Τι είναι η στεφανιογραφία;

Η στεφανιογραφία που ονομάζεται και καρδιακός καθετηριασμός, είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε τις στεφανιαίες αρτηρίες, τις αρτηρίες της καρδιάς.

Η στεφανιογραφία αποτελεί την χρυσή μέθοδο διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου. Μπορεί ν’αναδείξει στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών καθώς και την σοβαρότητά τους.

Μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό ν’αποφασίσει, τι είδους θεραπεία χρειάζεστε. Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία, καταλήγουν κατόπιν να έχουν και μια άλλη επέμβαση που αποκαλείται στεφανιαία αγγειοπλαστική. Αυτή συνήθως πραγματοποιείται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ταυτόχρονα με την στεφανιογραφία.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Η στεφανιογραφία πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Συνήθως διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ορισμένες όμως φορές, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Θα σας ζητηθεί να μην πιείτε ή φάτε τίποτα για μερικές ώρες πριν την επέμβαση.

Τι συμβαίνει κατά την επέμβαση;

1- Θα σας δωθεί τοπικό αναισθητικό στον καρπό ή στην περιοχή της βάσης του μηρού, με σκοπό την αναισθησία της περιοχής.

2- Ένας καθετήρας (ένας λεπτός ευλύγιστος σωλήνας) θα εισαχθεί με την βοήθεια βελόνας σε μια αρτηρία στον καρπό ή τον μηρό σας.

3- Με την βοήθεια ακτίνων-Χ, ο καθετήρας θα προωθηθεί διαμέσου των αγγείων, στο εσωτερικό της καρδιάς κι ένα ειδικό σκιαγραφικό θα εγχυθεί διαμέσου του καθετήρα στα στεφανιαία αγγεία της – μπορεί να έχετε μια θερμή αίσθηση στο σώμα σας στο σημείο αυτό.

Γιατί χρησιμοποιείται το σκιαγραφικό;

Το σκιαγραφικό θ’αναδείξει τις στεφανιαίες αρτηρίες κι όποια πιθανή στένωση μπορεί να έχουν.

Θα νιώσω κάτι;

Δεν θα νιώσετε τον καθετήρα να κινείται μέσα στο σώμα σας, αλλά μπορεί περιστασιακά να έχετε ένα αίσθημα παλμών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν στηθάγχη κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας.

Εάν δεν νιώθετε καλά, έχετε πόνο ή δεν είστε άνετα οποιαδήποτε στιγμή, να το αναφέρετε στον ιατρό ή στον νοσηλευτή/τρια.

Θα συνδεθείτε μ’ένα καρδιακό μόνιτορ που καταγράφει την καρδιακή σας συχνότητα και τον ρυθμό.

Τι συμβαίνει μετά την στεφανιογραφία;

Ο καθετήρας θ’αφαιρεθεί και η/ο νοσηλεύτρια/τής ή ο ιατρός θα πιέσουν στο σημείο εισόδου του στο δέρμα.

Είναι φυσιολογικό να αιμορραγήσετε λίγο όταν αφαιρεθεί ο καθετήρας. Η περιοχή θα ελεγχθεί τακτικά απ’το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο ιατρός μπορεί να εισάγει ένα υλικό που ονομάζεται Angio-seal στο σημείο που προηγουμένως έγινε ο καθετηριασμός, ώστε να σταματήσει όποια τυχόν αιμορραγία.

Πότε μπορώ να πάω σπίτι;

Θα χρειαστεί να μείνετε ξαπλωμένος για λίγη ώρα μετά την στεφανιογραφία. Οι περισσότεροι ασθενείς πάνε σπίτι την ίδια μέρα, μερικοί όμως μπορεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο λίγο περισσότερο.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κουρασμένος μετά την επέμβαση. Θα επανέλθετε όμως στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς εντός ολίγων ωρών.

Υπάρχουν άμεσες παρενέργειες από την επέμβαση;

Η πιο κοινή άμεση παρενέργεια είναι το ‘’μελάνιασμα’’ κι ο πόνος, για μερικές μέρες μετά την επέμβαση, γύρω από την περιοχή όπου εισήλθε ο καθετήρας. Είναι φυσιολογικό επίσης να έχετε μικρό πρήξιμο στην ίδια περιοχή.

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν την συγκέντρωση μικρής ποσότητας αίματος κάτω απ’ το δέρμα που ονομάζεται αιμάτωμα. Το τελευταίο μπορεί να προκαλεί πόνο και να΄ναι άβολο για τον ασθενή, υποχωρεί όμως εντός ολίγων ημερών. Εάν ανησυχείτε για οποιαδήποτε απ’τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε μετά την στεφανιογραφία, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές;

Η στεφανιογραφία είναι ένα ασφαλές διαγνωστικό τεστ κι οι σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις.

Είναι σπάνιο να εμφανίσει κάποιος αντίδραση στο σκιαγραφικό, όμως ένα μικρό ποσοστό ασθενών είναι έντονα αλλεργικοί σ’αυτό.

Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικός στο ιώδιο ή σε σκιαγραφικούς παράγοντες, πείτε το στον ιατρό σας πριν την επέμβαση.

Κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας εκτείθεστε επίσης σε μικρή ποσότητα ακτινοβολίας.

Ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου κατά την στεφανιογραφία είναι πολύ μικρός. Ο ιατρός θα σας το εξηγήσει αυτό πριν την επέμβαση.

Ο κίνδυνος της επέμβασης εξαρτάται απ’ την συνολική σας υγεία και απ’ την κατάσταση που βρίσκεται η καρδιά σας. Ο ιατρός δεν θα σας συστήσει να έχετε το τεστ αυτό, εάν τα ωφέλη δεν υπερτερούν των μικρών κινδύνων.

Κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας εκτείθεστε επίσης σε μικρή ποσότητα ακτινοβολίας.
Πριν το τεστ, συζητήστε με τον ιατρό σας, σχετικά με τα ωφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της εξέτασης αλλά κι ότι άλλες απορίες μπορεί να έχετε.

Πηγή British Heart Foundation