Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

H φυσιολογική καρδιά πάλλεται ρυθμικά, καθώς ελέγχεται απ’ τον φυσιολογικό της βηματοδότη, τον φλεβόκομβο.

Παρ’όλα αυτά, τα κύτταρα της καρδιά έχουν την ικανότητα να διεγείρονται από μόνα τους, ανεξάρτητα από τον φλεβόκομβο.

Εάν αυτό συμβεί, προκαλείται μία πρώιμη συστολή, γνωστή κι ως έκτακτη ή έκτοπη. Καθώς οι έκτακτες συστολές εμφανίζονται νωρίτερα από το αναμενόμενο, μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση ενός σύντομου αισθήματος παλμών, ένα ‘’φτερούγισμα’’ στο στήθος, που συχνά συνδυάζεται μ’ένα αίσθημα ανησυχίας. Πολλές φορές οι έκτακτες συστολές δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα.

Έκτοπη σημαίνει ότι παράγεται εκτός της αναμενόμενης, φυσιολογικής θέσης. Στην περίπτωσή μας, σημαίνει ότι η πρώιμη συστολή δεν είναι μόνο εκτός χρόνου αλλά κι ότι η θέση προέλευσής της στην καρδιά, είναι εκτός της φυσιολογικά αναμενόμενης. Υπάρχει συνήθως μια μικρή παύση μετά την έκτακτη συστολή, δίνοντας την αίσθηση μιας ‘’χαμένης’’ καρδιακής συστολής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς που βιώνουν έκτακτες συστολές, έχουν μόνο την αίσθηση μιας ‘’χαμένης’’ συστολής κι όχι της έκτακτης αυτής καθ’αυτής.

Συμπτώματα

Ο όρος ‘’αίσθημα παλμών’’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα της αντίληψης των καρδιακών συστολών. Μερικοί λένε ότι μοιάζει μ’ένα φτερούγισμα στο στήθος ή σαν η καρδιά ν’αναπηδά.
Άλλοι το περιγράφουν ως ένα αίσθημα κίνησης μέσα στο στήθος ή ακόμα και στον λαιμό ή τ’αυτιά, ειδικά όταν ξαπλώνετε.

Το αίσθημα παλμών είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και τις περισσότερες φορές καλόηθες. Παρ’όλα αυτά, μπορεί κάποιες φορές να είναι αρκετά ενοχλητικό. Συνήθως εμφανίζεται όταν έχετε στρεσάρει υπερβολικά τον οργανισμό σας, για παράδειγμα μετά από έντονη σωματική άσκηση ή όταν νιώθετε ιδιαίτερα ανήσυχος.

Η χρονική εμφάνιση των έκτακτων συστολών σε σχέση με τον καρδιακό κύκλο, μπορεί να καθορίσει τα συμπτώματα που νιώθει κανείς. Καθώς οι έκτακτες συστολές συμβαίνουν πρώιμα, οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (οι κοιλίες) έχουν διαθέσιμο λιγότερο χρόνο απ’ ότι φυσιολογικά για να γεμίσουν με αίμα κι επομένως η ποσότητα του αίματος που εξωθείται από την καρδιά κατά την έκτακτη συστολή είναι μειωμένη.

Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της μικρής παύσης που συμβαίνει μετά την έκτακτη συστολή, οι κοιλίες έχουν περισσότερο χρόνο να γεμίσουν με αίμα, με αποτέλεσμα η επόμενη συστολή να είναι πιο έντονη που μπορεί μερικές φορές να γίνει αντιληπτή και στον λαιμό. Αυτό είναι που αισθάνονται συχνότερα οι ασθενείς και νιώθουν άβολα.

Είδη έκτακτων συστολών

Τα δυο πιο συχνά είδη έκτακτων συστολών είναι:

– Κολπικές έκτακτες: ένα πρώιμο ηλεκτρικό ερέθισμα από τους κόλπους, οι οποίοι είναι οι ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς
– Κοιλιακές έκτακτες: ένα πρώιμο ηλεκτρικό ερέθισμα από τις κοιλίες, οι οποίες είναι οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς.

Όπως οι περισσότερες αιτίες του αισθήματος παλμών, οι έκτακτες συστολές είναι συνήθως καλοήθεις και δεν σηματοδοτούν την ύπαρξη σοβαρής καρδιακής νόσου. Γενικά δεν απαιτούν θεραπεία εκτός κι αν συμβαίνουν πολύ συχνά ή προκαλούν σοβαρά συμπτώματα.

Ποια είναι τα αίτια των έκτακτων συστολών;

Το αίσθημα παλμών κι οι έκτακτες συστολές δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σας ανησυχεί. Σχεδόν κάθε άνθρωπος, έχει τουλάχιστον μερικές έκτακτες συστολές κάθε μέρα, όμως η πλειοψηφία δεν θα αντιληφθεί την παρουσία τους. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο της καρδιάς.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιο πιθανό να νιώσετε το αίσθημα παλμών, όταν οι έκτακτες συστολές συμβαίνουν κάτω απ’ την επίδραση στρες, μεγάλης ποσότητας καφείνης κι άλλων διεγερτικών όπως αλκοόλ, κάπνισμα ή άλλων ‘’ουσιών’’. Έκτακτες συστολές που προκαλούν αίσθημα παλμών είναι επίσης συχνές σε άτομα που έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή δεν έχουν επαρκή ποσότητα ή καλή ποιότητα ύπνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να εμφανιστούν σε συγκεκριμένες καρδιακές παθήσεις, όπως καταστάσεις που αποδυναμώνουν τον καρδιακό μυ (γνωστές ως μυοκαρδιοπάθειες), καθώς και σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εμφράγματα του μυοκαρδίου. Για τον λόγο αυτό, η λειτουργία της καρδιάς χρειάζεται να εκτιμηθεί σε ασθενείς που αναπτύσσουν συχνές έκτακτες συστολές.

Έκτακτες συστολές μπορούν να προκληθούν επίσης από ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όπως χαμηλά επίπεδα καλίου, που μπορεί να οφείλονται σε σπάνιες μεταβολικές καταστάσεις ή στην χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά.

Εγκυμοσύνη

Είναι επίσης πιο πιθανό ν’ αναπτύξετε αίσθημα παλμών ή έκτακτες συστολές, εάν είστε έγκυος ή βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση. Δεν είναι σπάνιο, η συχνότητα των έκτακτων συστολών να είναι άναρχη. Μπορεί να υπάρχουν ημέρες ή εβδομάδες που να είναι πολύ άσχημες από άποψη συμπτωμάτων και ν’ ακολουθούν μακρές περίοδοι που να είστε τελείως ασυμπτωματικοί.

Συχνά δεν είναι ξεκάθαρο τι αποτελεί τον πυροδοτικό μηχανισμό στις καταστάσεις αυτές. Είναι επίσης πολύ συχνό πολλοί ν’ αντιλαμβάνονται τις έκτακτες συστολές κατά την ηρεμία, παρά κατά την δραστηριότητα. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι, ότι κατά την ηρεμία η καρδιακή συχνότητα είναι πολύ πιο αργή, γεγονός που αφήνει περισσότερο χρόνο στις έκτακτες συστολές να εμφανιστούν και να διακόψουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Επίσης, η λειτουργία της καρδιάς γίνεται πολύ περισσότερο αντιληπτή στην ηρεμία, γεγονός πχ που συμβαίνει όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι το βράδυ για να κοιμηθείτε κι υπάρχει ησυχία αλλά κι ελάχιστα πράγματα για να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Σε τι διαγνωστικά τεστ θα χρειασθεί να υποβληθώ;

Εάν έχετε αίσθημα παλμών, θα χρειαστεί να δείτε τον καρδιολόγο σας. Ο τελευταίος θα πραγματοποιήσει ένα ΗΚΓ και/ή 24ωρο holter ρυθμού, με σκοπό να υπολογίσει πόσες έκτακτες συστολές (φορτίο) εμφανίζετε. Εάν οι έκτακτες συστολές συμβαίνουν συχνά, η διενέργεια υπερηχοκαρδιογραφήματος με σκοπό να εκτιμηθεί η λειτουργία της καρδιάς και ν’ αποκλειστεί μυοκαρδιοπάθεια (πάθηση του καρδιακού μυός) είναι πολύ σημαντική.

Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρδιακά προβλήματα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο σε νεαρή ηλικία. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε αιματολογικές εξετάσεις. Ώστε ν’ αποκλεισθούν μεταβολικά προβλήματα, όπως χαμηλά επίπεδα καλίου, καθώς και διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Διαγνωστικά τεστ για έκτακτες καρδιακές συστολές

– Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
– 24ωρο holter ρυθμού
– Υπερηχοκαρδιογράφημα
– Αιματολογικά τεστ ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένης της θυρεοειδικής λειτουργίας

Ένα 24ωρο (ή πιο παρατεταμένο) holter ρυθμού μπορεί να υπολογίσει την συχνότητα και το συνολικό φορτίο των έκτακτων συστολών. Ακόμη, με την χρήση καταγραφέα, μπορεί να καθοριστεί εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από μια μόνο τοποθεσία στην καρδιά ή περισσότερες. Για παράδειγμα, είναι πιθανό όλες οι έκτακτες συστολές να προέρχονται από μια μόνο περιοχή σε μια κοιλότητα της καρδιάς ή από πολλαπλές περιοχές στην ίδια κοιλότητα ή μερικές φορές από πολλαπλές περιοχές και/ή πολλαπλές κοιλότητες.

Το πιο συχνό σημείο προέλευσης κοιλιακών έκτακτων συστολών είναι ο χώρος εξόδου της δεξιάς κοιλίας. Αυτό είναι το τμήμα της δεξιάς κοιλίας ακριβώς κάτω από την πνευμονική βαλβίδα. Οι έκτακτες συστολές απ’την περιοχή αυτή είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις. Εμφανίζονται στα holter ρυθμού μεγάλου αριθμού ασθενών, είτε έχουν αίσθημα παλμών είτε όχι.

Πρόγνωση

Η παρουσία έκτακτων συστολών είναι τις περισσότερες φορές τελείως καλοήθης και δεν έχει επίδραση στο προσδόκιμο ζωής ή στην ανάπτυξη άλλων νόσων. Το πιο σημαντικό τεστ για να επιβεβαιώσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα. Μερικές φορές και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Εάν η καρδιακή λειτουργία είναι φυσιολογική, η πρόγνωση είναι καλή κι η παρουσία έκτακτων συστολών απλώς ένα ενοχλητικό σύμπτωμα.

Εάν η καρδιακή λειτουργία είναι επηρεασμένη ή υπάρχει κάποιο άλλο μείζων δομικό έλλειμα πχ ένα σημαντικό πρόβλημα με την λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων. Τότε η παρουσία έκτακτων συστολών είναι συνήθως συνέπεια του προβλήματος αυτού και χρειάζεται να διερευνηθεί ξεχωριστά.

Σε ασθενείς με υψηλό φορτίο έκτακτων συστολών (και σχεδόν πάντα κοιλιακής παρά κολπικής προελεύσεως), μπορεί να προκληθεί διάταση και δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας (της κύριας αντλίας της καρδιάς). Για να μιλήσουμε πρακτικά, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 100000 καρδιακές συστολές την ημέρα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από έκτακτες συστολές συνήθως εμφανίζουν πολλές εκατοντάδες μέχρι και πολλές χιλιάδες έκτακτες/ημέρα ή διαφορετικά φορτίο που κυμαίνεται από 0.5 με 1-5%. Αρχίζουμε ν’ ανησυχούμε για την πιθανότητα επηρεασμού της λειτουργίας της καρδιάς όταν το φορτίο είναι >10%. Πολύ περισσότερο εάν το φορτίο ξεπεράσει το 25%. Εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από ένα μοναδικό σημείο, συνιστούμε συνήθως κατάλυση της αρρυθμίας με την χρήση καθετήρα και ραδιοσυχνοτήτων.

Πρόγνωση των έκτακτων συστολών

–  Σχεδόν πάντα άριστη

–  Συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν το φορτίο των έκτακτων ξεπερνά το 0.5-5%/ημέρα.

–  Σπάνια, προκαλούν διόγκωση της αριστερής κοιλίας και διαταραχή της λειτουργίας της.

–  Το παραπάνω, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να συμβεί, εάν το φορτίο ξεπερνά το 10-25%/ημέρα

Θα χρειαστώ θεραπεία;

Εάν θα χρειαστείτε θεραπεία ή όχι, εξαρτάται απ’ την αιτία των έκτακτων συστολών και την ένταση των συμπτωμάτων σας.
Η αποφυγή των καταστάσεων εκείνων που μπορεί να πυροδοτήσουν αίσθημα παλμών κι έκτακτες συστολές συχνά βοηθάει. Αυτό σημαίνει ελάττωση ή αποφυγή αλκοόλ και καφείνης. Είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα επίσης, να σταματήσετε το κάπνισμα. Καθησυχασμός είναι συχνά αυτό που απαιτείται, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα τεστ γι’αποκλεισμό υποβόσκοντος καρδιακού νοσήματος.

Είναι αρκετά χρήσιμο να ξέρετε ότι, πολλοί άνθρωποι θα σταματήσουν να λαμβάνουν υπόψιν τους ή ακόμα και θ’αγνοήσουν τις έκτακτες συστολές ως ένα ενοχλητικό πρόβλημα, εάν δοθεί επαρκής καθησυχασμός. Μερικοί πάλι βρίσκουν, ότι η συστηματική άσκηση βοηθάει στην μείωση του αριθμού των έκτακτων συστολών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν ήσαστε αρκετά δραστήριο άτομ0, καθώς επίσης κι η αποφυγή συγκεκριμένων τύπων φαγητού.

Η ελάττωση του στρες παίζει σημαντικό ρόλο, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Για τον λόγο αυτό, φάρμακα όπως β-αναστολείς ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να συνταγογραφηθούν, ώστε να προλάβουν τις έκτακτες συστολές απ’ το να συμβούν.

Είναι πολύ σημαντικό να εξετασθείτε από ειδικό καρδιολόγο-αρρυθμιολόγο εάν έχετε γνωστή καρδιακή νόσο, εάν ο οικογενειακός σας ιατρός την υποπτεύεται ή εάν οι έκτακτες συστολές είναι πολύ συχνές ή μόνιμες. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν τα φάρμακα τα οποία παίρνετε, αν αυτά ενοχοποιηθούν ως αιτία.

Θεραπευτικές επιλογές:

1. Αποφυγή καταστάσεων που μπορούν να πυροδοτήσουν έκτακτες συστολές:

-ελαττώστε το αλκοόλ
-ελαττώστε την καφείνη (καταναλώστε decaffeinated καφέ ή τσάι,
αποφύγετε αναψυκτικά με καφείνη & energy drinks)
-σταματήστε το κάπνισμα
-αποφύγετε ή ελαττώστε το στρες
-κοιμηθείτε περισσότερο

2. Καθησυχασμός, μετά την διενέργεια των σχετικών διαγνωστικών τεστ.

3. Τροποποίηση φαρμάκων

4.Β-αναστολείς, όπως bisoprolol, propranolol, metoprolol

5. Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, όπως verapamil ή diltiazem

6. Θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης που προκαλεί έκτακτες συστολές π.χ. διαταραχές του θυρεοειδούς ή των ηλεκτρολυτών.

Αν οι παραπάνω θεραπείες δεν βοηθήσουν;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι παραπάνω θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά, όταν το φορτίο έκτακτων συστολών το 24ωρο, είναι εξαιρετικά υψηλό π.χ. συμβαίνουν συνεχόμενα κάθε 2 με 10 συστολές.

Στις περιπτώσεις αυτές, η αιτία των έκτακτων συστολών δεν σχετίζεται με το στρες κι ούτε αποτελούν παροδικό φαινόμενο. Οφείλονται κυρίως, σε μια μικρή ομάδα κυττάρων μέσ’την καρδιά που είναι αρκετά ευερέθιστη και μπορεί ν’αυτοπυροδοτείται. Το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα είναι συνήθως μια διαταραχή της ικανότητας των κυττάρων να διαχειρίζονται το ασβέστιο που συσσωρεύεται σ’ αυτά και για τον λόγο αυτό, φάρμακα που ονομάζονται ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου, μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην καταστολή των αρρυθμιών αυτών.

Το φαινόμενο όπου μια έκτακτη συστολή εμφανίζεται κάθε δεύτερη συστολή της καρδιάς ονομάζεται διδυμία, ενώ αν συμβαίνει κάθε τρίτη συστολή, τριδυμία. Προς έκπληξη, πολλοί άνθρωποι με διδυμίες ή τριδυμίες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ενώ παραμένει άγνωστο γιατί κάποιοι με έκτακτες συστολές τις αισθάνονται ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Σίγουρα η ύπαρξη στρες, κάνει τα συμπτώματα περισσότερο αντιληπτά.

Κατάλυση με τη χρήση καθετήρα

Εάν τα φάρμακα δεν βοηθήσουν στην καταστολή πολύ συχνών εκτακτοσυστολών κι ιδιαίτερα εάν υπάρχουν συνεχείς ακολουθίες (γνωστές ως κοιλιακή ταχυκαρδία), μια επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση με την χρήση καθετήρα, συνιστάται.Κατάλυση με την χρήση καθετήρα, συχνών εκτακτοσυστολών

Η κατάλυση είναι μια τεχνική, κατά την οποία πολύ λεπτά καλώδια (καθετήρες) εισέρχονται στην καρδιά, διαμέσου των φλεβών στη βάση του μηρού. Τα καλώδια χρησιμοποιούνται στην συνέχεια για την δημιουργία ενός τρισδιάστατου υπολογιστικού μοντέλου της εσωτερικής επιφάνειας της κοιλότητας, απ’ όπου οι έκτακτες συστολές προέρχονται.

Πληροφορίες απ’ τα ηλεκτρικά σήματα που καταγράφονται απ’ τον καθετήρα κατά την διάρκεια των έκτακτων συστολών, βοηθούν στην ταυτοποίηση της προέλευσής τους. Ο καθετήρας, προωθείται στη συνέχεια στην θέση αυτή κι ενέργεια χορηγείται, γεγονός που αυξάνει την θερμοκρασία στο άκρο του. Η θερμική αυτή ενέργεια που εφαρμόζεται στον ιστό, προκαλεί την καταστροφή του (αφορά μια πολύ μικρή περιοχή) γεγονός που σταματά την γένεση εκτακτοσυστολών. Αυτό είναι η κατάλυση.

Ποια είναι η επιτυχία της κατάλυσης;

Η επιτυχία της κατάλυσης εξαρτάται από το πόσο συχνά συμβαίνουν οι έκτακτες συστολές κατά την διάρκεια της επέμβασης. Όσο πιο συχνά, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας. Κατάλυση μπορεί μερικές φορές να πραγματοποιηθεί, απουσία ή παρουσία πολύ σπάνιων εκτακτοσυστολών, διαμέσου μιας τεχνικής που ονομάζεται Χαρτογράφηση με την βοήθεια Βηματοδότησης (Pacemapping), όμως αυτό συνήθως σημαίνει ελάττωση του ποσοστού επιτυχίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ποσοστό επιτυχίας της κατάλυσης για οριστική θεραπεία, ανέρχεται στο 80%. Αν οι έκτακτες συστολές είναι παρούσες στην αρχή της επέμβασης, εξαφανιστούν κατά την διάρκεια της κατάλυσης και δεν επανεμφανιστούν στο τέλος της επέμβασης, είναι συνήθως ένα πολύ καλό σημάδι ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστούν στο μέλλον, αν και αυτό δεν είναι απόλυτο.

Η επιτυχία κατάλυσης των εκτακτοσυστολών είναι συνήθως 80%.

Κίνδυνοι της επέμβασης

Ο κίνδυνος από την κατάλυση εκτακτοσυστολών είναι συνήθως πολύ χαμηλός. Ο πιο κοινός είναι ο τραυματισμός των αγγείων στην βάση του μηρού απ’ όπου εισέρχονται οι καθετήρες. Αυτό περιλαμβάνει αιμάτωμα ή αιμορραγία και σπάνια μια πιο σοβαρή επιπλοκή, όπου η αρτηρία γειτονικά της φλέβας τραυματίζεται και χρειάζεται είτε την έγχυση ειδικών ουσιών, είτε χειρουργική αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος αγγειακής επιπλοκής είναι περίπου 1%. Πιο σπάνιοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν, διάτρηση του τοιχώματος της καρδιάς απ’ τον καθετήρα, που έχει ως αποτέλεσμα συλλογή αίματος στον σάκο γύρω απ’ αυτήν. Αυτό μπορεί ν’ απαιτήσει την τοποθέτηση παροχέτευσης είτε διαδερμικά κάτω απ’ τις πλευρές, είτε χειρουργικά. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στην φυσιολογική ‘’καλωδίωση’’ της καρδιάς (εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από κοντινή περιοχή) που αν είναι μόνιμη, μπορεί ν’ απαιτηθεί η εμφύτευση βηματοδότη. Εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται απ’ την αριστερή πλευρά της καρδιάς κι η κατάλυση πραγματοποιηθεί εκεί, υπάρχει ένας σπάνιος κίνδυνος πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ).

Κίνδυνοι της επέμβασης καταλύσεως εκτακτοσυστολών

-Κοινοί(1%)
Πρόκληση αγγειακού τραυματισμού στις φλέβες του μηρού (χειρουργική επεμβαση, σπάνια απαιτείται)

-Σπάνιοι(<1%)
Διάτρηση από τον καθετήρα, του τοιχώματος της καρδιάς (διαδερμική παροχέτευση κάτω από τις πλευρές, μπορεί ν’ απαιτηθεί. Σπάνια απαιτείται χειρουργείο)
ΑΕΕ, εάν οι έκτακτες συστολές προέρχονται από την αριστερή πλευρά της καρδιάς.
Τραυματισμός της φυσιολογικής ‘’καλωδίωσης’’ της καρδιάς, που απαιτεί την τοποθέτηση βηματοδότη.

Πόσο διαρκεί χρονικά η επέμβαση κατάλυσης;

Η κατάλυση διαρκεί περίπου 2 ώρες κι οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορέσουν να πάνε σπίτι τους την ίδια μέρα.

Ποια είναι η περίοδος ανάρρωσης;

Η ανάρρωση σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με την επούλωση των σημείων παρακέντησης – εισόδου των καθετήρων στη βάση των μηρών. Συνήθως απαιτούνται μερικές μέρες ξεκούρασης και περίπου μια εβδομάδα, προτού ξαναρχίσει κανείς έντονη σωματική δραστηριότητα.

Πηγή British Heart Foundation

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την ταχυκαρδία