Η στηθάγχη είναι ένας πόνος ή δυσφορία στο στήθος, που συνήθως οφείλεται σε στεφανιαία νόσο.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο στον βραχίονα, λαιμό, στομάχι ή σιαγόνα.

Τα συμπτώματα της στηθάγχης

Η στηθάγχη γίνεται συνήθως αισθητή ως βάρος ή πίεση στο στήθος, που μπορεί ν’αντανακλά στους βραχίονες, τον λαιμό, την σιαγόνα, την πλάτη ή και το στομάχι. Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως ένα αίσθημα έντονης πίεσης, ενώ άλλοι λένε ότι είναι περισσότερο ένας αμβλύς πόνος. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης δύσπνοια.

Εάν πιστεύετε ότι η στηθάγχη σας χειροτερεύει, ο χαρακτήρας της έχει αλλάξει ή η συχνότητά της έχει αυξηθεί, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας άμεσα.

Τι πρέπει να κάνω εάν εμφανίσω πόνο στο στήθος;

Εάν δεν έχετε διαγνωσθεί με στηθάγχη κι εμφανίσετε πόνο στο στήθος, καλέστε ΑΜΕΣΑ το 166.

Εάν έχετε ήδη διαγνωσθεί με στηθάγχη και εμφανίσετε στηθαγχικό άλγος ή δυσφορία μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με σπρέυ νιτρογλυκερίνης ή ταμπλέτες και ξεκούραση.

Παρ’όλα αυτά, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου σε εξέλιξη!

Ετσι εάν νιώσετε:

–  έντονο πόνο, βάρος ή πίεση στο στήθος

–  πόνο στον βραχίονα, τον λαιμό, σιαγόνα, πλάτη ή στομάχι

–  εάν ιδρώσετε, νιώσετε ζάλη, ναυτία ή δύσπνοια

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Σταματήστε ότι κάνετε, καθίστε κάτω και ξεκουραστείτε.
2. Πάρτε το σπρέυ ή ταμπλέτα νιτρογλυκερίνης, βάση των οδηγιών του ιατρού σας. Ο πόνος πρέπει να βελτιωθεί εντός ολίγων λεπτών – Εάν δεν βελτιωθεί πάρτε άλλη μια δόση.
3. Εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί εντός μερικών λεπτών μετά την δεύτερη δόση, καλέστε ΑΜΕΣΑ το 166.

Εάν δεν είστε αλλεργικός στην ασπιρίνη, μασήστε μια ταμπλέτα ενηλίκων (300mg). Eάν δεν έχετε ασπιρίνη ή εάν δεν είστε σίγουρος αν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη, ξεκουραστείτε μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο.

Ακόμη κι αν τα συμπτώματά σας δεν ομοιάζουν των ανωτέρω, αλλά παρ’όλα αυτά πιστεύετε ότι έχετε έμφραγμα, καλεστε ΑΜΕΣΑ το 166.

Τι προκαλεί στηθάγχη;

Η στηθάγχη συνήθως προκαλείται από στεφανιαία νόσο. Όταν οι αρτηρίες που προμηθεύουν με αίμα κι οξυγόνο τον καρδιακό μυ εμφανίσουν στενώσεις, η αιματική άρδευση της καρδιάς περιορίζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα της στηθάγχης.

Τα συμπτώματα της στηθάγχης γίνονται συνήθως εμφανή με την φυσική δραστηριότητα, την συναισθηματική φόρτιση, την χαμηλή θερμοκρασία ή μετά από γεύμα. Τα επεισόδια συνήθως υποχωρούν μετά από μερικά λεπτά.

Άλλες αιτίες στηθάγχης

Υπάρχουν 2 ακόμα αιτίες στηθάγχης.

Η στηθάγχη Prinzmetal, συμβαίνει όταν μια στεφανιαία αρτηρία που προμηθεύει με αίμα κι οξυγόνο την καρδιά, εμφανίσει σύσπαση.

Η μικροαγγειακή στηθάγχη (μερικές φορές γνωστή κι ως καρδιακό σύνδρομο Χ), συμβαίνει συνήθως όταν κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα ή όταν βρίσκεστε σε συναισθηματική φόρτιση. Με την μικροαγγειακή στηθάγχη, οι επικαρδιακές αρτηρίες σας εμφανίζονται φυσιολογικές στον γενόμενο έλεγχο και δεν υπάρχει ένδειξη αθηρώματος (λιπώδη συγκρίματα στις αρτηρίες).

Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη της στηθάγχης;

Δυστυχώς δεν μπορείτε ν’αναστρέψετε την στεφανιαία νόσο που προκαλεί στηθάγχη, αλλά μπορείτε να καθυστερήσετε την στένωση των αρτηριών.

Προκειμένου να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό:

–  να σταματήσετε το κάπνισμα

–  να ελέγξετε την αρτηριακή υπέρταση

–  να ελαττώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας

–  να είστε σωματικά δραστήριος

–  να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος

–  να ελέγξετε το σάκχαρό σας, εάν είστε διαβητικός

–  να έχετε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνετε μέτριες μόνο ποσότητες αλκοόλ.

Πώς γίνεται η διάγνωση κι αντιμετώπιση της στηθάγχης;

Ο ιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σας πει εάν έχετε στηθάγχη, από τα συμπτώματα που περιγράφετε.
Εναλλακτικά, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε μερικά τεστ, όπως ΗΚΓ, απεικονιστική εξέταση της καρδιάς ή στεφανιογραφία.

Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων σας. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει επίσης φάρμακα που αποβλέπουν στην ελάττωση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται επίσης θεραπείες, όπως στεφανιαία αγγειοπλαστική ή επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και της στηθάγχης.

Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας κι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ολιστικής αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου.

Μερικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη των επεισοδίων στηθάγχης. Ένα απ’αυτά είναι τα νιτρώδη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταχείας ή παρατεταμένης δράσεως αντιστηθαγχική αγωγή.

Καθημερινότητα & στηθάγχη

Πολλοί ασθενείς με στηθάγχη έχουν μια καλή ποιότητα ζωής και συνεχίζουν φυσιολογικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο ιατρός μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με την καθημερινή σας δραστηριότητα και τις όποιες αλλαγές του τρόπου ζωής χρειαστεί να κάνετε.

Αξίζει να τονιστεί ότι, ένας δραστήριος τρόπος ζωής αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου.

Πηγή British Heart Foundation