Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμ. Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης
401 ΓΣΝΑ – Στρατιωτικός Ιατρός

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς έχει ως στόχο την ενημέρωση  για το ζωτικό ρόλο της καρδιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Σήμερα τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως αιτία θανάτου με ποσοστό 33%.

Είναι σημαντικό να αναδειχτούν τα νοσήματα, τα αίτια, οι παράγοντες κινδύνου και η σημασία της πρόληψης με στόχο να μειωθούν τα καρδιαγγειακά συμβάντα στο άμεσο μέλλον.

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην καρδιά.

Εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Σεπτέμβριο του 2022 έχει καθιερωθεί η 16η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ιατρική επιστήμη που καθημερινά σώζει εκατομμύρια ζωές. Η επεμβατική καρδιολογία αποτελεί επανάσταση στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με κύρια εργαλεία τον καθετηριασμό καρδιάς και την αγγειοπλαστική, η επεμβατική καρδιολογία έχει μειώσει την ανάγκη για ανοικτές επεμβάσεις προσφέροντας άμεσες λύσεις, με ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς και μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.

Οι εξειδικευμένοι επεμβατικοί καρδιολόγοι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών μπορούν να αντιμετωπίσουν σύνθετα καρδιαγγειακά προβλήματα, συνεισφέροντας σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη Κολπική Μαρμαρυγή.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης Κολπικής Μαρμαρυγής έχει πιθανότητες να εμφανιστεί περίπου σε 1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών. Παρά τη σημαντική αύξηση των περιστατικών κολπικής μαρμαρυγής, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, το εύρος των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης θεραπείας για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

Νέες διεθνείς οδηγίες για την κατάλυση (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής

Στις πρόσφατες οδηγίες (Guidelines) της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας προτείνεται με ισχυρή ένδειξη και ως πρώτη θεραπευτική επιλογή η κατάλυση (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής, χωρίς να προηγηθεί συντηρητική (φαρμακευτική) αγωγή.

Το ίδιο προτείνει και η πρόσφατη Συμφωνία ειδικών (consensus) για τη διαχείριση ασθενών που υποβάλλονται σε κατάλυση (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής. Οι διεθνείς οδηγίες συντάχτηκαν από μια επιτροπή 44 εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, η ανάπτυξη νέων μεθόδων κατάλυσης (ablation) και η μελέτη νέων στρατηγικών επεμβατικής αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, οδήγησαν την επιστημονική κοινότητα στην επικαιροποίηση των οδηγιών με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για την επιλογή των κατάλληλων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και τη βέλτιστη αντιμετώπισή τους με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation).

Με βάση τις μελέτες που έχουν τεκμηριωθεί, μια από τις κυριότερες αλλαγές στην επικαιροποιημένη συμφωνία ειδικών είναι η αναβάθμιση της κατάλυσης (ablation) κολπικής μαρμαρυγής σε θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής ακόμη και πριν τη δοκιμή αντιαρρυθμικών φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας της κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής (ablation) είναι μεγαλύτερο όταν η επέμβαση γίνεται το νωρίτερο δυνατό μετά την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής και όχι αργότερα από την έναρξη των παροξυσμικών επεισοδίων.

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμ. Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης
401 ΓΣΝΑ – Στρατιωτικός Ιατρός