Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Eίναι η κατάσταση κατά την οποία, λιπώδες υλικό συγκεντρώνεται μέσα στις αρτηρίες, οδηγώντας ορισμένες φορές σε εμφράγματα του μυοκαρδίου κι εγκεφαλικά επεισόδια.

Αιτίες αθηροσκλήρωσης

Λιπώδες υλικό, που ονομάζεται αθήρωμα, συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας στην στένωσή τους.

Με τον χρόνο, ο όγκος του αθηρώματος μπορεί ν’αυξηθεί, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη στένωση των αρτηριών και κατά συνέπεια μείωση της αιματικής ροής.

Πώς μπορεί αυτό να με επηρεάσει;

Με τον χρόνο, η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε:

– Στηθάγχη – συνήθως πόνος ή δυσφορία στο στήθος. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος κι οξυγόνου.

– Έμφραγμα του μυοκαρδίου –εάν το λιπώδες υλικό αποσπαστεί από το τοίχωμα του αγγείου και σχηματιστεί θρόμβος, μπορεί ν’ αποφραχθεί ολοκληρωτικά ο αυλός της αρτηρίας και να διακοπεί η αιμάτωση της καρδιάς.

– Εγκεφαλικό επεισόδιο – συμβαίνει όταν δεν μπορεί να φθάσει στον εγκέφαλο επαρκής ποσότητα αίματος. Εάν η αιματική παροχή περιοριστεί για μικρή χρονική περίοδο, μπορεί να προκληθεί ‘’μικρο-εγκεφαλικό’’ (ονομάζεται παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Εάν το λιπώδες υλικό αποσπαστεί και σχηματιστεί θρόμβος, μπορεί ολοκληρωτικά ν’αποφραχθεί η αρτηρία.

– Περιφερική αρτηριακή νόσος – συμβαίνει όταν δεν φθάνει επαρκής ποσότητα αίματος στους μυς των άκρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στις γάμπες, στο ισχίο, γλουτούς και μηρούς – συνήθως όταν περπατάτε κι αθλείστε.

Παράγοντες κινδύνου αθηροσκλήρωσης

Η αθηροσκλήρωση είναι αρκετά κοινή κατάσταση. Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης είναι οι ίδιοι όπως με τους άλλους τύπους καρδιαγγειακής νόσου.
Είναι πιο κοινή σε ανθρώπους άνω των 65 ετών κι αυτούς με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής ή αγγειακής νόσου.

Ο κίνδυνος επίσης μεγαλώνει εάν:

–  καπνίζετε

–  έχετε διαβήτη τύπου ΙΙ

–  έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

–  έχετε υψηλή χοληστερόλη

–  είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος

–  δεν είστε σωματικά δραστήριος

Η αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων, σε συνδυασμό μ’ έναν υγιή τρόπο ζωής, μπορούν να ελαττώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αθηροσκλήρωση δεν ξέρουν ότι την έχουν, μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα όπως στηθάγχη ή υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν είστε άνω των 40 ετών, καλό είναι να έχετε ένα check up απ’ τον ιατρό σας, ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βάση των αποτελεσμάτων, ο ιατρός θα σας συμβουλέψει τι πρέπει να κάνετε ώστε να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή και θα συζητήσει μαζί σας την θεραπευτική αγωγή για να την προστατεύσει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μπορεί να θεραπευθεί η αθηροσκλήρωση;

Η αθηροσκλήρωση δεν μπορεί να σταματήσει ως διεργασία κι οι παρούσες θεραπείες δεν μπορούν να την αναστρέψουν. Υπάρχουν όμως φάρμακα κι άλλες θεραπείες, που μπορούν να επιβραδύνουν την προοδό της και να ελαττώσουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο ιατρός θα σας πει, τι θεραπεία μπορεί να χρειάζεστε.
Ένας υγιής τρόπος ζωής κι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.

Πηγή British Heart Foundation