Υποφέρεις από:

–  ανεξήγητες πτώσεις;

–  επιληπτικά επεισόδια;

–  λιποθυμίες;

–  απώλειες συνείδησης;

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις;

Τα ‘’επεισόδια συσκότισης’’ είναι μια παροδική απώλεια συνείδησης.
Εάν κάποιος έχει απώλεια συνείδησης για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, συχνά λέγεται ότι έχει ένα ‘’επεισόδιο συσκότισης’’.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ‘’επεισόδιο συσκότισης’’:

Συγκοπή: Ξαφνική απώλεια της αιματικής παροχής προς τον εγκέφαλο. Η συγκοπή προκαλείται από προβλήματα που σχετίζονται με την ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως ή από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Επιληψία: Ένα ‘’ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα’’ στον εγκέφαλο.
Η διάγνωση της επιληψίας γίνεται από τον ειδικό νευρολόγο.

Ψυχογενή επεισόδια συσκότισης: αποτέλεσμα στρες ή ανησυχίας.
Τα ψυχογενή επεισόδια συσκότισης συμβαίνουν πιο συχνά σε νεαρούς ενήλικες, στους οποίους μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τεθεί η διάγνωση.

Ψυχογενή δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν κάποια ψυχική νόσο. Συχνά υπάρχει στρες, εξαιτίας μεγάλης πίεσης στο σχολείο ή την εργασία. Σ’ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετώπισαν κακή μεταχείριση στην παιδική ηλικία.

Κάθε ασθενής που παρουσιάζεται με ανεξήγητο επεισόδιο συσκότισης, πρέπει να υποβάλλεται σε ΗΚΓ 12 απαγωγών (έλεγχος του καρδιακού ρυθμού). Είναι σημαντικό το ΗΚΓ να είναι φυσιολογικό.

Οι πληροφορίες από παριστάμενους μάρτυρες είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των επεισοδίων συσκότισης.

Εξασφάλισε ότι ένας μάρτυρας (μέλος της οικογενείας ή φίλος) που ήταν παρών κατά την διάρκεια του επεισοδίου συσκότισης ή της πτώσης, θα είναι επίσης παρών κατά τη συνάντηση με τον ιατρό.

Τα πιο ανεξήγητα επεισόδια συσκότισης προκαλούνται από συγκοπή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, θεωρούν ότι τα επεισόδια συσκότισης οφείλονται σ’ επιληπτικά επεισόδια. Παρ΄όλα αυτά, πολύ πιο συχνά τα επεισόδια αυτά οφείλονται σε συγκοπή– έναν τύπο επεισοδίου συσκότισης που προκαλείται από προβλήματα στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή μερικές φορές της καρδιάς.

Μέχρι και 50% του πληθυσμού, θα έχει επεισόδιο απώλειας συνείδησης εξαιτίας συγκοπής, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του. Η συγκοπή μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τι ηλικιακές ομάδες αλλά η αιτιολογία διαφέρει αναλόγως της ηλικίας. Στους γηραιότερους ενήλικες, πολλαπλές αιτίες συνήθως υπάρχουν.

Πολλά επεισόδια συγκοπής, απαιτούν μόνο σαφή εξήγηση και καθησυχασμό απ’ τον ιατρό σας, σχετικά με την απουσία κάποιου σοβαρού παθολογικού αιτίου.
Εκτίμηση από εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο θα χρειαστεί, εάν η αιτία της συγκοπής παραμένει άγνωστη, εάν υπάρχουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά συμπτώματα ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Η λάθος διάγνωση είναι συχνή αλλά μπορεί να αποφεφχθεί:

Πολλά επεισόδια συγκοπής διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως επιληψία.

Παρ’όλα αυτά, η επιληψία εμφανίζεται σε λιγότερο από 1% του πληθυσμού.

Πολλά στοιχεία του συγκοπτικού επεισοδίου, όπως οι σπασμοί των άκρων, είναι όμοια με αυτά που παρατηρούνται κατά την επιληψία.

Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος με ακρίβεια τα αίτια ενός συγκοπτικού επεισοδίου.

Η συγκοπή προκαλεί πτώσεις:

Η συγκοπή προκαλεί σημαντικό αριθμό πτώσεων στους γηραιότερους ενήλικες, ιδιαίτερα επί απουσίας πρόδρομων συμπτωμάτων.

Αρκετοί απ’ τους γηραιότερους ασθενείς, θα μπορέσουν ν’ ανακαλέσουν το γεγονός της πτώσης τους, όμως συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι είχαν επεισόδιο συσκότισης.

Η υψηλή επαγρύπνηση ότι η συγκοπή μπορεί ν’ αποτελεί αιτία των πτώσεων, αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη επανάληψής τους.

Προετοιμάσου για το ραντεβού με τον ιατρό σου

Προτού επισκεφθείς τον ιατρό σου, είναι σημαντικό να καταγράψεις τι συμβαίνει πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα επεισόδιο συσκότισης ή πτώσης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που μπορεί να έχετε.

Προσπαθήστε να έχετε μαζί σας στο ραντεβού, μέλος της οικογένειάς σας ή φίλο που ήταν παρών στο επεισόδιο συσκότισης ή πτώσης.

Εάν δεν μπορούν να σας συνοδεύσουν, ζητήστε τους να καταγράψουν τι είδαν στο επεισόδιο ή ρωτήστε τους εάν είναι δυνατόν να επικοινωνήσει ο ιατρός μαζί τους, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η βιντεοσκόπηση ενός επεισοδίου είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

Οικογενειακό ιστορικό – ελέγξτε με τους συγγενείς εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό επεισοδίων συσκότισης, λιποθυμιών, επιληψίας ή αιφνίδιου/ανεξήγητου θανάτου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να δώσει πληροφορίες για την πιθανή αιτία του επεισοδίου.

Εάν έχετε ερωτήσεις για τον ιατρό σας, κρατήστε σημειώσεις, καθώς είναι πολύ εύκολο να τις ξεχάσετε κατά την διάρκεια του ραντεβού.

Ελέγξτε ότι η πιθανότητα συγκοπής αλλά κι επιληψίας έχουν ληφθεί υπ’όψιν απ’ τον ιατρό. Ζητήστε παραπομπή εάν είναι δυνατόν, σε εξειδικευμένο ιατρό για τα συγκοπτικά επεισόδια ή σε καρδιολόγο και νευρολόγο, εάν δεν θεωρείτε ότι η διάγνωση είναι ακριβής. Θα μπορούσατε να ζητήσετε επίσης, παραπομπή σε κλινικές άμεσης εκτίμησης για επεισόδια συσκότισης, πτώσεις ή αρρυθμίες.

Ερωτήσεις για τον ιατρό σας

–  Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο ή στη δουλειά καθώς αναμένω εκτίμηση από εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο;

–  Μπορώ να αθλούμαι, καθώς αναμένω εκτίμηση από εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο;

–  Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ καθώς αναμένω εκτίμηση από εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο;

–  Ποιες είναι οι πιθανότητες μια διαγνωστική εξέταση να δώσει οριστική απάντηση στο πρόβλημα;

–  Τι περιλαμβάνει η θεραπεία; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχω συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο ή να εισαχθώ;

Προετοιμασία για εξειδικευμένες εξετάσεις στο νοσοκομείο

Ακολούθως του ραντεβού σας με τον ιατρό, μπορεί να παραπεμφθείτε για εξειδικευμένες εξετάσεις από ειδικό, έτσι ώστε ν βρεθεί η αιτία των επεισοδίων συσκότισης. Η σχετική προετοιμασία, μπορεί σημαντικά να μειώσει το στρες που σχετίζεται με μια επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση της συγκοπής, συστήνουν ότι ασθενείς με πιθανολογούμενη συγκοπή, πρέπει να υποβάλλονται σε μία απ’ τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις. Εξασφαλίστε ότι θα υποβληθείτε στην κατάλληλη για εσάς διαγνωστική εξέταση, βάση της φύσεως των συμπτωμάτων σας.

Διαγνωστικές εξετάσεις που συνιστώνται σε περίπτωση συγκοπτικού επεισοδίου:

–  Ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών για την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού – Κάθε ασθενής που παρουσιάζεται με ανεξήγητο επεισόδιο συσκότισης πρέπει να υποβληθεί σε ΗΚΓ 12 απαγωγών. Εάν υπάρχει αβεβαιότητα στην διάγνωση του ΗΚΓ, αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο.

–  Καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως σε όρθια και ύπτια θέση. Πτώση της αρτηριακής πιέσεως με αλλαγή της στάσης του σώματος μπορεί να προκαλέσει ζάλη, πτώσεις και επεισόδια συσκότισης, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και σε εκείνους που βρίσκονται σε αγωγή με αντιυπερτασικά και διουρητικά φάρμακα.

– Καταγραφέας του καρδιακού ρυθμού (holter)– Χρησιμοποιείται για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού εκτός νοσοκομείου ή ενεργοποιείται κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου. Το 24ωρο/7ήμερο holter είναι δύσκολο ν’ αποκαλύψει προβλήματα, εάν τα επεισόδια συσκότισης συμβαίνουν λιγότερα συχνά από μια φορά την εβδομάδα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον ιατρό σας για άλλες διαθέσιμες επιλογές.

– Εμφυτεύσιμος Καταγραφέας Ρυθμού (ILR) – Η συσκευή καταγράφει καρδιακούς ρυθμούς για μήνες και συνιστάται σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα συμβαίνουν λιγότερο συχνά από μια φορά στις 2 εβδομάδες. Η συσκευή μπορεί να παραμείνει εμφυτευμένη μέχρι 3 έτη.

– Δοκιμασία Ανάκλισης – Αυτή η διαγνωστική εξέταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση συγκοπτικού/λιποθυμικού επεισοδίου ενώ ο εξεταζόμενος είναι συνδεδεμένος με καταγραφέα καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πιέσεως.

Διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την διερεύνηση πιθανολογούμενου επιληπτικού επεισοδίου:

–  Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ): Χρησιμοποιείται για την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας για τον έλεγχο επιληψίας. Το ΗΕΓ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση της επιληψίας, αλλά είναι χρήσιμο στους νευρολόγους ώστε ν’ αποφασίσουν τον τύπο της επιληψίας. Είναι λιγότερο χρήσιμο για ηλικίες άνω των 35 ετών.

– Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία Εγκεφάλου: Δεν χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της επιληψίας, αλλά για την διερεύνηση της αιτίας όταν η επιληψία είναι πιθανή.

Ερωτήσεις για τον αρρυθμιολόγο σου

–  Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ;

–  Ποιες είναι οι πιθανότητες μια διαγνωστική εξέταση να δώσει οριστική απάντηση στο πρόβλημα;

Εάν σας προσφερθεί θεραπεία, μπορεί να επιθυμείτε να ρωτήσετε εάν αυτή θα σταματήσει οριστικά τα επεισόδια συσκότισης ή τις πτώσεις. Εάν δεν σας προσφερθεί θεραπεία, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τον καλύτερο τρόπο ν’ αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας.

Λίστα ελέγχου

Για να δώσετε στον ιατρό σας την ευκαιρία να κάνει σωστή διάγνωση ή παραπομπή, προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις, με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επεισόδιο συσκότισης ή πτώσης.

Λίστα φαρμάκων που παίρνεις στην παρούσα φάση

Υποφέρεις από επεισόδια συσκότισης, πτώσης ή και τα δύο;

Επεισόδια συσκότισης Πτώσεις Επεισόδια συσκότισης & Πτώσεις

Εάν υποφέρεις από πτώσεις, αυτές είναι ανεξήγητες ή αποτέλεσμα μηχανικού αιτίου;

Έχεις πάντα απώλεια συνείδησης; Παρακαλώ, ρώτησε εάν είναι δυνατόν, κάποιον μάρτυρα του συμβάντος.

Πόσο συχνά είναι τα επεισόδια συσκότισης ή οι πτώσεις;

Πριν από κάθε επεισόδιο συσκότισης ή πτώσης είχες πρόδρομα συμπτώματα;

Υπάρχει κάτι που πυροδοτεί το επεισόδιο συσκότισης ή την πτώση;

Παρακαλώ περιγράψτε τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του επεισοδίου συσκότισης ή πτώσης.

Παρακαλώ περιγράψτε επίσης εάν τα επεισόδια είναι όμοια κάθε φορά ή εάν υπάρχουν διαφορές.

Εάν δεν έχεις τις αισθήσεις σου ή δεν μπορείς να θυμηθείς, ρώτησε κάποιον που ήταν μαζί σου στο συμβάν, ώστε να περιγράψει τι είδε.

Η περιγραφή ενός μάρτυρα του επεισοδίου:

Τα άκρα του ασθενούς κινούνταν ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις του; Οι σπασμοί των άκρων ήταν άρρυθμοι ή ρυθμικοί;

Τα χέρια του ασθενούς κινούνταν γύρω από το κεφάλι του;

Τα μάτια του ασθενούς ήταν ανοικτά ή κλειστά;

Εάν ανοιχτά, πώς κινούνταν τα μάτια;

Μετά το επεισόδιο συσκότισης

Πόσο γρήγορα ο ασθενής επανέκτησε τις αισθήσεις του;

Ήσουν σε σύγχυση ή επανήλθες γρήγορα; Εάν σε σύγχυση, πόση ώρα διήρκησε αυτή;

Πώς νιώθεις μετά από ένα επεισόδιο συσκότισης ή πτώση;

Τα επεισόδια συσκότισης ή οι πτώσεις, έχουν επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες ή στην ποιότητα ζωής σου;

Οικογενειακό ιστορικό

Υπάρχει ιστορικό απώλειας συνείδησης στην οικογένεια;

Εάν υπάρχει, ποιά η συγγενική σου σχέση;

Έχει αναφερθεί στην οικογένειά σου, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος πριν την ηλικία των 55 ετών;

Είναι γνωστή η αιτία;

Κάποια άλλη ερώτηση που θα ήθελες να ρωτήσεις τον ιατρό σου;

Πηγή British Heart Foundation