Υποφέρεις από:
– ανεξήγητες πτώσεις;
– επιληπτικά επεισόδια;
– λιποθυμίες;
– απώλειες συνείδησης;
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις;
Τα ‘’επεισόδια συσκότισης’’ είναι μια παροδική απώλεια συνείδησης.
Εάν κάποιος έχει απώλεια συνείδησης για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, συχνά λέγεται ότι έχει ένα ‘’επεισόδιο συσκότισης’’.
Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ‘’επεισόδιο συσκότισης’’:
Συγκοπή: Ξαφνική απώλεια της αιματικής παροχής προς τον εγκέφαλο. Η συγκοπή προκαλείται από προβλήματα που σχετίζονται με την ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως ή από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.
Επιληψία: Ένα ‘’ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα’’ στον εγκέφαλο.
Η διάγνωση της επιληψίας γίνεται από τον ειδικό νευρολόγο.
Ψυχογενή επεισόδια συσκότισης: αποτέλεσμα στρες ή ανησυχίας.
Τα ψυχογενή επεισόδια συσκότισης συμβαίνουν πιο συχνά σε νεαρούς ενήλικες, στους οποίους μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τεθεί η διάγνωση.
Ψυχογενή δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν κάποια ψυχική νόσο. Συχνά υπάρχει στρες, εξαιτίας μεγάλης πίεσης στο σχολείο ή την εργασία. Σ’ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετώπισαν κακή μεταχείριση στην παιδική ηλικία.
Κάθε ασθενής που παρουσιάζεται με ανεξήγητο επεισόδιο συσκότισης, πρέπει να υποβάλλεται σε ΗΚΓ 12 απαγωγών (έλεγχος του καρδιακού ρυθμού). Είναι σημαντικό το ΗΚΓ να είναι φυσιολογικό.
Οι πληροφορίες από παριστάμενους μάρτυρες είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των επεισοδίων συσκότισης.
Εξασφάλισε ότι ένας μάρτυρας (μέλος της οικογενείας ή φίλος) που ήταν παρών κατά την διάρκεια του επεισοδίου συσκότισης ή της πτώσης, θα είναι επίσης παρών κατά τη συνάντηση με τον ιατρό.
Τα πιο ανεξήγητα επεισόδια συσκότισης προκαλούνται από συγκοπή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, θεωρούν ότι τα επεισόδια συσκότισης οφείλονται σ’ επιληπτικά επεισόδια. Παρ΄όλα αυτά, πολύ πιο συχνά τα επεισόδια αυτά οφείλονται σε συγκοπή– έναν τύπο επεισοδίου συσκότισης που προκαλείται από προβλήματα στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή μερικές φορές της καρδιάς.
Μέχρι και 50% του πληθυσμού, θα έχει επεισόδιο απώλειας συνείδησης εξαιτίας συγκοπής, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του. Η συγκοπή μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τι ηλικιακές ομάδες αλλά η αιτιολογία διαφέρει αναλόγως της ηλικίας. Στους γηραιότερους ενήλικες, πολλαπλές αιτίες συνήθως υπάρχουν.
Πολλά επεισόδια συγκοπής, απαιτούν μόνο σαφή εξήγηση και καθησυχασμό απ’ τον ιατρό σας, σχετικά με την απουσία κάποιου σοβαρού παθολογικού αιτίου.
Εκτίμηση από εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο θα χρειαστεί, εάν η αιτία της συγκοπής παραμένει άγνωστη, εάν υπάρχουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά συμπτώματα ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
Η λάθος διάγνωση είναι συχνή αλλά μπορεί να αποφευχθεί:
Πολλά επεισόδια συγκοπής διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως επιληψία.
Παρ’όλα αυτά, η επιληψία εμφανίζεται σε λιγότερο από 1% του πληθυσμού.
Πολλά στοιχεία του συγκοπτικού επεισοδίου, όπως οι σπασμοί των άκρων, είναι όμοια με αυτά που παρατηρούνται κατά την επιληψία.
Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος με ακρίβεια τα αίτια ενός συγκοπτικού επεισοδίου.
Η συγκοπή προκαλεί πτώσεις:
Η συγκοπή προκαλεί σημαντικό αριθμό πτώσεων στους γηραιότερους ενήλικες, ιδιαίτερα επί απουσίας πρόδρομων συμπτωμάτων.
Αρκετοί απ’ τους γηραιότερους ασθενείς, θα μπορέσουν ν’ ανακαλέσουν το γεγονός της πτώσης τους, όμως συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι είχαν επεισόδιο συσκότισης.
Η υψηλή επαγρύπνηση ότι η συγκοπή μπορεί ν’ αποτελεί αιτία των πτώσεων, αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη επανάληψής τους.
Προετοιμάσου για το ραντεβού με τον ιατρό σου
Προτού επισκεφθείς τον ιατρό σου, είναι σημαντικό να καταγράψεις τι συμβαίνει πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα επεισόδιο συσκότισης ή πτώσης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που μπορεί να έχετε.
Προσπαθήστε να έχετε μαζί σας στο ραντεβού, μέλος της οικογένειάς σας ή φίλο που ήταν παρών στο επεισόδιο συσκότισης ή πτώσης.
Εάν δεν μπορούν να σας συνοδεύσουν, ζητήστε τους να καταγράψουν τι είδαν στο επεισόδιο συσκότισης.