Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Καρδιακός καθετηριασμός (στεφανιογραφία)

 Ο καρδιακός καθετηριασμός (στεφανιογραφία) είναι μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν πιθανή ή βεβαιωμένη καρδιακή νόσο. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να έχουν στενώσεις ή αποφράξεις απαιτείται να διαγνωσθεί η ακριβής θέση και η έκταση των στενώσεων ή αποφράξεων ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε την πλέον κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ειδικότερα, η στεφανιογραφία είναι ένα είδος απεικονιστικού ελέγχου που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να απεικονίσει τις στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο την καρδιά. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος χρησιμοποιείται για τη μελέτη στενών, μπλοκαρισμένων ή διευρυμένων αρτηριών ή φλεβών και σε πολλά άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της κοιλιάς και των ποδιών και ονομάζεται με την ευρεία έννοια αγγειογραφία.

Με τις πληροφορίες που μας δίνει η στεφανιογραφία, σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενούς, επιλέγουμε την πιο αποτελεσματική θεραπεία, όπως:

 – Αγγειοπλαστική
 – Χειρουργική παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (bypass) 
– Φαρμακευτική αγωγή

Πλήρης Καρδιακός Καθετηριασμός

Σε αρκετές περιπτώσεις για τη διάγνωση βαλβιδοπαθειών και σύμπλοκων δομικών παθήσεων της καρδιάς, απαιτείται αριστερός και δεξιός καθετηριασμός. Η προσέγγιση (φλεβική ή αρτηριακή) και η θέση (δηλαδή, από το χέρι, το πόδι ή το λαιμό) καθορίζονται από την κατάσταση του ασθενούς, τις ανατομικές εκτιμήσεις που είναι μοναδικές για τον κάθε ασθενή και την εμπειρία του επεμβατικού καρδιολόγου. ‍

Σε ποιους απευθύνεται

Ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει να κάνετε στεφανιογραφία – καρδιακό καθετηριασμό εάν έχετε:

  • Συμπτώματα στεφανιαίας νόσου, όπως πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
  • Πόνος στο στήθος, το σαγόνι, το λαιμό ή το χέρι που δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς
  • Ασταθή στηθάγχη
  • Συγγενή καρδιοπάθεια
  • Μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε ένα μη επεμβατικό καρδιακό τεστ 
  • Ανεύρυσμα ανιούσας αορτής
  • Βαλβιδοπάθεια που απαιτεί χειρουργική ή διαδερμική επέμβαση


Επειδή υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών, οι στεφανιογραφία γίνεται μόνο αφού έχουν πραγματοποιηθεί μη επεμβατικές καρδιακές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα ή τεστ κοπώσεως.