Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι νόσος του καρδιακού μυός που επηρεάζει το μέγεθος, το σχήμα και την δομή της καρδιάς. Κοινές μυοκαρδιοπάθειες είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Συνήθως κληρονομούμενη, που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί σε περισσότερα από ένα μέλη μιας οικογένειας και διαδοχικά διαμέσου των γενεών. Μερικά μέλη μιας οικογένειας μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από κάποια άλλα, ενώ άλλα μπορεί να μην επηρεαστούν καθόλου ή να επηρεαστούν αλλά να μην εμφανίσουν συμπτώματα.

Τύποι μυοκαρδιοπαθειών

Υπάρχουν 3 κύρια είδη κληρονομούμενων μυοκαρδιοπαθειών:

–  Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM)

–  Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM)

–  Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας (ARVC)

Ένας άλλος τύπος μυοκαρδιοπάθειας, η Takotsubo, μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό στρες. Αυτός ο τύπος δεν κληρονομείται και συνήθως εξαφανίζεται με τον χρόνο.

Άλλοι, ειδικοί τύποι μυοκαρδιοπαθειών, περιλαμβάνουν:

–  Περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια (RCM)

–  Left ventricular noncompaction (LVNC)

–  Μυοκαρδιοπάθεια κατά την εγκυμοσύνη-τοκετό (PPCM)

Tι προκαλεί η μυοκαρδιοπάθεια στην καρδιά;

Oι αλλαγές που προκαλούνται στην καρδιά είναι διαφορετικές για κάθε τύπο μυοκαρδιοπάθειας και μπορούν να επηρεάσουν κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Όλοι οι τύποι επηρεάζουν την δομή της καρδιάς και την ικανότητά της να λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία αίματος. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Θεραπείες για τις μυοκαρδιοπάθειες

Παρά το γεγονός ότι οι κληρονομούμενες μυοκαρδιοπάθειες δεν μπορούν να θεραπευθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ύπαρξη τους δεν επηρεάζει την ποιότητα ή το προσδόκιμο ζωής.

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, όπως:

–  φάρμακα

–  καρδιομετατροπή ή κατάλυση

–  βηματοδότες ή εμφυτεύσιμοι απινιδωτές

–  σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργείο ή μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο καρδιολόγος θα μπορέσει να σας ενημερώσει για το ποιές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την περίπτωσή σας. Μπορεί να χρειαστεί επίσης να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως να ελαττώσετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών βιώνει σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν τις ζωές των ίδιων και των οικείων τους. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος αιφνιδίου αρρυθμιολογικού θανάτου (SADS). Είναι σημαντικό να συζητήσετε τον κίνδυνο αυτό με τον ιατρό σας. Ο τελευταίος μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή την εμφύτευση απινιδωτή, εάν είστε υψηλού κινδύνου.

Έλεγχος για κληρονομούμενες καρδιακές νόσους

Επειδή οι μυοκαρδιοπάθειες μπορούν να κληρονομηθούν, καλό θα ήταν να μιλήσετε στον ιατρό σας για τον έλεγχο επίσης μελών της οικογένειάς σας. Είναι πολύ σημαντικό, οικογένειες που έχουν προσβληθεί, να λαμβάνουν αξιόπιστη κλινική εκτίμηση, διάγνωση, θεραπεία κι υποστήριξη από ειδικούς.

Πηγή British Heart Foundation