Το ΑΕΕ είναι μια απειλητική κατάσταση για την ζωή. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει σημεία ΑΕΕ, πρέπει να καλέσετε άμεσα το 166 για βοήθεια.
Το ΑΕΕ συμβαίνει, όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας διακόπτεται, προκαλώντας βλάβη ή θάνατο στα εγκεφαλικά σας κύτταρα.
Εάν παρατηρήσετε σημεία ΑΕΕ – καλέστε το 166
Αναγνωρίστε τα σημεία άμεσα κι ενεργείστε:
– Αδυναμία (πάρεση) στο πρόσωπο – Μπορούν να γελάσουν; Υπάρχει πτώση του ματιού ή του στόματος;
– Αδυναμία του χεριού – Μπορούν να σηκώσουν τους βραχίονές τους;
– Προβλήματα του λόγου – Μπορούν να μιλήσουν καθαρά και να καταλάβουν τι λέτε;
– Χρόνος – Πρέπει να καλέσετε άμεσα το 166, εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
Τι είναι το ΑΕΕ;
Το ΑΕΕ είναι παρόμοιο με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, με την διαφορά ότι αφορά τον εγκέφαλο. Έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει, όταν ξαφνικά, αίμα δεν μπορεί να φθάσει σ’ ένα τμήμα της καρδιάς. Το ΑΕΕ συμβαίνει όταν ξαφνικά αίμα δεν μπορεί να φθάσει σ’ένα τμήμα του εγκεφάλου.
Κατά την διάρκεια του ΑΕΕ, εγκεφαλικά κύτταρα στην προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου, υφίστανται βλάβη επειδή δεν λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο απ’ το αίμα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα σας λειτουργούν.
Τύποι ΑΕΕ:
- Ισχαιμικά ΑΕΕ συμβαίνουν, όταν η αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλό σας αποφραχθεί, πχ από έναν θρόμβο.
- Αιμορραγικά ΑΕΕ συμβαίνουν, όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλό σας σπάσει κι η πίεση του αίματος που διαρρέει, προκαλέσει βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα.
- ΜικροΑΕΕ ή παροδικά ισχαιμικά ΑΕΕ, συμβαίνουν όταν υπάρχει ένα προσωρινό πρόβλημα με την αιματική άρδευση του εγκεφάλου.
Ένα παροδικό ισχαιμικό ΑΕΕ, δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός 24 ωρών. Είναι συχνά δύσκολο να διακρίνει κανείς την διαφορά μεταξύ ΑΕΕ και παροδικού ισχαιμικού ΑΕΕ. Έτσι λοιπόν, αν πιστεύετε ότι κάποιος έχει παροδικό ισχαιμικό ΑΕΕ, πρέπει επίσης να καλέσετε το 166.
Τι αυξάνει τις πιθανότητές μου να υποστώ εγκεφαλικό επεισόδιο;
Ο παράγοντας κινδύνου, είναι αυτό που αυξάνει τις πιθανότητές σας να πάθετε μια νόσο. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθετε μια νόσο.
Οι παράγοντες κινδύνου για ΑΕΕ είναι παρόμοιοι με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Τα καλά νέα είναι, ότι μερικοί απ’ τους παράγοντες αυτούς είναι τροποποιήσιμοι – αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’αυτούς, ώστε να ελαττώσετε την πιθανότητα ΑΕΕ και καρδιακής νόσου.
Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), η οποία δεν βρίσκεται υπό αγωγή, ο κίνδυνός σας για ΑΕΕ αυξάνεται κατά 4-5 φορές. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ΚΜ αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς. Ο θρόμβος αυτός, μπορεί στην συνέχεια να μεταφερθεί διαμέσου της αιματικής κυκλοφορίας και να εμποδίσει την αιματική άρδευση του εγκεφάλου, προκαλώντας ΑΕΕ.
Τι θα μου συμβεί όταν φθάσω στο νοσοκομείο;
Μέσα σε 24 ώρες από την άφιξη σας στο νοσοκομείο, θα υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Εάν ο ιατρός σας πιστεύει ότι είχατε ΑΕΕ, θα πρέπει να υποβληθείτε και σ’άλλα τεστ, έτσι ώστε να ταυτοποιηθεί το είδος του ΑΕΕ που είχατε, ο λόγος για τον οποίο συνέβη και να καθοριστεί το είδος της θεραπείας που απαιτείται.
Ποια είναι η φάση αποκατάστασης;
Το ΑΕΕ επηρεάζει τους διάφορους ανθρώπους, διαφορετικά.
Είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσής σας, συνήθως όταν είστε ακόμη στο νοσοκομείο. Όμως συνολικά μπορεί να χρειαστούν μέχρι και μήνες ή ακόμα και χρόνια.
Η αποκατάστασή σας θα ξεκινήσει απ’ το νοσοκομείο, όπου μια ομάδα ειδικών, νοσηλευτών και φυσιοθεραπευτών, θα συζητήσει μαζί σας, τί θεραπεία χρειάζεστε. Ο σκοπός της αποκατάστασης είναι να σας βοηθήσει να ζήσετε τόσο αυτόνομα όσο πριν το ΑΕΕ.
Πηγή British Heart Foundation