ερεθίσματα φτάνουν στις κοιλίες. Ο 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός σπάνια προκαλεί συμπτώματα και συχνά εμφανίζεται στους αθλητές.

Γενικά δεν χρειάζεται θεραπεία. Σε ασθενείς με 1ου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό, η συνταγογράφηση φαρμάκων που ελέγχουν την καρδιακή συχνότητα, όπως οι αποκλειστές των β αδρενεργικών υποδοχέων, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Τύπου Ι – 2ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός

Συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται σταδιακά όλο και περισσότερο με κάθε καρδιακή συστολή, έως ότου ένα καρδιακό ερέθισμα δεν άγεται προς τις κοιλίες κι ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται.

Αυτός ο τύπος σπάνια προκαλεί ζάλη ή άλλα συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί ν’ απαιτηθεί η εμφύτευση βηματοδότη.

Τύπου ΙΙ – 2ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός

Συμβαίνει όταν μερικά ερεθίσματα απ’ τον φλεβόκομβο αδυνατούν να φτάσουν στις κοιλίες, για παράδειγμα κάθε 3ο ή 4ο ερέθισμα. Αυτό οφείλεται σε νόσο του συστήματος αγωγής της καρδιάς.

Βηματοδότης μπορεί ν’ απαιτηθεί ώστε να ελέγξει και να ρυθμίσει τον καρδιακό ρυθμό.

3ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός (πλήρης)

Αυτό συμβαίνει όταν κανένα ερέθισμα δεν φτάνει στις κοιλίες. Είναι συνήθως αποτέλεσμα νόσου του συστήματος αγωγής ή φαρμάκων. Σε απουσία ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τους κόλπους, οι κοιλίες παράγουν τα δικά τους ηλεκτρικά ερεθίσματα. Αυτά αποκαλούνται κοιλιακοί ρυθμοί διαφυγής και μπορούν να παραχθούν από τα δεμάτια ή τον κοιλιακό μυοκάρδιο. Παρ’όλα αυτά, οι ρυθμοί αυτοί διαφυγής είναι συνήθως αρκετά αργοί κι ο ασθενής μπορεί να μην νιώθει καθόλου καλά.

Ο τύπος αυτός κολποκοιλιακού αποκλεισμού μπορεί μερικές φορές να συμβεί για σύντομο χρονικό διάστημα σ’ ορισμένους τύπους εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και μπορεί ν’ απαιτεί προσωρινή βηματοδότηση. Μερικές φορές οι ασθενείς μπορεί να είναι σχετικά καλά κι ο βηματοδότης να εμφυτευθεί μετά από μερικές ημέρες.

Σ’ άλλες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή χρειάζεται ν’ αντιμετωπιστεί πιο άμεσα. Αν ένας μόνιμος βηματοδότης δεν μπορεί να εμφυτευθεί γρήγορα, οι ιατροί θα τοποθετήσουν ένα προσωρινό καλώδιο βηματοδότησης, έτσι ώστε η καρδιά να συστέλλεται κανονικά μέχρι να εμφυτευθεί το μόνιμο σύστημα.

Γιατί χρειάζομαι θεραπεία;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να διατηρήσει τον καρδιακό ρυθμό σε φυσιολογικά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής αιματική άρδευση του σώματος.

Εάν μια σοβαρή βραδυκαρδία παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα όπως λιποθυμία ή ακόμη και θάνατο.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω με την κατάστασή μου;

Προσπαθήστε να είστε δραστήριος σε καθημερινή βάση. Ο ιατρός, είναι σε θέση να σας συμβουλέψει, για το ποια είναι ασφαλής άσκηση για την περίπτωσή σας.

Να έχετε μια υγιή κι ισορροπημένη δίαιτα.

Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας μέσα σε υγιή πλαίσια. Ζητήστε την βοήθεια του ιατρού σας, εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος.

Εξασφαλίστε ότι άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση είναι καλά ρυθμισμένα.

Εάν καπνίζετε, ο ιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το σταματήσετε

Πηγή British Heart Foundation

Κατεχολαμινεργική Πολύμορφη Κοιλιακή Ταχυκαρδία (CPVT)

Η CPVT είναι μια σπάνια κληρονομούμενη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους και παιδιά.

Μέσα στα καρδιακά σας κύτταρα, πρωτείνες ρυθμίζουν την απελευθέρωση ιόντων ασβεστίου. Εάν οι πρωτείνες αυτές δεν λειτουργούν φυσιολογικά, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου μέσα στα κύτταρά σας.

Αυτή η αύξηση του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.

Συμπτώματα της CPVT

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι επεισόδια συσκότισης, απώλειας συνείδησης, αίσθημα παλμών και ζάλη. Τα τελευταία μπορούν να προκληθούν από έντονη φυσική δραστηριότητα κι έντονα συναισθήματα, που μπορούν ν’αυξήσουν τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα.

Εάν είστε με κάποιον που έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να καλέσετε το 166 και να πραγματοποιήσετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μέχρι να φθάσει ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια. Εάν δεν είστε εκπαιδευμένος στην ΚΑΡΠΑ, ο χειριστής στο 166 θα σας κατευθύνει σχετικά.

Πώς διαγιγνώσκεται η CPVT;

Εάν έχετε συμπτώματα, ο ιατρός θα σας παραπέμψει σ’ έναν ειδικό αρρυθμιολόγο ο οποίος θα σας υποβάλλει σ΄ένα τεστ κοπώσεως. Αυτό είναι ένα ΗΚΓ που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενώ εσείς αθλείστε. Εάν εμφανιστεί ανώμαλος καρδιακός ρυθμός, θα γίνει ορατός στο ΗΚΓ.

Θα χρειαστεί να συζητήσετε με τον ιατρό σας το επίπεδο δραστηριότητας που είναι ασφαλές για εσάς. Είναι σημαντικό, οικογένειες που έχουν προσβληθεί από κληρονομούμενες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, να λάβουν αξιόπιστη κλινική εκτίμηση, διάγνωση, θεραπεία κι υποστήριξη από ειδικούς σε εξειδικευμένες κλινικές κληρονομούμενων καρδιακών νοσημάτων.

Μπορεί να υποβληθείτε επίσης σε γενετικά τεστ, ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα, στην περίπτωση που κάποιος απ’την οικογένειά σας έχει ήδη διαγνωσθεί με CPVT.

Τι θεραπείες υπάρχουν διαθέσιμες;

Ο ιατρός, μπορεί να σας συνταγογραφήσει έναν β-αναστολέα, με σκοπό να βοηθήσει την επιβράδυνση της καρδιακής σας συχνότητας, και να εμποδίσει απειλητικές για την ζωή αρρυθμίες.
Κατ’εκτίμηση, 1 στους 3 ασθενείς θα χρειαστεί απινιδωτή. Αν αυτό είναι το πλάνο, θα πρέπει ν’απέχετε από αθλήματα επαφής. Μπορεί επίσης να επηρεασθεί η εργασιακή σας κατάσταση, ειδικά εάν δουλεύετε με μαγνητικά εργαλεία.

Πηγή British Heart Foundation

Σύνδρομο Μακρού QT

Το σύνδρομο Μακρού QT, είναι μια κληρονομούμενη κατάσταση, η οποία προκαλεί διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Συμβαίνει σε 1 στους 2000 ανθρώπους περίπου.

Το LQTS μπορεί να κληρονομείται γενετικά, αλλά μπορεί και να προκαλείται από συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Υπάρχουν 2 τύποι LQTS. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαταραχή αυτή επιβραδύνει την ροή ιόντων Καλίου έξω απ’ τα μυοκαρδιακά κύτταρα. Παρ’όλα αυτά, για έναν μικρό αριθμό ασθενών, επηρεάζονται επίσης κι οι δίαυλοι ιόντων Νατρίου, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες απ’ το τελευταίο, να συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα.

Αυτό προκαλεί μια επιβράδυνση στο ηλεκτρικό ερέθισμα, γνωστή ως ‘’παρατεταμένη επαναπόλωση’’. Η τελευταία μπορεί να είναι εμφανής σ’ένα ΗΚΓ, ως ένα επιμηκυσμένο QT διάστημα, το οποίο αποτελεί μέρος του καρδιακού κύκλου.

Συμπτώματα του LQTS

Τα πιο κοινά συμπτώματα του LQTS, είναι επεισόδια απώλειας συνείδησης κι αίσθημα παλμών, που προκαλούνται από μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν επίσης LQTS, μπορεί να βιώσουν διαφορετικά συμπτώματα απ’ τα δικά σας. Τα συμπτώματα του LQTS εξαρτώνται από:

–  τον τύπο του LQTS
–  το φύλο
–  την ηλικία
–  το μήκος του QT διαστήματος (μέρος του καρδιακού κύκλου)

Εάν έχετε LQTS που σχετίζεται με τους διαύλους Καλίου, υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά την ξαφνική αφύπνιση. Εάν έχετε LQTS που σχετίζεται με τους διαύλους Νατρίου, υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά τον ύπνο.

Ο ιατρός, θα σας συμβουλέψει, ανάλογα με τον τύπο του LQTS που έχετε. Μπορεί να σας δωθεί η σύσταση, να μην συμμετέχετε σ’ ανταγωνιστικά αθλήματα, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο ψυχολογικά, ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους. Ο ιατρός, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την χρυσή τομή μεταξύ δραστηριότητας και μείωσης του κινδύνου επιδείνωσης της κατάστασής σας.

Ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι μεγαλύτερος εάν έχετε ιστορικό:

– προηγούμενης καρδιακής ανακοπής
– επεισοδίων απώλειας συνείδησης
– πολύ παρατεταμένου διαστήματος QT στο ΗΚΓ
– μεταλλάξεων των διαύλων Νατρίου

Η έντονη προσπάθεια ή άσκηση μπορεί ν’αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου για πολλούς ασθενείς με LQTS.

Μιλήστε με τον ιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Εάν είστε με κάποιον που χάνει ξαφνικά τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να καλέσετε το 166 και να προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε ΚΑΡΠΑ, μέχρι την άφιξη ασθενοφόρου ή ιατρικής βοήθειας. Εάν δεν είστε εκπαιδευμένος στην ΚΑΡΠΑ, ο χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο του 166, μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με την διαδικασία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του LQTS;

Το ΗΚΓ είναι ένα απ’ τα πρώτα τεστ που θα έχετε. Μπορεί να χρειαστείτε επαναληπτικά ΗΚΓ ή άλλες εξετάσεις όπως τεστ κοπώσεως.

Εάν είστε φορέας του νοσήματος, δηλαδή εάν έχετε μια γενετική ανωμαλία αλλά καθόλου συμπτώματα, το ΗΚΓ δεν θα δείξει σημεία του συνδρόμου. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί μερικές φορές να ταυτοποιήσει τους φορείς του LQTS, όμως η χρήση του είναι περιορισμένη, αφού 3 στους 10 ασθενείς με διάγνωση LQTS δεν έχουν τα μεταλλαγμένα γονίδια που το προκαλούν.

Για μια οριστική διάγνωση του κληρονομούμενου LQTS, χρειάζεστε εκτίμηση από εξειδικευμένους καρδιολόγους – αρρυθμιολόγους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κληρονομούμενες καρδιακές νόσους/σύνδρομα.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για το LQTS;

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κληρονομούμενο LQTS αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Βάση των συμπτωμάτων σας και του κινδύνου απειλητικής για την ζωή αρρυθμίας, μπορεί ν’απαιτηθεί η εμφύτευση βηματοδότη ή απινιδωτή ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο της επίδρασης του νευρικού συστήματος και των νευροχημικών ουσιών στην καρδιά.

Εάν το LQTS έχει προκληθεί από φάρμακα, τα τελευταία θα επανεξεταστούν, έτσι ώστε να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα οφέλη των φαρμάκων περιορίζοντας την επίδραση τους στο διάστημα QT.

Εάν έχετε LQTS που σχετίζεται με τους διαύλους Καλίου, ο ιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα Καλίου ή να συστήσει αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε Κάλιο.

Μπορώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή, εάν πάσχω από LQTS;

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που χρειάζετε ν’αλλάξετε, εάν πάσχετε από LQTS. Παρ’όλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε ότι:

–  Παρατεταμένα (περισσότερο της μιας ημέρας) ή σοβαρά επεισόδια εμέτου ή διάρροιας, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα Νατρίου ή Καλίου στο αίμα σας. Πρέπει να συζητήσετε την κατάσταση αυτή με τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει συμπληρώματα ενυδάτωσης απ’ το στόμα. Τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων Νατρίου και Καλίου αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

–  Φάρμακα και συμπληρώματα εκτός τακτικής συνταγογράφησης, πρέπει πρώτα να συζητούνται με τον ιατρό σας. Μερικά απ’ αυτά, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που λαμβάνετε για την μείωση του κινδύνου ανώμαλων καρδιακών ρυθμών.

–  Πρέπει να ενημερώνετε πάντα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ότι πάσχετε από LQTS.

Η Καρδιά του Αθλητή

H Καρδιά του Αθλητή δεν αποτελεί μια παθολογική κατάσταση. Ο όρος χρησιμοποιείται, για να περιγράψει τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στις καρδιές των ατόμων εκείνων που συμμετέχουν σε υψηλής έντασης ανταγωνιστικά αθλήματα.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι πάντα εμφανείς. Περιλαμβάνουν μικρές αυξήσεις του μεγέθους, τόσο των κόλπων (άνω κοιλοτήτων) όσο και των κοιλιών (κάτω κοιλοτήτων) της καρδιάς, καθώς επίσης και ανάλογες μικρές αυξήσεις του μεγέθους του καρδιακού μυός. Νέες μελέτες επίσης αναφέρουν μικρές αυξήσεις του εύρους του μεγάλου αγγείου (αορτή) που ξεκινάει απ’ την καρδιά.

Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται ‘’προσαρμοστικές’’, αντικατοπτρίζουν δηλαδή θετικές αλλαγές, που επιτρέπουν στην καρδιά ν’αυξήσει την παροχή αίματος κι οξυγόνου στους ασκούμενους ιστούς.
Απ’ την στιγμή που ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός διακυμαίνεται βάση ατόμου κι ηλικίας, ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο η καρδιά αυξάνει την παροχή της, είναι η αύξηση του ποσού αίματος που εξωθείται ανά συστολή (γνωστό και ως όγκος παλμού). Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση του μεγέθους των κοιλοτήτων και της ενδοτικότητας.

Επειδή οι αλλαγές του μεγέθους των κοιλοτήτων ή του πάχους των τοιχωμάτων μπορεί να σχετίζονται με νόσο του καρδιακού μυός, βλέπουμε συχνά πολλούς αθλητές στα εξωτερικά ιατρεία, με συμπτώματα σχετιζόμενα με την καρδιά (όπως πόνο στο στήθος) ή με μετρήσεις (στο υπερηχοκαρδιογράφημα ή τον μαγνήτη καρδιάς) που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ φυσιολογικού και μη φυσιολογικού.

Προσπαθούμε στην περίπτωση αυτή, να διακρίνουμε ποιου η καρδιά είναι φυσιολογική και ποιου δεν είναι.

Προκειμένου να το διαπιστώσουμε, πραγματοποιούμε τεστ κοπώσεως με πρωτόκολλα αυξημένης έντασης, με ταυτόχρονη ανάλυση των εκπνεόμενων αερίων και διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα. Η μαγνητική τομογραφία προσφέρει εξαιρετική βοήθεια, παρέχοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης που περιλαμβάνουν τις περιοχές έκφυσης των αγγείων της καρδιάς.

Μερικές φορές, χρησιμοποιούμε 24ωρα Holter πιέσεως για να αποκλείσουμε λανθάνουσα υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γενετικός έλεγχος μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Η καρδιακή νόσος είναι πολύ σπάνια μεταξύ των αθλητών. Υπάρχει όμως αρκετό ενδιαφέρον αλλά και συζήτηση, σχετικά με το ποια διαγνωστική μέθοδος είναι η καλύτερη για το αθλητικό καρδιολογικό screening.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ – DETRAINING

Μερικές φορές, αθλητές υψηλών επιδόσεων μπορεί να έχουν ελαφρώς πιο πεπαχυμμένο καρδιακό μυ, γεγονός που δημιουργεί δυσκολία στην διάγνωση, σχετικά με το αν αυτό είναι αποτέλεσμα έντονης άσκησης ή αποτελεί ένδειξη υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα, μια απ’ τις πιο διαδεδομένες κι αποδεκτές είναι μια περίοδος αποχής απ’ την έντονη άθληση (detraining).

Περισσότερες από 6 εβδομάδες ήπιας άσκησης, βοηθούν ώστε οι καρδιές των περισσότερων αθλητών με το παραπάνω πρόβλημα, να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo

Η Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, γνωστή κι ως Σύνδρομο Takotsubo, είναι μια προσωρινή κατάσταση, όπου ο καρδιακός μυς ξαφνικά γίνεται αδύναμος ή εμφανίζεται το λεγόμενο απόπληκτο μυοκάρδιο.

Η αριστερή κοιλία, μια απ’ τις κοιλότητες της καρδιάς, αλλάζει σχήμα και διατείνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το τμήμα αυτό της καρδιάς να μην λειτουργεί φυσιολογικά.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επίσης οξεία μυοκαρδιοπάθεια από στρες. Άλλοι ξενόγλωσσοι τίτλοι που έχουν αποδοθεί είναι, broken heart syndrome και apical ballooning syndrome.

Η πρώτη αναφορά της μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo, ήταν στην Ιαπωνία το 1990. Ο όρος Takotsubo σημαίνει στα ιαπωνικά ‘’το δοχείο για τα χταπόδια’’, καθώς η αριστερή κοιλία της καρδιάς αλλάζει σχήμα σ’ ένα όμοιο του δοχείου, αναπτύσσοντας έναν στενό αυχένα και μια πλατιά στρογγυλή βάση.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σ’ οποιαδήποτε Ηλικί και τυπικά επηρεάζει περισσότερο γυναίκες παρά άνδρες.

Τα καλά νέα είναι, ότι συχνά η κατάσταση είναι παροδική κι αναστρέψιμη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo;

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή απώλεια συνείδησης , όμοια με το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σ’ ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα παλμών, ναυτία κι έμετος.

Αν βιώσετε τα παραπάνω συμπτώματα ή δείτε τα σημεία αυτά σ’ άλλους κι υποπτεύεστε έμφραγμα του μυοκαρδίου, καλέστε άμεσα το 166.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo;

Στο νοσοκομείο θα έχετε αιματολογικές εξετάσεις κι ΗΚΓ. Ο ιατρός θα χρειαστεί να γνωρίζει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας κι αν είχατε συμπτώματα καρδιακής νόσου στο παρελθόν. Το ΗΚΓ θα δείξει αλλαγές, που είναι συμβατές με έμφραγμα του μυοκαρδίου κι επομένως θα πρέπει να υποβληθείτε σε περισσότερα τεστ, ώστε ν’αποκλεισθεί πρώτα το ενδεχόμενο αυτό και να καταλήξει ο ιατρός στη συνέχεια στη σωστή διάγνωση.

Έπειτα θα υποβληθείτε σε στεφανιογραφία με την χρήση καθετήρα, ώστε να ελεγχθούν οι στεφανιαίες αρτηρίες για πιθανές στενώσεις. Εάν έχετε Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, η στεφανιογραφία θα δείξει ότι δεν έχετε σημαντικές στενώσεις που να σχετίζονται με τα συμπτώματά σας. Παρ’όλα αυτά, θα δείξει ότι η αριστερή σας κοιλία έχει αλλάξει σχήμα, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Πιθανότατα θα υποβληθείτε επίσης σε υπερηχοκαρδιογράφημα και/ ή μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτές θα δείξουν ότι η καρδιά σας είναι διογκωμένη και θα επιβεβαιώσουν την διάγνωση.

Ποιες είναι οι αιτίες της Μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo;

Η αιτία της κατάστασης αυτής παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν όμως ορισμένες θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία της. Περίπου το 75% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με Takotsubo, έχουν προσφάτως βιώσει έντονο συναισθηματικό ή σωματικό στρες.

Παραδείγματα στρεσογόνου καταστάσεως, αποτελούν ο θάνατος ενός ατόμου ή η εμπλοκή σε μια φυσική καταστροφή όπως ο σεισμός. Υπάρχουν επίσης αναφορές ανθρώπων με Takotsubo, μετά από ένα χαρμόσυνο γεγονός, όπως ο γάμος ή μια καινούργια εργασία. Ένα παράδειγμα σωματικού στρες είναι ένα πρόσφατο χειρουργείο.

Θεραπεία για την Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo

Επί της παρούσης δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεραπεία για την μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo ή κάποια αγωγή που να βοηθά στην πρόληψη της για δεύτερη φορά στο ίδιο άτομο.

Στα πρώιμα στάδια της διάγνωσης, μπορεί να λάβετε θεραπεία για έμφραγμα του μυοκαρδίου, συμπεριλαμβανομένου ασπιρίνης. Οι ιατροί θα σας παρακολουθούν στενά στην Στεφανιαία Μονάδα του νοσοκομείου, όπου η καρδιά σας θα παρακολουθείται, συνήθως για 24-48 ώρες. Στο στάδιο αυτό, μπορεί να σας δωθούν κι άλλα φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ανάρρωση της καρδιάς σας.

Η αριστερή σας κοιλία, θα επανέλθει στο φυσιολογικό, σε διάστημα μερικών ημερών, εβδομάδων ή μηνών και θα παρακολουθείται τακτικά με υπερηχοκαρδιογραφήματα.

Εκτός κι αν έχετε κάποιο άλλο υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα, δεν θα χρειαστείτε άλλα φάρμακα ή θεραπεία μακροπρόθεσμα. Περαιτέρω επιστημονική έρευνα απαιτείται, ώστε να εξακριβωθεί εάν η Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo κληρονομείται και μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Ποια είναι η πιθανότητα επανεμφάνισης της Μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo;

Περίπου 10-15% των ασθενών με Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, θα την επανεμφανίσουν. Για τους ανθρώπους αυτούς, το στρεσογόνο ερέθισμα μπορεί να είναι κάθε φορά τελείως διαφορετικό.

Πηγή British Heart Foundation

Αρρυθμιογόνος Μυοκαρδιοπάθεια Δεξιάς Κοιλίας

ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΟΝΟΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ (ΑΜΔΚ-ARVC)

H ARVC είναι μια σπάνια νόσος του καρδιακού μυός.

Αποτελεί μια κληρονομούμενη κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Προκαλείται από μετάλλαξη σ’ ένα ή περισσότερα γονίδια. Η πιθανότητα να κληρονομήσετε ARVC ποικίλλει κι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να κληρονομήσετε την μετάλλαξη αλλά να μην αναπτύξετε την νόσο.

Πώς επηρεάζει η κατάσταση αυτή την καρδιά σας;

Τα κύτταρα του καρδιακού μυός, συνδέονται μεταξύ τους με πρωτείνες. Σε ασθενείς με ARVC, οι πρωτείνες αυτές δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κι επομένως δεν μπορούν να κρατήσουν τα κύτταρα ενωμένα. Τα μυοκαρδικά κύτταρα εμφανίζονται αποσπασμένα και λιπώδεις εναποθέσεις συγκεντρώνονται, σε μια προσπάθεια επιδιόρθωσης της βλάβης.

H ARVC συνήθως επηρεάζει την δεξιά καρδία. Μπορεί να επηρεάσει όμως και το σύνολο της καρδιάς. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον καρδιακό μυ, αφορούν τα τοιχώματα της κοιλίας (μιας από τις κοιλότητες της καρδιάς) τα οποία γίνονται λεπτά και βρίσκονται υπό τάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η καρδιά ως αντλία, να μην λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η ARVC μπορεί να προκαλέσει επίσης ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς, επειδή το φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς διαταράσσεται καθώς διασχίζει περιοχές με κατεστραμμένα και ουλώδη μυοκαρδιακά κύτταρα. Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται αρκετά όψιμα στη ζωή τους.

Η κατάσταση είναι συνήθως εξελισσόμενη, που σημαίνει ότι επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ARVC έχει τέσσερις φάσεις. Δεν θ’αναπτύξουν όλοι όλες τις φάσεις και δεν θα επηρεαστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Πόλλοι άνθρωποι με την κατάσταση αυτή δεν θα εμφανίσουν ποτέ κάποιο πρόβλημα.

1. Λανθάνουσα φάση
Υπάρχουν μικρές δομικές αλλαγές στην δεξιά κοιλία

2. Εμφανής φάση
Υπάρχουν προφανείς δομικές αλλαγές του καρδιακού μυός. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την λειτουργία της καρδιάς ως αντλία και προκαλούν ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς.

3. Εξασθένιση της δεξιάς κοιλίας
Η δεξιά κοιλία βρίσκεται υπό τάση κι η λειτουργία της ως αντλία επηρεάζεται

4. Εξασθένιση της αριστερής κοιλίας
Η αριστερή κοιλία επίσης επηρεάζεται. Η λειτουργία ως αντλία και των δύο κοιλιών ελαττώνεται σημαντικά.

Εάν έχετε ARVC, μπορεί να εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

–  Αίσθημα παλμών
– Ζάλη
– Λιποθυμικά επεισόδια
– Δύσπνοια
– Ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς
– ‘’Πρήξιμο’’ ποδιών ή αστραγάλων
– Διόγκωση (‘’πρήξιμο’’) κοιλίας
– Κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου στην προσπάθεια

Πώς γίνεται η διάγνωση της ARVC;

Η διάγνωση της ARVC δεν είναι εύκολη, επειδή οι αλλαγές στον καρδιακό μυ μπορεί να είναι πολύ μικρές ή να εμφανίζονται με την μορφή ‘’μπαλωμάτων΄΄. Πολλές απ’ τις αλλαγές και τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από έναν αριθμό άλλων καταστάσεων, κάνοντας την διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη.

Ο ιατρός σας μπορεί να υποπτευθεί ότι έχετε ARVC, εξαιτίας των συμπτωμάτων σας ή των αποτελεσμάτων μιας ακτινογραφίας θώρακος. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε τεστ, γιατί κάποιος άλλος απ’ την οικογένειά σας έχει διαγνωστεί με την κατάσταση αυτή.

Τα πιο κοινά τεστ για την μυοκαρδιοπάθεια αυτή, είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) που καταγράσει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και το υπερηχοκαρδιογράφημα που εξετάζει την δομή και λειτουργία της καρδιάς του καρδιακού μυός.

Ο ιατρός σας μπορεί να οργανώσει επίσης, ένα τεστ κοπώσεως, ηλεκτροκαρδιογράφημα συμψηφισμού ή και μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Ποια η αντιμετώπιση της ARVC;

Υπάρχουν 3 θεραπευτικοί στόχοι:

-η ταυτοποίηση των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο
-η πρόληψη ή ο έλεγχος των αρρυθμιών (ανώμαλων καρδιακών αρρυθμιών)
-η βελτίωση της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Η ARVC δεν είναι ιάσιμη, όμως τα περισσότερα απ’ τα συμπτώματα που προκαλεί, μπορούν να ελεγχθούν με την χρήση φαρμάκων.

Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε θεραπείες όπως καρδιομετατροπή ή κατάλυση με την χρήση καθετήρα. Η θεραπεία, η οποία είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή, μπορεί να παραμείνει ίδια για πολλά χρόνια ή ν’αλλάζει πιο συχνά.

Πώς μπορεί να με επηρεάσει η ARVC;

Η έρευνα έχει δείξει ότι με την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση, είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα συμπτώματα των περισσότερων ασθενών με ARVC κι οι ίδιοι να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Οι περισσότεροι ασθενείς με ARVC είναι χαμηλού ρίσκου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι, γνωστές ως ‘’θερμές φάσεις’’, όπου η νόσος γίνεται πιο ενεργή, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Ανεξήγητα επεισόδια ζάλης, εμμένων αίσθημα παλμών ή επεισόδια απώλειας συνείδησης, μπορεί ν’αποτελούν σημεία ‘’θερμής φάσεως’’.

Εάν βιώνετε οποιοδήποτε απ’ τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να δείτε τον ιατρό σας άμεσα. Οι ‘’θερμές φάσεις’’ μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν, αλλά μπορεί ν’αποτελούν και σημάδι ότι η νόσος εξελίσσεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τακτικός έλεγχος και παρακολούθηση απ’ τον ιατρό σας είναι απαραίτητα. Εάν είστε υψηλού ρίσκου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει την εμφύτευση απινιδωτή.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στην ζωή σας ώστε να ελεγχθούν τα συμπτώματά σας, αλλά θα παραμείνετε ικανός να οδηγείτε αυτοκινητό και να συνεχίσετε να εργάζεστε. Δεν θα είστε όμως ικανός να οδηγείτε επαγγελματικά αυτοκίνητα και μπορεί να υπάρχουν μερικοί περιορισμοί στην εργασία σας, αναλόγως του είδους της.

Πηγή British Heart Foundation

Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια

ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ (ΔΜΚ – DCM)

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια νόσος του καρδιακού μυός, κατά την οποία ο τελευταίος λεπτύνεται και διατείνεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αντλία αίματος.

Η κληρονομούμενη διατατική μυοκαρδιοπάθεια προκαλείται από αλλαγές ή μεταλλάξεις σ’ ένα ή περισσότερα γονίδια. Εάν έχετε ΔΜΚ, υπάρχει 50% πιθανότητα το παιδί σας να κληρονομήσει την κατάσταση αυτή.

Μερικές φορές, η ΔΜΚ προκαλείται από άλλες αιτίες όπως:

–  Ιογενείς λοιμώξεις

–  Μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση

–  Προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες

–  Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ

–  Εγκυμοσύνη

Στις καταστάσεις αυτές, είναι απίθανο η ΔΜΚ να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές.

Πώς η ΔΜΚ επηρεάζει την καρδιά μου;

Εάν έχετε ΔΜΚ, η αριστερή κοιλία αρχίζει να διατείνεται (βρίσκεται υπό τάση). Ως αποτέλεσμα, ο καρδιακός μυς γίνεται αδύναμος και λεπτός κι αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αντλία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες, αστραγάλους, κοιλία κι άλλα όργανα του σώματος. Η συλλογή των συμπτωμάτων αυτών, είναι γνωστή ως καρδιακή ανεπάρκεια.

Συμπτώματα της ΔΜΚ

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ΔΜΚ αναπτύσσεται αργά κι επομένως μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αρκετά σοβαρά συμπτώματα πριν διαγνωστούν. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

–  Δύσπνοια

–  Διόγκωση των αστραγάλων και της κοιλίας

–  Μεγάλη κόπωση

–  Αίσθημα παλμών

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΔΜΚ;

Τα πιο κοινά τεστ για μια μυοκαρδιοπάθεια είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και το υπερηχοκαρδιογράφημα που παρέχει πληροφορίες για την δομή και την λειτουργία της καρδιάς.

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει τεστ κοπώσεως, στεφανιογραφία ή μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Θεραπευτικές επιλογές για την ΔΜΚ

Επί της παρούσης δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΔΜΚ, όμως οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.
Η θεραπευτική σας αντιμετώπιση, θα εξαρτηθεί απ’ το πόσο έχει επηρεαστεί η καρδιά σας και τι συμπτώματα έχετε.

Για μερικούς ανθρώπους, ένας αριθμός άλλων καταστάσεων μπορούν ν’αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της ΔΜΚ. Αυτές μπορεί να είναι:

–  Ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί (αρρυθμίες)

–  Θρόμβοι αίματος

–  Πόνος στο στήθος

Μπορεί να χρειαστείτε:

–  Φαρμακευτική αγωγή, για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των ανώμαλων καρδιακών ρυθμών και των συμπτωμάτων που μπορεί να έχετε

–  Βηματοδότη, για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας

–  Απινιδωτή, εάν είστε υψηλού κινδύνου, απειλητικών για την ζωή ανώμαλων καρδιακών ρυθμών

Ζώντας με ΔΜΚ

Η ΔΜΚ είναι ένας κοινός τύπος μυοκαρδιοπάθειας κι η έρευνα έχει δείξει ότι με την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση, οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Παρ΄όλα αυτά, επειδή υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος απειλητικού για την ζωή ανώμαλου καρδιακού ρυθμού, ένα μικρό ποσοστό ασθενών με ΔΜΚ βρίσκεται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τον κίνδυνο αυτό με τον ιατρό σας, που μπορεί να συστήσει φάρμακα ή την εμφύτευση απινιδωτή εάν κρίνει ότι είστε υψηλού κινδύνου.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής σας για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας, όμως θα μπορέσετε να συνεχίσετε να εργάζεστε και να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας κανονικά.

Παρ’όλα αυτά, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε επαγγελματικά αυτοκίνητα και μπορεί να χρειαστεί ν’αποφύγετε χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν έντονη προσπάθεια.

Πηγή British Heart Foundation

CRT – ICD – SICD

Γλωσσάρι

Κόλποι: Οι άνω κοιλότητες της καρδιάς, οι οποίες λαμβάνουν αίμα από το σώμα και τους πνεύμονες. Στον δεξιό κόλπο βρίσκεται ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς (φλεβόκομβός-ΦΚ).

Αρρυθμία: Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός.

Βραδυκαρδία: Αργή καρδιακή συχνότητα, συνήθως <60σφύξεις/λεπτό.

Καρδιακή ανακοπή: Όταν η καρδιά σταματά τελείως να πάλλεται.

Καρδιομετατροπή: Η χρήση μικρής εντάσεως συγχρονισμένου shock για να σταματήσουμε γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς.

Απινίδωση: Η χρήση υψηλότερης εντάσεως μη συγχρονισμένου shock για να σταματήσουμε γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες από τις στεφανιαίες αρτηρίες αποφράσσονται από κάποιο θρόμβο αίματος. Η αιματική άρδευση μέρους του καρδιακού μυός παρεμποδίζεται, προκαλώντας νέκρωση της αντίστοιχης περιοχής.

Κοιλίες: Οι 2 κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς. Η δεξιά κοιλία στέλνει αίμα προς τους πνεύμονες κι η αριστερή, οξυγονομένο αίμα προς το υπόλοιπο σώμα.

Κοιλιακή μαρμαρυγή (ΚΜ): Γρήγορος, ανώμαλος, επικίνδυνος καρδιακός ρυθμός που εμποδίζει την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο ρυθμός αυτός χρειάζεται τη χορήγηση shock για να σταματήσει και να επιστρέψει η καρδιά στο φυσιολογικό της ρυθμό. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να επακολουθήσει, εάν ο ρυθμός αυτός δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα με τη χορήγηση shock.

Κοιλιακή ταχυκαρδία (ΚΤ): Γρήγορος καρδιακός ρυθμός που εμποδίζει την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά και μπορεί να προκαλέσει ζάλη, λιποθυμία κι απώλεια συνείδησης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή τη χορήγηση ηλεκτρικού shock, o ρυθμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή.

Τι είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ICD);

Είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που περιέχει μπαταρία και ηλεκτρονικά κυκλώματα κι είναι συνδεδεμένη με ένα ή περισσότερα καλώδια, γνωστά ως ηλεκτρόδια.

Υπάρχουν δύο τύποι απινιδωτών που εμφυτεύονται σήμερα:
Διαφλέβιοι (διαμέσου των φλεβών μέσα στην καρδιά) απινιδωτές
Υποδόριοι απινιδωτές (S-ICD), που δεν εφάπτονται με την καρδιά και τοποθετούνται ακριβώς κάτω απ’ το δέρμα.

Κι οι δύο τύποι απινιδωτών μπορούν ν’ αναγνωρίζουν και να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και να χορηγήσουν θεραπεία εάν χρειαστεί.

Τι μπορεί να κάνει ένας απινιδωτής;

Οι νεότεροι απινιδωτές έχουν τρεις κύριες λειτουργίες. Παρ’όλα αυτά μπορεί να μην τις χρειάζεστε όλες αυτές. Ο αρρυθμιολόγος σας, θα επιλέξει ρυθμίσεις που είναι κατάλληλες για εσάς.

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πολύ αργός, η συσκευή μπορεί να δώσει επιπλέον συστολές στην καρδιά, λειτουργώντας ως βηματοδότης. Αυτό αποκαλείται βηματοδότηση βραδυκαρδίας.

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είνια πολύ γρήγορος, ο απινιδωτής μπορεί να δώσει μια αλληλουχία ακόμη πιο γρήγορων επιπλέον συστολών, που πιθανόν να επαναφέρουν την καρδιά σας σε φυσιολογικό ρυθμό. Αυτό αποκαλείται βηματοδότηση ‘’άντι-ταχυκαρδίας’’ ή υπερκερασμού. (ΑΤΡ).

Εάν η βηματοδότηση υπερκερασμού δεν καταφέρει να επαναφέρει την καρδιά σε φυσιολογικό ρυθμό, ή εάν ο απινιδωτής αντιληφθεί έναν ταχύτερο καρδιακό ρυθμό που αποκαλείται κοιλιακή μαρμαρυγή, μπορεί να δώσει ένα ή περισσότερα υψηλής ενέργειας shock. Αυτό αποκαλείται απινίδωση.

Τι είναι ο υποδόριος απινιδωτής (S-ICD);

Εάν ο ιατρός σας έχει συστήσει ότι χρειάζεστε έναν υποδόριο απινιδωτή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε βιώσει ή βρίσκεστε σε κίνδυνο να βιώσετε έναν ανώμαλο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Το S-ICD αναγνωρίζει και παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό και μπορεί να χορηγήσει shock ώστε να επαναφέρει την καρδιά σας στο φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό εάν χρειαστεί.

Το S-ICD είναι μια έξυπνη ηλεκτρονική συσκευή που τροφοδοτείται με μπαταρία και τοποθετείται ακριβώς κάτω απ’ το δέρμα στην αριστερή πλευρά του στήθους σας. Η συσκευή συνδέεται μ’ ένα μονωμένο καλώδιο (ηλεκτρόδιο) το οποίο τοποθετείται κι αυτό κάτω απ’ το δέρμα κατά μήκος του στέρνου και λειτουργώντας ως αισθητήρας, αντιλαμβάνεται τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς.

Ποιά η διαφορά ανάμεσα στον υποδόριο και τον ενδοφλέβιο απινιδωτή;

Ο παραδοσιακός εμφυτεύσιμος απινιδωτής, διαφορετικά γνωστός ως ενδοφλέβιος απινιδωτής, έχει ένα ή περισσότερα ηλεκτρόδια τα οποία εισέρχονται διαμέσου των φλεβών και της τριγλώχινας βαλβίδας στην καρδιά, επιτρέποντας στη συσκευή να λειτουργήσει ως βηματοδότης αλλά κι ως απινιδωτής. Αντιθέτως, το S-ICD δεν αγγίζει την καρδιά και τ’ αγγεία, αποτελώντας μια λιγότερο επεμβατική επιλογή για ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη βηματοδότησης βραδυκαρδίας.

Τι είναι η καρδιακή βηματοδότηση – θεραπεία επανασυγχρονισμού (CRT);

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στην καρδιακή βηματοδότηση-θεραπεία επανασυγχρονισμού (CRT), προσπαθούν να θεραπεύσουν την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να είναι είτε αποκλειστικά βηματοδότες, είτε βηματοδότες κι απινιδωτές συγχρόνως. Λειτουργούν με το να κάνουν τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες), να συστέλλονται συγχρόνως και με τον τρόπο αυτό να βελτιώνουν την συνολική λειτουργία της καρδιάς αλλά πιθανότατα και τα συμπτώματα, όπως την δύσπνοια και την κόπωση.

Υπάρχουν 2 τύποι συσκευών CRT:

CRT-Pacemakers με βηματοδοτικές ιδιότητες
CRT-ICDs με ιδιότητες βηματοδότη αλλά κι απινιδωτή.

CRT-Pacemakers

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραδοσιακοί βηματοδότες. Βοηθούν την καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό κι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμοι όταν ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς σταματήσει να λειτουργεί κανονικά. Ένας εμφυτευμένος απινιδωτής στέλνει ηλεκτρικά σήματα που κάνουν την καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό.

Ο παραδοσιακός βηματοδότης έχει ένα ή δύο ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Ένα ηλεκτρόδιο θα τοποθετηθεί στην δεξιά κάτω κοιλότητα (δεξιά κοιλία) κι ένα δεύτερο ηλεκτρόδιο στη δεξιά άνω κοιλότητα (δεξιός κόλπος). Παρ’όλα αυτά, εάν έχεις καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να χρειαστείς έναν πιο εξελιγμένο τύπο βηματοδότη.

Η κύρια κοιλότητα της καρδιάς που στέλνει το αίμα στην περιφέρεια του σώματος, είναι η αριστερή κάτω, που αποκαλείται αριστερή κοιλία. Σε μια φυσιολογική καρδιά, η δεξιά κι αριστερή κοιλία της καρδιάς συστέλλονται ταυτόχρονα, συγχρονισμένα. Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η αριστερή κοιλία μπορεί να μην συστέλλεται ταυτόχρονα με την δεξιά, που σημαίνει ότι οι δυο κοιλότητες χάνουν τον συγχρονισμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η καρδιά να μην συστέλλεται αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δύσπνοιας, ζάλης και κόπωσης. Με τον καιρό, η καρδιά μπορεί να γίνει πιο αδύναμη και μπορεί να νιώθετε χειρότερα.

Η κύρια διαφορά ενός CRT-Pacemaker είναι, ότι ένα επιπλέον ηλεκτρόδιο τοποθετείται στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Το ηλεκτρόδιο αυτό στέλνει ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μπορούν να κάνουν την αριστερή κοιλία να συστέλλεται ταυτόχρονα με την δεξιά. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τον συγχρονισμό της καρδιάς και να την κάνει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Στους 2 από τους 3 ασθενείς, στους οποίους εμφυτεύεται ένα CRT, το σύμπτωμα της δύσπνοιας βελτιώνεται, νιώθουν να έχουν περισσότερη ενέργεια και γενικότερα αισθάνονται πιο υγιείς.

CRT-ICDs

Ασθενείς με γρήγορους, ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς ή εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο ν’ αναπτύξουν στο μέλλον κι οι οποίοι χρειάζονται CRT-Pacemaker, μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια συνδυαστική συσκευή. Αυτή αποκαλείται CRT-Defibrillator ή CRT-ICD (απινιδωτής) και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας κανονικός απινιδωτής. Έχει επίσης το πλεονέκτημα να βελτιώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, με τον ίδιο τρόπο όπως ο CRT-Pacemaker. Ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος σας, θα σας συμβουλέψει για το ποια συσκευή είναι η πιο κατάλληλη για εσάς.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι απινιδωτή;

Ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος σας, θα σας συμβουλέψει. Παρ’όλα αυτά, εάν ο ιατρός έχει συστήσει ότι χρειάζεστε απινιδωτή, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχετε βιώσει ή είστε σε κίνδυνο να βιώσετε έναν ανώμαλο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να σας προκαλέσει αδιαθεσία, να χάσετε τις αισθήσεις σας ή να κάνει την καρδιά σας να σταματήσει να πάλλεται.

Πώς λειτουργεί φυσιολογικά η καρδιά;

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.
Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, οι οποίοι λαμβάνουν αίμα από την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος στη συνέχεια, προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες το προωθούν κατόπιν, προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία όλα αποτελούνται από εξειδικευμένα κύτταρα, που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά, όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node), που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο. Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο και είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια, ξεκινάει από την αρχή.

Ποιος μπορεί να χρειαστεί μια συσκευή CRT;

Οι συσκευές αυτές δεν λειτουργούν σε όλους τους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας και θα χρειαστεί να υποβληθείτε σ’ ένα υπερηχοκαρδιογράφημα ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο θα εκτιμήσει τη λειτουργία του ηλεκτρικού της συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε συσκευή και αν εμφυτευτεί, δεν αποτελεί υποκατάστατο των φαρμάκων για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι CRT-Pacemaker;

Χρειάζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα με τις ηλεκτρικές συνδέσεις της καρδιάς, η καρδιά σας πάλλεται πολύ αργά και το αριστερό της τμήμα, δεν πάλλεται συγχρονισμένα με το δεξιό.
Ενδείκνυται επίσης στις περιπτώσεις που η καρδιά σας εμφανίζει σοβαρού βαθμού δυσλειτουργία κι εσείς συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, παρά την φαρμακευτική αγωγή και την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι CRT-ICD;

Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια.

Εάν έχετε βιώσει στο παρελθόν κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή ή εάν ο ιατρός σας πιστεύει ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για τις παραπάνω αρρυθμίες εξαιτίας του τύπου της καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας κληρονομούμενης καρδιακής νόσου.

Εάν έχετε βιώσει έμφραγμα του μυοκαρδίου στο παρελθόν, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συστολική λειτουργία της καρδιάς καθώς και προβλήματα στις ηλεκτρικές της συνδέσεις.

Αποφασίζοντας το εάν πρέπει να έχει ή να μην έχει κανείς απινιδωτή.

Ένας απινιδωτής μπορεί να είναι σωτήριος για την ζωή, όμως όπως κάθε επεμβατική πράξη συνοδεύεται από πιθανές επιπλοκές. Το να έχετε εμφυτευμένο έναν απινιδωτή επιφέρει μεγάλες υποχρεώσεις και είναι σημαντικό να έχετε διαβάσει και συζητήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε.

Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς, θα έχουν κάποιου είδους επιπλοκή από την επέμβαση. Αυτές κυμαίνονται από κοινές/συχνές καταστάσεις που είναι ενοχλητικές αλλά όχι απειλητικές για τη ζωή, όπως μια μεγάλη μελανιά (αιμάτωμα) γύρω από το κουτί του απινιδωτή ή μετατόπιση ενός ηλεκτροδίου που θα χρειαστεί επανατοποθέτηση σε μια δεύτερη επέμβαση έως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάτι που μπορεί να είναι πιο σοβαρό.

Αυτά περιλαμβάνουν βλάβη σε άλλες δομές, όπως τον πνεύμονα ή την καρδιά, που μερικές φορές μπορεί να απαιτούν την τοποθέτηση παροχέτευσης. Αυτό μπορεί να σας κανεί να νιώσετε μεγάλη αδιαθεσία και να παρατείνει την έξοδό σας απ’ το νοσοκομείο.

Kάθε επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο της λοιμώξεως. Για τον λόγο αυτό, θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά, ο ιατρός θα φοράει αποστειρωμένη ποδιά και γάντια και το δέρμα σας θα αποστειρωθεί (απίθανο όμως πλήρως). Ευτυχώς οι λοιμώξεις των συσκευών είναι σπάνιες, αλλά αν συμβούν μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Μερικές φορές, η συσκευή κι όλα τα ηλεκτρόδια θα πρέπει ν’ αφαιρεθούν κι η όλη διεργασία ν’ αρχίσει από την αρχή.

Όταν η επέμβαση έχει τελειώσει, ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να είναι ενήμερος ο ασθενής, είναι το γεγονός ότι η συσκευή μπορεί να χορηγήσει shock. Οι περισσότεροι ασθενείς θα το νιώσουν αυτό, εκτός κι αν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους εξαιτίας ενός πολύ γρήγορου καρδιακού ρυθμού και πολλοί δεν θα το βρουν ευχάριστη εμπειρία.

Η αίσθηση που έχουν οι ασθενείς είναι σαν γροθιά ή κλωτσιά στο στήθος. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα όταν έχετε έναν γρήγορο, επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό. Η συσκευή όμως μπορεί να μπερδευτεί κι από άλλους καρδιακούς ρυθμούς που δεν είναι επικίνδυνοι.

Ο προγραμματισμός των απινιδωτών βελτιώνεται συνεχώς αλλά δεν είναι τέλειος. Η συσκευή δεν θα το ρισκάρει κι αν δεν είναι σίγουρη εάν απαιτείται shock, θα επιλέξει να το χορηγήσει, παρά να θέσει σε κινδυνο την ζωή του ασθενούς. Κάθε χρόνο περίπου 3-4 στους 100 ασθενείς με απινιδωτές, λαμβάνουν shock που δεν χρειάζονται.

Ο καρδιολόγος σας, θα σας εξηγήσει το λόγο για τον οποίο χρειάζεστε απινιδωτή και τα οφέλη που απορρέουν.

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη θα σας εξηγηθούν κι αν είστε σύμφωνοι, θα χρειαστεί να υπογράψετε φόρμα συγκατάθεσης πριν την επέμβαση.

Πώς γίνεται η εμφύτευση της συσκευής;

Ο υποδόριος απινιδωτής (S-ICD) εμφυτεύεται αμέσως κάτω από το δέρμα, με μια τομή στην αριστερή πλευρά του θώρακα και μια ή δυο μικρότερες τομές κατά μήκος του στέρνου, ώστε να τοποθετηθούν και να στερεωθούν τα στοιχεία της συσκευής.

Την ημέρα της επέμβασης, ένας/μία νοσοκόμος/α θα σας φέρει στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Όταν είστε εκεί, ένας άλλος νοσοκόμος/α, θα ελέγξει ξανά τα στοιχεία σας και θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε σε ένα σχετικά στενό κρεβάτι στο οποίο και θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Η τελευταία πραγματοποιείται είτε υπό μέθη (με την οποία απλά θα κοιμηθείτε και θα χαλαρώσετε), είτε υπό γενική αναισθησία, κάτι που συνήθως αποφασίζεται από κοινού με τον ιατρό, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που επιβάλλουν την μια επιλογή από την άλλη.

Πριν αρχίσει την εμφύτευση ενός ενδοφλέβιου απινιδωτή, ο ιατρός θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό κάτω από το δέρμα στην περιοχή κάτω από την κλείδα (συνήθως στην αριστερή πλευρά). Αυτό θα μουδιάσει την περιοχή και θα επιτρέψει στον ιατρό να περάσει μικρά ηλεκτρόδια διαμέσου της φλέβας μέσα στην καρδιά. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 2 με 3 ηλεκτρόδια, αναλόγως τι προτείνει ο ιατρός σας. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται στη συνέχεια με το κουτί της συσκευής, το οποίο έχει το μέγεθος ενός μεγάλου κουτιού με σπίρτα και τοποθετείται κάτω απ’ το δέρμα.

Πριν ξεκινήσει η εμφύτευση ενός υποδόριου απινιδωτή, βάση των πρακτικών του εκάστοτε νοσοκομείου/ιατρού, χορηγείται γενική ή τοπική αναισθησία ώστε ο ασθενής να νιώσει άνετα κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μια τομή πραγματοποιείται στην αριστερή πλευρά του θώρακα, ακριβώς πάνω από τις πλευρές, εκεί όπου θα τοποθετηθεί η συσκευή. Μια ή δυο μικρές τομές πραγματοποιούνται κατά μήκος του στέρνου ώστε να τοποθετηθεί το ηλεκτρόδιο κάτω από το δέρμα.

O ιατρός μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει την συσκευή κατά την διάρκεια της επέμβασης. Αυτό θα κάνει την καρδιά σας να πάλλεται γρήγορα κι ο απινιδωτής θα χορηγήσει shock για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί κατάλληλα. Θα σας δωθεί ικανοποιητική ποσότητα μέθης έτσι ώστε να μην αντιληφθείτε το shock.

Η περιοχή της τομής θα κλειστεί στη συνέχεια με απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα ράμματα. Εάν τα ράμματα χρειαστεί να αφαιρεθούν, θα ενημερωθείτε πριν φύγετε απ’ το νοσοκομείο.

Τι συμβαίνει μετά την εμφύτευση του απινιδωτή;

Μετά την επέμβαση και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών ελέγχων, θα μεταφερθείτε στην καρδιολογική κλινική. Θα σας ζητηθεί να παραμείνετε ξαπλωμένος για περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια μπορείτε να σηκωθείτε, να φάτε και να πιείτε κανονικά.
Επειδή η περιοχή όπου εμφυτεύθηκε ο βηματοδότης μπορεί να είναι ‘’μελανιασμένη’’ και να πονάει, ειδικά για τις πρώτες 1-2 ημέρες, θα σας δωθούν παυσίπονα. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε άμεσα στη νοσοκόμα ή στον ιατρό, εάν έχετε κάποιο πόνο. Θα σας δωθούν επίσης αντιβιοτικά πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επέμβαση, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Το τραύμα πρέπει να παραμένει καθαρό και στεγνό μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Παρ’όλα αυτά μπορείτε να κάνετε ντους μετά τις πρώτες 3-4 ημέρες. Ζητήστε από τη νοσηλεύτρια μια προστατευτική γάζα ώστε να μπορείτε να κάνετε μπάνιο χωρίς να βρέξετε το τραύμα. Αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το τραύμα στην νοσηλεύτρια ή τον ιατρό σας.

Εάν τοποθετηθεί ενδοφλέβια συσκευή, υπάρχει μικρή πιθανότητα, τα ηλεκτρόδια να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση. Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, συνιστάται να μην σηκώνεται το χέρι σας, από την μεριά που εμφυτεύθηκε η συσκευή, πάνω απ’ το ύψος του ώμου για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Εάν έχει εμφυτευθεί υποδόριος απινιδωτής, οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν. Παρ’όλα αυτά συνιστάται να αποφύγετε κινήσεις των χεριών που μπορούν να δημιουργήσουν τάση στο τραύμα. Οι οδηγίες των κατά τόπους κλινικών μπορεί να διαφέρουν, γι’αυτό διασταυρώστε το με την νοσηλεύτρια ή ιατρό σας, πριν φύγετε απ’ το νοσοκομείο.

Είναι αρκετά σημαντικό παρ’ολα αυτά, να κάνετε ήπιες ασκήσεις του βραχίονα και του ώμου ώστε να κρατήσετε το χέρι σας ενεργό. Συνιστάται ν’ αποφύγετε απότομες ή βίαιες κινήσεις του χεριού σας μέχρι να γίνει ο πρώτος έλεγχος της συσκευής σας, συνήθως σε 6-8 εβδομάδες.

Ο καρδιολόγος σας, θα σας επισκεφθεί στο θάλαμό σας στο τέλος της ημέρας και πιθανότατα θα μπορέσετε να πάτε σπίτι την ίδια ή την επόμενη ημέρα, με την προυπόθεση ότι ο έλεγχος της συσκευής σας είναι ικανοποιητικός, δεν υπάρχουν επιπλοκές κι ο ιατρός σας κρίνει ότι είναι ασφαλές. Ο απινιδωτής σας θα ελεγχθεί πριν πάτε σπίτι απ’ τον ιατρό σας, τον τεχνικό συσκευών ή από μια εξειδικευμένη νοσηλεύτρια.

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει την χρήση ενός ειδικού προγράμματος που μπορεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις της συσκευής και να βεβαιώσει ότι ο απινιδωτής λειτουργεί κανονικά. Ο έλεγχος αυτός διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τον έλεγχο αυτό, θα έχουν επίσης μια ακτινογραφία θώρακος ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρόδια του βηματοδότη είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή απ’ την επέμβαση. Παρακαλώ ρωτήστε τον ιατρό, τεχνικό ή νοσηλευτή σας εάν έχετε κάποια απορία σχετικά με την συσκευή.

Στο στάδιο αυτό θα σας δωθεί μια ταυτότητα με τα στοιχεία της συσκευής, πληροφορίες σε περίπτωση ανάγκης, οδηγίες κι ένας τηλεφωνικός αριθμός που μπορείτε να καλείτε για τυχόν απορίες.
Στο σπίτι

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ευχάριστα πηγαίνοντας σπίτι, είναι αρκετά φυσικό να είστε σχετικά ανήσυχος. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά συχνό, ειδικά εάν ήσαστε στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα κι η συσκευή μόλις πρόσφατα εμφυτεύθηκε.

Οι ιατροί κι οι νοσηλευτές, βρίσκονται εκεί έτοιμοι ν’ απαντήσουν οποιαδήποτε ερώτηση τυχόν να έχετε. Εάν νιώθετε ανήσυχος ή η διάθεση σας δεν είναι καλή όταν είστε σπίτι, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον. Παρακαλώ καλέστε τον ιατρό, νοσηλευτή ή την αρρυθμιολογική κλινική του νοσοκομείου σας για περαιτέρω βοήθεια κι οδηγίες.

Κινήσεις του χεριού – Στα ενδοφλέβια συστήματα, ουλώδης ιστός θ’ αναπτυχθεί στην καρδιά γύρω απ’ τα ηλεκτρόδια της συσκευής μετά από μερικές εβδομάδες, γεγονός που θα τα εμποδίσει να μετακινηθούν απ’ τη θέση τους. Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε κινήσεις του βραχίονα πάνω απ’ το ύψος του ώμου απ’ τη μεριά της συσκευής για 1-2 εβδομάδες τουλάχιστον. Για τα υποδόρια συστήματα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε κινήσεις του βραχίονα που μπορεί να δημιουργήσουν τάση στο τραύμα.

Περιοχή του τραύματος-εμφύτευσης – Η περιοχή του τραύματος θα χρειαστεί περίπου 6 εβδομάδες ώστε να επουλωθεί πλήρως. Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε πολύ στενά ρούχα πάνω απ’ το τραύμα μέχρι αυτό να επουλωθεί πλήρως. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο της περιοχής ή οποιοδήποτε σημείο αιμορραγίας απ’ το τραύμα, να το αναφέρετε αμέσως στον ιατρό, νοσηλεύτρια ή αρρρυθμιολογική κλινική, καθώς αυτά μπορεί να αποτελούν σημεία λοίμωξης.

Πιθανότατα θα μπορέσετε να ψηλαφήσετε το κουτί της συσκευής κάτω απ’ το δέρμα καθώς κι άλλες μικρές διογκώσεις κοντά σ’ αυτό. Αυτές οι διογκώσεις είναι τα ηλεκτρόδια που συνδέονται με το κουτί και συνήθως διπλώνονται και τοποθετούνται πίσω από τη συσκευή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε συσκευή ή ηλεκτρόδια και παρακαλώ ενημερώστε το εξειδικευμένο προσωπικό, εάν συνεχίσουν να σας ενοχλούν.

Ζώντας με τον απινιδωτή

Θα αισθανθώ τυχόν θεραπεία που θα λάβω απ’ τον απινιδωτή;

H συσκευή θα προγραμματιστεί ειδικά στις δικές σας ανάγκες. Ο καρδιολόγος σας, θα το κάνει αυτό αρχικά κατά την εμφύτευση της συσκευής, αλλά οι ρυθμίσεις μπορούν να τροποποιηθούν στις επόμενες επισκέψεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Βηματοδότηση βραδυκαρδίας

Εάν οι σφύξεις της καρδιάς είναι αργές, ο απινιδωτής χορηγεί ηλεκτρικά ερεθίσματα ώστε να τις διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα ερεθίσματα αυτά είναι χαμηλής έντασης, δεν προκαλούν πόνο και δεν γίνονται συνήθως αντιληπτά απ’ τον ασθενή. Επίσης, μερικές φορές, οι σφύξεις της καρδιάς μπορεί να είναι αργές για μερικά δευτερόλεπτα, μετά από χορήγηση θεραπείας απ’ τον απινιδωτή για έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Η συσκευή μπορεί να διακρίνει πότε απαιτούνται επιπλέον σφύξεις και να τις χορηγήσει εάν χρειαστεί.

Βηματοδότηση αντι-ταχυκαρδίας (υπερκερασμού)

Εάν η καρδιά σας πάλλεται πολύ γρήγορα, η συσκευή μπορεί να στείλει ακόμη περισσότερα ερεθίσματα, ώστε να την επαναφέρει στον φυσιολογικό της ρυθμό.

Αυτό μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα απ’ τον απινιδωτή, που μάλιστα αρκετοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Παρ’όλα αυτά, μερικές φορές, οι ασθενείς το νιώθουν ως αίσθημα παλμών ή ζάλη.

Εάν η βηματοδότηση υπερκερασμού δεν καταφέρει να τερματίσει τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό, η συσκευή θα χορηγήσει shock.

Shock καρδιομετατροπής

Ο απινιδωτής σας, μπορεί να έχει προγραμματιστεί να χορηγήσει shock, σ’ ένα συγκεκριμένο συγχρονισμένο μέρος του καρδιακού κύκλου. Αυτός ο τύπος του shock χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την κοιλιακή ταχυκαρδία. Αυτά είναι υψηλής ενέργειας shock που πολλοί ασθενείς τα βρίσκουν αρκετά επίπονα κι ενοχλητικά.

Shock απινίδωσης

Πρόκειται για υψηλής ενέργειας shock, το οποίο χορηγεί η συσκευή, εάν διαπιστώσει ότι η καρδιά πάλλεται επικίνδυνα γρήγορα.

Οι ασθενείς λένε ότι αισθάνονται τα shock αυτά, σαν να έχουν δεχθεί γροθιά ή κλωτσιά στο στήθος. Μπορεί να είναι αρκετά επίπονα, αλλά ο πόνος διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην αισθανθούν τίποτα, εάν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους εξαιτίας του γρήγορου καρδιακού ρυθμού.

Εάν κάποιος είναι μαζί σας όταν αισθανθείτε τα shock , τότε πιθανόν να παρατηρήσει οτι ταρακουνιέστε. Ακόμα κι αν σας αγγίξει κάποιος εκείνη τη στιγμή δεν θα πάθει κάτι. Αντιθέτως, μπορεί να είναι αρκετά καθησυχαστικό να σας κρατήσει κάποιος, την ώρα που δέχεστε το shock.

Τι μπορώ να κάνω εάν το ICD μου χορηγήσει shock;

Ίσως να νιώσετε κάποια προειδοποίηση, όταν το ICD προετοιμάζεται να χορηγήσει shock, όπως αίσθημα παλμών ή ζάλη και μπορεί να είστε σε θέση να ζητήσετε βοήθεια, να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο έδαφος. Παρ’όλα αυτά, αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα και να μην έχετε καμιά προειδοποίηση.

Μετά το shock, η ανάρρωση είναι γενικώς αρκετά γρήγορη. Ακόμη κι αν αισθάνεστε καλά μετά το shock, συνιστάται να καλέσετε το κέντρο όπου έγινε η εμφύτευση της συσκευής σας, ώστε να κανονίσετε έλεγχό της.

Εάν δεν αισθάνεστε καλά ή εάν η συσκευή σας έχει χορηγήσει πολλά shock, καλέστε το ΕΚΑΒ στο 166. Ο απινιδωτής σας θα ελεγχθεί ώστε να βρεθεί η αιτία για τα shock που χορηγήθηκαν. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να μην είναι απαραίτητο η συσκευή σας να ελέγχεται τακτικά μετά από κάθε shock, εκτός κι αν δεν νιώθετε καλά – η κλινική βηματοδοτών θα σας συμβουλέψει σχετικά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φυλάξετε και να έχετε μαζί σας συνεχώς, την ταυτότητα του απινιδωτή σας, έτσι ώστε ο κατασκευαστής, το μοντέλο κι οι ρυθμίσεις της συσκευής να είναι άμεσα διαθέσιμες.

Επισκέψεις στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών

Ο απινιδωτής σας πρέπει να ελέγχεται τακτικά κι οι επισκέψεις στην κλινική μπορεί να είναι απαραίτητες πιο συχνά την πρώτη περίοδο μετά την εμφύτευση της συσκευής. Κατά την διάρκεια κάθε επίσκεψης, ο ιατρός ή τεχνικός, θα ελέγξει την συσκευή σας με την χρήση ειδικού προγράμματος, με την βοήθεια του οποίου θα ανακτήσει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις της και την διάρκεια της μπαταρίας. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σ’ έναν υπολογιστή κι εμπιστευτικά ενημερώνονται τα ιατρικά αρχεία του ασθενούς.

Το τραύμα σας θα ελεγχθεί και μπορεί να πραγματοποιηθούν κι άλλα τεστ όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Επίσης σας προτρέπουμε να εκφράσετε όποιες απορίες έχετε και να ενημερώσετε τη νοσηλεύτριά σας για όποια προβλήματα τυχόν εμφανιστούν. Υπάρχει πιθανότητα επίσης να δείτε τον καρδιολόγο σας ή τον ειδικευόμενό του, κατά την επίσκεψή σας στην κλινική βηματοδοτών.

Τα περισσότερα κέντρα στις μέρες μας, προγραμματίζουν τις συσκευές σας για τηλεμετρία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τις περισσότερες συσκευές σήμερα. Ο όρος τηλεμετρία σημαίνει, παρακολούθηση της καρδιάς και της εμφυτευμένης συσκευής ενώ βρίσκεστε σπίτι μακριά απ’ το νοσοκομείο. Χρειάζεστε έναν ειδικό πομπό και χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη κεραία, η συσκευή στέλνει αυτοματοποιημένα ιατρικές και τεχνικές πληροφορίες από την καρδιά σας στον ιατρό και τον τεχνικό που σας περιθάλπτει.

Αυτό επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί την κατάστασή σας, βασιζόμενο σε ακριβείς κι ενημερωμένες πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι εάν λάβετε shock και παρ’όλα αυτά αισθάνεστε καλά, η ομάδα που σας φροντίζει θα είναι σε θέση να ελέγξει την συσκευή και να διερευνήσει την αιτία του shock, καθώς εσείς βρίσκεστε σπίτι.

Η τηλεμετρία μπορεί επίσης ν’ αντικαταστήσει επισκέψεις ρουτίνας των ασθενών στην κλινική, κερδίζοντάς σας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Οδήγηση κι απινιδωτές (ICDs) /αμφικοιλιακή βηματοδότηση (CRTs)

Υπάρχουν αυστηρές οδηγίες σχετικά με τους ασθενείς που χρειάζονται απινιδωτή και του πόσο ασφαλές είναι να οδηγήσουν ή όχι.
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, που διαφέρουν όμως ανάλογα με την αιτία για την οποία ο απινιδωτής εμφυτεύθηκε. Είναι πολύ σημαντικό να το συζητήσετε αυτό με τον ιατρό σας στην κλινική για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Θα χρειαστεί επίσης να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας, ότι σας εμφυτεύθηκε απινιδωτής.

Επικοινωνία με την κλινική βηματοδοτών / απινιδωτών

Μπορείτε να καλέσετε την εκάστοτε κλινική διαμέσου των τηλεφωνικών κέντρων των νοσοκομείων ή διαφορετικά τον ιατρό ή την γραμματεία ή νοσηλεύτριά του, εκτός ωρών λειτουργίας.

Σωματική δραστηριότητα

Είναι ασφαλές να αθλούμαι; Η απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ΝΑΙ, αλλά η πλήρης απάντηση επηρεάζεται από την αιτία και τον τύπο της αρρυθμίας καθώς και τον τύπο της άσκησης που διενεργείτε.

Η πιθανότητα αρρυθμίας κατά την άσκηση είναι πολύ μικρή κι όταν συμβαίνει, οφείλεται συνήθως σε ανωμαλία της καρδιακής λειτουργίας κι όχι στην ύπαρξη απινιδωτή. Αυτό είναι γεγονός, ιδιαίτερα όταν η καρδιά σας έχει υποστεί σημαντική βλάβη, εξαιτίας εμφράγματος ή μυοκαρδιοπάθειας.

Η πιθανότητα αρρυθμίας δεν είναι μεγαλύτερη κατά την διάρκεια μετρίου εντάσεως αερόβιας άσκησης σε σχέση με την ηρεμία, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένου είδους ασκήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας. Εάν αθλείστε σκληρά από την ηρεμία, χωρίς προθέρμανση κι άμεσα σταματήσετε την άσκηση, χωρίς αποθεραπεία, αυξάνεται την πιθανότητα αρρυθμίας.

Στα προγράμματα καρδιακής αθλητικής αποκαταστάσεως, όπου η προθέρμανση και αποθεραπεία είναι κανόνας, αρρυθμίες σπάνια συμβαίνουν.

Ακολούθως της αρχικής σας αποκαταστάσεως, συνήθως 4-6 εβδομάδων, συνιστάται ν’ αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητας σας, εάν είναι δυνατόν. Μπορεί να σας προταθεί πρόγραμμα καρδιακής αποκαταστάσεως ή δοκιμασία κοπώσεως, ώστε ν’ αποκατασταθεί η αυτοπεποίθησή σας και να επανέλθετε στην φυσιολογική σας ζωή.

Πώς μπορεί η άσκηση να επηρεάσει τον απινιδωτή μου;

Ο απινιδωτής εντοπίζει ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς με διάφορους τρόπους, ένας απ’ τους οποίους είναι η καρδιακή συχνότητα κατά την διάρκεια της αρρυθμίας.
Οι περισσότερες αρρυθμίες που αντιμετωπίζονται απ’ τους απινιδωτές είναι σημαντικά πιο γρήγορες από αυτό που μπορεί να φθάσει φυσιολογικά η καρδιά, ακόμα και υπό έντονη άσκηση.

Περιστασιακά παρ’όλα αυτά, ο απινιδωτής χρειάζεται να προγραμματιστεί ώστε ν’ αναγνωρίζει ανώμαλες καρδιακές συχνότητες που είναι κοντά σ’ εκείνες που μπορεί να επιτευχθούν με την άσκηση. Για τον λόγο αυτό, αξίζει να ελεγχθεί πως έχει προγραμματιστεί ο απινιδωτής σας, προτού προβείτε σε άσκηση άλλη από την κλασική, διατηρήσεως φυσικής καταστάσεως κι απώλειας βάρους. Ο αρρυθμιολόγος σας, η εξειδικευμένη νοσηλεύτρια ή ο τεχνικός μπορούν να σας συμβουλέψουν πως μπορείτε με ασφαλή τρόπο να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Εάν ανησυχείτε ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο άσκησης, ρωτήστε τον αρρυθμιολόγο σας, για το εάν ένα τεστ κοπώσεως θα βοηθούσε να καθησυχαστείτε.

Όταν έχετε ένα τεστ κοπώσεως, ο απινιδωτής σας πρέπει να απενεργοποιηθεί κατά την διάρκειά του, ώστε να αποφευχθούν μη απαραίτητα shock. Εάν ανησυχείτε, μπορείτε επίσης να παραπεμφθείτε σ’ έναν ειδικό άσκησης της ομάδας καρδιακής αποκατάστασης.

Εάν επιθυμείτε να γνωρίζετε πως έχει προγραμματιστεί ο απινιδωτής σας, ο τεχνικός συσκευών μπορεί να σας δώσει τις σχετικές πληροφορίες.

Υπάρχει κάποια άσκηση την οποία δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να κάνω;

Εάν νιώθετε ανήσυχος ν’ ασκηθείτε, ίσως θα ήταν καλό να έχετε κάποιον μαζί σας την πρώτη φορά, ο στόχος όμως πάντα είναι να μπορείτε να αθλείστε ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση. Συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή για την ιδιαίτερη περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο.
Πρέπει να είστε προσεκτικός με όλα τ’ αθλήματα επαφής. Παρά το γεγονός ότι ο απινιδωτής είναι αρκετά ανθεκτικός, αιμάτωμα ή λύση του δέρματος πάνω απ’ το σημείο εμφύτευσης, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί.

Θα πρέπει να σας γνωστοποιηθεί επίσης, ότι είναι αρκετά απίθανο να λάβετε ασφαλιστική κάλυψη για χειμερινά αθλήματα όπως σκι ή άλλα παράτολμα σπορ, όπου τα αποτελέσματα ενός shock μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική σας ή άλλων. Παρ’όλα αυτά, αυτό μπορεί να είναι πιθανό για μεμονωμένες, ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους ασθενείς εκείνους όπου ο απινιδωτής εμφυτεύθηκε για προληπτικούς λόγους.

Η κολύμβηση επιτρέπεται όταν το τραύμα στο σημείο εμφύτευσης έχει επουλωθεί πλήρως. Σας συνιστούμε να μην κολυμπάτε μόνος σε ιδιωτική πισίνα. Μερικοί απινιδωτές εμφυτεύονται για αρρυθμίες που μπορούν να πυροδοτηθούν ειδικά με την κολύμβηση (πχ μερικά σύνδρομα μακρού QT – ελέγξτε με τον αρρυθμιολόγο σας) κι οι καταδύσεις γενικά δεν επιτρέπονται.

Τα θαλάσσια αθλήματα συνιστώνται μόνο εάν συνοδεύεστε πάντοτε από τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο μπορεί να σας βγάλει απ’ το νερό στην περίπτωση που ο απινιδωτής σας εκφορτιστεί (shock).

Δεν θα μπορείτε να συμμετέχετε σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μηχανοκίνητο άθλημα, καθώς δεν πληρείτε τις προυποθέσεις για το κατάλληλο δίπλωμα.

Πρέπει επίσης ν’ αποφεύγετε κάθε άθλημα ή κατάσταση στην οποία μπορείτε να εκτεθείτε σε ισχυρά μαγνητικά ή ηλεκτρικά πεδία ή σε ισχυρή πηγή ραδιοκυμάτων (πχ αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή καράβια τα οποία ελέγχονται με ραδιοκύματα-ελέγξτε με την εκάστοτε αρρυθμιολογική κλινική).

Επομένως, τι μπορώ να κάνω;

Πιθανότατα, το υπάρχον πρόβλημα στην καρδιά σας (πχ η αιτία της αρρυθμίας κι ο λόγος για τον οποίο εμφυτεύθηκε ο απινιδωτής), θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ικανότητα σας για άσκηση, παρά η παρουσία του απινιδωτή. Το υπάρχον πρόβλημα στην καρδιά σας, μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας για άσκηση εξαιτίας δύσπνοιας, κόπωσης ή πόνου στο στήθος, συμπτώματα τα οποία δεν μπορούν ν’ αγνοηθούν.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η φυσική άσκηση κι η αθλητική δραστηριότητα είναι ευεργετικές για τους ασθενείς με απινιδωτή. Η αερόβια άσκηση, η μυική ενδυνάμωση κι ευλιγισία πρέπει να κυριαρχούν στο πρόγραμμα άθλησης. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ καλά ανεκτές και αποτελεσματικές στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η οποία καλύτερα επιτυγχάνεται με την συχνή μετρίου έντασης αθλητική δραστηριότητα.

Η φυσική δραστηριότητα και άσκηση πρέπει να βελτιωθούν αργά και σταδιακά και να χρησιμοποιηθεί ένας είδος παρακολούθησής της πχ καρδιακή συχνότητα ή ένταση προσπάθειας. Ένταση άσκησης μεταξύ 60-75% της καρδιακής συχνότητας-στόχου (220-ηλικία), είναι επαρκής για να αποφέρει σημαντικά οφέλη υγείας και να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και αντοχή.

Εάν παίρνετε φάρμακα, όπως οι αποκλειστές των β-υποδοχέων, μπορεί να μην καταφέρετε ν’ αγγίξετε αυτά τα επίπεδα καρδιακής συχνότητας. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, προσπαθήστε να αυξήσετε την καρδιακή συχνότητα κατά την άσκηση κατά 30-40 σφύξεις πάνω από την συχνότητα ηρεμίας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως μέτρο την δική σας ικανότητα να υπολογίζετε την προσπάθειά σας στην άσκηση. Υποθέτουμε ότι η ηρεμία ισοδυναμεί με 0 και η μέγιστη προσπάθεια με 10. Προσπαθείστε να διαιρέσετε στο μυαλό σας την απόσταση μεταξύ 0 και 10 και αυξήστε την προσπάθειά σας τόσο, ώστε να την κρατήσετε κάτω από 5. Κλειδί είναι να αποφύγετε να γίνετε υπερβολικά δυσπνοικοί κατά την άσκηση, καθώς αυτό θα επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Όλες οι αθλητικές ασκήσεις πρέπει να ξεκινούν με προθέρμανση και να τελειώνουν με αποθεραπεία που και τα δύο πρέπει να διαρκούν 10 λεπτά, έτσι ώστε το καρδιαγγειακό σύστημα να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές των απαιτήσεων. Η αλληλουχία των ασκήσεων πρέπει να ποικίλει από ασκήσεις του βραχίονα, του κορμού και των ποδιών, με ασκήσεις ευλιγισίας και συντονισμού να ακολουθούν τις πιο έντονες ασκήσεις.

Το κύριο μέρος του προγράμματος άθλησης, πρέπει ν’ αποτελείται από προοδευτικά δυσκολότερες αερόβιες κυκλικές ασκήσεις που διαρκούν από 25-30 λεπτά και περιλαμβάνουν κινήσεις πολλαπλών αρθρώσεων με τη χρήση μερικώς του βάρους του σώματος και μέτρια αντίσταση.

H στατική άσκηση είναι καλό να αποφεύγεται καθώς δεν έχει όφελος για την υγεία και συνάμα είναι επικίνδυνη.

Γενικά, οι περισσότερες ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από την όρθια στάση και να πραγματοποιούνται στο ελάχιστο, αυτές που απαιτούν να ξαπλώνεις ή να κάθεσαι. Οι ασκήσεις από καθιστή θέση με τη χρήση αλτήρων (κιλών) αυξάνουν σημαντικά τις καρδιακές απαιτήσεις και τις πιθανότητες αρρυθμίας. Eάν πραγματοποιηθούν ασκήσεις από καθιστή θέση, πρέπει να είναι χαμηλής έντασης κι η έμφαση να δίνεται στην μυική αντοχή (συχνές επαναλήψεις με αποφυγή όμως υπερβολικής κόπωσης)

Όταν στατικές ασκήσεις από καθιστή θέση με βάρη, συνδυάζονται με ήπιες ασκήσεις των ποδιών, ελαττώνεται το φορτίο με το οποίο επιβαρύνεται η καρδιά κατά την άσκηση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους λίγους ασθενείς που έχουν ηλεκτρόδια απινιδωτή και τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό είναι συνήθως γνωστό άμεσα μετά την επέμβαση κι η αρρυθμιολογική ομάδα θα σας έχει ενημερώσει σχετικά.

Είναι φυσιολογικό να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας για 4-6 εβδομάδες μετά την εμφύτευση, αλλά μετά τον πρώτο έλεγχο στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών, μπορείτε να επανέλθετε στα πρώτερα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Στα ενδοφλέβια συστήματα απινιδωτών, υπάρχουν κάποια προβλήματα των ηλεκτροδίων (πχ έντονη τάση), που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα έντονων, επαναλαμβανόμενων κινήσεων του ώμου πχ άρση βάρους.

Ήπιες έως μετρίου βαθμού δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα σ’ ένα φυσιολογικό εύρος κινήσεων κι αντιστοιχούν στις καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας, έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στους ασθενείς με απινιδωτές.

Το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να χειροτερέψει σημαντικά, εάν δεν συνεχίσετε να εξασκείστε τακτικά. Είναι γνωστό ότι, μετρίου βαθμού φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την υγεία σας και συνιστάται να πραγματοποιείται εάν δυνατόν τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Συνεχής φυσική δραστηριότητα των 30 λεπτών ή περισσότερο, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική, παρ’όλα αυτά, πολλαπλές μικρής διάρκειας ασκήσεις (των 10-15 λεπτών) την ίδια μέρα, είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Είναι αρκετά σύνηθες να είστε διστακτικός να επανέλθετε στην σεξουαλική σας δραστηριότητα. Παρ’όλα αυτά, η συσκευή δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον/ην σύντροφό σας, ακόμα και αν δεχθείτε shock κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Εάν δεν είστε σίγουρος για το τι μπορείτε και το τι δεν μπορείτε να κάνετε, σας προτρέπουμε να το συζητήσετε στο follow up ραντεβού σας, στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών.

Άλλες πληροφορίες

Ηλεκτρομαγνητικές Παρεμβολές

Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές δεν θα προκαλέσουν βλάβη στον απινιδωτή σας, αλλά θα τον εμποδίσουν να χορηγήσει θεραπεία για την περίοδο που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση μαζί του. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στον απινιδωτή σας.

Τα κοινά ραδιόφωνα, ψυγεία, ηλεκτρικοί φούρνοι, υπολογιστές και φούρνοι μικροκυμάτων δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην συσκευή σας, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.
Στην περίπτωση που νιώσετε ζάλη ή αίσθημα παλμών κατά την διάρκεια χρήσης μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να απομακρυνθείτε απ’αυτήν και να επικοινωνήσετε με την κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών ή τον ιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Μαγνήτες

Μην κουβαλάτε ή μην τοποθετείται μαγνήτες πάνω απ’ το στήθος σας. Αποφεύγεται να κουβαλάτε ηχεία, καθώς περιέχουν ισχυρούς μαγνήτες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον απινιδωτή σας. Οι θεραπείες του απινιδωτή, μπορούν προσωρινώς ν’ απενεργοποιηθούν απ’ τους μαγνήτες και σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο, όπως εάν έχετε λάβει μη κατάλληλες θεραπείες απ’ τον απινιδωτή. Μερικά νοσοκομεία δίνουν μαγνήτες στους ασθενείς με απινιδωτή καθώς και πλήρεις οδηγίες χρήσης τους.

Αντικλεπτικές θύρες ασφαλείας καταστημάτων

Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τον απινιδωτή σας. Συνιστάται λοιπόν, να περνάτε διαμέσου των θυρών αυτών με κανονικό βηματισμό και να μην παραμένετε κοντά τους.

Τεχνικές εργασίες στο σπίτι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια εργαλεία, όπως ηλεκτρικά δρέπανα, με την προυπόθεση ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και τα κρατάτε σε απόσταση απ’ το σημείο εμφύτευσης του απινιδωτή.
Όταν κάνετε εργασίες στο αυτοκίνητο, αποφύγετε ν’ ακουμπάτε τον εναλλάκτη, όταν η μηχανή είναι σε λειτουργία. Γενικά πάντως είναι ασφαλές, εάν εργάζεστε ως μηχανικός.

Ιατρικός εξοπλισμός κι άλλες νοσοκομειακές θεραπείες.

Η πλειοψηφία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο ή ιατρείο, δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον απινιδωτή σας.

Παρ’όλα αυτά, συνιστάται να ενημερώνετε το ιατρικό κι οδοντιατρικό προσωπικό ότι έχετε απινιδωτή, καθώς τεχνική υποστήριξη απαιτείται πολλές φορές πριν από ορισμένες θεραπείες. Παρακαλώ να έχετε μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή σας, οποτεδήποτε πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, να επικοινωνήσετε με το κέντρο εμφύτευσης της συσκευής σας, για περισσότερες πληροφορίες/συμβουλές, προτού μεταβείτε στο νοσοκομείο για διαγνωστικές εξετάσεις ή επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με τον απινιδωτής σας. Παρ’όλα αυτά, πρέπει ν’ αναζητήσετε την συμβουλή της κλινικής βηματοδοτών/απινιδωτών, προτού υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, καθώς δεν είναι όλες οι συσκευές ασφαλείς για την εξέταση αυτή.

Είναι ασφαλές να υποβληθείτε σε απλές ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες. Μερικές συσκευές για νευρική και μυική διέγερση (TENS), μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές με τους απινιδωτές αλλά αυτό εξαρτάται από το που εφαρμόζονται αυτές. Εάν σας συνεστήσουν αυτό το είδος θεραπείας, επικοινωνήστε με την κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών για περαιτέρω συμβουλές.

Επεμβάσεις

Εάν χρειαστεί να υποβληθείτε σε επέμβαση, πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό και αναισθησιολόγο σας, ότι έχετε απινιδωτή. Μπορεί να είναι απαραίτητο, ν’ απενεργοποιηθούν οι λειτουργίες shock της συσκευής σας για την διάρκεια της επέμβασης.

Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση ειδικού προγράμματος ή με την τοποθέτηση ενός μαγνήτη πάνω απ’ την συσκευή. Έτσι θ’ αποτραπούν μη απαραίτητα shock που μπορεί να δοθούν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, ειδικά με την χρήση διαθερμίας, που μπορεί να γίνει αντιληπτή απ’ τον απινιδωτή.

Ταξίδια

Eίναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με τον απινιδωτή σας. Συνιστάται όμως, να δείξετε στο προσωπικό ασφαλείας την ταυτότητα της συσκευής κι ο σωματικός σας έλεγχος να πραγματοποιηθεί με τα χέρια. Ο λόγος είναι ότι τα μηχανήματα ανίχνευσης μπορεί προσωρινά ν’ αλληλεπιδράσουν με τον απινιδωτή.

Περάστε μέσα απ’ τις θύρες ανιχνευτών μετάλλων, μόνο εάν σας ζητηθεί. Να ξέρετε πως το μεταλλικό κουτί του απινιδωτή σας, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ασφαλείας του αεροδρομίου. Ο ανιχνευτής δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην συσκευή σας, με την προυπόθεση ότι θα περάσετε με γοργό βήμα διαμέσου αυτού.

Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι η ασφαλιστική σας εταιρεία είναι ενήμερη ότι έχετε απινιδωτή.

Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες, απαιτούν γραπτή επιβεβαίωση απ’ τον καρδιολόγο σας, ότι μπορείτε να ταξιδέψετε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί επίσης ν’ αυξήσουν τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλετε για κάλυψη και στην περίπτωση αυτή ίσως να χρειατεί να διαπραγματευτείτε μαζί τους.

Ηλεκτροκόλληση

Πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Κινητά τηλέφωνα / Φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα κι οι συσκευές μουσικής μπορούν να επηρεάσουν τον απινιδωτή όταν βρίσκονται σε απόσταση εντός 10 εκατοστών απ’ αυτόν. Συνιστάται για τον λόγο αυτό, να διατηρείται απόσταση άνω των 10 εκατοστών μεταξύ απινιδωτών και των προαναφερόμενων συσκευών.

Απενεργοποίηση των θεραπειών shock του απινιδωτή.

Ασθενείς με καρδιακά προβλήματα που έχουν λάβει απινιδωτή, μπορεί να διαγνωσθούν στη συνέχεια με προοδευτικά επιδεινούμενη καρδιακή νόσο ή άλλες ασθένειες που περιορίζουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Μπορεί οι ασθενείς αυτοί να βρεθούν στο σημείο όπου η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είτε να είναι απίθανο να βοηθήσει, είτε να μην είναι επιθυμητή απ’ τους ίδιους.

Στην περίπτωση αυτή, είναι συχνά απαραίτητο ν’ απενεργοποιούνται οι θεραπείες shock του απινιδωτή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν καταστάσεις όπου άνθρωποι που πεθαίνουν γι’ άλλο λόγο, λαμβάνουν shock που είναι πολύ άβολα και τα οποία δεν θα τους σώσουν τη ζωή. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά στρεσσογόνο, όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τους οικείους του.

Καθώς παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν απινιδωτή στις μέρες μας, πρέπει ν’ αρχίζουμε να σχεδιάζουμε το πως θα χειριστούμε καταστάσεις που αφορούν το τέλος της ζωής. Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες και να γίνονται κάτω από συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, είναι καλό όμως να συζητώνται νωρίς, με την εμφάνιση των πρώτων σημείων μη αναστρεψιμότητας μιας καταστάσεως.

Ιδανικά, θα πρέπει να πραγματοποιούνται, όταν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις μόνος του. Σε ορισμένες καταστάσεις βέβαια, η συμμετοχή ενός συγγενούς μπορεί να είναι απαραίτητη.

H απανεργοποίηση των shock θεραπειών του απινιδωτή ειναι απλή διαδικασία αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμη εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας. Ο αρρυθμιολόγος ή ο τεχνικός συσκευών πρέπει να επαναπρογραμματίσει τον απινιδωτή.

Τα ακόλουθα είναι ιδιατέρως σημαντικά:

– Η συσκευή δεν θα χορηγήσει πλέον θεραπεία στην περίπτωση ενός γρήγορου, ανώμαλου καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή).
– Η απενεργοποίηση των shock θεραπειών καθ’αυτών δεν θα προκαλέσει θάνατο.
– Η απενεργοποίηση των shock θεραπειών δεν είναι επώδυνη διαδικασία, ούτε η μη χορήγηση shock προκαλεί πόνο.
– Η απόφαση απενεργοποίησης είναι αναστρέψιμη – τα shocks μπορεί να επανενεργοποιηθούν, εάν η κατάσταση του ασθενούς αλλάξει.
– Η συσκευή θα συνεχίσει να παρέχει βηματοδοτικές λειτουργίες για την περίπτωση που υπάρχουν χαμηλές καρδιακές σφύξεις (αυτά είναι χαμηλής εντάσεως ερεθίσματα που δεν προκαλούν πόνο).
– Επαγγελματίες υγείας θα είναι διαθέσιμοι ν’ απαντήσουν ερωτήματα κι ανησυχίες που πιθανόν να έχετε.
– Μια φόρμα απενεργοποίησης θα πρέπει να συμπληρωθεί, με την συμμετοχή του υπεύθυνου αρρυθμιολόγου.
– Ομάδα ψυχολόγων είναι επίσης διαθέσιμη για να συνδράμει στη λήψη δύσκολων αποφάσεων.

Υποστήριξη ασθενών με απινιδωτή

Πολλοί ασθενείς στους οποίους έχει εμφυτευθεί απινιδωτής, έχουν αρκετές ανησυχίες μετά την εμφύτευση. Αυτές μπορεί ν’ αφορούν είτε την αιτία για την οποία εμφυτεύθηκε ο απινιδωτής, είτε τον φόβο του ίδιου του shock που μπορεί να προέλθει απ’αυτόν.

Μερικοί ασθενείς έχουν ανησυχίες αφότου λάβουν θεραπεία απ’ τον απινιδωτή τους. Εάν έχετε ανάλογες ανησυχίες ή οποιαδήποτε άλλη απορία καλό θα ήταν να την συζητήσετε με τον αρρυθμιολόγο σας. Θα χρειαστείτε χρόνο για να συζητήσετε τις ανησυχίες αυτές, γι’αυτό προσπαθήστε να το κάνετε, στο καθιερωμένο ραντεβού σας με τον ιατρό, είτε στην κλινική, είτε στο ιδιωτικό ιατρείο.

Πηγή British Heart Foundation

Βηματοδότης

Tι είναι ο βηματοδότης;

Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία και χρησιμοποιείται ώστε η καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό. Υπάρχουν δύο μέρη: το κουτί (γεννήτρια) που περιέχει την μπαταρία και τα ηλεκτρικά κυκλώματα του βηματοδότη και τα καλώδια-ηλεκτρόδια του βηματοδότη (leads).

– Η ‘’γεννήτρια’’ είναι μια μικρή μονάδα που τροφοδείται ενεργειακά από μπαταρία.
Παράγει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που διεγείρουν την καρδιά να πάλλεται.
– Η ‘’γεννήτρια’’ μπορεί να εμφυτευθεί κάτω απ’ το δέρμα, μέσω μιας μικρής τομής.
– Η ‘’γεννήτρια’’ συνδέεται με την καρδιά σας διαμέσου μικρών λεπτών καλωδίων, που εμφυτεύονται την ίδια στιγμή.
– Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταφέρονται διαμέσου των καλωδίων αυτών στην καρδιά σας, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα όπως συμβαίνει με τον φυσιολογικό βηματοδότη της καρδιάς.
– Μερικοί βηματοδότες είναι εξωτερικοί, προσωρινοί και μη χειρουργικά εμφυτεύσιμοι.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι έναν βηματοδότη;

Ο ιατρός σας, μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση βηματοδότη ώστε να κάνει την καρδιά σας να πάλλεται φυσιολογικά, εάν:
-οι καρδιακές σας σφύξεις είναι πολύ αργές και συχνά ανώμαλες.
-οι καρδιακές σας σφύξεις είναι μερικές φορές φυσιολογικές και μερικές φορές πολύ γρήγορες ή πολύ αργές.

Πώς δουλεύει ένας βηματοδότης;

Αντικαθιστά την ελαττωματική λειτουργία του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς.

– Ο φλεβόκομβος είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων στην κορυφή του δεξιού κόλπου (άνω κοιλότητα της καρδιάς). Παράγει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που διεγείρουν την καρδιά σας να πάλλεται.

– Μια κοιλότητα της καρδιάς πάλλεται, όταν το ηλεκτρικό ερέθισμα μεταφέρεται διαμέσου αυτής. Για να πάλλεται φυσιολογικά η καρδιά σας, το ηλεκτρικό ερέθισμα πρέπει ν’ ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για να φθάσει στις κοιλίες (κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς).

– Όταν ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς εμφανίζει κάποιο πρόβλημα, οι καρδιακές σφύξεις μπορεί να είναι πολύ γρήγορες, πολύ αργές ή ανώμαλες.

– Προβλήματα του ρυθμού μπορούν επίσης να εμφανιστούν, εξαιτίας κάποιου κωλύματος στο ηλεκτρικό μονοπάτι της καρδιάς.

– Ο βηματοδότης στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά ώστε να πάλλεται φυσιολογικά. Ένα ηλεκτρόδιο τοποθετείται στο εσωτερικό της, σ’επαφή με το μυικό της τοίχωμα και μικρής έντασης ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταφέρονται διαμέσου καλωδίων σε αυτήν.

– Οι περισσότεροι βηματοδότες έχουν επίσης την δυνατότητα να αισθάνονται τα ηλεκτρικά ερεθίσματα, γεγονός που οδηγεί στην αναστολή αποστολής ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τον βηματοδότη όταν οι καρδιακές σφύξεις είναι πάνω από κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο. Αυτό, δίνει την δυνατότητα στον βηματοδότη να λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται εξοικονομώντας έτσι ενέργεια (μπαταρία).

Πηγή British Heart Foundation

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Αρρυθμίες της Καρδιάς

Επέμβαση Κατάλυσης Κολπικής Μαρμαρυγής

Άνω του 95% των ασθενών εμφανίζουν ανώμαλα ηλεκτρικά ερεθίσματα/κυκλώματα μέσα στις πνευμονικές φλέβες, τα οποία λειτουργούν ως μηχανισμός σκανδάλης κι είναι υπεύθυνα για την έναρξη κολπικής μαρμαρυγής.

Οι φλέβες αυτές συνδέονται με τον αριστερό κόλπο (την αριστερή άνω κοιλότητα της καρδιάς) και παροχετεύουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο απ’ τους πνεύμονες.

Κατά τις περασμένες δεκαετίες μάθαμε, ότι αν αυτές οι φλέβες ‘’απομονωθούν ηλεκτρικά’’ απ’ τον κόλπο και την υπόλοιπη καρδιά (ενώ εξακολουθούν να επιτρέπουν την φυσιολογική ροή αίματος απ’ τους πνεύμονες), η κολπική μαρμαρυγή που προέρχεται απ’τα ανώμαλα αυτά κυκλώματα μπορεί να σταματήσει.

Αυτή η ‘’ηλεκτρική απομόνωση’’ μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάλυση ραδιοσυχνοτήτων ή κρυοκατάλυση κι η επέμβαση αποκαλείται ‘’Απομόνωση Πνευμονικών Φλεβών’’ (PVI).

Κατάλυση με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων

Η κατάλυση με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι ο πιο κοινός τύπος κατάλυσης που χρησιμοποιείται σήμερα ανά τον κόσμο. Πρόκειται για χαμηλής έντασης, υψηλής συχνότητας ενεργειακή πηγή που προκαλεί σ’ένα μικρό τμήμα της καρδιάς, στην κορυφή του καθετήρα κατάλυσης, άνοδο της θερμοκρασίας και σχηματισμό ουλής (κατάλυση). Η ουλή δεν επιτρέπει στα ηλεκτρικά ερεθίσματα να περνούν διαμέσου αυτής κι έτσι η ηλεκτρική υπερδραστηριότητα στις πνευμονικές φλέβες, απομονώνεται απ’την υπόλοιπη καρδιά.

Η κατάλυση στην κολπική μαρμαρυγή δεν απομακρύνει τους ‘’πυροδοτικούς μηχανισμούς’’, αλλά εμποδίζει την εξάπλωση της ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας στο υπόλοιπο των κόλπων και της καρδιάς.

Η επέμβαση ονομάζεται ‘’Απομόνωση των Πνευμονικών Φλεβών’’ (PVI).

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μεγάλης διάρκειας, κατάλυση απαιτείται επίσης να πραγματοποιηθεί και σ’ άλλα τμήματα του κόλπου. Στις περιπτώσεις αυτές, ανωμαλίες στους κόλπους (άλλες από την ύπαρξη απλών πυροδοτικών μηχανισμών στις πνευμονικές φλέβες) είναι επίσης υπεύθυνες για την έναρξη και διατήρηση της κολπικής μαρμαρυγής.

Κρυοκατάλυση

Η κρυοκατάλυση είναι μια εναλλακτική μέθοδος κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής. Χρησιμοποιεί ψύξη παρά θέρμανση ως πηγή ενέργειας, για την δημιουργία ουλής στην επιθυμητή περιοχή. Κατά την τεχνική αυτή, ένας ειδικός καθετήρας εισέρχεται και φουσκώνει στο σημείο σύζευξης των πνευμονικών φλεβών και του κόλπου, ένα ψυκτικό υγρό μέσα στον καθετήρα προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας (ψύξη) του ιστού, γεγονός που οδηγεί τελικά στην δημιουργία ουλής.

Η ουλή αυτή, εμποδίζει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα απ’ τις πνευμονικές φλέβες να φθάσουν τον κόλπο, επιτυγχάνει δηλαδή κι αυτή ‘’Απομόνωση των Πνευμονικών Φλεβών’’.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από μια κατάλυση Κολπικής Μαρμαρυγής;

Για την πλειονότητα των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, συνιστάται η δοκιμή φαρμακευτικής αγωγής, ως πρώτη γραμμή θεραπείας.
Πολλοί ασθενείς θα βελτιωθούν ή θα σταθεροποιηθούν μόνο με φάρμακα.

Η κατάλυση αποτελεί έναν χρήσιμο τρόπο αντιμετώπισης για τους ασθενείς εκείνους που παραμένουν πολύ συμπτωματικοί (πχ αίσθημα παλμών, δυσφορία κατά την προσπάθεια, κόπωση κλπ) παρά την αγωγή ή για εκείνους που εμφανίζουν δυσανεξία στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

Η κατάλυση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης, στους συμπτωματικούς ασθενείς που δεν επιθυμούν την λήψη φαρμάκων σε μακροχρόνια βάση.

Ποιος είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθεί απ’ την επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής;

Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή για μακρό χρονικό διάστημα (συνήθως έτη) είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθούν απ’ την επέμβαση, εξαιτίας εκτεταμένων μη αναστρέψιμων ανωμαλιών στους κόλπους, που δεν είναι δυνατό να διορθωθούν με την κατάλυση. Εκείνοι με πολύ διατεταμένους κόλπους, έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες επιτυχημένης επέμβασης.

Ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, γενικά δεν ωφελούνται από μια επέμβαση κατάλυσης. Στους ασθενείς αυτούς, τα πιθανά ωφέλη απ’την επέμβαση, υπερκεράσονται απ’ τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν απ’ αυτήν.

Η επέμβαση δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή στην μακροχρόνια χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη, η ασενοκουμαρόλη, το xarelto, pradaxa, eliquis και άλλα.

Ποια είναι η πιθανή έκβαση/όφελος της επέμβασης κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής;

Στην πλειοψηφία των ασθενών, υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την επέμβαση κατάλυσης. Αυτό συμβαίνει στο 70% περίπου των ασθενών μετά την πρώτη επέμβαση, ενώ στο 30-40% περίπου, επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις απαιτούνται ώστε να υπάρξει κάποιο όφελος στα συμπτώματα, εάν επανεμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή μετά την πρώτη επέμβαση.

Η έννοια ‘’συμπτωματική βελτίωση’’ ποικίλλει μεταξύ των ασθενών και μπορεί να κυμαίνεται από ελάττωση της συχνότητας ή της σοβαρότητας των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής μέχρι πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων. Μερικοί ασθενείς, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής.

Παρ’όλα αυτά, σε κάποιους άλλους, η βελτίωση αυτή των συμπτωμάτων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς φάρμακα. Σ’ ένα ποσοστό ασθενών, η επέμβαση μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ωφέλιμο αποτέλεσμα της επέμβασης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι μετά από κάποια χρόνια, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να επανεμφανιστεί.

Πρέπει να θυμάστε ότι η επέμβαση διενεργείται κυρίως, για την ελάττωση των συμπτωμάτων απ’ την κολπική μαρμαρυγή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δεν συνιστάται γι’ ασυμπτωματικούς ασθενείς ή για εκείνους που έχουν πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Στην πλειονότητα των ασθενών, η επέμβαση κατάλυσης δεν θα εξαλείψει την ανάγκη αντιπηκτικών φαρμάκων – αυτό καθορίζεται απ’ τον συνολικό σας κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπεία κολπικής μαρμαρυγής.

Τι συμβαίνει πριν την επέμβαση;

Θα έχετε μια αναλυτική συζήτηση με τον ειδικό αρρυθμιολόγο σχετικά με την επέμβαση, όπου θα σας αναλυθούν η διαδικασία, τα οφέλη κι οι κίνδυνοι που απορρέουν απ’αυτήν. Θ’απαιτηθεί, παρακολούθηση κι αξιολόγηση του καρδιακού ρυθμού, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα σας οφείλονται στη κολπική μαρμαρυγή κι όχι σ’ άλλες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, θα χρειαστεί να συνταγογραφηθούν αντιπηκτικά (πιο συχνά κάποιο απ’ τα sintrom, xarelto, eliquis, pradaxa) για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την επέμβαση κατάλυσης. Τα επίπεδα των φαρμάκων αυτών στο αίμα, θα πρέπει να είναι σταθερά κατά την παραπάνω περίοδο. Σε μερικές περιπτώσεις, τα φάρμακα αυτά, διακόπτονται μερικές ημέρες πριν την επέμβαση, ενώ σε άλλες συνεχίζονται κανονικά.

Μερικές φορές, λίγες μέρες πριν την επέμβαση πραγματοποιείται αξονική τομογραφία θώρακος ή μαγνητική, για ν’ αξιολογηθεί πλήρως η ανατομία της καρδιάς και των πνευμονικών φλεβών. Θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση κατάλυσης;

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε υπό τοπική αναισθησία και την χρήση μέθης (πλειονότητα των περιπτώσεων), είτε κάτω από γενική αναισθησία, στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Ορισμένες φορές, κατά την έναρξη της επεμβάσεως (μετά την χορήγηση μέθης ή αναισθησίας) πραγματοποιείται διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, ώστε ν’ αξιολογηθεί η ύπαρξη θρόμβων στην καρδιά.

Λεπτοί σωλήνες (θηκάρια) θα εισαχθούν διαμέσου μιας φλέβας στον μηρό/-ούς. Καθετήρες (ειδικά εύκαμπτα καλώδια) θα προωθηθούν διαμέσου των σωλήνων, σε συγκεκριμένες θέσεις στην δεξιά κι αριστερή πλευρά της καρδιάς. Αντιπηκτικά φάρμακα θα χορηγηθούν κατά την διάρκεια της επέμβασης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων.

Όταν οι καθετήρες είναι στην θέση τους, ένας αναλυτικός ανατομικός χάρτης της καρδιάς θα δημιουργηθεί, ώστε να κατευθύνει την επέμβαση της κατάλυσης. Στο τέλος της επέμβασης, οι καθετήρες και τα θηκάρια θ’αφαιρεθούν. Χορηγούνται φάρμακα αναστροφής της δράσης των αναισθητικών κι αντιπηκτικών και μεταφέρεστε στην αίθουσα ανάνηψης. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Όταν έχετε πλήρως επανέλθει απ’ την νάρκωση, θα σας δωθεί μικρό γεύμα. Θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένος στο κρεβάτι για περίπου 4 ώρες μετά την επέμβαση, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας απ’ το σημείο εισόδου των καθετήρων στο μηρό.

Μετά την επέμβαση, θα γίνει επανέναρξη των αντιπηκτικών. Θα παραμείνετε την νύχτα σε κλίνη, με δυνατότητα παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού και των ζωτικών σας σημείων. Θα μείνετε στο νοσοκομείο μέχρι την επόμενη ημέρα κι εάν το ΗΚΓ και το υπερηχοκαρδιογράφημα στα οποία θα υποβληθείτε είναι φυσιολογικά, θα πάρετε εξιτήριο (σ’ ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαίτερα στην εμφάνιση κάποιας επιπλοκής, θα χρειαστεί να παραμείνετε περισσότερες ημέρες). Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, εξαιτίας ερεθισμού/φλεγμονής που προκαλείται από την ίδια την επέμβαση.

Αυτό μπορεί ν’αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και γενικά υφίεται εντός ολίγων ημερών. Θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε για 1-2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες αποχής απ’ την εργασία τους, αλλ’ αυτό κυμαίνεται.

Η επανεμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής στην πρώιμη φάση μετά την επέμβαση δεν είναι σπάνια, ειδικά τον πρώτο μήνα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής. Είναι συνήθως δύσκολο να κρίνει κανείς την αποτελεσματικότητα της επέμβασης τους 3 πρώτους μήνες. Μπορεί να χρειαστεί ορισμένες φορές, να υποβληθείτε σε καρδιομετατροπή, ώστε ν’αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς σας κατά την περίοδο αυτή.

Τα συνήθη φάρμακα που λαμβάνετε για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, θα συνεχιστούν κανονικά για μια περίοδο μηνών. Τ’ αντιπηκτικά θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 3-6 μήνες (ή επ’αόριστο) μετά την επέμβαση. Κατά κανόνα, θα σας συνταγογραφηθούν παυσίπονα για μερικές εβδομάδες και σ’ορισμένες περιπτώσεις κι άλλα φάρμακα.

Θα επανεκτιμηθείτε κλινικά 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Εάν δεν νιώθετε καλά, εμφανίσετε πυρετό ή εισαχθείτε στο νοσοκομείο τους 3 πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό που την πραγματοποίησε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απ’ την επέμβαση;

Η επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής είναι μια από τις πιο σύνθετες ηλεκτροφυσιολογικές επεμβάσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι άνευ επιπλοκών. Παρ΄όλα αυτά, ένας αριθμός επιπλοκών μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί (ο συνολικός κίνδυνος επιπλοκών είναι περίπου 2%). Ο κίνδυνος αυτός δεν διαφέρει αν πρόκειται για κατάλυση με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή κρυοκατάλυση, με μικρές διακυμάνσεις βάσει της τεχνικής που χρησιμοποιείται.

Οι πιο κοινές/σοβαρές επιπλοκές είναι:

– Αιμορραγία (συνήθως απ’ τον μηρό, αλλά μπορεί να συμβεί και αλλού) 1%.
– Διάτρηση καρδιάς/επιπωματισμός (αιμορραγία γύρω απ’ την καρδιά) 1%.
– Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 1%
– Θάνατος 0.1%
– Περικαρδίτιδα (πόνος που προκαλείται από φλεγμονή του σάκου γύρω απ’ την καρδιά)
– Κολπο-οισοφαγικό συρίγγιο 0.05%
– Γαστροπάρεση (εξαιτίας βλάβης του πνευμονογαστρικού νεύρου/πλέγματος) <1%
– Πάρεση του διαφράγματος (λόγω βλάβης του φρενικού νεύρου) 1% (2% στην περίπτωση κρυοκατάλυσης)
– Ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη <1%
– Θρόμβωση των αγγείων των άκρων/πνευμόνων <1%
– Στένωση των πνευμονικών φλεβών <1%
– Βλάβη των καρδιακών βαλβίδων <1%
– Επείγουσα καρδιοχειρουργική επέμβαση <1%
– Αλλεργική αντίδραση <0.1%
– Επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία
– Εμφάνιση άλλων αρρυθμιών, όπως κολπικός πτερυγισμός

Η επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να πραγματοποιείται, μόνο εφόσον ο ασθενής έχει πλήρως κατανοήσει κι αποδέχεται τους κινδύνους, τα οφέλη και τις εναλλακτικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες.

Πηγή British Heart Foundation

Επεμβάσεις Αρρυθμιών

Επεμβάσεις Αρρυθμιών  – Γλωσσάρι

Κατάλυση: Επέμβαση που πραγματοποιείται για την θεραπεία περιοχών της καρδιάς που μπορεί να εμπλέκονται σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Έχει ως σκοπό ν’ απομακρύνει τ’ ανώμαλα καρδιακά σήματα ή ρυθμούς που υπάρχουν στην καρδιά.

Κόλποι: Οι δύο άνω κοιλότητες της καρδιάς

Κολποκοιλιακός κόμβος: Μέρος της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών

Καθετήρας: Ένας μακρύς, λεπτός, ευλύγιστος σωλήνας ή καλώδιο ο οποίος τοποθετείται σ’ ένα αγγείο και διαμέσου αυτού προωθείται στην καρδιά.

Ηλεκτροφυσιολόγος/Αρρυθμιολόγος: Καρδιολόγος που έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των ηλεκτρικών προβλημάτων της καρδιάς, προβλημάτων δηλαδή του καρδιακού ρυθμού.

Φλεβόκομβος: Ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία: Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού που προέρχονται απ’ τις άνω κοιλότητες της καρδιάς.

Ταχυκαρδία: Ταχύς καρδιακός ρυθμός, άνω των 100 σφύξεων το λεπτό.

Το φυσιολογικό σύστημα της καρδιάς

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.

Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, που λαμβάνουν αίμα απ’ την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος κατόπιν, προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες στη συνέχεια το προωθούν προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, τα οποία απ’την μεριά τους αποτελούνται από κύτταρα αγωγής που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node) , που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο.

Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο κι είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων στη συνέχεια ξεκινάει απ’ την αρχή.

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού – Επεμβάσεις Αρρυθμιών

Μερικές φορές, το ηλεκτρικό σύστημα αγωγής στην καρδιά εμφανίζει ανατομικές παραλλαγές, όπως επιπλέον ηλεκτρικές συνδέσεις, γνωστές ως παραπληρωματικά δεμάτια. Συχνά τα δεμάτια αυτά είναι παρόντα κατά την γέννηση, όμως τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν κατά την ενηλικίωση.

Όταν η καρδιά έχει επιπλέον συστολές (έκτοπες), αυτές μπορεί να μεταδοθούν διαμέσου του φυσιολογικού συστήματος αγωγής αλλά και διαμέσου του δεματίου. Η καρδιά μπορεί ν’αρχίσει τότε να πάλλεται γρήγορα και να εμφανιστεί ‘’αίσθημα παλμών’’. Εάν ο ανώμαλος ρυθμός προέρχεται απ’ τις άνω κοιλότητες της καρδιάς, ονομάζεται υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT).
Αυτός ο τύπος ανώμαλου καρδιακού ρυθμού δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, μπορεί όμως να προκαλέσει μη ευχάριστα συμπτώματα και να διαταράξει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Εάν ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός προέρχεται από τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες, – κοιλιακή ταχυκαρδία-VT), μπορεί να είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από επεισόδιο απώλειας συνείδησης.

Αυτές οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως φάρμακα που καταστέλλουν τις αρρυθμίες ή επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα.

Η επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα έχει ως σκοπό να θεραπεύσει τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, καταστρέφοντας τα καρδιακά κύτταρα εκείνα που είναι υπεύθυνα για την αρρυθμία, χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο της καρδιάς.

Η επέμβαση κατάλυσης

Η επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, ένα δωμάτιο που μοιάζει με αίθουσα χειρουργείου.

Ο ιατρός, ηλεκτροφυσιολόγος/αρρυθμιολόγος, πραγματοποιεί την επέμβαση με την βοήθεια ενός τεχνολόγου/φυσιολόγου, ο οποίος υποστηρίζει τεχνικά την επέμβαση. Συνήθως υπάρχει παρούσα τουλάχιστον μια νοσηλεύτρια, η οποία φροντίζει τον ασθενή και βοηθά τον ιατρό και συχνά ένας τεχνολόγος που χειρίζεται το ακτινολογικό μηχάνημα.

Η επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα είναι μια ελάχιστα επεμβατική πράξη. Πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη (ήπια νάρκωση). Σ’ ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως στα παιδιά ή τους εφήβους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία.

Με την χρήση μέθης, ο ασθενής χαλαρώνει κι ίσως και να κοιμηθεί για λίγο. Παραμένει όμως ικανός ν’ ανταποκριθεί στον ιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Πιθανές επιπλοκές της επέμβασης αποτελούν η ανάγκη για βηματοδότηση της καρδιάς 1%-2% (ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος. Αυτό εξαρτάται απ’ τον τύπο της αρρυθμίας κι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πριν τοποθετηθούν οι καθετήρες στην καρδιά), τραυματισμός των αγγείων ή διάτρηση της καρδιάς που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία 1%-2%, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 1%-2% και θάνατος <1:2000.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο

Κατά την διάρκεια της επέμβασης θα χρειαστεί να ξαπλώσετε και να παραμείνετε ακίνητος. Τοπικό αναισθητικό θα εισαχθεί στο επάνω μέρος του μηρού/ών σας. Κατόπιν ένας ή περισσότεροι καθετήρες θα εισαχθούν κάτω από το δέρμα που έχει αναισθητοποιηθεί, σε μια φλέβα του μηρού/ών.

Κάθε καθετήρας στη συνέχεια προωθείται διαμέσου των αγγείων προς την καρδιά. Αυτό γίνεται με την καθοδήγηση ακτίνων Χ. Όταν τα καλώδια έχουν τοποθετηθεί στην καρδιά, προκαλούνται επιπλέον συστολές (παλμοί) με την βοήθεια ενός εξωτερικού βηματοδότη. Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών.

Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να δει ο ιατρός από ποια περιοχή της καρδιάς προέρχεται ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός. Είναι δυνατόν, με την πρόκληση μερικών επιπλέον συστολών, η καρδιά να επανέλθει στον φυσιολογικό της ρυθμό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάτω απ’ τον πλήρη έλεγχο του ιατρού και της ομάδας του.

Όταν η εστία του προβλήματος έχει βρεθεί κι αν εφόσον βέβαια κριθεί απαραίτητο, ο ιατρός που πραγματοποιεί την επέμβαση αρχίζει να καταλύει το δεμάτιο ή την περιοχή γένεσης της αρρυθμίας. Αυτό γίνεται με την χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας, οι οποίες μεταφέρονται διαμέσου του καθετήρα στην περιοχή της καρδιάς, εστία της αρρυθμίας.

Η πιο συχνή μορφή ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι η ραδιοσυχνότητα. Κι άλλοι όμως τύποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως η κρυοθεραπεία, η οποία ψύχει την επίμαχη περιοχή.

Αυτό το στάδιο της επέμβασης μπορεί να μην είναι καλά ανεκτό από τον ασθενή και συνήθως απαιτείται περισσότερη νάρκωση. Μόλις τελειώσει η επέμβαση, ο/οι καθετήρες αφαιρούνται και ο/η ασθενής αναρρώνει για μερικές ώρες στο θάλαμό του/της.

Μετά την επέμβαση

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα από τις Επεμβάσεις Αρρυθμιών και νιώθουν καλά ώστε να εκτελέσουν δραστηριότητες του καθημερινού βίου απ’την επόμενη κιόλας ημέρα. Συνιστάται ν’ αποφύγετε την άρση βαριών αντικειμένων αλλά και πιο έντονη δραστηριότητα όπως μακρύς περιπάτους και γυμναστήριο για περίπου 2 εβδομάδες.

Συνιστάται επίσης ν’ αποφύγετε την οδήγηση για περίπου μία εβδομάδα έτσι ώστε τα σημεία εισόδου των καθετήρων στο δέρμα σας να επουλωθούν πλήρως. Ο χρόνος αποχής απ’ την εργασία σας θα εξαρτηθεί απ’ το επάγγελμά σας, συνήθως όμως οι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από μία με δύο εβδομάδες.

Μετά τις Επεμβάσεις Αρρυθμιών, είναι αρκετά συχνό να έχετε αίσθημα παλμών, ακόμα κι όταν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι φυσιολογικός. Μερικοί ασθενείς θεωρούν πως έχουν επιπλέον συστολές/σφύξεις. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για τα συμπτώματα αυτά, που συνήθως εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

Εάν παρ’όλα αυτά έχετε αίσθημα παλμών ή εάν αισθάνεστε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι γρήγορος, πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η επέμβαση δεν ήταν πλήρως επιτυχής.

Είναι κοινή πρακτική να επανεξεταστείτε στο εξωτερικό ιατρείο μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες απ’ την επέμβαση, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάστασή σας.

Κίνδυνοι και οφέλη – Επεμβάσεις Αρρυθμιών

Ένας λόγος για τον οποίο η επέμβαση κατάλυσης έχει αποτελέσει μια αρκετά διαδεδομένη θεραπεία τα τελευταία χρόνια είναι το πολύ ασφαλές προφίλ της. Παρ’όλα αυτά, στους κινδύνους περιλαμβάνονται η αιμορραγία, η λοίμωξη, η καταστροφή των φυσιολογικών ηλεκτρικών συνδέσεων της καρδιάς που μπορεί να απαιτήσει την εμφύτευση βηματοδότη και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο κίνδυνος θνητότητας της επέμβασης πιστεύεται ότι είναι <1:2000, αναλογία που αφορά τους περισσότερους τύπους καταλύσεων. Το όφελος απ’την επέμβαση είναι η πιθανότητα πλήρους θεραπείας της καρδιακής αρρυθμίας και βελτίωσης ή ακόμα και εξαφάνισης των συμπτωμάτων (αισθήματος παλμών, λιποθυμία, κόπωση, δύσπνοια κλπ).

Αυτό αφορά συνήθως την πλειονότητα των περιπτώσεων. Ένας μικρός αριθμός ασθενών θα χρειαστεί περισσότερες της μιας επέμβασης. Δεν υπάρχει επέμβαση στην ιατρική με μηδενικό κίνδυνο κι η επέμβαση κατάλυσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι κίνδυνοι με τα ακριβή ποσοστά καθώς και τα οφέλη θα συζητηθούν πιο εκτεταμένα με τον αρρυθμιολόγο σας.

Πηγή British Heart Foundation

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ηλεκτροφυσιολογική Μελέτη