Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ) συμβαίνει όταν υπάρχει ξαφνική απώλεια της αιματικής ροής σε τμήμα του καρδιακού μυός.

Τα περισσότερα εμφράγματα προκαλούνται από στεφανιαία νόσο.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι απειλητικό για την ζωή κι απαιτείται θεραπεία το συντομότερο δυνατόν.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου;

Συμπτώματα του εμφράγματος είναι:

–  πόνος ή δυσφορία στο στήθος, η οποία δεν υποχωρεί.

–  ο πόνος μπορεί ν’αντανακλά στον αριστερό ή δεξιό βραχίονα, στον λαιμό ή και την σιαγόνα.

–  Μπορεί να αισθανθεί κανείς ναυτία ή δύσπνοια

Κατά την διάρκεια του εμφράγματος του μυοκαρδίου υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής, κατά την οποία η λειτουργία της καρδιάς ως αντλία κι η αναπνοή παύουν.

Εάν νομίζετε ότι σας συμβαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου καλέστε άμεσα το 166.

Πολλοί άνθρωποι ρισκάρουν τις ζωές τους, περιμένοντας αρκετά μέχρι να καλέσουν ασθενοφόρο. Εάν έχετε αμφιβολίες, καλέστε 166. Μπορεί να σας σώσει την ζωή.

Πώς διαγιγνώσκεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Εάν υπάρχει η υποψία ΕΜ, το πλήρωμα του ασθενοφόρου:

–  θα σας κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

–  θα προσπαθήσει να μειώσει τον πόνο ή δυσφορία σας

–  θα ξεκινήσει αγωγή ώστε να μειώσει ή να προλάβει καταστροφή στην καρδιά

–  θα κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) εάν συμβεί καρδιακή ανακοπή.

Όταν φθάσετε στο νοσοκομείο θα σας δει άμεσα ιατρός και θα συμβούν τα εξής:

–  περισσότερα ΗΚΓ

–  εκτίμηση των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού

–  φυσική εξέταση σε συνδυασμό με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και της καρδιακής συχνότητας.

–  μια εξέταση αίματος που ονομάζεται τροπονίνη (για να ελέγξουμε εάν έχει συμβεί κάποια καταστροφή του καρδιακού μυός).

Τι είναι το ΗΚΓ;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια διαγνωστική εξέταση που ελέγχει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Χρησιμοποιείται για να διερευνήσει εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε ΕΜ.

Ποιά είναι η αιτία του ΕΜ;

Τα περισσότερα ΕΜ συμβαίνουν όταν ο αυλός (το εσωτερικό) μιας ή περισσότερων στεφανιαίων αρτηριών, εμφανίσει στένωση εξαιτίας της σταδιακής συγκέντρωσης λιπωδών εναποθέσεων που καλούνται αθηρώματα.

Η λιπωδης περιοχή του αθηρώματος στην αρτηρία καλείται πλάκα.

Εάν μια πλάκα σπάσει (συμβεί ρήξη), σχηματίζεται θρόμβος που προσπαθεί να επιδιορθώσει το τραυματισμένο αρτηριακό τοίχωμα. Ο θρόμβος αυτός μπορεί ν’ αποφράξει ολοκληρωτικά την στεφανιαία αρτηρία, προκαλώντας διαταραχή της αιμάτωσης του συγκεκριμένου τμήματος του καρδιακού μυός, το οποίο μπορεί ν’αρχίσει να νεκρώνεται, εφόσον δεν παίρνει τ’οξυγόνο που του είναι απαραίτητο.

Τι θεραπεία θα χρειαστώ;

Εάν έχετε ΕΜ, θα χρειαστεί να έχετε θεραπεία το συντομότερο δυνατόν.
Έγκαιρη θεραπεία αποκατάστασης της αιματικής ροής στον καρδιακό μυ, μπορεί να σας σώσει την ζωή και να περιορίσει τον βαθμό μόνιμης βλάβης της καρδιάς.

Πολλοί άνθρωποι με ΕΜ, χρειάζεται να έχουν επείγουσα θεραπεία διάνοιξης της αποφραγμένης αρτηρίας.

– Μπορεί να έχετε μια θεραπεία που ονομάζεται πρωτογενής αγγειοπλαστική (PPCI), η οποία είναι μια επέμβαση διάνοιξης της αποφραγμένης αρτηρίας και συνήθως περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ή περισσοτέρων stent, ώστε ο αυλός του αγγείου που έχει στένωση, να κρατηθεί ανοιχτός.

– Ή μπορεί να έχετε μια άλλη θεραπεία που ονομάζεται θρομβόλυση και πρακτικά σημαίνει την χορήγηση ενός ειδικού φαρμάκου που έχει την δυνατότητα να διαλύει τους θρόμβους που αποφράσουν την στεφανιαίες αρτηρίες.

Πόσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνω στο νοσοκομείο;

Θα χρειαστεί να έχετε μια σειρά από τεστ για το διάστημα που θα είστε στο νοσοκομείο. Θα έχετε αρκετά ΗΚΓ και μπορεί να χρειαστεί να συνδεθείτε μ’ένα καρδιακό μόνιτορ για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να ελεγχθείτε για προβλήματα που σχετίζονται με τον καρδιακό ρυθμό ή την καρδιακή συχνότητα. Μπορεί επίσης να έχετε κάποια άλλα τεστ, με τα οποία έχουμε την δυνατότητα να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην καρδιά σας, να εξετάσουμε πως αυτή λειτουργεί και να μπορέσουμε ν’αποφασίσουμε το καλύτερο είδος θεραπείας για εσάς.

Στο νοσοκομείο, θα παραμείνετε για 3-5 ημέρες, ανάλογα με το είδος της θεραπείας την οποία είχατε και το πόσο καλά αναρρώνετε.

Τι συμβαίνει στην καρδιά μου μετά από ένα ΕΜ;

Το ΕΜ μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία και μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να συνειδητοποιείσετε τί έχει συμβεί. Είναι φυσικό ν’ανησυχείτε σχετικά με την ανάρρωσή σας και το μέλλον. Πολλοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και μέσα σε μερικούς μήνες είναι ικανοί να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μερικοί άλλοι μπορεί ν’ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα έκαναν πριν το ΕΜ, όμως η συμμετοχή σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης εμφραγματιών, αυξάνει τις πιθανότητες γρήγορης ανάρρωσης κι επιστροφής στην καθημερινότητα.

Θα συμβεί ξανά;

Η ύπαρξη ΕΜ αυξάνει τον κίνδυνο να ξανασυμβεί, όμως το ρίσκο αυτό ελαττώνεται σημαντικά με την σωστή θεραπεία. Αν παίρνετε την αγωγή που σας συνταγογράφησε ο ιατρός κι ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται δραματικά.

Χρειάζεται να παίρνω φάρμακα κάθε μέρα;

Μετά το ΕΜ θα χρειαστεί να παίρνετε φάρμακα κάθε μέρα και τα περισσότερα απ’αυτά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εάν είχατε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας πριν το ΕΜ, μπορεί ήδη να παίρνετε μερικά ή όλα απ’τα φάρμακα αυτά.

Παίρνετε τα φάρμακά σας καθημερινά ώστε:

–  να βοηθήσετε στην πρόληψη ενός ακόμη ΕΜ

–  να βοηθήσετε στην πρόληψη ή να θεραπεύσετε συμπτώματα στηθάγχης.

Η σωματική μου δραστηριότητα είναι περιορισμένη, με τον φόβο ότι μπορεί να προκληθεί ένα ακόμη ΕΜ.

Είναι φυσικό να νιώθετε σχετικά ανήσυχος με την άσκηση, μετά από ΕΜ. Η καρδιά μας είναι ένας μυς κι όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, χρειάζεται φυσική δραστηριότητα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Στην αρχή, αυτό θα είναι ήπια άσκηση. Στην συνέχεια όμως, θ’αυξάνετε προοδευτικά την ένταση και την διάρκεια της άσκησης, καθώς θα γίνεστε φυσικά δυνατότερος και θά’χετε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τι είναι η καρδιακή αποκατάσταση;

Μετά από ένα ΕΜ, καλό θα ήταν να παραπεμφθείτε σ’ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, για εξειδικευμένες συμβουλές και σωματική δραστηριότητα. Ο καθένας είναι διαφορετικός, γι’αυτό κι οι υπηρεσίες που θα λάβετε θα ‘ναι ανάλογες του προβλήματός σας.

Η παρακολούθηση ενός προγράμματος καρδιακής αποκατάστασης μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο θανάτου μετά από ΕΜ, ενώ παράλληλα βοηθά στην βελτίωση μερικών εκ των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για στεφανιαία νόσο.
Τα προγράμματα αυτά έχουν επίσης ως σκοπό, την γενικότερη βελτίωση της υγείας κι ευεξίας των ασθενών.

Παράγοντες κινδύνου

Ο ‘’παράγοντας κινδύνου’’ είναι καθετί που αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποια νόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση απ’το καρδιαγγειακό σύστημα.

–  Υψηλή αρτηριακή πίεση

–  Υψηλή χοληστερόλη

–  Διαβήτης

–  Κάπνισμα

–  Βάρος και κατανομή του στο σώμα

–  Έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας

Τα καλά νέα είναι ότι, οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, είναι τροποποιήσιμοι.

Πηγή British Heart Foundation