Τηλέφωνο: +30 210 7775385 - Φόρμα Επικοινωνίας

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος – Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Υπεύθυνος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης 401 ΓΣΝΑ
Στρατιωτικός Ιατρός

Η CPVT είναι μια σπάνια κληρονομούμενη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους και παιδιά.

Μέσα στα καρδιακά σας κύτταρα, πρωτείνες ρυθμίζουν την απελευθέρωση ιόντων ασβεστίου. Εάν οι πρωτείνες αυτές δεν λειτουργούν φυσιολογικά, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου μέσα στα κύτταρά σας.

Αυτή η αύξηση του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.

Συμπτώματα της CPVT

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι επεισόδια συσκότισης, απώλειας συνείδησης, αίσθημα παλμών και ζάλη. Τα τελευταία μπορούν να προκληθούν από έντονη φυσική δραστηριότητα κι έντονα συναισθήματα, που μπορούν ν’αυξήσουν τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα.

Εάν είστε με κάποιον που έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να καλέσετε το 166 και να πραγματοποιήσετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μέχρι να φθάσει ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια. Εάν δεν είστε εκπαιδευμένος στην ΚΑΡΠΑ, ο χειριστής στο 166 θα σας κατευθύνει σχετικά.

Πώς διαγιγνώσκεται η CPVT;

Εάν έχετε συμπτώματα, ο ιατρός θα σας παραπέμψει σ’ έναν ειδικό αρρυθμιολόγο ο οποίος θα σας υποβάλλει σ΄ένα τεστ κοπώσεως. Αυτό είναι ένα ΗΚΓ που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενώ εσείς αθλείστε. Εάν εμφανιστεί ανώμαλος καρδιακός ρυθμός, θα γίνει ορατός στο ΗΚΓ.

Θα χρειαστεί να συζητήσετε με τον ιατρό σας το επίπεδο δραστηριότητας που είναι ασφαλές για εσάς. Είναι σημαντικό, οικογένειες που έχουν προσβληθεί από κληρονομούμενες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, να λάβουν αξιόπιστη κλινική εκτίμηση, διάγνωση, θεραπεία κι υποστήριξη από ειδικούς σε εξειδικευμένες κλινικές κληρονομούμενων καρδιακών νοσημάτων.

Μπορεί να υποβληθείτε επίσης σε γενετικά τεστ, ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα, στην περίπτωση που κάποιος απ’την οικογένειά σας έχει ήδη διαγνωσθεί με CPVT.

Τι θεραπείες υπάρχουν διαθέσιμες;

Ο ιατρός, μπορεί να σας συνταγογραφήσει έναν β-αναστολέα, με σκοπό να βοηθήσει την επιβράδυνση της καρδιακής σας συχνότητας, και να εμποδίσει απειλητικές για την ζωή αρρυθμίες.
Κατ’εκτίμηση, 1 στους 3 ασθενείς θα χρειαστεί απινιδωτή. Αν αυτό είναι το πλάνο, θα πρέπει ν’απέχετε από αθλήματα επαφής. Μπορεί επίσης να επηρεασθεί η εργασιακή σας κατάσταση, ειδικά εάν δουλεύετε με μαγνητικά εργαλεία.

Πηγή British Heart Foundation