Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Η επέμβαση κατάλυσης με την βοήθεια καθετήρα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία τροποποίησης του μυοκαρδιακού ιστού, ώστε να μην μεταδίδει πλέον ηλεκτρικά σήματα. Η επέμβαση κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας με την βοήθεια καθετήρα είναι μια επέμβαση ‘’κλειδαρότρυπας’’, που έχει ως σκοπό να σταματήσει και να εμποδίσει την παραπάνω αρρυθμία απ’το να συμβεί. Η επέμβαση περιλαμβάνει την είσοδο, μέσω μικρών οπών που δημιουργούνται στο δέρμα,  μακρών λεπτών καλωδίων (ονομάζονται καθετήρες), τα οποία φθάνουν στην καρδιά διαμέσου των αγγείων.

Υπνωτικά φάρμακα καθώς και τοπικά αναισθητικά χρησιμοποιούνται για να κάνουν την εμπειρία άνετη και ουσιαστικά ανώδυνη.

Μόλις οι καθετήρες βρεθούν στην καρδιά, τοποθετούνται σ’επαφή με τον καρδιακό μυ.

Τα ‘’καλώδια’’ αυτά χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση των ανώμαλων ηλεκτρικών συνδέσεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση κοιλιακής ταχυκαρδίας. Με τον τρόπο αυτό ταυτοποιείται η τοποθεσία κι ο τύπος του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού. Η εστία της ανώμαλης αυτής ηλεκτρικής δραστηριότητας μπορεί να τροποποιηθεί με την κατάλυση, έτσι ώστε να μη  είναι ικανή να προκαλέσει κοιλιακή ταχυκαρδία. Η ενέργεια της κατάλυσης μεταφέρεται διαμέσου ενός από τα καλώδια, στον ηλεκτρικά ανώμαλο μυοκαρδιακό ιστό.

Η διαδικασία αυτή της ανεύρεσης και κατάλυσης της ανώμαλης ηλεκτρικής σύνδεσης στον καρδιακό μυ, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 ώρες.

Ποιος ο λόγος να υποβληθώ σ’ επέμβαση κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας; 

Η επέμβαση κατάλυσης συνεστήθη πιθανότατα επειδή η κοιλιακή ταχυκαρδία, σας προκαλεί πλέον συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας κι είναι δύσκολο να ελεχθούν.

Ο λόγος μπορεί να είναι ότι:

– ποικίλα φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν που δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα συμπτώματά σας.

– τα φάρμακα μπορεί να σταμάτησαν την κοιλιακή ταχυκαρδία, προκάλεσαν όμως παρενέργειες.

– μπορεί να έχει τοποθετηθεί απινιδωτής που δεν κατάφερε όμως να σταματήσει αποτελεσματικά την κοιλιακή ταχυκαρδία.

– ασθενείς με απινιδωτή μπορεί να έχουν βιώσει συχνές κι επίπονες εκφορτίσεις (shock) της συσκευής τους. 

Τι συμβαίνει πριν την επέμβαση;

Όταν έχετε αποφασίσει να υποβληθείτε σ’ επέμβαση κατάλυσης, ο αρρυθμιολόγος θα σας εξηγήσει με λεπτομέρεια την επέμβαση, θ’ αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους και θ’ απαντήσει όλες τις απορίες σας.

Την εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη επέμβαση, θα σας ζητηθεί να προσέλθετε σ’ένα προ-εισαγωγής εξωτερικό ιατρείο, όπου θα καταγραφεί η φαρμακευτική σας αγωγή, θα πραγματοποιηθεί μια αδρή καρδιολογική κλινική εξέταση και θα πραγματοποιηθούν κάποιες εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις. Θα σας δωθούν περαιτέρω οδηγίες για την επέμβαση και θ’απαντηθούν πιθανές απορίες σας. Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να πληροφορήσετε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τυχόν αλλεργίες σας.

Περιστασιακά μπορεί να σας ζητήσουμε, προτού έρθετε για την προγραμματισμένη σας επέμβαση, να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Αυτό βέβαια θα γίνει κατόπιν συζητήσεως μαζί σας. Η παραπάνω ενέργεια έχει ως σκόπο να μας βοηθήσει ως ιατρούς να ταυτοποιήσουμε το ανώμαλο ηλεκτρικό κύκλωμα στην καρδιά. Αν τα φάρμακα αυτά ήταν ικανά να ελέγχουν την κοιλιακή ταχυκαρδία, τότε για μερικές μέρες πριν την επέμβαση μπορεί να βιώσετε αύξηση των συμπτωμάτων σας, προερχόμενα απ’ την αρρυθμία αυτή. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί να είναι  άβολο.

Την ημέρα πριν την επέμβαση, θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσατε να προετοιμάσετε την δεξιά βουβωνική χώρα (κορυφή του δεξιού μηρού), ξυρίζοντας προσεκτικά μια περιοχή 15cm x 15cm περίπου. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, μην ανησυχείτε. Θα γίνει απ’ το νοσηλευτικό προσωπικό στην αίθουσα αναμονής πριν την επέμβαση ή στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Τι συμβαίνει την ημέρα της επέμβασής μου; 

Παρακαλώ πάρτε τα φάρμακά σας όπως κάνετε κανονικά κάθε μέρα, εκτός κι αν σας έχουμε συμβουλέψει ν’αποφύγετε συγκεκριμένα φάρμακα.

Την ημέρα της επέμβασης φθάστε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα. Εάν δεν έχετε υπογράψει προηγουμένως την φόρμα συγκατάθεσης, θα βρείτε χρόνο να το κάνετε καθώς και να λάβετε απαντήσεις για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Εκτός κι αν σας έχουν συμβουλέψει διαφορετικά, παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι δεν θα φάτε τίποτα μετά τις 04:00πμ, το πρωινό της επέμβασής σας. Μπορείτε να πιείτε νερό μέχρι τις 06:00πμ.

Όταν τακτοποιηθείτε στο δωμάτιό σας και φορέσετε μια ποδιά, ειδική για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση, θα σας τοποθετηθεί ένας μικρός φλεβοκαθετήρας είτε στο χέρι είτε στον βραχίονα, αναλόγως που είναι καλύτερη η πρόσβαση. Ο φλεβοκαθετήρας αυτός, βοηθά στην χορήγηση υπνωτικών και άλλων φαρμάκων που απαιτούνται πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Δεν μπορούμε να σας δώσουμε ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει η επέμβαση σας, καθώς επεμβάσεις διενεργούνται καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα διαρκεσει η κάθε μία. Έτσι ενώ μπορεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο το πρωί, η επέμβασή σας μπορεί να λάβει χώρα το απόγευμα. Η νοσηλευτική μας ομάδα θα σας κρατήσει ενήμερο/η για την εξέλιξη των πραγμάτων. 

Τι συμβαίνει κατά την έναρξη της επέμβασής μου; 

Μία νοσηλεύτρια ή ιατρός θα έρθει να σας πάρει απ’το δωμάτιό σας και θα περπατήσετε ή θα μεταφερθείτε με το κρεβάτι σας έως το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Θα παρατηρήσετε ότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο έχει μια μεγάλη μονάδα ακτίνων Χ καθώς και πολλές οθόνες που χρησιμοποιούνται για την επέμβαση. Το προσωπικό του εργαστηρίου θα σας συστηθεί και θα σας βοηθήσει στο χειρουργικό τραπέζι. Συνήθως μια νοσηλεύτρια, ένας βοηθός ακτινολόγου, ένας τεχνολόγος κι ένας ή δύο ιατροί θα βρίσκονται παρόντες στην αίθουσα μαζί σας. Μόλις ξαπλώσετε στο χειρουργικό τραπέζι, ένα σύστημα ηλεκτροδίων καταγραφής με αυτοκόλλητα θα τοποθετηθεί στο στήθος σας.

H νοσηλεύτρια θα ξεκινήσει να σας δίνει παυσίπονα κι υπνωτικά φάρμακα μέσω ενός φλεβοκαθετήρα στον βραχίονά σας. Μια μάσκα οξυγόνου θα τοποθετηθεί στο πρόσωπό σας. Το δέρμα στην κορυφή του δεξιού μηρού που έχετε ήδη ξυρίσει, θα αποκαλυφθεί και θα καθαριστεί με αλκοολικό διάλυμα. Ένα σεντόνι θα τοποθετηθεί επάνω σας και θα σας καλύψει από τον λαιμό μέχρι τα πόδια, αφήνοντας εκτεθειμένη μόνο την ξυρισμένη περιοχή του μηρού. Τοπικό αναισθητικό θα δοθεί υποδορίως στην περιοχή του μηρού, καθώς τα υπνωτικά φάρμακα αρχίζουν να αποκτούν δράση. Η νοσηλεύτρια θα μείνει μαζί σας καθ’όλη την διάρκεια της επέμβασης, εξασφαλίζοντας ότι θα είστε άνετα. Θα είστε κοιμισμένος/η για το μεγαλύτερο μέρος της επέμβασης, συνεπεία των υπνωτικών φαρμάκων που θα σας έχουν δοθεί.

Όταν το δέρμα του μηρού σας είναι αναισθητοποιημένο, με την χρήση βελόνας θα πραγματοποιηθούν οπές στην μηριαία αρτηρία (μία) και φλέβα (δύο), μέσω των οποίων εισέρχονται καθετήρες στην καρδιά, κάτω από ακτινογραφική καθοδήγηση.

Περιστασιακά, μπορεί να είναι απαραίτητη μια ακόμη οπή, η οποία πραγματοποιείται στο στήθος, στην περιοχή δίπλα από την κορυφή του στέρνου (ξιφοειδής απόφυση). Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα καλώδιο στην εξωτερική επιφάνεια της καρδιάς, που μπορεί να είναι απαραίτητο καθώς η προέλευση της κοιλιακής ταχυκαρδίας ορισμένες φορές είναι στην επιφάνεια της καρδιάς. Θα συζητήσουμε μαζί σας εκ των προτέρων εάν σχεδιάζουμε επικαρδιακή κατάλυση, καθώς ενέχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιπλοκών.

Όταν όλα τα καλώδια έχουν τοποθετηθεί στην καρδιά, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τον ανώμαλο καρδιακό ιστό και να τον καταλύσουμε. Θα ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της επέμβασης, εάν πονάτε.

Όταν η κατάλυση έχει ολοκληρωθεί, οι καθετήρες απομακρύνονται από την καρδιά, τον μηρό και το στήθος. Σ’αυτό το στάδιο, θ’αρχίσετε να ξυπνάτε από την νάρκωση και θα νιώθετε την πίεση που εφαρμόζεται από τον ιατρό, στα σημεία εισόδου των καθετήρων. Αυτό συμβαίνει για μερικά λεπτά ώστε ν’αποφευχθεί πιθανή αιμορραγία. Όταν η αιμορραγία έχει σταματήσει, μια μικρή γάζα θα τοποθετηθεί πάνω από τα σημεία εισόδου των καθετήρων. Από το σημείο αυτό και μετά, θα σας ζητήσουμε να παραμείνετε ξαπλωμένος για μερικές ώρες και ν’αποφύγετε κάμψη των ποδιών σας, ιδιαίτερα του δεξιού, καθώς τα σημεία εισόδου των καθετήρων μπορούν ακόμη να αιμορραγήσουν.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση; 

Θα επιστρέψετε στον θάλαμο όπου κι έγινε η εισαγωγή σας. Μπορεί να μην θυμάστε τίποτα απ’ την επέμβασή σας κι είναι πιθανό να ξυπνήσετε πλήρως όταν ειστε πλέον πίσω στον θάλαμό σας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο συνοδός που σας έφερε στο νοσοκομείο, θα μπορέσει να σας επισκεφθεί μόλις επιστρέψετε στον θάλαμό σας. Μπορεί να νιώθετε νυσταγμένος για το υπόλοιπο της ημέρας, καθώς τα υπνωτικά φάρμακα αρχίζουν σιγά σιγά να εξασθενούν.

Μπορούμε να σας δώσουμε επιπλέον παυσίπονα, εάν εμφανίζετε πόνο.

Με την επιστροφή στον θάλαμό σας, πρέπει να μείνετε ξαπλωμένος για 2 ώρες, μετά απ’τις οποίες, εάν δεν υπάρχει αιμορραγία στον μηρό, θα σας επιτραπεί να βρεθείτε σε καθιστή θέση για ακόμη 2 ώρες. Εάν όλα είναι καλά, θα σας επιτραπεί να περπατήσετε 4 ώρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να πιείτε νερό (με καλαμάκι) κατά την διάρκεια της πρώτης ώρας μετά την επέμβαση και κατόπιν μπορείτε να φάτε και να πιείτε άλλα ροφήματα, εφόσον είστε απολύτως καλά.

Κατά την διάρκεια των 4 πρώτων ωρών μετά την επέμβαση, θα  τοποθετηθείτε σε καρδιακό monitor και θα γίνουν τακτικοί έλεγχοι της αρτηριακής σας πίεσης και του μηρού σας (σημείου εισόδου των καθετήρων). Ο ιατρός θα σας επισκεφθεί στην συνέχεια ώστε να συζητήσει μαζί σας την έκβασή της επέμβασης και να ελέγξει την ανάρρωσή σας.

Την επόμενη μέρα μπορεί να υποβληθείτε σε διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο ύπαρξης υγρού γύρω από την καρδιά. Ο ιατρός θα σας συμβουλέψει σχετικά με την φαρμακευτική σας αγωγή και θ’απαντήσει απορίες που τυχόν έχετε σχετικά με την επέμβαση.

Θα πάρετε εξιτήριο την επόμενη μέρα, με την προυπόθεση ότι όλα είναι καλά.  Μια ιατρική επιστολή σχετικά με την επέμβαση, θα σας αποσταλεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα θα προγραμματιστεί επανεξέταση, την ημερομηνία της οποίας θα πληροφορηθείτε πριν φύγετε από το νοσοκομείο.

Τι να περιμένω όταν πάω σπίτι;

Εάν το σημείο εισόδου των καθετήρων αρχίσει να αιμορραγεί, ξαπλώστε προκειμένου να ελαττωθεί η αιμορραγία και πιέστε δυνατά στην περιοχή για 10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί μετά από 10 λεπτά πίεσης, προστρέξτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Εάν το σημείο εισόδου των καθετήρων ξεκινήσει ξαφνικά να αιμορραγεί πολύ, ξαπλώστε κάτω και καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο.

Μπορεί να αντιληφθείτε την παρουσία μιας μικρής διόγκωσης, μεγέθους μπιζελιού, στο δέρμα κάτω από το σημείο εισόδου των καθετήρων – αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν η διογκώση αυτή μεγαλώσει, γίνει επώδυνη, εμφανίσει ερυθρότητα ή κάποιας μορφής έκκριση, καλέστε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο την επόμενη μέρα απ’την στιγμή που θα πάτε σπίτι κι επίσης ν’ αφαιρέσετε την γάζα η οποία έχει τοποθετηθεί. Θα χρειαστεί να ξαναβάλετε την γάζα, μόνο εφόσον το τραύμα αρχίσει να αιμορραγεί. Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια για 2-3 ημέρες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αιμορραγία.

Τι θα συμβεί όταν πάω σπίτι;

Μόλις γυρίσετε σπίτι μπορείτε να επιστρέψετε σχεδόν στην ρουτίνα σας. Σημαντικό είναι βέβαια, ν’ αποφύγετε έναν αριθμό δραστηριοτήτων που θα δώσει την δυνατότητα στο τραύμα σας να επουλωθεί.

-Αποφύγεται την άρση μεγάλου βάρους αντικειμένων για 7 ημέρες

-Αποφύγετε έντονη άσκηση για 5 ημέρες. Συνιστούμε περπάτημα, εάν επιθυμείτε κάποιου είδους δραστηριότητα

-Αποφύγετε την οδήγηση για 2 ημέρες

-Αποφύγετε πτήσεις για 7 ημέρες

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους εντός 7 ημερών (εξαρτάται τι εργασία κάνετε και πόσο σωματικά απαιτητική είναι) και στις καθημερινές τους δραστηριότητες εντός 2 εβδομάδων.

Υπάρχει πιθανότητα οι γρήγορες καρδιακές σφύξεις ή το αίσθημα παλμών να επιστρέψει; 

Η πιθανότητα να επιστρέψει το αίσθημα παλμών είναι μικρή. Εάν η κοιλιακή ταχυκαρδία επιστρέψει, οφείλεται συνήθως είτε στο γεγονός ότι το ανώμαλο ηλεκτρικό κύκλωμα που καταλύθηκε έχει πλέον επουλωθεί, είτε στο ότι τμήμα του ανώμαλου ηλεκτρικού κυκλώματος δεν αναγνωρίστηκε κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί, εάν το αίσθημα παλμών επιστρέψει. Η επαναληπτική επέμβαση θα είναι μικρότερης διάρκειας, καθώς ο ιατρός θα έχει πλέον γνώση που βρίσκεται το πρόβλημα. Εάν επανεμφανιστεί το πρόβλημα, ελάτε σε επαφή με τον καρδιολόγο σας κι εκείνος θα σας παραπέμψει πάλι σ’εμάς. Θα ήταν χρήσιμο, αλλά όχι καθοριστικής σημασίας, να έχετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα την στιγμή που εμφανίζετε το αίσθημα παλμών και να το φέρετε μαζί σας στο ραντεβού με τον αρρυθμιολόγο σας. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την παραπάνω συνάντηση, μπορείτε να ξαναρχίσετε την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνατε για τον έλεγχο της κοιλιακής ταχυκαρδίας πρίν την επέμβαση κατάλυσης.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η επέμβαση κατάλυσης για κοιλιακή ταχυκαρδία είναι επιτυχής παρέχοντας ικανοποιητική βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως το αίσθημα παλμών.

Τι είδους συμπτώματα πρέπει να με κάνουν ν΄αναζητήσω επείγουσα ιατρική βοήθεια;

 Εάν βιώσετε κάποιο απ’τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια:

-αυξανόμενη διόγκωση, πόνο ή αιμορραγία στον μηρό (σημείο εισόδου των καθετήρων)

-επιδεινούμενη δύσπνοια

-έντονο πόνο στο στήθος

Εάν τα παραπάνω εμφανιστούν, μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση.

Εάν τύχει να εισαχθείτε σε διαφορετικό νοσοκομείο απ’ το δικό μας, θα είναι χαρά μας να συμβούλεψουμε σχετικά τους θεράποντες ιατρούς σας, εάν βέβαια το επιθυμούν και τους προτρέπουμε να έρθουν σ’επικοινωνία μαζί μας, ώστε να μας ενημερώσουν και να συζητήσουμε το πρόβλημά σας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης κατάλυσης της κοιλιακής ταχυκαρδίας; 

Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω κατάλυση μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση ‘’κλειδαρότρυπας – keyhole’’, αφορά την καρδιά και δυστυχώς μερικές φορές, επιπλοκές μπορούν να συμβούν.

Οι πιο συχνές επιπλοκές δεν είναι επικίνδυνες. Μπορούν όμως ν’ αποτελέσουν για ένα χρονικό διάστημα, μια αρκετά ενοχλητική εμπειρία για τον ασθενή, διαταράσσοντας την ποιότητα ζωής του.

Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Εάν μια τέτοια επιπλοκή προκληθεί, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο μερικές ημέρες. 

Συχνές αλλά όχι επικίνδυνες επιπλοκές 

Πόνος 

Πόνος κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα της θερμότητας που παράγεται από τον καθετήρα καταλύσεως. Συνήθως ο πόνος αυτός είναι καλά ελεγχόμενος από τα παυσίπονα που σας χορηγούνται πριν και κατά την διάρκεια της επεμβάσεως.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί ν’αρχίσει μετά την επέμβαση και να παραμείνει για μερικές ημέρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή που δημιουργείται γύρω απ’ την καρδιά εξαιτίας της κατάλυσης.  Η περιοχή του μηρού όπου εισήχθησαν οι καθετήρες, επίσης μπορεί να είναι επώδυνη μετά την επέμβαση. Ο πόνος στο στήθος και τον μηρό που εμφανίζονται μετά την κατάλυση, μπορούν να ελεγχθούν με παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη.

Αιμορραγία 

Μια μικρή ποσότητα αίματος, προερχόμενη απ’την περιοχή εισόδου των καθετήρων στο μηρό αμέσως μετά την επέμβαση, είναι αρκετά συχνό εύρημα. Πολύ σπάνια, όταν η αιμορραγία χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να σταματήσει, μπορεί ν’απαιτηθεί να πιέσουμε δυνατά στον μηρό για τον έλεγχο της. Κατά την ώρα που θα λάβετε εξιτήριο, η αιμορραγία θα πρέπει να έχει σταματήσει.

Διόγκωση και οίδημα της περιοχής του μηρού (σημείο εισόδου των καθετήρων) – αιμάτωμα. 

Το ‘’μελάνιασμα’’ στην περιοχή του μηρού είναι αρκετά συχνό, καθώς η αντιπηκτική αγωγή κάνει την αιμορραγία απ’τα σημεία εισόδου των καθετήρων, ν’ απαιτεί περισσότερο χρόνο για να σταματήσει. Το ‘’μελάνιασμα’’ μπορεί ν’αυξηθεί σε μέγεθος μετά την έξοδό σας απ’το νοσοκομείο. Εάν έχετε μια μεγάλη ‘’μελανιά’’, τότε ολόκληρος ο μηρός μπορεί ν’ αποκτήσει ανάλογο χρώμα. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 εβδομάδες για να βελτιωθεί ή ξεπεραστεί το  ‘’μελάνιασμα’’, το οποίο μπορεί ν’αλλάξει χρώμα με το πέρασμα του χρόνου, συνήθως σε πράσινο και κίτρινο. Εάν ανησυχείτε για το ‘’μελάνιασμα’’ καλέστε τον ιατρό που πραγματοποίησε την επέμβαση, για να σας συμβουλέψει σχετικά.

Αλλεργικές αντιδράσεις 

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα από τα φάρμακα που χορηγούνται ή τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνται στο δέρμα. Εάν αυτό συμβεί, τότε μπορούμε να σας χορηγήσουμε φάρμακα που θ’ αντιμετωπίσουν την αλλεργική αυτή αντίδραση.

Σπάνιες αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές 

Επιπλοκές από το σημείο πρόσβασης των καθετήρων (μηρός) – αιμάτωμα και ψευδοανεύρυσμα 

Σε περίπου 1 στις 100 (1%) των περιπτώσεων, υπάρχει αιμορραγία μεγαλύτερη της συνήθους αναμενόμενης από τα σημεία εισόδου των καθετήρων. Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσουμε πιεστικούς επιδέσμους ή κάποιο βάρος στα σημεία της αιμορραγίας μέχρι η τελευταία να σταματήσει.  Αυτό συμβαίνει είτε γιατί εξαιτίας των αντιπηκτικών φαρμάκων το αίμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πήξει είτε επειδή η αρτηρία δίπλα στην φλέβα τρυπήθηκε κατά λάθος.  Η αιμορραγία μπορεί να επεκταθεί στον υποδόριο ιστό και να σχηματίσει μια διόγκωση κάτω από το δέρμα. Πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1 στις 1000 περιπτώσεις (0.1%), απαιτείται επέμβαση για την επιδιόρθωση των αγγείων στο μηρό. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά γίνονται αντιληπτά κι αντιμετωπίζονται πριν πάρετε εξιτήριο, μια διόγκωση μπορεί να προκύψει αφού γυρίσετε σπίτι. Θα πρέπει να εκτιμηθείτε από ιατρό αν συμβεί το τελευταίο.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) 

Αυτό είναι μια σπάνια επιπλοκή της επεμβάσεως καταλύσεως της κοιλιακής ταχυκαρδίας. Συμβαίνει σε λιγότερο από 1 στις 500 περιπτώσεις (<0.2%) εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος ή φυσαλίδος αέρα που εμποδίζει την αιματική ροή σ’ένα τμήμα του εγκεφάλου. Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορούν να σχηματιστούν μικροί θρόμβοι στους καθετήρες ή να αποσπαστούν από το εσωτερικό της καρδιάς. Οι θρόμβοι αυτοί μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν εμφανίσετε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρχει βελτίωση μέσα σε 24 ώρες έως 7 ημέρες. Παρ’όλα αυτά, ένα ΑΕΕ μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, όπως μειωμένη κινητικότητα στην μια πλευρά του σώματος ή δυσκολία στον λόγο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμη και θάνατο. Εαν συμβεί ΑΕΕ, θα ζητήσουμε την συνδρομή ομάδας εξειδικευμένων νευρολόγων να αναλάβει την θεραπεία και ανάρρωσή σας.

Συλλογή αίματος γύρω από την καρδιά (Περικαρδιακή Συλλογή) 

Μερικές φορές, αίμα συσσωρεύεται έξω και γύρω από την καρδιά, εξαιτίας κατ’ ατυχήματος δημιουργίας οπής από τους καθετήρες στο μυικό της τοίχωμα. Εάν η οπή αυτή δεν κλείσει μόνη της και η ποσότητα αίματος που συσσωρεύεται είναι μεγάλη, τότε πρέπει να παρέμβουμε για την αφαίρεσή της. Ένας λεπτός καθετήρας (σωλήνας) εισάγεται, με την χορήγηση τοπικής αναισθησίας, διαμέσου του δέρματος στην περιοχή της ξιφοειδούς αποφύσεως (εμπρός κατώτερο μέρος και μεσότητα του θώρακα), με σκοπό την παροχέτευση του αίματος που έχει συγκεντρωθεί γύρω από την καρδιά. Η παροχέτευση αυτή μπορεί ν’αφαιρεθεί 24-48 ώρες αργότερα. Εάν αντιληφθούμε ότι αίμα διαφεύγει γύρω από την καρδιά κατά την διάρκεια της επέμβασης, θα εισάγουμε την παροχέτευση όσο κοιμάστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την κατάλυση παρά την διαφυγή.

Μερικές φορές, η διαφυγή αίματος διαπιστώνεται αργότερα, όταν επιστρέφετε στο δωμάτιό σας και η εισαγωγή της παροχέτευσης γίνεται τότε.

Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής ανέρχεται σε περίπου 1 στις 100 (1%) περιπτώσεις.

Μόνιμος Βηματοδότης 

Σπανίως, κατά την διάρκεια επεμβάσεως καταλύσεως της κοιλιακής ταχυκαρδίας, δημιουργείται βλάβη στο φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να αναρρώσει τις επόμενες ημέρες από την επέμβαση. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, μπορεί ν’απαιτηθεί η εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη για την αποφυγή ενός πολύ αργού καρδιακού ρυθμού.

Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής είναι περίπου 1 στις 500 (0.2%) περιπτώσεις. 

Βλάβη στα στεφανιαία αγγεία (έμφραγμα του μυοκαρδίου) 

Εάν πραγματοποιήσουμε επέμβαση καταλύσεως στην επιφάνεια της καρδιάς, μπορεί να προκαλέσουμε βλάβη στις στεφανιαίες αρτηρίες και κατ’επέκταση έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν αυτό συμβεί, θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες προκειμένου να λάβετε θεραπεία.

Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής ανέρχεται σε 1 στις 500 (0.2%) περιπτώσεις.

Βλάβη σε όργανα της κοιλιάς 

Εάν έχει επιχειρηθεί επικαρδιακή επέμβαση καταλύσεως, τότε το καλώδιο μπορεί περάσει κάτω από τα οστά του θώρακα και μέσα από το ήπαρ, το στομάχι ή το έντερο προκαλώντας βλάβη ή αιμορραγία των τελευταίων. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε επέμβαση αποκατάστασης της εκάστοτε βλάβης.

Βλάβη των νεύρων 

Η επιπλοκή αυτή μπορεί επίσης να συμβεί με την επικαρδιακή επέμβαση καταλύσεως. Τα νεύρα που ελέγχουν το διάφραγμα βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της καρδιάς. Κατά την διάρκεια της επέμβασης τα νεύρα αυτά μπορούν να υποστούν βλάβη. Ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής είναι 1 στις 100 (1%) περιπτώσεις. Εάν συμβεί, μπορεί να εμφανίσετε δύσπνοια. Μερικές φορές, το νεύρο που υφίσταται βλάβη επανακτά την φυσιολογική του λειτουργία, κάποιες άλλες όμως η βλάβη είναι μόνιμη.

Θάνατος 

Ο κίνδυνος θανάτου από την επέμβαση καταλύσεως της κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κάποιων εκ των παραπάνω επιπλοκών, εξαρτάται από την καρδιακή λειτουργία καθώς και άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν. Για τους ασθενείς με φυσιολογικού μεγέθους και λειτουργίας καρδιά, ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 1 στις 1000 (0.1%) περιπτώσεις. Στους ασθενείς με επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία ή καρδιακή ανεπάρκεια, ο κίνδυνος θανάτου μπορεί να ανέρχεται σε 1 στις 100 (1%) περιπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν,  σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.