Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Το σύνδρομο Brugada αποτελεί μια σπάνια κληρονομούμενη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, κατά την οποία περιορίζεται η εισροή ιόντων Νατρίου μέσα στα καρδιακά κύτταρα.

Ως αποτέλεσμα, η ροή των ηλεκτρικών ερεθισμάτων διαμέσου της καρδιάς διαταράσσεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών.

Το σύνδρομο Brugada δεν επηρεάζει την δομή της καρδιάς.

Το σύνδρομο πιο συχνά επηρεάζει νέους ανθρώπους με προέλευση από την περιοχή της ΝΑ Ασίας. Δεν είναι μια κοινή κατάσταση στον δυτικό κόσμο. Αυτοί που επηρεάζονται είναι κυρίως νέοι ή μεσήλικες άνδρες και μερικές γυναίκες.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Brugada

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Brugada μπορεί να περιλαμβάνουν, επεισόδια απώλειας συνείδησης που προκαλούνται από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή αρρυθμία) ή αίσθημα παλμών. Παρ’όλα αυτά, είναι πιθανό να μην εμφανίσετε καθόλου συμπτώματα.

Εάν είστε με κάποιον που ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να καλέσετε το 166 και να προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε ΚΑΡΠΑ, μέχρι να φθάσει ιατρική βοήθεια ή ασθενοφόρο. Εάν δεν είστε εκπαιδευμένος στην ΚΑΡΠΑ, ο χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο του 166, θα μπορέσει να σας κατευθύνει στην διαδικασία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Brugada;

Το σύνδρομο Brugada μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Θα υποβληθείτε σε ΗΚΓ. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην καμπύλη του ΗΚΓτος και που είναι χαρακτηριστικές του συνδρόμου Brugada μπορεί να εμφανίζονται συνεχώς στο ΗΚΓ σας, περιστασιακά ή μπορεί να μην είναι καθόλου εμφανείς.

Εάν οι αλλαγές δεν εμφανιστούν στο αρχικό ΗΚΓ, μπορεί να σας δωθεί ενδοφλεβίως ένα φάρμακο ενώ παράλληλα καταγράφεται ο καρδιακός σας ρυθμός. Σκοπός του φαρμάκου, είναι να προκαλέσει τις αλλαγές εκείνες στο ΗΚΓ που θα βοηθήσουν στην διάγνωση του συνδρόμου Brugada. Τα τεστ αυτά δεν καταλήγουν πάντα σε συμπέρασμα και μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν.

Εφόσον τεθεί η διάγνωση, ο ιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για γενετικό τεστ, ώστε να ελεγχθείτε για πιθανές κληρονομούμενες μεταλλάξεις γονιδίων, υπεύθυνες για το σύνδρομο. Εάν το τεστ είναι θετικό για μετάλλαξη, θα σας γίνει η σύσταση, μέλη της οικογένειάς σας να ελεγχθούν επίσης για την πιθανότητα να είναι φορείς του γονιδίου.

Τι θεραπεία είναι διαθέσιμη για το σύνδρομο Brugada;

Εάν έχετε συμπτώματα ή εάν είχατε ήδη επεισόδιο καρδιακής ανακοπής, τότε ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι μεγαλύτερος κι ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει την εμφύτευση απινιδωτή.

Εάν έχετε ένα μη φυσιολογικό ΗΚΓ, αλλά δεν εμφανίζετε συμπτώματα, μια ηλεκτροφυσιολογική μελέτη μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό ν’αποφασίσει εάν είναι απαραίτητη η εμφύτευση απινιδωτή. Η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι με φυσιολογικό ΗΚΓ και απουσία συμπτωμάτων, βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο καρδιακού θανάτου και μπορεί να μην χρειάζονται απινιδωτή. Είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να είναι υψηλού κινδύνου, όμως αυτό θα συζητηθεί με τον ιατρό σας.

Ο πυρετός μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τις αλλαγές του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εάν έχετε πυρετό, συνιστάται να λάβετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφένη για την πτώση της θερμοκρασίας, εκτός εάν είστε αλλεργικός ή ο ιατρός, σας συμβουλέψει να μην πάρετε τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Μπορώ να έχω μια φυσιολογική ζωή, αν έχω σύνδρομο Brugada;

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που χρειάζετε ν’αλλάξετε εάν έχετε σύνδρομο Brugada. Παρ’όλα αυτά, πρέπει να έχετε υπ’όψιν σας ότι:

– εάν απαιτηθεί η εμφύτευση απινιδωτή, υπάρχουν συγκεκριμένες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε.

– μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για την πρόληψη ή την μείωση των επεισοδίων ανώμαλων καρδιακών ρυθμών. Μιλήστε στον ιατρό σας, εάν έχετε απορίες σχετικά με τα φάρμακά σας.

– εάν παίρνετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα, πρέπει να το συζητήσετε απ’ την αρχή με τον ιατρό σας. Μερικά απ’αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν συμπτώματα ή ν’αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που ήδη παίρνετε για την μείωση του κινδύνου καρδιακών αρρυθμιών.

– Παρατεταμένα (περισσότερο της μίας ημέρας) ή σοβαρά επεισόδια εμέτου ή διάρροιας, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα. Πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα αυτό με τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα ενυδάτωσης απ’ το στόμα. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων νατρίου και καλίου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

– πρέπει να ενημερώνετε πάντα το ιατρικό προσωπικό όταν έρχεστε σ’επαφή μαζί του, ότι έχετε σύνδρομο Brugada.

Πηγή British Heart Foundation