ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γλωσσάρι

Αρρυθμία: Ο καρδιακός σφυγμός μπορεί να είναι ανώμαλος, πολύ γρήγορος ή πολύ αργός.

Καρδιολόγος: Ιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρδιακή νόσο.

Επέμβαση κατάλυσης με τη χρήση καθετήρων: Η με τη χρήση καθετήρων μεταφορά ενέργειας στην καρδιά, για την καυτηρίαση/κατάλυση παθολογικών ιστών που προκαλούν αρρυθμίες.

ΗΚΓ: Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Είναι μια απλή διαγνωστική εξέταση που περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών αυτοκόλλητων στους βραχίονες του ασθενούς, τα πόδια και το στήθος. Ο ασθενής στη συνέχεια συνδέεται με την συσκευή ΗΚΓ διαμέσου καλωδίων, που με τη σειρά τους συνδέονται από τη μια μεριά με τ’ αυτοκόλλητα και απ’ την άλλη με την συσκευή.

Ηλεκτροφυσιολόγος/Αρρυθμιολόγος: Ο Ηλεκτροφυσιολόγος είναι καρδιολόγος που έχει εξειδικευτεί στις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ΕΑ): Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι μια συσκευή που εμφυτεύεται κάτω απ’ το δέρμα και συνδέεται με την καρδιά μέσω ηλεκτροδίων (καλωδίων). Ο ΕΑ στέλνει σήματα στην καρδιά μέσω των ηλεκτροδίων, στην περίπτωση που αυτή πάλλεται πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, ώστε ν’ αποκαταστήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό.

Φλεβόκομβος: Είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο.

Τεστ ανακλίσεως: Είναι μια διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την διερεύνηση των λιποθυμιών.

Το φυσιολογικό σύστημα και λειτουργία της καρδιάς

Η φυσιολογική καρδιά αποτελείται από 4 μυικές κοιλότητες, οι οποίες συστέλλονται και λειτουργούν ως αντλία αίματος.

Υπάρχουν δύο άνω κοιλότητες ή κόλποι, οι οποίοι λαμβάνουν αίμα από την περιφέρεια του σώματος. Κάθε κόλπος προωθεί το αίμα προς τις δύο κατώτερες κοιλότητες ή κοιλίες, οι οποίες στη συνέχεια το προωθούν προς το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει συντονισμένα, η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα. Στην απλούστερή του μορφή, αυτό αποτελείται από δύο εξειδικευμένες κατασκευές ή κομβία και μονοπάτια αγωγής ή δεμάτια, κατασκευασμένα από κύτταρα αγωγής που μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ξεκινά, όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα δημιουργείται κι αποστέλλεται απ’ τον φλεβόκομβο (sinus node) που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της συχνότητας και του ρυθμού της καρδιάς και γι’αυτό αναφέρεται ως ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στον φλεβόκομβο, διασπείρεται στους κόλπους, οδηγώντας στη συστολή τους και την αποστολή αίματος στις κοιλίες. Το ηλεκτρικό ερέθισμα έπειτα φτάνει στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node), ο οποίος δρα ως πύλη που επιβραδύνει και ρυθμίζει τα ερεθίσματα μεταξύ κόλπων και κοιλιών.

Το ερέθισμα μεταδίδεται στη συνέχεια, διαμέσου των εξειδικευμένων μονοπατιών ή δεματίων, στις κοιλίες. Τα δεμάτια αυτά, περιλαμβάνουν το δεμάτιο του His, που συνδέεται με τον κολποκοιλιακό κόμβο και το οποίο διαχωρίζεται στον αριστερό και δεξιό κλάδο.

Όταν οι κοιλίες διεγερθούν ηλεκτρικά, συστέλλονται και προωθούν αίμα προς τους πνεύμονες και την περιφέρεια του σώματος. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ακολουθούν ένα ομαλό μοτίβο κι είναι μεταξύ 60-100/λεπτό. Αυτό αποκαλείται φλεβοκομβικός ρυθμός. Όλη αυτή η αλληλουχία των γεγονότων στη συνέχεια ξεκινάει πάλι απ’ την αρχή.

Από που προέρχονται οι αρρυθμίες;

Οι περισσότερες αρρυθμίες προέρχονται απ’ το άνω τμήμα της καρδιάς (υπερκοιλιακές), είναι ενοχλητικές για τον ασθενή αλλά όχι όμως απειλητικές για τη ζωή. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν εξαιρέσεις.

Πολλές αρρυθμίες προέρχονται απ’ τις κάτω κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες) κι είναι απειλητικές για τη ζωή. Πολλές μπορούν να θεραπευτούν πλήρως με την χρήση καθετήρων που εισάγονται διαδερμικά μέσω των περιφερικών αγγείων (επεμβάσεις κατάλυσης με την χρήση καθετήρων). Οι κοιλιακές αρρυθμίες είναι συχνά δύσκολο ν’ αντιμετωπιστούν και πολλές φορές απαιτούν ισχυρά φάρμακα και την εμφύτευση συσκευών που σώζουν ζωές και που ονομάζονται απινιδωτές.

Εμφυτεύσιμοι απινιδωτές

Οι συσκευές αυτές διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και την επαναφέρουν σ’ ένα σταθερό ρυθμό, σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, όπως η καρδιακή ανακοπή. Εξωτερικοί απινιδωτές είναι τώρα διαθέσιμοι σε πολλούς δημόσιους χώρους για χρήση από παρευρισκόμενους που μπορεί να είναι μάρτυρες μιας καρδιακής ανακοπής. Παρ’όλα αυτά παρατηρούνται καθηστερήσεις στη χορήγηση ενός σωτήριου shock.

Ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιακή ανακοπή, που συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση οποιαδήποτε στιγμή, λαμβάνουν εμφυτεύσιμους απινιδωτές. Αυτοί μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν μια καρδιακή ανακοπή εντός δευτερολέπτων.

Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές είναι σαν μεγάλοι βηματοδότες και μπορούν να εμφυτευθούν υπό τοπική αναισθησία.

Κολπική Μαρμαρυγή

Οι καρδιακές σφύξεις εκτός απ’ το να πηγαίνουν πολύ γρήγορα ή αργά, μπορεί μερικές φορές να είναι ανώμαλες ή γρήγορες κι ανώμαλες. Αυτό συνήθως οφείλεται στην κολπική μαμραρυγή. Οι αρρυθμίες αυτές είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους ασθενείς. Παρά το γεγονός ότι η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πώς καθορίζεται για έναν ασθενή o κίνδυνος από μια αρρυθμία;

Ασθενείς με αρρυθμίες και φυσιολογική καρδιακή λειτουργία είναι συνήθως χαμηλού κινδύνου. Ασθενείς με αρρυθμίες και μη φυσιολογική καρδιά, συνεπεία συνήθως προηγούμενων εμφραγμάτων που έχουν αφήσει ουλή στον καρδιακό μυ, μπορεί να είναι αυξημένου κινδύνου.

Συμπτώματα στις αρρυθμίες

Ασθενείς με αρρυθμίες συχνά παραπονιούνται για αίσθημα παλμών. Οι ιατροί συχνά θα ρωτήσουν εάν το αίσθημα παλμών είναι γρήγορο ή εάν είναι ομαλό ή ανώμαλο. Διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, ώστε να καθοριστεί εάν η αρρυθμία συνδυάζεται με φυσιολογική ή μη φυσιολογική καρδιά. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ώστε να καθοριστεί ο αρρυθμιολογικός κίνδυνος του κάθε ασθενή.

Σημαντικό για την επιτυχή θεραπεία μιας αρρυθμίας είναι η καταγραφή των επεισοδίων με ένα ΗΚΓ κατά την στιγμη των συμβάντων. Αυτό παρέχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την φύση της αρρυθμίας, τον σχετικό κίνδυννο και τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Ποιος είναι αρμόδιος να διερευνήσει μία αρρυθμία;

Αίσθημα παλμών που διαταράσσει την καθημερινότητα του ασθενούς πρέπει να διερευνηθεί απ’ τον καρδιολόγο. Αίσθημα παλμών χωρίς σημεία υψηλού κινδύνου, μπορεί να κατασταλεί με απλή φαρμακευτική αγωγή. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ικανή ή αρκετή να καταστείλει το πρόβλημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές κατάλυσης της αρρυθμίας με την χρήση καθετήρων.

Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται από επεμβατικούς αρρυθμιολόγους που έχουν εκπαιδευτεί αναλόγως. Η επέμβαση κατάλυσης πραγματοποιείται σε επίπεδο νοσοκομείου και περιλαμβάνει την τοποθέτηση καταγραφικών καθετήρων/ηλεκτροδίων στην καρδιά διαμέσου των αγγείων υπό τοπική αναισθησία.

Οι καθετήρες αυτοί, μπορούν να καθορίσουν τον τύπο του βραχέος κυκλώματος που προκαλεί τις αρρυθμίες.

Συνήθως, μια επιπλέον ηλεκτρική σύνδεση είναι παρούσα, η οποία μπορεί να καυτηριαστεί με την χρήση ενός άλλου ειδικού καθετήρα.

Οι περισσότερες υπερκοιλιακές αρρυθμίες μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη χρήση τεχνικών κατάλυσης με καθετήρες. Μερικές κοιλιακές αρρυθμίες μπορούν επίσης να θεραπευτούν με τις παραπάνω τεχνικές.

Παρ’όλα αυτά, από τη στιγμή που οι κοιλιακές αρρυθμίες συνδέονται συχνά με μη φυσιολογικές καρδιές, είναι αρκετά συχνό να χρειάζεται να λάβει ο ασθενής ισχυρά φάρμακα καταστολής των αρρυθμιών και εμφυτεύσιμους απινιδωτές. Μερικές φορές η επέμβαση κατάλυσης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς.

Τι είναι η αρρυθμία;

Για να δημιουργηθεί μια καρδιακή συστολή, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν στην καρδιά μέσω ηλεκτρικών συνδέσεων. Οι αρρυθμίες είναι διαταραχές του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, που έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ανώμαλων καρδιακών συστολών. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας βλάβης του φυσιολογικού συστήματος αγωγής στην καρδιά ή ακόμα και πλήρους καταστροφής του ή μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη ενός επιπλέον δεματίου (σύνδεσης).

Η καρδιά μπορεί να πάλλεται πολυ γρήγορα (ταχυκαρδία) ή πολύ αργά (βραδυκαρδία) ή ανώμαλα, όλα εκ των οποίων μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί ως αντλία. Αυτές οι ανώμαλες καρδιακές σφύξεις είναι γνωστές ως αρρυθμία. Οι αρρυθμίες μπορούν να συμβούν στις άνω κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι) ή στις κάτω (κοιλίες). Μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι καλοήθεις.

Τι συμβαίνει στην καρδιά και προκαλείται η αρρυθμία;

Κάθε διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Για παράδειγμα, ένας ανώμαλος ρυθμός μπορεί να δημιουργηθεί με ένα ανώμαλο ηλεκτρικό ερέθισμα που ξεκινάει από μια περιοχή της καρδιάς, διαφορετική από τον φυσιολογικό της βηματοδότη (φλεβόκομβο) ή όταν ο φλεβόκομβος εμφανίσει μια ανώμαλη καρδιακή συχνότητα ή ρυθμό.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει μια αρρυθμία;

Κοινές αιτίες των αρρυθμιών αποτελούν το στρες, η καφείνη, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα διαιτητικά χάπια, τα αντιβηχικά και αντιγριππικά φάρμακα. Εάν ο καρδιακός ιστός έχει ‘’τραυματιστεί’’ ως αποτέλεσμα κάποιας επίκτητης καρδιακής νόσου, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εξαιτίας συγγενούς καρδιοπάθειας, ο κίνδυνος για την εμφάνιση αρρυθμίας είναι υπαρκτός. Για μερικούς ασθενείς, παρ’όλα αυτά, ο ιατρός δεν είναι δυνατό ν’ αποκαλύψει την αιτία της αρρυθμίας.

Πώς ξέρω τι είδους αρρυθμία έχω;

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον ιατρό σας και να έχετε ένα ΗΚΓ. Εάν το ΗΚΓ δεν μπορέσει να εντοπίσει κάποια αρρυθμία, μπορεί να είναι απαραίτητο να προγραμματιστεί περαιτέρω παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνεχή ΗΚΓική καταγραφή για μεγαλύτερο διάστημα, συνήθως 24-72 ωρών.

Αυτό πραγματοποιείται με μια μικρή καταγραφική συσκευή, την οποία μπορεί να έχει μαζί του ο ασθενής στην καθημερινή του δραστηριότητα. Δεν χρειάζεται να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για την εξέταση αυτή. Μόλις τοποθετηθεί η συσκευή καταγραφής (τοποθέτηση αυτοκόλλητων στο στήθος, τα οποία κατόπιν συνδεόνται με τα ηλεκτρόδια της συσκευής), μπορείτε να πάτε σπίτι σας.

Θα χρειαστεί να επιστρέψετε την συσκευή στο τέλος της ορισμένης περιόδου καταγραφής. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς για πιο παρατεταμένες χρονικές περιόδους εάν χρειαστεί, γεγονός που μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό σας.

‘’Η καρδιά μου ξαφνικά χτυπάει πολύ γρήγορα και πολλές φορές χάνει ένα ή δύο παλμούς. Νιώθω αρκετή ζάλη’’. Μπορείς να βοηθήσεις;’’

Πρωτίστως πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. Μπορεί να υπάρχει μια απλή εξήγηση του τι συμβαίνει, αλλά μπορεί και να χρειαστείτε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το αίσθημα παλμών μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό όμως στην πραγματικότητα αρκετά καλόηθες.

Πολλές φορές το αίσθημα παλμών οφείλεται σε επιπλέον συστολές που κάνουν την καρδιά να σταματήσει για ένα με δύο δευτερόλεπτα. Το γεγονός αυτό, μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι η καρδιά πρόκειται να σταματήσει.

Μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό, όμως στην ουσία άνευ ανησυχίας. Σε πολλές περιπτώσεις μια ηλεκτρική διαταραχή που προκαλεί αίσθημα παλμών, συμβαίνει απουσία άλλων καρδιακών προβλημάτων.

Υπάρχει πιθανότητα να πεθάνω από μια αρρυθμία;

Οι αρρυθμίες δεν πρέπει να αγνοούνται και πάντοτε συνιστάται να συμβουλεύεστε τον κατάλληλο ιατρό, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μια αρρυθμία. Πολλοί ασθενείς με αίσθημα παλμών δεν βρίσκονται σε κανένα κίνδυνο, τα συμπτώματά τους όμως μπορεί ν’απαιτούν διερεύνηση.

Εάν η αρρυθμία συμβαίνει σε ασθενή που έχει συνυπάρχουσα καρδιακή νόσο, όπως ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, βαλβιδική καρδιακή νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια, μπορεί να είναι σημάδι ύπαρξης σοβαρότερου προβλήματος.

Η αρρυθμία πρέπει τότε να διερευνάται περαιτέρω. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς πρέπει να παραπέμπονται σε καρδιολόγο, εξειδικευμένο στις καρδιακές αρρυθμίες.

Τι να περιμένω απ’ τον οικογενειακό μου ιατρό να κάνει;

O οικογενειακός σας ιατρός θα προσπαθήσει να εξακριβώσει εάν έχετε υποκείμενη καρδιακή νόσο και να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να καθοριστεί η αιτία της αρρυθμίας.

Εάν δεν υπάρχει καρδιακή νόσος κι η αρρυθμία μπορεί εύκολα να εξηγηθεί, για παράδειγμα από έκτακτες συστολές, ο καθησυχασμός ίσως είναι το μόνο που απαιτείται.
Εάν υποπτευόμαστε μια πιο περίπλοκη αρρυθμία, τότε πιθανότατα να παραπεμφθείτε σε καρδιολόγο ή αρρυθμιολόγο.

Θα εκτιμηθώ από καρδιολόγο;

Όλοι οι ασθενείς με διάγνωση καρδιακής νόσου πρέπει να εκτιμηθούν από καρδιολόγο. Όλοι οι ασθενείς με αρρυθμία εκτός των απλών έκτακτων συστολών πρέπει να εκτιμηθούν από καρδιολόγο-αρρυθμιολόγο ακόμα και αν αυτό είνα το μοναδικό πρόβλημα κι η καρδιά κατά τ’άλλα φυσιολογική.

Τι είναι ο ηλεκτροφυσιολόγος;

Είναι καρδιολόγος που έχει εξειδικευθεί στη διάγνωση και θεραπεία των αρρυθμιών.

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ);

Το ΗΚΓ είναι μια καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται, όποτε είναι δυνατό. με 4 απαγωγές συνδεδεμένες με τους βραχίονες και τα πόδια και 6 απαγωγές συνδεδεμένες στο στήθος. Αλλοιώσεις που συμβαίνουν στο ΗΚΓ μπορούν να δώσουν πληροφορίες εάν ένα έμφραγμα συμβαίνει τη στιγμή της λήψης ή εάν έχει συμβεί καθώς και ποια περιοχή της καρδιάς αφορά.

Το ΗΚΓ είναι κριτικής σημασίας στο να εκτιμήσει κανείς μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, την παρουσία υποκείμενης καρδιακής νόσου, εάν υπάρχει κάποια αρρυθμία και αν η αρρυθμία αυτή χρειάζεται θεραπεία.

Ο ιατρός σας, πρέπει να οργανώσει ένα ΗΚΓ άμεσα, εάν έχετε εμμένοντα συμπτώματα που συνιστούν την ύπαρξη αρρυθμίας και τα οποία δεν είναι παροδικά.

Μπορεί ο ιατρός μου να πραγματοποιήσει ένα ΗΚΓ ή πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;

O οικογενειακός σας ιατρός μπορεί να διαθέτει έναν ηλεκτροκαρδιογράφο. Άποψή μας είναι ότι όλοι οι ιατροί πρέπει να έχουν ή ν’ αποκτήσουν έναν. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτροκαρδιογράφος, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα εύκολης πρόσβασης. Ένα ΗΚΓ πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, εάν το σύμπτωμα του αισθήματος παλμών συνεχίζεται.

Τι είναι η δοκιμασία ανάκλισης;

Είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται για την διερεύνηση της αιτίας των επεισοδίων συσκότισης. Μερικές φορές το επεισόδιο συσκότισης μπορεί να πυροδοτείται από συγκεκριμένους παράγοντες, γεγονός που μπορεί να διαλευκανθεί με την εξέταση αυτή. Ο ασθενής τοποθετείται σ’ ένα τραπέζι/κρεβάτι και καταγραφείς/monitors τοποθετούνται στο στήθος του.

Το τραπέζι στη συνέχεια περιστρέφεται και καταλήγει σε σχεδόν κάθετη θέση, όπου ο ασθενής παραμένει για περίπου μία ώρα.

Τι είναι ο βηματοδότης και πώς μπορεί να βοηθήσει με την αρρυθμία μου;

Ο βηματοδότης είναι ένα μικρό μεταλλικό κουτί το οποίο περιέχει μια μπαταρία, ηλεκτρονικά κυκλώματα και συνδέσεις για καλώδια. Τα καλώδια αυτά, εισάγονται διαμέσου των φλεβών, κάτω απ’ την κλείδα, υπό τοπική αναισθησία και κατευθύνονται υπό ακτίνες X. Η εμφύτευση ενός βηματοδότη κάτω απ’ το δέρμα, κοντά στην κλείδα, αφήνει μια μικρή ουλή, μήκους περίπου 4 εκατοστών. Διαρκεί περίπου 1 ώρα και χορηγείται μέθη ώστε ο ασθενής να αισθάνεται πιο άνετα.

Συχνά οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Μετά από μια ή δυο εβδομάδες, όταν το τραύμα έχει επουλωθεί, επανέρχονται στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν κάποιοι λογικοί περιορισμοί στην δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κουτί του βηματοδότη, όπως η σκοποβολή κι η ανταγωνιστική κολύμβηση, η οποία προκαλεί τάση στα καλώδια. Η ασφάλεια του αεροδρομίου πρέπει να είναι ενήμερη και σε εγρήγορση, καθώς ο ασθενής πλησιάζει τους καθιερωμένους ελέγχους.

Κατά τ’άλλα, οι βηματοδότες δύσκολα επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα. Οι μπαταρίες διαρκούν περίπου 10 χρόνια και στη συνέχεια αντικαθίστανται με μια απλή επέμβαση, υπό τοπική αναισθησία.

Θα χρειαστεί να υποβληθώ σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς;

Ασθενείς με αρρυθμία που χρειάζονται επέμβαση κατάλυσης ή που έχουν βηματοδότη ή κάποια άλλη συσκευή, δεν χρειάζονται επέμβαση καρδιάς. Οι επεμβάσεις που σχετίζονται με τις αρρυθμίες πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο υπό τοπική αναισθησία, η οποία ‘’μουδιάζει’’ το δέρμα, σε συνδυασμό συχνά με χορήγηση μέθης που καταστέλλει το άγχος κι ο ασθενής συνεχίζει ν’ αναπνέει μόνος του.

Η επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα πραγματοποιείται διαμέσου πολύ μικρών βελονών που εισέρχονται στο δέρμα. Οι βηματοδότες ή άλλες συσκευές απαιτούν μικρές τομές και ράμματα.
Είναι αρκετά σπάνιο στις μέρες μας, για τον οποιοδήποτε ασθενή με αρρυθμίες, ν’ απαιτηθεί επέμβαση καρδιάς.

Πόσο καιρό θα παραμείνω στο νοσοκομείο;

Οι περισσότερες επεμβάσεις που αφορούν τις αρρυθμίες πραγματοποιούνται ως ημερήσια νοσηλεία ή μπορεί ν’ απαιτηθεί μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Τι είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής και πώς μπορεί να βοηθήσει με την αρρυθμία μου;

O εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι ένα μικρό μεταλλικό κουτί που περιέχει μία μπαταρία, ηλεκτρονικά κυκλώματα και συνδέσεις για ηλεκτρόδια, τα οποία προωθούνται προς την καρδιά διαμέσου των φλεβών κάτω από την κλείδα, υπό τοπική αναισθησία με την καθοδήγηση ακτίνων Χ.

Η εμφύτευση ενός απινιδωτή κάτω απ’ το δέρμα, κοντά στην κλείδα, διαρκεί περίπου 2 ώρες κι αφήνει μια μικρή ουλή μήκους περίπου 5-6 εκατοστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγείται μέθη η οποία δημιουργεί παλίνδρομη αμνησία κι ο ασθενής ασθάνεται πιο άνετα. Γενικά δεν απαιτείται η χορήγηση γενικής αναισθησίας.
Συχνά οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Μετά από μια ή δυο εβδομάδες, όταν το τραύμα έχει επουλωθεί, επανέρχονται στην καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν λογικοί περιορισμοί στην δραστηριότητα που μπορεί να βλάψει το κουτί του απινιδωτή, όπως η σκοποβολή κι η ανταγωνιστική κολύμβηση που προκαλεί τάση στα ηλεκτρόδια. Συνιστάται να προειδοποιήσετε την ασφάλεια του αεροδρομίου σχετικά με τον απινιδωτή σας, όταν πλησιάζετε τον καθιερωμένο έλεγχο.

Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στην οδήγηση που συνιστάται να ρωτήσετε και να συζητήσετε με τον ιατρό σας.

Οι μπαταρίες διαρκούν περίπου 5-6 έτη και στη συνέχεια αντικαθίστανται με μια άλλη απλή επέμβαση, υπό τοπική αναισθησία.

Υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορώ να λάβω κι έτσι να αποφύγω μια επέμβαση για την αρρυθμία μου;

Τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά για πολλές αρρυθμίες, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Μπορεί να έχουν παρενέργειες και κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση τους, όπως η πρόκληση νέων αρρυθμιών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πολλοί ιατροί, θα δοκιμάσουν αρχικώς απλά φάρμακα, για καταστάσεις που δεν είναι επικίνδυνες για την ζωή. Κάθε ασθενής όμως που εμφανίζει μια απειλητική για την ζωή αρρυθμία, πρέπει να παραπέμπεται σε ειδικό αρρυθμιολόγο, ώστε να συζητηθούν οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές, που μπορεί να είναι ισχυρά φάρμακα, επέμβαση κατάλυσης ή εμφύτευση βηματοδότη ή απινιδωτή.

Έχω Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ); Μπορείς να μου εξηγήσεις τί είναι κι αν υπάρχει θεραπεία;

Η ΚΜ είναι ο πιο κοινός τύπος αρρυθμίας. Συμβαίνει στους κόλπους, στις άνω κοιλότητες της καρδιάς.
Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα παράγονται φυσιολογικά απ’ τον φλεβόκομβο. Στην ΚΜ παρ’όλα αυτά, πολλά ηλεκτρικά ερεθίσματα παράγονται εξαιρετικά γρήγορα, από περιοχές διαφορετικές απ’ τον φλεβόκομβο, με αποτέλεσμα οι καρδιακές σφύξεις να είναι γρήγορες κι ανώμαλες.

Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, η πρόληψη του οποίου γίνεται με την χορήγηση αντιπηκτικών (φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα), όπως είναι η ασενοκουμαρόλη κι η βαρφαρίνη καθώς και τα νεότερα αντιπηκτικά, όπως η ριβαροξαμπάνη, η απιξαμπάνη, η νταπιγκατράνη και η εντοξαμπάνη, τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών συμβαμάτων, έχουν πολύ ικανοποιητικό προφίλ παρενεργειών (πχ αιμμοραγία) κι επιπλέον έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούνται τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της δράσης τους.

Έκτακτες συστολές – Υπάρχει θεραπεία;

Οι περισσότερες έκτακτες συστολές είναι αθώες και δεν απαιτούν θεραπεία. Αν ένας ασθενής είναι πολύ συμπτωματικός, φάρμακα όπως οι β-αναστολείς μπορεί να βοηθήσουν. Μερικές αρρυθμίες οφείλονται σε έκτοπες εστίες, οι οποίες μπορούν να καταλυθούν με τη βοήθεια καθετήρα.

Είμαι θετικός για το γονίδιο του συνδρόμου μακρού QT, αλλά προς το παρόν είμαι ασυμπτωματικός. Χρειάζεται να το δηλώσω αυτό όταν αιτούμαι ταξιδιωτική ασφάλεια;

Συνιστάται να δηλώνετε πάντοτε κάθε ιατρικό σας πρόβλημα, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί ν’ αρνηθεί την κάλυψη, εάν κάποιο πρόβλημα που προυπήρχε αποκαλυφθεί.

Πηγή British Heart Foundation

Tip: Ενηεμρωθείτε σχετικά με τις Έκτακτες Συστολές