Οι εμφυτεύσιμες συσκευές καρδιακής παρακολούθησης παρακολουθούν διαρκώς την καρδιακή λειτουργία, χωρίς να παρεμβαίνουν στον τρόπο ζωής του ασθενούς. Με την εμφυτεύσιμη συσκευή καρδιακής παρακολούθησης ο ιατρός λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο φροντίδας για κάθε ασθενή.
Τι είναι το υποδόριο Holter ρυμού;
Το υποδόριο Holter (εμφυτεύσιμος καταγραφέας βρόχου) είναι μια μικρή συσκευή, η οποία εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς στο αριστερό τμήμα του θώρακα αντίστοιχα προς την καρδιά και καταγράφει συνεχόμενα τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς για χρονικό διάστημα έως 3 έτη. Το μέγεθος της συσκευής αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου του μεγέθους μιας μπαταρίας ΑΑΑ.
Ποιος ο σκοπός εμφύτευσης υποδόριου Holter;
To εμφυτεύσιμο Holter εμφυτεύεται σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συγκοπτικά επεισόδια όταν αυτά δεν είναι αρκετά συχνά ώστε να καθίσταται δυνατή η συσχέτιση αιτίου-συμπτώματος με απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα ή τα κλασικά Holter διάρκειας 24-72 ωρών. Έχει επίσης θέση στη διερεύνηση του αιτίου στα κρυπτογενή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια επί υποψίας κολπικής μαρμαρυγής, ενός τύπου καρδιακής αρρυθμίας που προδιαθέτει στο σχηματισμό θρόμβων.
Το εμφυτεύσιμο Holter μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον ασθενή όταν αυτός αισθανθεί προλιποθυμία ή φτερούγισμα στο στήθος, αλλά αποθηκεύει και αυτόματα επεισόδια βραδυκαρδίας ή ταχυκαρδίας με βάση ρυθμίσεις που γίνονται αμέσως μετά την εμφύτευση. Στη συνέχεια, αυτά τα επεισόδια αποστέλλονται στον θεράποντα Καρδιολόγο ασύρματα με ασφάλεια μέσω κρυπτογραφημένων σημάτων.
Πως γίνεται η εμφύτευση;
Η εμφύτευση ενός υποδόριου Holter διαρκεί λίγα λεπτά και είναι μια εξαιρετικά απλή επέμβαση. Γίνεται μια τομή μικρότερη του ενός εκατοστού και το Holter προωθείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς. Η τομή κλείνει είτε με κόλλα, είτε με sterile strips (αυτοκόλλητη ταινία) είτε με ένα ράμμα.
Το Holter παραμένει στη θέση του μέχρι ο Καρδιολόγος να καταλήξει σε διάγνωση ή μέχρι να λήξει η μπαταρία στα 3 έτη.
Δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν την επέμβαση ενώ ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος αιματώματος ή λοίμωξης, αλλά είναι ελάχιστος.